Autor Wątek: Egmont 2022  (Przeczytany 603206 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kosmoski

Odp: Egmont 2022
« Odpowiedź #1545 dnia: Wt, 24 Maj 2022, 23:04:42 »
Z tego co pamiętam to raczej w pełni samodzielny twór, bez powiązań z uniwersum. Natomiast ze względu na przeładowanie treścią, mnogością powiązań i nawiązań jak i dość kontrowersyjne tematy, może nie każdemu podejść. 

Offline laf

« Odpowiedź #1546 dnia: Śr, 25 Maj 2022, 09:42:51 »
Dla kogoś kto nie czytał nigdy Daredevila run Waida będzie dobry na start?
Uważam, że tak. Z tego co pamiętam po lekturze tomu z WKKM, jest to zupełnie nowe otwarcie przygód Szkarłatnego Diabła i bardzo fajnie się to czyta.

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #1547 dnia: Śr, 25 Maj 2022, 10:09:38 »
Czy Niewidzialni Morrisona łączy się jakoś z uniwersum superbohaterskim DC? Czy osoba niezainteresowana trykotami znajdzie coś tam dla siebie?

Nie łączy się, ale to bardzo trudny komiks jest :)

brvk

• Gość
« Odpowiedź #1548 dnia: Śr, 25 Maj 2022, 10:19:00 »
Zaintrygował mnie opis i okładki zeszytów Niewidzialnych. Zapachniało trochę Moorem. Jeśli komiks nie łączy się z uniwersum DC to chyba się skuszę, mimo waszych przestróg. Najwyżej podczas lektury rozpłaczę się w poduszkę albo dostanę nerwicy...

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #1549 dnia: Śr, 25 Maj 2022, 11:22:58 »
Zaintrygował mnie opis i okładki zeszytów Niewidzialnych. Zapachniało trochę Moorem. Jeśli komiks nie łączy się z uniwersum DC to chyba się skuszę, mimo waszych przestróg. Najwyżej podczas lektury rozpłaczę się w poduszkę albo dostanę nerwicy...

Dla mnie to must have i obok Sandmana najlepsze co czytałem z Vertigo. Możliwe, że nawet w komiksie wogóle :)

Ale ja kocham miłością prawdziwą komiksy Morrisona, więc mogę nie być obiektywny :)

Offline Random_Hero

« Odpowiedź #1550 dnia: Śr, 25 Maj 2022, 12:56:33 »
Morissona można podzielić na 2 kategorie:

- całkiem odjechany, gdzie bez używek nie da rady tego ogarnąć
 - w "miarę" normalny, gdzie idzie połapać o co chodzi

Zawsze po przeczytaniu tego pierwszego muszę dla zbalansowania umysłu przeczytać jakąś prostą, nieskomplikowaną nawalankę ala "Bodycount" :P

brvk

• Gość
« Odpowiedź #1551 dnia: Śr, 25 Maj 2022, 13:00:49 »
Morrisona znam Azyl Arkham i Misterium. Rozumiem, że to te w miarę normalne komiksy?

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #1552 dnia: Śr, 25 Maj 2022, 13:32:53 »
Z tymi narkotykami to bym nie przesadzał. Morrison lubi tworzyć coś bardziej wymagającego, przekraczać kolejne bariery, wchodzić na kolejne metapoziomy. Czasem Morrison od razu wrzuca na głęboką wodę zamiast wprowadzać czytelnika stopniowo i za dużo ma tych pomysłów (Ostatni kryzys), czasem zaniedbuje inne elementy scenariusza jak psychologiczna podbudowa, interakcje między bohaterami (JLA). Przez to wszystko lektura wymaga większego skupienia i cierpliwości. I tyle.

Ale potrafi też pisać bardziej klasycznie i przystępnie. W Ziemi Dwa ma właściwie jeden pomysł na odwrotność naszego świata, który realizuje w sposób raczej typowy. W New X-Men odjechane pomysły są zgrabnie równoważone innymi akcentami jak dramat psychologiczny, klasyczne s-f, kryminał. Historia staje się wtedy bardziej wciągająca.

Grunt to znaleźć równowagę między eksperymentami z przekraczaniem ram gatunkowych a tworzeniem wciągającej historii na tym zupełnie bazowym poziomie. Morrison nie zawsze tę równowagę utrzymuje.
« Ostatnia zmiana: Śr, 25 Maj 2022, 13:37:42 wysłana przez bibliotekarz »
Batman returns
his books to the library

Offline Random_Hero

« Odpowiedź #1553 dnia: Śr, 25 Maj 2022, 13:50:49 »
Z tymi narkotykami to bym nie przesadzał. Morrison lubi tworzyć coś bardziej wymagającego, przekraczać kolejne bariery, wchodzić na kolejne metapoziomy. Czasem Morrison od razu wrzuca na głęboką wodę zamiast wprowadzać czytelnika stopniowo i za dużo ma tych pomysłów (Ostatni kryzys), czasem zaniedbuje inne elementy scenariusza jak psychologiczna podbudowa, interakcje między bohaterami (JLA). Przez to wszystko lektura wymaga większego skupienia i cierpliwości. I tyle.

Ale potrafi też pisać bardziej klasycznie i przystępnie. W Ziemi Dwa ma właściwie jeden pomysł na odwrotność naszego świata, który realizuje w sposób raczej typowy. W New X-Men odjechane pomysły są zgrabnie równoważone innymi akcentami jak dramat psychologiczny, klasyczne s-f, kryminał. Historia staje się wtedy bardziej wciągająca.

Grunt to znaleźć równowagę między eksperymentami z przekraczaniem ram gatunkowych a tworzeniem wciągającej historii na tym zupełnie bazowym poziomie. Morrison nie zawsze tę równowagę utrzymuje.

A kto mówi o narkotykach. Miałem na myśli coś bardziej subtelnego - whiskey, dużo whiskey, nawet całe galony dobrej szkockiej whiskey... :P

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #1554 dnia: Śr, 25 Maj 2022, 13:55:24 »
Po whiskey to lepiej przyswajalny może się stać co najwyżej jakiś horror klasy Z a nie Morrison.
Batman returns
his books to the library

Offline Random_Hero

« Odpowiedź #1555 dnia: Śr, 25 Maj 2022, 14:03:35 »
U mnie się to sprawdza ;)

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1556 dnia: Śr, 25 Maj 2022, 14:08:31 »
Przecież alkohol to narkotyk i do tego jedyny narkotyk którego gdy odmawiasz albo przestajesz z niego korzystać to ludzie się martwią że coś z Tobą jest nie tak.

Offline Teli

« Odpowiedź #1557 dnia: Śr, 25 Maj 2022, 15:19:36 »
Przecież alkohol to narkotyk i do tego jedyny narkotyk którego gdy odmawiasz albo przestajesz z niego korzystać to ludzie się martwią że coś z Tobą jest nie tak.

Ale za to gdy nie możesz z niego korzystać i minie pierwszy szok wśród znajomych, nagle zaczynają zapraszać cię częściej na imprezy w charakterze osoby towarzyszącej. Oczywiście warunkiem jest to że przy okazji posiadasz prawo jazdy ;)

Wiem z autopsji.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1558 dnia: Śr, 25 Maj 2022, 16:20:30 »
A to ja mocno nie zazdroszczę takich znajomych. Ja natomiast z autopsji wiem , że od kiedy odstawiłem całkowicie alkohol żyje mi się zdecydowanie lepiej. A wracając do tematu Invisibles od Morrisona sprawdzę napewno pierwszy tom bo dużo dobrego słyszałem o tej serii.

Offline parsom

« Odpowiedź #1559 dnia: Śr, 25 Maj 2022, 20:16:54 »
szkockiej whiskey

Albo szkockiej, albo whiskey.