Autor Wątek: Egmont 2022  (Przeczytany 603206 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kvothe

Odp: Egmont 2022
« Odpowiedź #2100 dnia: Śr, 06 Lipiec 2022, 13:18:12 »
Jeśli chodzi o DC to twórcy coś dostają jeśli ich postać (którą wymyślili)  pojawi się w filmie czy grze, Marvel nawet nie umieszcza podziękowań w napisach końcowych, a o pieniądzach rysownicy czy scenarzyści mogą zapomnieć. Praca dla wielkiej dwójki to praca na zlecenie i wszelkie prawa należą do wydawcy.

Offline nori

« Odpowiedź #2101 dnia: Śr, 06 Lipiec 2022, 13:28:59 »
No ale jeśli w Czechach dalej wychodzi WKKDC, które u nas ucięto, bo współpraca z Egmontem PL była jaka była, to i tak jest im lepiej.

Możesz zacząć podawać źródła do Twoich wypocin? Bardzo często atakujesz rożne instytucje / osoby, podając niby fakty, które są tak naprawdę wyssanymi z palca Twoimi wyimaginowanymi przekonaniami. Jak najbardziej, masz prawo do własnego zdania, tym bardziej, że jesteśmy na forum dyskusyjnym, ale przedstawiasz to w sposób jednoznaczny, jako jedyna słuszna prawda. A na, w większości uzasadnione, argumenty od szeregu osób, że nie do końca masz rację nie odpowiadasz i dalej idziesz w zaparte. Twoje wypowiedzi zahaczają o oszczerstwa, i nie zdziwiłbym się, jak w końcu przegniesz i skończy się to dla Ciebie jakimś pozwem, co w obliczu twojego zachowania, jak najbardziej będzie słuszne. Do tego przytoczone Twoje podejście do rozmówców, ignorowanie argumentów nie będących Ci na rękę, jest niestety wyniszczające dla naszego forum, kolejne osoby mają dość przebywania tutaj, i ubolewam, że przez takie osobniki jak Ty, nasze forum ma coraz gorszą opinię, a wartościowe osoby, które mają coś więcej do powiedzenia, coraz częściej odpuszczają sobie dyskusje, czy nawet ograniczają swoją obecność w tym miejscu. Do ADMINISTRACJI: proszę to wziąć pod uwagę i rozważyć, czy warto, by forum zamieniało się w śmietnik przez takie osoby. Co z tego, że jest ruch i sporo postów, skoro większość to niestety idiotyczne pyskówki wciąż praktycznie o tym samym...

Offline Cringer

« Odpowiedź #2102 dnia: Śr, 06 Lipiec 2022, 13:30:57 »
Morisson w wywiadzie z Kevinem Smithem wspominał że obłowił się na Azylu Arkham w USA ale potem DC zmieniło sposób rozliczania się z twórcami i przestali płacić tantiemy od sprzedaży. Więc może być tak że pewne tytuły do któregoś roku łapią się na tantiemy a inne nie. Oczywiście to tylko DC.
Co się tyczy filmów marvela to coś tam płacą ale to góra z 5000 USD.

Offline Grzmichuj

« Odpowiedź #2103 dnia: Śr, 06 Lipiec 2022, 13:46:08 »
Nie sądziłem, że jesteś takim manipulatorem, rzeczywiście trudno z tobą prowadzić dyskusję, bo tak przeinaczasz fakty, żeby tobie pasowały

Jakie niby komiksy były na półkach Empiku w latach 90. Proszę o tytuły. Bo sam wymieniasz tylko dwa wydawnictwa. KAW, który wydawał komiksy w latach 80., a także Siedmioróg zaczął wydawać w 2000 roku,
Skąd ci wezmę te tytuły, nie robiłem zdjęć. Empik kiedyś był sklepem z książkami i prasą, nie prowadził sprzedaży SKU jak dzisiaj, ale zabiegał o towar i ten towar leżał tam nawet do 2005 roku. Pol Perfect zajmował się dystrybucją, kupował stany magazynowe i wysyłał do empików - i był tam każdy wydawca, który chciał być. A Egmont wykosił całą resztę, bo jako pierwszy oferował towar w zamian za ekspozycję. Czy muszę tłumaczyć jak wygląda życie? Potem przez wiele lat Egmont był jedynym komiksowym wydawcą w Empiku. Jak to wpływa na rynek?

Czyli rozumiem, że jako dowód na to, że w Czechach jest lepiej niż w Polsce przytaczasz wątek sprzed 17 lat (!). Przecież napisałem, że były okresy, że w Czechach była lepsza i szersza oferta niż w Polsce, ale to dawno i nieprawda.

Nie kłam. Napisałeś
Ja napisałem:A ty piszesz:W skrócie: pomijając krótki fragment tuż przed startem WKKM, oferta Marvela i DC w Czechach zawsze wyglądała biedniej niż w Polsce.

"Zawsze". Użyłeś "zawsze" a ja jestem pewien i starałem się udowodnić, że ok około 2000 do 2013 oferta czeska była znacznie lepsza niż polska. Potem od 2013 to nasz rynek jest bogatszy, co do tego nikt nie ma wątpliwości
Znowu nie czytasz co napisałem. Napisałem:I sprawdźmy to, ponieważ Czesi mają bardzo fajną bazę, która jest naprawdę kompletna - https://comicsdb.cz/
W 2021 roku POZA KOLEKCJAMI w Czechach wydano z Marvela:
2 Conany
1 Deadpoola
2 tytuły z serii "Legendy Marvela" (coś jak "Klasyka Marvela")
4 tytuły z cyklu "Marvel Action" (liczę je, choć ty byś je pewnie uznał za nic niewartą ofertę dla dzieci)
1 Spider-Man i Venom dla dzieci
1 Thanosa
2 Doktory Strange'a
2 Spider-Many
2 Avengers
1 Thor
2 Iron Many
1 Rocket i Groot
2 Spider-Man/Deadpool
3 Star Wars
1 Strażnicy Galaktyki
1 X-Meni
1 Venom
Czyli, uwaga, cała oferta Marvela w Czechach poza kolekcjami, licząc w tym komiksy dla dzieci, Conana i Star Warsy, to 29 tytułów w 2021 roku. Raj na ziemi i oferta wcale nie ustępująca ofercie komiksów Marvela w Polsce. Gdyby odliczyć komiksy dziecięce, Conana i SW to wychodzi 19, więc wcale nie dużo więcej niż napisałem.
Nie wiem skąd to wziąłeś. Użyjmy proszę danych oficjalnych:

Z wykresu wynika, że wydali 529 komiksów w 2021. To 1/3 naszego rynku. Nie wiem jak policzyłeś te 19 DC i Marvel, ale jeśli tak to odejmując 72 komiksy z kolekcji wychodzi 438 komiksów nie będących Marvelem i DC. Jeśli to prawda (a śmiem wątpić), to znaczy, że CZESI MAJĄ ZAJEBISTY RYNEK KOMIKSOWY z zajebistymi kolekcjami, które spowodowały wyparcie DC i Marvela i że nieamerykańskich komiksów mają 4 razy tyle niż amerykańskich. Wciąż zajebisty wynik! Ile Marvela wydawał Egmont w czasie WKKM? Bo to chyba tak trzeba porównać? Ile tomów WKKDC dostaną więcej?
A to oczywiście nie oznacza, że nie czytają Marvela i DC, tylko, że albo czytają w oryginale, albo większość tego, co wydawane jest dzisiaj jak klasyka po prostu już mieli wydane.

Co do tych 500 tytułów, to masz rację, ale wśród nich 300 tytułów to kolekcje Marvela od Hachette, a kolejne 100 to kolekcja DC od Eaglemossa. W tym samym czasie sam Egmont wydał kilkaset tytułów superhero. Już nie mówiąc o tym, że na polskim rynku wg informacji Biblioteki Narodowej, które nie są pełne, bo nie każdy wydawca wysyła na czas egzemplarze obowiązkowe, ukazuje się rocznie tysiąc tytułów. Więc w jaki sposób czeski rynek może być lepszy?

Znowu manipulacja. Nigdy i nigdzie nie napisałem, że rynek czeski jest lepszy. WTF? Do momentu wejścia Hachette z pewnością był bogatszy ofertowo, co stanowiło zagadkę jak naród o mniejszej sile nabywczej i znacznie mniejszej liczbie mieszkańców może sobie pozwolić na większą ilość komiksów w rodzimym języku.
Cholera, oni Donżona dostali w 2004 roku!!! Ultimate Spider od 2012 roku!!!

Oczywiście, zdarzają się pojedyncze tytuły, które są wydane w Czechach, a u nas nie, ale czeski rynek cały czas jest w powijakach i tam np. takie "Baśnie" (Vertigo) są cały czas wydawane w tempie 1 tom do roku. Przypomina, wam to coś? Taktyka Egmontu sprzed 2012. Ale w Czechach nadal to jest.
Dzisiaj mają trudniej. Większe rozdrobnienie na rynku, brak monopolisty, kolekcje - to są ich wyzwania. Po co o tym piszesz? Baśnie? No trudno, a znasz jakieś serie urwane w połowie, bo "nie kupowaliśta"?
W ogóle czego ty bronisz lub starasz się dowieść? Że polski rynek jest taki zajebisty? W porównaniu do czego? Bo do krajów o których napisałem nie chcesz porównywać, do Włoch, Francji, Niemiec to już w ogóle? Może do rynku Kazachstanu? Albo ukraińskiego?
Jak zamierzasz udowodnić przekonanie o tym w jak zajebistym komiksowym raju żyjemy?
jeżeli nadal będzie opowiadał takie bzdury, to skontaktuję się z odpowiednimi organami odnośnie pomawiania mnie, Egmontu i jeszcze kilku innych polskich wydawnictw. Ciekawe, czy wówczas będziesz takim kozakiem?

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2104 dnia: Śr, 06 Lipiec 2022, 13:57:10 »
Z wykresu wynika, że wydali 529 komiksów w 2021. To 1/3 naszego rynku. Nie wiem jak policzyłeś te 19 DC i Marvel, ale jeśli tak to odejmując 72 komiksy z kolekcji wychodzi 438 komiksów nie będących Marvelem i DC. Jeśli to prawda (a śmiem wątpić), to znaczy, że CZESI MAJĄ ZAJEBISTY RYNEK KOMIKSOWY z zajebistymi kolekcjami, które spowodowały wyparcie DC i Marvela i że nieamerykańskich komiksów mają 4 razy tyle niż amerykańskich. Wciąż zajebisty wynik! Ile Marvela wydawał Egmont w czasie WKKM? Bo to chyba tak trzeba porównać? Ile tomów WKKDC dostaną więcej?
A to oczywiście nie oznacza, że nie czytają Marvela i DC, tylko, że albo czytają w oryginale, albo większość tego, co wydawane jest dzisiaj jak klasyka po prostu już mieli wydane.

Kurczę może należałoby wyjść od tego ile i co czyta statystyczny Czech w kontrze do Polaka. Wtedy będziemy mogli się przepychać o to, który rynek jest atrakcyjniejszy - bo odbiorca inny.

O, na koniec swojego postu wspomniałeś o Włoszech. Nie zapomnę wakacji w 2004 roku - w kiosku można było wybrać sobie tytuł z niemalże każdym głównym bohaterem Marvela. Oczywiście były to zeszytówki po 25 stron, ale jednak.

A w Portugalii w 2015 na bazarze złodziei w Lizbonie mieli sklepik z komiksami. Bardzo byli zdziwieni, gdy spytałem czy mają coś po angielsku. Wszystko po portugalsku - Marvel, DC, Darkhorse, IDW... Wszystkie ściany mieli obłożone towarem.

Dzisiaj już tego wstydu nie czuję, ale serio trzeba brać poprawkę na to w jakim towarzystwie się wychowaliśmy. W przytoczonych przeze mnie krajach nawet trzydziestolatkowie zaczynają dzień od espresso i gazety. A u nas? Chyba co najwyżej starsze pokolenie ruszy po superaka albo fakt...

Online radef

« Odpowiedź #2105 dnia: Śr, 06 Lipiec 2022, 14:00:48 »
Skąd ci wezmę te tytuły, nie robiłem zdjęć. Empik kiedyś był sklepem z książkami i prasą, nie prowadził sprzedaży SKU jak dzisiaj, ale zabiegał o towar i ten towar leżał tam nawet do 2005 roku.
To ty poruszyłeś ten temat, więc cały czas pytam - jakie komiksy były w Empiku przed pojawieniem się Egmontu? A to że Egmont starał się wszelkimi siłami, żeby być na półkach Empików - tak wygląda rynek. Np. z Matrasem się nie dogadał i u nich zwykle komiksów Egmontu nie było, a był np. Twój Komiks.

Ty rzucasz dane o wszystkich komiksach, które są dostępne na czeskim rynku. W tym lokalnych pozycjach, europejskich, amerykańskich, mangach. Tylko co one mają w kontekście naszej dyskusji? Niezależnie na jaką kategorię popatrzysz - komiksy europejskie, komiksy amerykańskie, DC, Marvel, komiksy lokalne, mangi, rynek czeski jest zdecydowanie mniejszy niż polski i nie zanotowano na nim "boomu" jak na polskim. Oczywiście, są wzrosty, ale nie aż takie. Przecież u nas samej mangi wydaje się pół tysiąca tytułów rocznie. Egmont dziecięcych komiksów europejskich wydaje z ponad 100. Mamy kilka wydawnictw, które skupiają się tylko na komiksach europejskich. Ja nadal nie wiem, co próbujesz tymi statystykami ująć.

Cholera, oni Donżona dostali w 2004 roku!!! Ultimate Spider od 2012 roku!!!
W tym momencie muszę krzyknąć "ale, pan się naciął".
Donżon - faktycznie był wydawany od 2001 roku (!!!!!!), ale nie jest wydawany od 2010 roku. U nas w ciągu 2 lat wydano więcej albumów.
Ultimate Spider-Man - tak samo, wydawany od 2012 roku, zawieszony od 2016 roku, u nas w ciągu paru lat wydano więcej
Możemy iść tak dalej.
Daredevil Nieustraszony - wydany w Czechach od 2011, zawieszony w 2013 roku, wydano tylko 4 tomy (Bendis + 1. Brubaker).

No trudno, a znasz jakieś serie urwane w połowie, bo "nie kupowaliśta"?
Zapraszam wyżej.
Jak zamierzasz udowodnić przekonanie o tym w jak zajebistym komiksowym raju żyjemy?
Nie, polski rynek komiksowy nie jest rajem. Powiem więcej - wiele decyzji Egmontu jak i innych wydawnictw było fatalnych, ale i tak patrząc na to w jakim dole byliśmy w latach 90., to trzeba powiedzieć, że nie można bardzo narzekać.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Online eyesore

« Odpowiedź #2106 dnia: Śr, 06 Lipiec 2022, 15:37:31 »
Postuluję aby stworzyć osobny temat na te dywagacje bo od kilku dni wchodzę na forum i widzę znów gównoburzę o ten sam temat.
To jest już w @uuuuuj nudne, poważnie ludzie, zróbcie sobie osobny  temat i tam udowadniajcie sobie "swoje racje".

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2107 dnia: Śr, 06 Lipiec 2022, 15:39:22 »
Postuluję aby stworzyć osobny temat na te dywagacje bo od kilku dni wchodzę na forum i widzę znów gównoburzę o ten sam temat.
To jest już w @uuuuuj nudne, poważnie ludzie, zróbcie sobie osobny  temat i tam udowadniajcie sobie "swoje racje".

A co jest dziwnego w dyskutowaniu o Egmoncie w temacie o Egmoncie na forum dyskusyjnym? Czy w tym temacie można tylko wrzucać zapowiedzi i się nimi jarać?

Online eyesore

« Odpowiedź #2108 dnia: Śr, 06 Lipiec 2022, 15:58:34 »
A co jest dziwnego w dyskutowaniu o Egmoncie w temacie o Egmoncie na forum dyskusyjnym? Czy w tym temacie można tylko wrzucać zapowiedzi i się nimi jarać?

Może to ze od 3 stron jest dyskusja o tym czy E. wprowadził Marvela i rozszerzył swoją ofertę dzięki kolekcjom czy nie.
Bardzo fajnie ale naprawdę jest to nudne. Zróbcie po prostu osobny temat. Naprawdę ja się dziwię że jesteście zaskoczeni tym że ludzie uciekają z tego forum.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2109 dnia: Śr, 06 Lipiec 2022, 15:58:45 »
Wiecie co, nie dopuszczam tu raczej manipulacji, ale skoro w tych rankingach sprzedażowych (bez liczby sprzedanych egzemplarzy) superhero było daleko w tyle, to chyba nasze pretensje o częstotliwość oraz ilość tytułów z tego gatunku wydawana przez Egmont i tak jest porażająco duża, prawda?

Egmont nie działa tylko w PL. Starałem się wyszukać jak działa na innych rynkach, zacząłem od strony głównej. No to w wersji anglojęzycznej oraz tej przeznaczonej dla Norwegów, Szwedów i Duńczyków nawet nie uwzględnił takiej podkategorii jak COMIC BOOKS.

Wydawca ten działa również na niemieckim rynku, wydaje tam praktycznie to samo co u nas tylko że bez Marveli/DC. Kierowałem się tą stroną: https://www.bookcity.pl/publisher/egmont-comic-collection

A gdyby faktycznie okazało się, że komiksiarze i inni niedzielni czytelnicy tak chętnie kupują superhero, to podejrzewam, że już dawno jakieś Panini wkroczyłoby do Polski i ruszyło z tematem. Finansowo przebiliby każdą ofertę a i nakłady zapewne byliby w stanie zapewnić większe niż Egmont. No ale jak widać nie chce i na pewno Polska nie leży w kręgu ich zainteresowań.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2110 dnia: Śr, 06 Lipiec 2022, 16:10:43 »
Może to ze od 3 stron jest dyskusja o tym czy E. wprowadził Marvela i rozszerzył swoją ofertę dzięki kolekcjom czy nie.
Bardzo fajnie ale naprawdę jest to nudne. Zróbcie po prostu osobny temat. Naprawdę ja się dziwię że jesteście zaskoczeni tym że ludzie uciekają z tego forum.

No jak dla mnie to jest jedna z ciekawszych dyskusji jakie tu ostatnio czytałem (choć sam nie biorę w niej udziału. Są przeciwne, uargumentowane opinie, są fakty o rynku polskim, ale również czeskim. Jeśli ktoś z tego powodu ucieka z forum to nie wiem czego szuka na forum dyskusyjnym szczerze mówiąc.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2111 dnia: Śr, 06 Lipiec 2022, 16:16:23 »
Normalna dyskusja na argumenty. Co, uciekają, bo trzeba trochę pomyśleć zanim się wyśle post?

Offline xanar

« Odpowiedź #2112 dnia: Śr, 06 Lipiec 2022, 16:38:20 »
Ale ty wiesz, że nie musisz tego czytać.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online radef

« Odpowiedź #2113 dnia: Śr, 06 Lipiec 2022, 16:53:46 »
Jakby co, przepraszam za zbytnią emocjonalność niektórych fragmentów wypowiedzi (ale niestety aż mnie ponosi, gdy słyszę bzdury). Ale jest jeszcze kilka innych spraw do wyjaśnienia.

Egmont nie działa tylko w PL. Starałem się wyszukać jak działa na innych rynkach, zacząłem od strony głównej. No to w wersji anglojęzycznej oraz tej przeznaczonej dla Norwegów, Szwedów i Duńczyków nawet nie uwzględnił takiej podkategorii jak COMIC BOOKS.
Trzeba pamiętać, że w Skandynawii Egmont jest potężnym konglomeratem medialnym podobnym do takiego Bauera w naszej części Europy. Czyli wydają w sumie wszystko, ale głównie skupiają się na rynku prasowym niż książkowym (choć nie zawsze, bo to zależy od kraju). W Szwecji, Danii i Norwegii, co nie powinno być zaskoczeniem, głównym segmentem są kacze komiksy, ale w ciągu ostatnich lat norweski Egmont bardzo mocno rozwinął segment komiksów lokalnych, głównie familijnych, często przykładem są "Światła Północy". Ale nie wydają tylko dziecięce komiksy, ale np. w ofercie jest "Tex Willer", "Thorgal" czy "Blacksad".  Tutaj można przejrzeć, co wydają - https://serie.no/

Jedynym rynkiem poza Polską, gdzie Egmont wydaje komiksy superhero, to Finlandia. Zresztą to wiemy, ponieważ swego czasu razem z Finami drukowali trochę komiksów DC. Ale tam zaszły jakieś zmiany, komiksy DC przejął ktoś inny. Chyba zresztą zrezygnował po jakimś czasie. Natomiast obecnie jedynym tytułem superhero, który w Finlandii wychodzi od Egmontu to magazyn ze "Spider-Manem" - https://storyhouseegmont.fi/tuotteet/spider-man/ A poza tym oferta to głównie najpopularniejsze europejskie serie - "Asteriks", "Lucky Luke", "Sprycjan" i "Tex Willer".

Egmont niemiecki to bardziej skomplikowana sprawa, bo tam sytuacja zmieniała się wielokrotnie, ogólnie obecnie dział komiksowy jest podzielony na kilka części:
Egmont Ehapa Media - kaczki i myszy w kioskach w milionie wariantów
Egmont Comic Collection - ekskluzywne wydania kaczek i myszy, a także "Asteriks", "Blueberry", "Michel Vaillant", "Hägar" czy "Garfield"
Egmont BÄNG - zupełnie nowy imprint, skupiony na komiksach dla najmłodszych czytelników (trochę jak "Mój pierwszy komiks 5+")
Egmont Manga - czyli w sumie powód dlaczego Egmont 20 lat temu zainwestował w mangi (po prostu taniej kupować prawa na więcej regionów), porównując do polskich wydawnictw mangowych, to chyba oferta obecnie najbliższa Kotori
Superhero w Niemczech? Panini i raczej szybko to się nie zmieni.

Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2114 dnia: Śr, 06 Lipiec 2022, 17:58:14 »
Dzięki za sprostowanie Radef!