Autor Wątek: Egmont 2021  (Przeczytany 740732 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline death_bird

Odp: Egmont 2021
« Odpowiedź #1875 dnia: Pt, 05 Marzec 2021, 16:47:36 »
Bardziej chodziło mi o całokształt - tzn. o wydawanie tej ilości w takich cenach.
Jeżeli liczba tomów na miesiąc albo utrzymuje się albo wzrasta a jednocześnie w górę idą ceny to tym samym statystyczny czytelnik jest w gorszej sytuacji.
I tak. Dzisiaj wyjątkowo mnie to uderzyło.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline kv

« Odpowiedź #1876 dnia: Pt, 05 Marzec 2021, 16:51:32 »
No i wreszcie jest Antares... Już myślałem, że to odpuścili...

I nowy Conan...

Offline Jaxx

« Odpowiedź #1877 dnia: Pt, 05 Marzec 2021, 17:10:46 »
No i wreszcie jest Antares... Już myślałem, że to odpuścili...

I dopiero widząc tę zapowiedź szybciutko zamówiłem Aldebarana i Betelgezę :) Te trzy to komplet, czy coś jeszcze będzie? Kenia i Nambia to inna seria?

Online misiokles

« Odpowiedź #1878 dnia: Pt, 05 Marzec 2021, 17:34:07 »
Bardziej chodziło mi o całokształt - tzn. o wydawanie tej ilości w takich cenach.

Zajrzyj do wątku z omnibusami Marvela/DC. Oni to dopiero napierniczają ofertą w tym roku :)

Offline keram2

« Odpowiedź #1879 dnia: Pt, 05 Marzec 2021, 17:38:08 »
I dopiero widząc tę zapowiedź szybciutko zamówiłem Aldebarana i Betelgezę :) Te trzy to komplet, czy coś jeszcze będzie? Kenia i Nambia to inna seria?

Tak, Kenia i Namibia i niewydana jeszcze Amazonia to inna seria.

Ze Światów Aldebarana jest jeszcze Powrót na Aldebaran i poboczne Ocaleni - niewydane w Polsce.

Offline R~Q

« Odpowiedź #1880 dnia: Pt, 05 Marzec 2021, 18:13:35 »
Jeszcze są Survivants i Powrót na Aldebarana

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #1881 dnia: Pt, 05 Marzec 2021, 18:52:39 »
Ja tęsknie wyglądałem Trzech Jokerów i to mój jedyny zakup z Egmontu będzie w maju.
Batman returns
his books to the library

Offline death_bird

« Odpowiedź #1882 dnia: Pt, 05 Marzec 2021, 20:05:36 »
Zajrzyj do wątku z omnibusami Marvela/DC. Oni to dopiero napierniczają ofertą w tym roku :)

Inna chłonność rynku. I to nie tylko krajowego, bo na eksport to też idzie.
I inna sytuacja finansowa.
Przecież gdyby u nas omnibusy chodziły po 100-125 PLN sztuka to byłby szał na nie.
Gdyby zaś u nich takie "Realm of Kings" (w wydaniu, które oferuje Egmont) pojawiło się za 110 $ to pewnie pies z kulawą nogą by tego nie wziął, bo cena jak na ich standardy byłaby z Księżyca.
Powrócę do poprzedniego przykładu: u nich zeszyt kosztuje circa about 4$. U nas ten sam zeszyt kosztuje 16 zł. A do tego jeszcze należy uwzględnić wskaźnik/indeks Big Maca. Czyli Jankes zarobi na swoje 4$ pewnie 2,5 raza szybciej niż Polak na swoje 4 złote.
Więc to porównanie do najlepszych nie należy.

Offline Szekak

« Odpowiedź #1883 dnia: Pt, 05 Marzec 2021, 20:19:02 »
Ale to co sugerujesz, że znasz rynek lepiej niż Egmont i nie jest tak chłonny jak Egmont myśli?

Jest popyt, jest podaż, proste. Kuje się żelazo póki gorące.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline death_bird

« Odpowiedź #1884 dnia: Pt, 05 Marzec 2021, 20:27:11 »
Zadając sobie pytanie dlaczego padły takie serie jak "Green Lantern", "Aquaman" czy "WW" (nie będę wspominał już "HQ", bo tylko ja jeden za nią płaczę  :P) dochodzę do wniosku, że padły one ofiarą selekcjonowania tytułów przez nabywców gdy przyszło im zacząć wybierać tytuły pierwszego wyboru kosztem innych.
A wg mojego pojęcia to oznacza przesyt na rynku na którym nie ma konkurencji cenami więc zwiększenie podaży nie prowadzi do ich spadku.
Pożyjemy i zobaczymy co będzie dalej. Obstawiam, że za jakiś czas mogą paść kolejne serie "drugiego wyboru", bo liczba tytułów wydawanych miesięcznie pozostaje mniej więcej stała a ceny idą do góry.

P.S. Podaż jest. Co do popytu zobaczymy co będzie dalej.
« Ostatnia zmiana: Pt, 05 Marzec 2021, 20:28:57 wysłana przez death_bird »

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1885 dnia: Pt, 05 Marzec 2021, 20:36:45 »

Wystarczy omijać współczesne komiksy superhero i te dla młodszych czytelników. Nagle w ofercie Egmontu zostaje raptem kilka komiksów miesięcznie.

Tak na marginesie to wie ktoś dlaczego 95% oferty superbohaterskiej Egmontu to rzeczy współczesne? Tyle świetnych komiksów czeka na polskie premiery (chociażby genialne rzeczy Johna Byrne z przełomu lat 80/90-tych) a oni cisną tylko te Marvel Super Freshe i kolejne DC Odrodzenia :(
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline death_bird

« Odpowiedź #1886 dnia: Pt, 05 Marzec 2021, 20:46:57 »
No ale co ja mam zrobić będąc prostym amatorem prymitywnego jankeskiego "łubu dubu" i lasek w obcisłych kostiumach? ;D
Nic nie zrobię. Pozostaje jedynie skreślać, skreślać, skreślać i narzekać, że Egmont ciśnie.  8)

No nic.
Spadam.
Biografia Hadriana sama się nie doczyta.

« Odpowiedź #1887 dnia: Pt, 05 Marzec 2021, 20:47:24 »
dochodzę do wniosku, że padły one ofiarą selekcjonowania tytułów przez nabywców gdy przyszło im zacząć wybierać tytuły pierwszego wyboru kosztem innych.

Jakoś żaden komiks z Marvela nie padł ofiarą selekcjonowania tytułów. Ja bym naprzykłąd takiej Wonder Woman czy Harley Quinn nie kupił nawet jakby to były jedyne tytuły w ofercie. Green Lanterna też bym raczej zakończył, był niezły i tyle.

Tak na marginesie to wie ktoś dlaczego 95% oferty superbohaterskiej Egmontu to rzeczy współczesne?

Bo je czytają wszyscy zainteresowani tematem a to forum to nie rynek komiksowy. Im dalej wstecz tym mniej osób czyta, z wyjątkiem od reguły na wczesne lata 90-te z powodu sporej ilości poteemsemikowskich weteranów i faktycznego wysokiego poziomu niektórych tytułów. Ja czytałem narzekania i na millerowskiego Daredevila, że nudny, przegadany i ma śmieszne rysunki więc o czym tu mowa.

Online Cringer

« Odpowiedź #1888 dnia: Pt, 05 Marzec 2021, 23:10:33 »
Tak na marginesie to wie ktoś dlaczego 95% oferty superbohaterskiej Egmontu to rzeczy współczesne? Tyle świetnych komiksów czeka na polskie premiery (chociażby genialne rzeczy Johna Byrne z przełomu lat 80/90-tych) a oni cisną tylko te Marvel Super Freshe i kolejne DC Odrodzenia :(
pewnie gdyby nie wydawali współczesnych rzeczy, byłoby pytanie "czemu wydają tylko starsze komiksy?".
A że jak wydać wszystkiego nie mogą to leci jak leci. Zresztą jak słusznie pisze @SkandalistaLarryFlynt te tytuły im się sprzedają wiec lecą z tematem dalej, a co się źle sprzedaje kasują.

Offline Szekak

« Odpowiedź #1889 dnia: Pt, 05 Marzec 2021, 23:34:43 »
P.S. Podaż jest. Co do popytu zobaczymy co będzie dalej.
Już rok słyszę takie gadanie jak nie lepiej. :)
Piękno jest w oczach patrzącego.