Autor Wątek: Egmont 2022  (Przeczytany 603065 razy)

Offline Midar

Odp: Egmont 2022
« Odpowiedź #2655 dnia: Wt, 13 Wrzesień 2022, 14:24:46 »
Nienawidzę tych zamszowych okładek. Z tych od NSC (SC) potrafi się jeszcze ta gumowa, wierzchnia warstwa odkleić.
Mój komplet Hellboya po przeczytaniu i długim staniu na półce wygląda bardzo dobrze, zero ubytku złota i blaknięcia. Inna sprawa, że stoi za szybami z filtrem UV, a czytany był w bibliotecznych rękawiczkach. Inaczej nawet umyte ręce potrafią zostawić nieścieralny ślad.
« Ostatnia zmiana: Wt, 13 Wrzesień 2022, 14:27:42 wysłana przez Midar »

Offline parsom

« Odpowiedź #2656 dnia: Wt, 13 Wrzesień 2022, 14:36:33 »
Wycierają się jak garnitur prezesa, robią się lepkie i nieprzyjemne w dotyku, zbierają bród zwłaszcza na krawędziach i lepi się do tego kurz (widać to dobrze na białym BBPO). Wyglądają dobrze tylko jak są nowe.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2657 dnia: Wt, 13 Wrzesień 2022, 15:44:28 »
To w takim razie proponuję eksperyment - weź jakiś komiks z matową oprawą i przejedź nim po podłodze kilkanaście razy w prawo i lewo, potem zrób to samo z takim z okładką soft-touch i sprawdź który będzie bardziej poprzecierany.
Lol. Jeszcze może mam je zrzucić kilka razy na podłogę, to zobaczymy które się mniej obiją.

Jakaś połowa komiksów u mnie to matowe Egmonty. Nie widzę na nich żadnych poprzecieranych elementów, tymczasem te soft touch wystarczy chwilę potrzymać w dłoni, żeby zostały na nich ślady.

Offline KubciO

« Odpowiedź #2658 dnia: Wt, 13 Wrzesień 2022, 16:42:00 »
Dasz fotkę? To nie jest normalne, może leżały gdzieś w super nasłonecznionym miejscu?

https://imgur.com/a/C2qEb3O

Znany diabeł jest ok - może dlatego, że nie czytałem jeszcze ;D Ale Piekło na Ziemi i czerwony Hellboy wyglądają źle. Dodam tylko, że zdjęcie nie oddaje w pełni brzydoty tych poszkodowanych grzbietów.
« Ostatnia zmiana: Wt, 13 Wrzesień 2022, 16:43:40 wysłana przez KubciO »

Offline LukCook

« Odpowiedź #2659 dnia: Wt, 13 Wrzesień 2022, 16:52:48 »

Znany diabeł jest ok - może dlatego, że nie czytałem jeszcze ;D Ale Piekło na Ziemi i czerwony Hellboy wyglądają źle. Dodam tylko, że zdjęcie nie oddaje w pełni brzydoty tych poszkodowanych grzbietów.

To wygląda jakby każdy z tych tomów był czytany kilka razy.

Offline KubciO

« Odpowiedź #2660 dnia: Wt, 13 Wrzesień 2022, 16:55:18 »
A co do ekspozycji na promieniowanie. Wszystkie tomy są na tej samej półce. Może jedno czytanie + UV = okładkowa wtopa Egmontu? 🤔

Offline amsterdream

« Odpowiedź #2661 dnia: Wt, 13 Wrzesień 2022, 17:03:19 »
A może Egmont zrobił po prostu druk po taniości? Na Epicach też są takie świecące wstawki i na razie nic się u mnie z nimi nie dzieje.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Online PabloWu

« Odpowiedź #2662 dnia: Wt, 13 Wrzesień 2022, 17:34:03 »
Ja nie wiem jak to robię,  ale mi nigdy nic się nie odkleiło ani nie powycierało, a czytam normalnie miętosząc  okładkę i strony paluchami . Albo nie zwracam na to uwagi i za mało wrażliwy jestem na punkcie estetyki zewnętrznej i bardziej mnie interesuje wnętrze i zawartość . A jazda okładką po podłodze w ramach testów to  najdziwniejsze co ostatnio tu przeczytałem. Jak ktoś chce zrobić ten niesamowity test to proszę o nagranie , będzie hit :) .  Generalnie nie rozumiem , ale szanuję takie oryginalne podejście do okładek komiksów.

Offline Grzmichuj

« Odpowiedź #2663 dnia: Śr, 14 Wrzesień 2022, 10:05:55 »

No współczuję, ale wciąż nie potrafię domyślić się przyczyny. Bo gdyby to było słońce, to miałbyś cały napis zjechany, a tu widać tylko częściowo. No i każdy grzbiet wyglądałby podobnie. Obstawiam jednak uszkodzenie mechaniczne, czyli albo dotykanie hotstampingu jakim rodzajem chemii, albo wytarcie.
jeżeli nadal będzie opowiadał takie bzdury, to skontaktuję się z odpowiednimi organami odnośnie pomawiania mnie, Egmontu i jeszcze kilku innych polskich wydawnictw. Ciekawe, czy wówczas będziesz takim kozakiem?

Offline death_bird

« Odpowiedź #2664 dnia: Śr, 14 Wrzesień 2022, 12:15:39 »

Miałem podobną przygodę z obwolutą "Diuna". Nie mając świadomości, że to takie delikatne jest zdarzyło mi się zetrzeć nieco złocenia z liter. Gdy się zorientowałem o co chodzi później już czytałem bez obwolut i reszta jest w stanie igła. Może tutaj zachodzi takie samo zjawisko przyrodnicze.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline donT

« Odpowiedź #2665 dnia: Śr, 14 Wrzesień 2022, 16:42:59 »
Gdy się zorientowałem o co chodzi później już czytałem bez obwolut i reszta jest w stanie igła.

Ja ZAWSZE zdejmuje obwoluty do czytania. Tak mi wygodniej, a przy okazji sie nie niszcza.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2666 dnia: Śr, 14 Wrzesień 2022, 17:20:57 »
W ogóle dziwi mnie pomysł trzymania czegoś w obwolucie podczas czytania :o To przecież nietrudno się domyślić, że kartka papieru pod ciężarem książki może się uszkodzić.

Offline death_bird

« Odpowiedź #2667 dnia: Śr, 14 Wrzesień 2022, 18:04:13 »
Generalnie mam taką koncepcję, że obwoluta służy ochronie okładek. A okładki tego wydania Herberta są ślicznościowe toteż w pierwszym odruchu czytałem w obwolucie.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Warpath

« Odpowiedź #2668 dnia: Śr, 14 Wrzesień 2022, 18:28:33 »
Może w przypadku takiego Hellboya warto tak dla odmiany ubierać komiks w okolicznościową obwolutę do czytania skoro druk się ściera i okładka niszczeje pod palcami.

A swoją drogą też preferuję zwykłe twarde okładki z normalnym nadrukiem niż te zamszaki z wybijanymi literami, które z czasem tracą farbkę. Te wyglądają fajniej, ale są niefunkcjonalne w dłuższej perspektywie.

Offline James88

« Odpowiedź #2669 dnia: So, 17 Wrzesień 2022, 10:09:00 »
Dzisiejszy odcinek sponsoruje Batman: