Autor Wątek: Egmont 2022  (Przeczytany 619195 razy)

Offline wojtast

Odp: Egmont 2022
« Odpowiedź #3105 dnia: So, 01 Październik 2022, 09:10:57 »
Egmont chociaż trzyma jeszcze poziom.

No właśnie nie wiem czy to ja akurat ostatnimi zamówionymi tytułami tak trafiłem i to czysty przypadek, ale albo mi się wydaje albo Egmont coraz więcej tytułów drukuje w BZG. Tomasz Egmont potwierdził, że będzie utrzymana jakość papieru itd, ale do jakości poszczególnych drukarni to się nikt nie odniósł. (w sumie to poza BZG poziom rynkowy jest chyba w miarę jednolity i to tylko oni są takim wyznacznikiem partactwa)
Wydaje mi się, że Egmont może odbijać w tę stronę: utrzymajmy jakość materiału by ludzie nie zauważyli cieńszego papieru itd, ale szukajmy tańszego wykonawcy.

Ale wydaje mi się, że od innych wydawców też chyba coraz częściej niemile się zaskakuję w ten sposób. Np czekałem na "Męską Skórę" od KG. Trochę zabolała cena, zwłaszcza w odniesieniu do niedawno wydanej "Pięknej", no ale to wciąż 'na twardo', 'duży format' itd itp więc jakość musi kosztować.
A tutaj komiks przychodzi i już bez otwierania widzę kto drukował i czar pięknie wydanego komiksu prysł. Grzbiet lata jak przedstawiciel narodu wybranego po pustym sklepie.

Online michał81

« Odpowiedź #3106 dnia: So, 01 Październik 2022, 09:28:15 »
@wojtast a możesz podać które to tytuły? Bo sprawdziłem 3 nowości z tego miesiąca i wszystkie były w EDICE w Poznaniu, a że nie kupuje wszystkiego to jestem ciekaw co tam przerzucili do drukowania.

Na pewno WITCH grubością papieru odstają od komiksów superbohaterskich, ale w nowej kolekcji Hachette to dostajemy już papier gdzie przebija druk na drugiej stronie. Nie jest jeszcze tragicznie, ale w porównaniu do tego co było w poprzednich kolekcjach bardzo to widać.

Online michał81

« Odpowiedź #3107 dnia: So, 01 Październik 2022, 10:03:43 »

Offline James88

« Odpowiedź #3108 dnia: So, 01 Październik 2022, 10:25:26 »
Dziś o komiksach których nie ma w katalogu a ukarzą się jeszcze w tym roku:
- Star Trek Voyagger - wywanie dla Siedem
- Sherlock Holmes - Kroniki Moriartyego
- Lonesome tom 3
- Sprawy kryminalne Filipiny Lomar
- Herkules - Agent Międzygalaktyczny
- Zwycięstwo
- Kajko i Kokosz Szkoła latania - wer. Ukraińska
- wznowienia: Persepolis, Trylogia Nemo, Liga Niezwykłych Dżentelmenów

Offline radioblackmetal

« Odpowiedź #3109 dnia: So, 01 Październik 2022, 10:33:49 »
największy "psychofan" Egmontu i TK już zdążył złożyć "gratulacje"  :P :P
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

Offline wojtast

« Odpowiedź #3110 dnia: So, 01 Październik 2022, 15:28:04 »
@wojtast a możesz podać które to tytuły? Bo sprawdziłem 3 nowości z tego miesiąca i wszystkie były w EDICE w Poznaniu, a że nie kupuje wszystkiego to jestem ciekaw co tam przerzucili do drukowania.

Wydaje mi się, że głównie dotyczy to Frankofonów
Tak z głowy (bo też tego nie śledziłem specjalnie, tylko tak jakoś zaczęło mi coraz więcej wpadać w oko):
- Armada
- Kanibale z Nowego Jorku
- Świat Mitów najnowsze tomy przerzucili do BZG
- Cixi z Troy (wszystko wcześniejsze ze świata Troy było bodajże w EDICe właśnie drukowane)
Z Superhero nie kojarzę niczego wcześniej z BZG, a w tym roku ukazało się "Joker/Harley. Zabójczy umysł" właśnie tam drukowane też.

Online michał81

« Odpowiedź #3111 dnia: So, 01 Październik 2022, 19:03:16 »
- Cixi z Troy (wszystko wcześniejsze ze świata Troy było bodajże w EDICe właśnie drukowane)
Tego jeszcze nie ma, ale jest w planach zakupowych

Z Superhero nie kojarzę niczego wcześniej z BZG, a w tym roku ukazało się "Joker/Harley. Zabójczy umysł" właśnie tam drukowane też.
Rzeczywiście grzbiet trzeszczy. Nie zwróciłem na to wcześniej uwagi.

Offline Mateusz

« Odpowiedź #3112 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 08:15:29 »
Zapraszamy na https://Filmozercy.com - serwis z najnowszymi newsami ze świata kina oraz ciekawymi filmowymi i komiksowymi artykułami

Offline Grzmichuj

« Odpowiedź #3113 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 11:01:21 »
@Grzmichuj Huh, nie wiedziałem że żeby "poważnie" traktować pasję komiksową trzeba mieć znajomość języka umożliwiająca czytanie komiksów w oryginale. Powiedz nam jeszcze strażniku bramy jakie inne kryteria trzeba spełnić twoim zdaniem, jest np jakaś ilość komiksów w bibliotece od której można sie nazywać prawdziwym komiksiarzem ?

No nie wiedziałeś, a teraz już wiesz. Odpowiedź na twoje stęki jest prosta. Kogo nazwiesz znawcą filmowym - tego kto odgrzewa na Netflixie staroci sprzed dekady, czy tego, kto zna film festiwalowe? Czy znawca muzyki rockowej czeka 2 lata, żeby posłuchać utworu przetłumaczonego na music lyrics, czy słucha w dniu premiery?
Czy polski wydawca, który niewątpliwie zna się na komiksie, jak np. Timof czyta po polsku komiksy, które wydaje i dopiero wtedy decyduje o wydaniu?
A wyjdźmy poza popkulturę, czy lekarz znawca, dajmy na to chirurg jest cokolwiek w stanie osiągnąć bez kontaktu z anglojęzycznymi pismami i pracami badawczymi?

Nie sądziłem, że w 2022 będę komukolwiek tłumaczył zalety z przyswajania świata po angielsku...
Więc jeśli naprawdę serio traktujesz swoją pasję, to czytasz przynajmniej w jednym języku obcym, bo zwyczajnie polska oferta jest biedna, opóźniona i niepełna.
jeżeli nadal będzie opowiadał takie bzdury, to skontaktuję się z odpowiednimi organami odnośnie pomawiania mnie, Egmontu i jeszcze kilku innych polskich wydawnictw. Ciekawe, czy wówczas będziesz takim kozakiem?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3114 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 11:38:43 »
@UP
Tylko niektórzy (np. ja) mają jeszcze tyle do czytania po polsku, że brakuje im czasu i funduszy na czytanie kolejnych pozycji po angielsku. Zresztą przynajmniej mi, czytanie w obcym języku zajmuje więcej czasu niż w ojczystym, więc to też jest minus. A mimo to biorę się właśnie za prolog i same Armor Wars, czekając aż będą dostępne na Atomie.

Z zapowiedzi widać że drugi raz z rzędu Egmont spóźnia się na Mikołajki. No i trochę pozycji spada o 2 tygodnie z listopada. Ciekawe czy wydawnictwo liczy, że jeśli opóźni o 14 dni kilka dodatkowych komiksów, to więcej osób skusi się na Ligę Sprawiedliwości Alexa Rossa za 220 zł.

Online michał81

« Odpowiedź #3115 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 11:46:19 »
Ciekawe czy wydawnictwo liczy, że jeśli opóźni o 14 dni kilka dodatkowych komiksów, to więcej osób skusi się na Ligę Sprawiedliwości Alexa Rossa za 220 zł.
Tak zdecydowanie to jest przyczyna, a nie przeladowanie drukarń, bo zaczyna się okres drukowania kalendarzy na nowy rok. Nie ma to jak wyłączyć myślenie, byle móc w zawiły sposób napisać ciagle ten sam spam.
« Ostatnia zmiana: Śr, 05 Październik 2022, 11:48:11 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3116 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 11:50:47 »
Pragnę zauważyć że wydawnictwo wie o corocznym przeładowaniu drukarni. Dlatego raczej mogłoby w swoim majowym katalogu to uwzględnić i od razu zrobić koniec listopada nieco chudszy, albo przenieść pozycje na początek listopada, żeby nie nastąpiła kumulacja z początkiem grudnia i szałem prezentów. Jeśli dowiaduję się jednak o tych przesunięciach 2 miesiące przed terminem, to jestem nieco rozczarowany tym faktem, bo to wydawnictwo powinno myśleć o timeingu. Koniec roku nie jest nieoczekiwanym zjawiskiem.

Offline Szekak

« Odpowiedź #3117 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 12:13:09 »
Czy wiadomo coś czy Sandman Senni Łowcy i Furie będą wznowione?
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline sad_drone

« Odpowiedź #3118 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 12:20:21 »
@Grzmichuj zanim sie rozpedzisz z tlumaczeniem mi zalet przyswajania swiata po angielsku to zerknij sobie w moja historie postow xD. Smieszne te porownania masz, jeszcze dodaj o fizyku kwantowym i biologu molekularnym zeby udowodnic twoj archetyp powaznego komiksarza :D. W ogole to ja ci wspolczuje troche, zeby poczucie wyzszosci u siebie budowac na forum komiksowym wywyzszajac sie znajomoscia angielskiego to trzeba miec naprawde olbrzymie kompleksy :(.
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Online Takesh

« Odpowiedź #3119 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 12:38:32 »

Z zapowiedzi widać że drugi raz z rzędu Egmont spóźnia się na Mikołajki. No i trochę pozycji spada o 2 tygodnie z listopada. Ciekawe czy wydawnictwo liczy, że jeśli opóźni o 14 dni kilka dodatkowych komiksów, to więcej osób skusi się na Ligę Sprawiedliwości Alexa Rossa za 220 zł.

A może to są komiksy pod choinkę? Te na mikołajki wydali w listopadzie?