Autor Wątek: Egmont 2022  (Przeczytany 603010 razy)

Offline Kandor

Odp: Egmont 2022
« Odpowiedź #540 dnia: Pt, 18 Luty 2022, 20:08:13 »
To był mój jedyny Batman jaki tata mi kupił w latach 90-tych i jaki wtedy przeczytałem. Jean Paul już szalał wtedy w kostiumie i rękawicy. :) Teraz będę uzupełniał TM Semici tak jak te ze Spider-Mana. Jak to kiedyś czytałem z biblioteki, to cały Knightfall wydawał mi się dość spójny.

"Batman: Miecz Azraela" Tm-Semic Wydanie Specjalne 1/1994 - to moje pierwsze WS, a historia z nim się wiążąca jest taka, że chciałem nabyć WS zawierający "Ostatniego Czarnianina" Bisleya (WS 2/94) a w kioskach wciąż był tylko ten Batman. IMHO Quesada już nigdy tak dobrze nie rysował jak w tym komiksie. Natomiast wielką tragedią jest to, że miałem stary trejd  mini-serią "The Ray" z jego rysunkami, ale się go pozbyłem i teraz pluję sobie w brodę ;-) SPOILERY:  "Batman" 6/1995 to powrót Azraela, ale historia rozczarowuje, w przeciwieństwie do okładki. Z kolei w numerze 6/1996 (debiut nowego Batmana) Tm-Semic powtórzyło swoją wredną akcję z "Superman" 8/1995 (śmierć Supka), kiedy to wypuścili numery 32 stronicowe (20 stron komiksu), które kosztowały tyle co te zwykłe, podwójne (w erze Tm-Semic każdy komiks zawierał 2 oryginalne numery, poza seriami dla dzieci jak Alf oraz pierwotnie "Conan"). Ogólnie uważam ten event/y za słabe i rozczarowujące (zaraz po tym na scenę wkroczył Kelley Jones ze swoim specyficznym stylem, który uwielbiam do tej pory) ale i ja dostałem dzisiaj porządnie nostalgią po bebechach, więc oczywiście kupię te komiksy, boję się tylko jak te stare zeszyty będą się prezentować w takim tomiszczu, zwłaszcza "Azrael", gdzie kartki były zadrukowane aż po brzegi. Znając Egmont może wyjść raczej przyzwoicie.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #541 dnia: Pt, 18 Luty 2022, 21:41:16 »
 Quesada sie rozkrecal dopiero, duzo zalerzy od dobrego tuszownika - w serii Daredevil chyba osiagnal szczyt swoich mozliwosci :)

Offline donT

« Odpowiedź #542 dnia: Pt, 18 Luty 2022, 22:28:36 »
Daredevil: Father wyszedl mu najlepiej.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #543 dnia: So, 19 Luty 2022, 09:20:45 »
Nie potrafię wyczuć ironii w Waszych wypowiedziach. Ja tej historii Knightfall nie czytałem, wydaje się, że Egmont chce wydać wszystko i podchodzi na poważnie. Jest to kiepski komiks? Jakieś guilty pleasure sprzed lat?

Sam Knightfall jest świetny. Później jest... różnie, ale i tak warto nabyć dla scenariuszy Alana Granta i rysunków Vince Giarrano (geniusz!), Rona Wagnera czy Eduardo Barreto.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline kosmoski

« Odpowiedź #544 dnia: So, 19 Luty 2022, 17:04:15 »
O tak, Komornik Giaranno to jedna z moich ulubionych historii z Batmanem

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #545 dnia: So, 19 Luty 2022, 18:23:31 »
To takie pytanie z ciekawości - czy jest tu ktoś, kto ma te wszystkie Batmany z Knightfallem i nie zamierza kupować wznowienia Egmontu na twardo? Ja bym się chyba wstrzymał, gdybym to miał. Oczywiście Egmont Polska najpierw powinien wydać No Man's Land a dopiero potem wrócić do Knightfalla. Albo wydawać to na raz, na przemian. Premiery zawsze lepsze niż duble.

Offline misiokles

« Odpowiedź #546 dnia: So, 19 Luty 2022, 18:37:23 »
Albo Egmont powinien wyciąć semicowe duble a w ich miejsce wkleić No Man's Land :D

Offline xanar

« Odpowiedź #547 dnia: So, 19 Luty 2022, 18:46:50 »
Egmont powinien wydać tylko to co wyciął Semic.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline zombie001

« Odpowiedź #548 dnia: So, 19 Luty 2022, 19:04:35 »
Wracając do jakichś normalniejszych rozważań.

Skoro Knightfall wydadzą w takim konkretnym wydaniu, to jakieś pomysły jak podejdą do "Batman: No Man's Land"?
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Offline nori

« Odpowiedź #549 dnia: So, 19 Luty 2022, 19:24:10 »
To takie pytanie z ciekawości - czy jest tu ktoś, kto ma te wszystkie Batmany z Knightfallem i nie zamierza kupować wznowienia Egmontu na twardo?

Dlatego dopytuję kolegów z forum, mam komplet Tm-Semica i dlatego rozważam zakup wydania Egmontu. Jednak lepszy papier, lepszy druk, uzupełnienie braków bardzo kusi, lubię czytać kompletne historie. A z drugiej strony, brak miejsca na półkach ostatnio skutecznie zniechęca mnie przed dublami. Spider-mana też mam z Tm-Semic, ale Epicki z pająkiem kupuję, w tym przypadku jednak jest sporo różnic na plus (jak dla mnie).

Offline xanar

« Odpowiedź #550 dnia: So, 19 Luty 2022, 19:25:05 »
Wracając do jakichś normalniejszych rozważań.

Skoro Knightfall wydadzą w takim konkretnym wydaniu, to jakieś pomysły jak podejdą do "Batman: No Man's Land"?

Dc teraz wydaje omnibusy, także materiał jest.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline adamarluk

« Odpowiedź #551 dnia: So, 19 Luty 2022, 19:29:14 »
Na przykład tak:
https://www.goodreads.com/series/51328

Offline zombie001

« Odpowiedź #552 dnia: So, 19 Luty 2022, 19:54:30 »
No, no. Ładnie to wygląda. Ale przy tej ilości tomów Egmont będzie to wydawał pewnie z 3 lata.  :)
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Online michał81

« Odpowiedź #553 dnia: So, 19 Luty 2022, 20:02:50 »
Pozwolę sobie zacytować z facebooka BatCave, coś co powinno przekonać tych, którzy zastanawiają się na zakupem Knightfall:

Wczorajsze zapowiedzi wydawnictwa Egmont ujawniły, że już w kwietniu doczekamy się 1 tomu sagi "Knightfall" w wydaniu zbiorczym. W opisie wspomniano też, że cała saga zostanie wydana w pięciu albumach, w związku z czym warto przypomnieć prezentację z MFKiG w 2021 roku. (Uwaga - poniżej kilka informacji, które mogą zostać uznane za spoilery, zatem jeśli wydanie Egmontu będzie dla Was pierwszym zetknięciem się z tą opowieścią - miejcie to na uwadze).
Już wtedy dowiedzieliśmy się o łączonych albumach, gdzie w pierwszym zawarty będzie "Miecz Azraela" oraz "Venom" - dwie opowieści budujące podwaliny pod całe wydarzenie. Jest to oczywiście "autorski" składak wydawnictwa - we współczesnych amerykańskich wydaniach (zarówno w formie omnibusów i albumów na miękko), tych komiksów tam nie ma, tak samo jak "Legends of The Dark Knight Annual" #2 (opowieść dziejąca się pomiędzy "Batman" #486 a #487).
Idąc tropem prezentacji - wygląda na to, że 3 pierwsze tomy zostaną wydane w tym roku, natomiast dwa pozostałe - w następnym. Slajd pokazuje, że do wydania pozostanie tom "The Search" opowiadający o losach Bruce'a Wayne'a po złamaniu kręgosłupa oraz oczywiście finał "Knightsend". W ramach współczesnego wznowienia amerykańskiego wydano również domknięcie całej sagi - historie "Prodigal", gdzie Batmanem na chwilę zostaje Dick Grayson, a także "Troika", gdy Bruce Wayne wraca już w pełni do roli Mrocznego Rycerza.
Skoro tomy są łączone w grube albumy, można założyć, że najprawdopodobniej pod czwórką znajdziemy "The Search" oraz "Knightsend", a piątka to zamknięcie całości z "Prodigal" oraz "Troika".
To oczywiście dałoby nam komplet opowieści po polsku, nawet lepiej zbudowany, niż w Stanach, czy we Francji, z której Egmont ostatnio sporo czerpie pod kątem wydawania większych, współczesnych eventów DC Comics.
Warto podkreślić, że wybrano właściwie idealny moment na wydanie sagi w Polsce. W Stanach "Knightfall" zbiorczo pojawił się trzykrotnie, z czego dopiero obecne podejście jest kompletne. Drugie wydanie, które zrealizowano przy okazji premiery "The Dark Knight Rises", całkowicie pominęło wątek "The Search", "Troika" oraz preludium do "Knightfall".
TM-Semic w latach 90. oczywiście wydał również sagę "Knightfall" po polsku, ale w pewnym momencie zaczęto wybiórczo dobierać materiał, więc nie wszystko do nas trafiło. Pominięto też całkowicie wątki z "Prodigal" oraz "Troika".
Dla wielu osób wznowienie będzie pięknym powrotem do przeszłości, zaś dla innych - okazją, aby poznać pierwsze tak duże wydarzenie w ramach komiksów z Batmanem. Czy wszystkie historie w środku zestarzały się co najmniej OK? Oczywiście, że nie - nie znaczy to jednak, że nie można nadal się nimi cieszyć 🙂

Jak widać będzie to najbardziej kompletne wydanie tej historii. Wiem, że wiele osób ma sentyment do wydań semicowych, ja sam ma bardzo duży szacunek dla tego wydawnictwa, ale na pewno nie do ich zeszytów, które obecnie uważam po prostu za makulaturę.

Nadal możemy tkwić w epoce cięcia czego się da, wydawania dziurawych kolekcji albo ruszyć do przodu z kompletnymi wydaniami.
« Ostatnia zmiana: So, 19 Luty 2022, 20:06:33 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #554 dnia: So, 19 Luty 2022, 20:43:54 »
@UP
Nooo - np z Green Lanternami Johnsa, z Aquamanem czy Wonder Woman z DC Rebirth, albo może LL.

Makulatura, makulaturą. TM Semic przynajmniej papier miał. Zresztą jak to brzmi - Mam bardzo duży szacunek do TM Semic ale ich zeszyty uważam za makulaturę. Zaprzeczasz sam sobie w jednym zdaniu.

TM Semic for life homie.