Autor Wątek: Egmont 2021  (Przeczytany 740618 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline keram2

Odp: Egmont 2021
« Odpowiedź #1455 dnia: Cz, 18 Luty 2021, 18:49:44 »
Dla mnie najlepsza jest pierwsza seria, czyli "Lanfeust z Troy".

Offline Dracos

« Odpowiedź #1456 dnia: Cz, 18 Luty 2021, 18:53:34 »
Najbardziej Trolle z Troy. Są najśmieszniejsze.

Zgadzam się chociaż osobiście lubię tylko w małych dawkach - album albo dwa ze zbiorczych nie więcej. Ale też "Lanfesut z Troy" jest fajny, najgorzej mi podeszli "Zdobywcy Troy" i jeśli nie jesteś komplecistą to ten tom można sobie spokojnie odpuścić

Offline nayroth

« Odpowiedź #1457 dnia: Cz, 18 Luty 2021, 20:25:30 »
Ta kreda praktycznie wszędzie to jest jedna z najbardziej wkurzających rzeczy w Egmont. Zaraz Epiki Spidera na kredzie...

Eisnerowskiego SPIRITA swego czasu Egmont wydał w ramach Mistrzów Komiksu na offsecie właśnie. No i prawidłowo, wygląda oldschoolowo tak jak trzeba, z jednym drobnym ALE - mimo normlanej objetości ten komiks jest lekki jak piórko. Gramatura papieru musi być mocno niższa niż w przypadku pogardzanej tutaj kredy. Porównywalne wizulanie tomy SinCity, w ręku ważą 2x więcej...
Więc na obronę kredy powiem tylko, że przynajmniej ma swoją wage gatunkową, a z offsetami to mam wrażenie że bywa różnie. I osobiście byłbym ZA offsetem ale pod warunkiem że to nie będzie robione po taniości/lekkości.. 

Online marcing

« Odpowiedź #1458 dnia: Cz, 18 Luty 2021, 23:16:04 »
Gramatura papieru musi być mocno niższa niż w przypadku pogardzanej tutaj kredy.
Ale to chyba normalne, że przy tej samej grubości papieru kreda (czy ogólnie papier powlekany) będzie cięższa niż offset.
Różnica to 67% wg tej strony: https://www.copresco.com/lite16/0316ltx.htm (przypadkowa, pierwsza znaleziona strona z konkretnym porównaniem).
Another fact of which you must be aware is that coated papers are heavier than uncoated paper stocks.
For example, a 100# gloss sheet has the same thickness as a 60# uncoated sheet, but has 67% more weight.
(czyli, jeżeli dobrze rozumiem, połyskliwy papier powlekany o gramaturze 100 ma taką samą grubość jak niepowlekany o gramaturze 60)
« Ostatnia zmiana: Pt, 19 Luty 2021, 00:49:43 wysłana przez marcing »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1459 dnia: Pt, 19 Luty 2021, 00:30:41 »
Czy Kolekcja Conana została wydana na papierze offsetowym, czy jakim? I jak inni oceniają ten papier w tych komiksach? Mi pasował bardzo dobrze.

Offline mack3

« Odpowiedź #1460 dnia: Pt, 19 Luty 2021, 03:50:02 »
Eisnerowskiego SPIRITA swego czasu Egmont wydał w ramach Mistrzów Komiksu na offsecie właśnie. No i prawidłowo, wygląda oldschoolowo tak jak trzeba, z jednym drobnym ALE - mimo normlanej objetości ten komiks jest lekki jak piórko. Gramatura papieru musi być mocno niższa niż w przypadku pogardzanej tutaj kredy. Porównywalne wizulanie tomy SinCity, w ręku ważą 2x więcej...
Więc na obronę kredy powiem tylko, że przynajmniej ma swoją wage gatunkową, a z offsetami to mam wrażenie że bywa różnie. I osobiście byłbym ZA offsetem ale pod warunkiem że to nie będzie robione po taniości/lekkości..
Komiksiarze jak każdy fandom mają swoje dziwactwa (sam mam niejedno), niemniej jednak krytykowanie komiksu za to, że za mało waży jest chyba jednym z najorginalniejszych ;)

Ale to chyba normalne, że przy tej samej grubości papieru kreda (czy ogólnie papier powlekany) będzie cięższa niż offset.
Moje wrażenia z ze zbiorczego Yansa to potwierdzają
« Ostatnia zmiana: Pt, 19 Luty 2021, 03:52:18 wysłana przez mack3 »

Offline vision2001

« Odpowiedź #1461 dnia: Pt, 19 Luty 2021, 08:03:29 »
najgorzej mi podeszli "Zdobywcy Troy"
A ja od tego tomu zacząłem i zakończyłem przygodę ze światem Troy... Czyli warto dać szansę? Hmmm... Ciut mnie namówiliście. Poszukam, przeczytam po jednym tomie pozostałych serii i zobaczę, czy w nie "wchodzić".

Offline Antari

« Odpowiedź #1462 dnia: Pt, 19 Luty 2021, 11:30:03 »
Między innymi ja to pisałem. A czy ktokolwiek mówi tu o zmianie standardu? Wiadomo, że standardem jest kreda. Potencjalna liczba tytułów superhero, które powinny być rozważone "nie do kredy" (lub przynajmniej nie do standardowej kredy) oscyluje rocznie w okolicach, nie wiem, 3 (?). Trudno nazwać potencjalną zmianę papieru w np. 3 (trzech) tytułach na grubo ponad 100 wydawanych rocznie "zmianą standardu".

No a czym to nazwiesz? Właśnie odstępstwem od standardu. Nie będą odpalać nowych umów na 3 komiksy rocznie. A kto ma decydować jakie tytuły się kwalifikują na offset. Ty? Na twoje zdanie znajdzie się setka innych która woli na kredzie. Daj spokój. To myślenie życzeniowe.

Akurat Zabójczy Żart to chyba wszędzie był wydawany na kredzie (TM-Semic jest wyjątkiem, ale to z innych względów go tak wydali), więc to średni przykład. Nowa wersja Egmontu ma po prostu inne kolory, a to zupełnie inna kwestia (rzecz gustu, które się komu podobają, mnie obie wersje kolorystyczne się podobają, tak samo jak ogólne wydanie tego komiks przez Egmont, dobra robota choć szkoda, że ten komiks do dziś dnia nie doczekał się wersji w powiększonym formacie)
Jasne, rzecz gustu. Ja uważam, że to powinno być wydane na innym papierze niż zostało. Zdaje się, że tak samo myślą i autorzy szaty graficznej i wydawca (DC - też masówka) w USA (może się mylę, ale - poza obecnym Absolutem ze zmienionymi pod kredę kolorami - to nigdy nie wyszło na kredzie w oryginale, zgaduję, że z jakiegoś powodu). Gdyby taka konstatacja dotyczyła jednego z wielu komiksów nawet nie chciałoby mi się o tym pisać. Ale że dotyczy bodajże najważniejszego runu w dziejach gatunku super-hero (szeroko pojętego)... to trochę mnie to wkurza.

W Absolucie są 2 wersje tego komiksu, na kredzie z poprawionymi kolorami i na offsecie z oryginalnymi. W formacie Absolute, czyli nie standardowym. Ale rynek amerykański co co innego niż nasz. Może kiedyś się doczekamy takiej podwójnej wersji (kopia absolute'a tylko np. w OHC albo HC). Myślę, że chętnych na takie wydanie by nie brakowało.

Offline Konrad

« Odpowiedź #1463 dnia: Pt, 19 Luty 2021, 14:51:20 »
https://www.empik.com/muminki-tom-1-jansson-tove,p1256457059,ksiazka-p?utm_medium=oferty_cpc&utm_source=ceneo.pl&utm_content=p1256457059&utm_term=Ksi%C4%85%C5%BCki&utm_campaign=nobid

Serio te strony będą takie żółte? :O
Jeszcze nie widziałem takiego wydania pasków Tove żeby był taki mocno żółty papier.

W Centrum Komiksu mają już Muminki i na moją prośbę wrzucili kilka zdjęć ze środka. Wygląda mi to na żółty offset:

Offline Szekak

« Odpowiedź #1464 dnia: Pt, 19 Luty 2021, 14:52:41 »
O kurde, tego sie nie spodziewałem.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline pokia

« Odpowiedź #1465 dnia: Pt, 19 Luty 2021, 15:12:28 »
Poraz na czarno-żoltego Kajko i Kokosza.

Offline GoNzO

« Odpowiedź #1466 dnia: Pt, 19 Luty 2021, 15:24:25 »
Miałem nie brać Muminków, ale chyba jednak wezmę, świetnie się to prezentuje.

EDIT: o kurdebele to ma 10? 11? tomów...
« Ostatnia zmiana: Pt, 19 Luty 2021, 15:39:54 wysłana przez GoNzO »
Katalog komiksowy: https://comicgang.com.

Offline xanar

« Odpowiedź #1467 dnia: Pt, 19 Luty 2021, 15:48:20 »
A czemu to takie żółte w oryginale też tak było ?
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Death

« Odpowiedź #1468 dnia: Pt, 19 Luty 2021, 16:04:40 »
Miałem nie brać Muminków, ale chyba jednak wezmę, świetnie się to prezentuje.

EDIT: o kurdebele to ma 10? 11? tomów...
U nas wszystko ma zmieścić się we czterech. Ale wtedy tomiki z komiksami Larsa będą chyba sporo grubsze, bo zrobił o wiele więcej historii niż Tove.

A czemu to takie żółte w oryginale też tak było ?
No właśnie wszystkie wydania jakie widziałem zawsze były białe.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1469 dnia: Pt, 19 Luty 2021, 16:39:36 »
Mnie się to w ogóle nie podoba, nie widzę, co to ma niby wnieść.