Autor Wątek: Egmont 2021  (Przeczytany 740749 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Leyek

Odp: Egmont 2021
« Odpowiedź #1920 dnia: Pt, 12 Marzec 2021, 21:14:18 »
Tynion - March - tak nijaki zestaw autorów na flagowy tytuł pokazuje tylko słabość obecnego DC.

Sandman w tej nowej okładce wygląda rewelacyjnie, aż chciałoby się kupić ponownie (ale nie będę przesadzał, bo już tom I mam w dwóch wydaniach - stare i nowe kolory :) ).

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1921 dnia: Pt, 12 Marzec 2021, 21:30:45 »
Niby fajne wydanie, ale jakoś tam mnie nie ciągnie do wymiany swoich egzemplarzy i raczej odpuszczę. Za to jeżeli pójdą zgodnie z oryginałem, to od teraz "Noce nieskończone" będą oficjalnie 11 tomem serii, no i powinniśmy też dostać wznowienie dodatkowych tomów w spójnej szacie z podstawową serią.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #1922 dnia: Pt, 12 Marzec 2021, 21:58:49 »
Czyli można liczyć na dodruk "Śmierci" w nowym wydaniu?

Offline misiokles

« Odpowiedź #1923 dnia: Pt, 12 Marzec 2021, 22:29:22 »
Tu może być problem, gdyż Śmierć nie wyszła (do tej pory) jako 30th Anniversary Edition. W tej serii będzie dodatkowo Owertura, Senni Łowcy i Noce Nieskończone.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #1924 dnia: Pt, 12 Marzec 2021, 22:41:26 »
Trzeba chyba w takim razie polować na Allegro.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1925 dnia: So, 13 Marzec 2021, 01:26:22 »
O, nawet nie przyuważyłem, że "Śmierć" jest obecnie wyprzedana. Ale pewnie za jakiś czas dodrukuję, bo poza "Sennymi łowcami" raczej nie było dłuższych problemów z dostępnością komiksów ze świata Sandmana.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #1926 dnia: So, 13 Marzec 2021, 12:04:29 »
Ale pewnie za jakiś czas dodrukuję
I takich użytkowników nam trzeba, którzy sprawy biorą w swoje ręce. W takim razie czekam na dodruk ;).

Offline mack3

« Odpowiedź #1927 dnia: Nd, 14 Marzec 2021, 03:32:33 »
Sandman w tej nowej okładce wygląda rewelacyjnie, aż chciałoby się kupić ponownie (ale nie będę przesadzał, bo już tom I mam w dwóch wydaniach - stare i nowe kolory :) ).

Wiem, że podnosiłem to już w innym wątku, wiem, że są osoby uważające, że to skrajne czepialstwo, nie mam zamiaru tego podnosić przy każdej okazji, ale.... tu muszę, bo ten wielgachny napis DC Black Label w czystej bieli (o ile ostatecznie będzie to wyglądało w ten sam sposób) jest w tym miejscu obrzydliwy i psuje w sumie naprawde zgrabna okładkę. Ni w !@#$, ni w !@#$. Szkoda, że jeszcze większego tego nie zrobili...

Starsza wersja tej okładki z dyskretnym napisem Vertigo (w USA), wygląda dużo lepiej; nawet nowa amerykańska wersja z tym samym logiem Black Label, ale mocno po prawej stronie wygląda lepiej (dla mnie średnio, ale zauważalnie lepiej: https://gemcitybooks.com/products/the-sandman-preludes-nocturnes-neil-gaiman-vol-1-dc-black-label-graphic-novel-comic-book-1 ). Nie wiem, po kiego wała nasz Egmont przeniósł (?) to logo na lewą stronę, bliżej środka i zmienił kolor na biały z pasującego do kolorystyki okładki żółtawego w wersji oryginalnej.
Nie wiem, czy to ja jestem przewrażliwiony w tej kwestii, czy to zgrzyta na tej okładce, że ja p@#$le.

EDIT: Wypowiadam się zupełnie bezstronnie, bo raczej nie będę kupował tego tomu... ale tom 2 już tak i mam nadzieję, że to nie będzie tak wyglądało.

EDIT2: Nie no, to wygląda tak beznadziejnie, że nawet w takim korpo jak Egmont chyba ktoś to widzi i to chyba jest tylko jakaś taka grafika/ wstępna wersja (jak w przypadku Nocy Nieskończonych, gdzie grafika nie zgadzała się z ostatecznym wyglądem okładki) i ostatecznie wrzucą to np. na górę (przecież tam jest mnóstwo miejsca! W wersji amerykańskiej tam były napisy m.in "30th anniversary" i się nie dało, ale u nas puściutko)
« Ostatnia zmiana: Nd, 14 Marzec 2021, 03:50:01 wysłana przez mack3 »

Offline dziku77

« Odpowiedź #1928 dnia: Nd, 14 Marzec 2021, 04:44:00 »
Wielka szkoda że Egmont nie zdecydował się na wydanie Sandmana w powiększonym formacie, ta seria zasługuje na to jak mało która.

Offline LukCook

« Odpowiedź #1929 dnia: Nd, 14 Marzec 2021, 06:06:29 »
Dla mnie nowa okładka wyglada rewelacyjnie. Logo DC Black Label nie przeszkadza ale może to być kwestia gustu, jak widać z pełnego emocji wpisu powyżej.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1930 dnia: Nd, 14 Marzec 2021, 09:44:53 »
to chyba jest tylko jakaś taka grafika/ wstępna wersja (jak w przypadku Nocy Nieskończonych, gdzie grafika nie zgadzała się z ostatecznym wyglądem okładki)
Szkoda tylko, że przy "Nocach" ta wstępna grafika wyglądała dużo lepiej, więc może niech już nie idą tą drogą ;)

Offline Chmurny

« Odpowiedź #1931 dnia: Nd, 14 Marzec 2021, 10:49:27 »
Wiem, że podnosiłem to już w innym wątku, wiem, że są osoby uważające, że to skrajne czepialstwo, nie mam zamiaru tego podnosić przy każdej okazji, ale.... tu muszę, bo ten wielgachny napis DC Black Label w czystej bieli (o ile ostatecznie będzie to wyglądało w ten sam sposób) jest w tym miejscu obrzydliwy i psuje w sumie naprawde zgrabna okładkę. Ni w !@#$, ni w !@#$. Szkoda, że jeszcze większego tego nie zrobili...
[cut]
Nie wiem, czy to ja jestem przewrażliwiony w tej kwestii, czy to zgrzyta na tej okładce, że ja p@#$le.

EDIT: Wypowiadam się zupełnie bezstronnie, bo raczej nie będę kupował tego tomu... ale tom 2 już tak i mam nadzieję, że to nie będzie tak wyglądało.

EDIT2: Nie no, to wygląda tak beznadziejnie, że nawet w takim korpo jak Egmont chyba ktoś to widzi i to chyba jest tylko jakaś taka grafika/ wstępna wersja (jak w przypadku Nocy Nieskończonych, gdzie grafika nie zgadzała się z ostatecznym wyglądem okładki) i ostatecznie wrzucą to np. na górę (przecież tam jest mnóstwo miejsca! W wersji amerykańskiej tam były napisy m.in "30th anniversary" i się nie dało, ale u nas puściutko)

Nie jesteś przewrażliwiony a w korpo na to niespecjalnie patrzą, niestety. W tej okładce jest zresztą większe zło, coś bez żadnej harmonii i estetyki, ale Amerykanie nigdy nie byli w liternictwo zbyt dobrzy. Gorzej, że u nas od przełomu wieków zaczęło się też niedobrze dziać, od kiedy panie z sekretariatów wydawnictw i goście od dtpów stali się pełną gębą grafikami i projektantami.

No ja pi....lę, już pies srał ten żółty papier, ale na okładce zakleić twarz Muminkowi?

Online donT

« Odpowiedź #1932 dnia: Nd, 14 Marzec 2021, 10:51:13 »
Wielka szkoda że Egmont nie zdecydował się na wydanie Sandmana w powiększonym formacie, ta seria zasługuje na to jak mało która.

Kwestia dyskusyjna.
Choc Sandmana bardzo lubie i cenie, to uwazam, ze rusunki ma co najwyzej poprawne, a w wiekszosci niestety slabe. No widze potrzeby aby wydawac je w wiekszym niz standardowym formacie.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #1933 dnia: Nd, 14 Marzec 2021, 12:05:09 »
(...)wielgachny napis DC Black Label w czystej bieli (...) jest w tym miejscu obrzydliwy (...) ostatecznie wrzucą to np. na górę (...)
Umiejscowienie jest moim zdaniem dobre, kolorystyka mogłaby być za to mniej kontrastująca. Na innych okładkach logo Black Label też jest duże, ale np. w Harleen dobrze się komponuje.

(...) uwazam, ze rusunki ma co najwyzej poprawne, a w wiekszosci niestety slabe. No widze potrzeby aby wydawac je w wiekszym niz standardowym formacie.
Podzielam zdanie, aczkolwiek wydaje mi się, że @dziku77 pisząc "ta seria zasługuje (...) jak mało która" chodziło raczej o istotność w medium komiksowym niż o wartość artystyczną samych plansz. Bo jeśli chodzi o rysunki, to jest jak jest, na samym początku i na końcu serii najciekawiej, a większa część serii narysowana poprawnie, w sposób "czytelny" a zarazem uproszczony. Kolory też są poprawne, miejscami lepiej dobrane, miejscami gorzej, ale ostatecznie wyjątkowych plansz sobie nie przypominam (no może jw. coś na początku :) ).
Piszę z perspektywy posiadacza pierwszego (miękkookładkowego) wydania, wybrane tomy miałem w hc, ale ostatecznie zostałem z sc (podobnie z HB, Kaznodzieją, teraz Lucyferem...). Miękkie wydania mają swoje wady i w pełni zasadna jest ogólna preferencja hc nad sc, ale mnie jakoś bardziej pasują sc, no ale nie o tym jest temat....
Pod kątem tego drugiego aspektu tj. istotności serii wydanie powiększone Sandmana na pewno by się dobrze przyjęło. Zależy kto jakie serie zbiera, z amerykańskich na półce powiększone DC Deluxe czy X-Meny od Muchy, a Sandman w standardowym formacie - coś nie tak z tym obrazkiem ;)

Offline michał81

« Odpowiedź #1934 dnia: Nd, 14 Marzec 2021, 12:15:49 »
A jakby był większy format nowej edycji Sandmana, to by ludzie narzekali, że nie pasuje im do drugiego wydania, które chcieli by uzupełnić. Na sporej ilości osób może to być zaletą, bo nie będą musieli wymieniać tomów, które już posiadają na nowe. Których przy innej edycji nikt nie chciałby kupić, gdyby chcieli się ich pozbyć, co by było dla nich stratą.
« Ostatnia zmiana: Nd, 14 Marzec 2021, 12:17:39 wysłana przez michał81 »