Autor Wątek: Egmont 2021  (Przeczytany 740751 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Yossarian

• Gość
Odp: Egmont 2021
« Odpowiedź #1035 dnia: Pt, 29 Styczeń 2021, 21:34:47 »
Wojna Nieskończoności jakoś się nie pokrywała fragmentami z Fantastyczną czwórką z Mega Marvela? Sanctum z Uniwersum DC Mignoli?

Pokrywała. Kadr z tego Mega Marvela o Fantastycznej Czwórce masz nad swoim postem :)
Uniwersum DC Mignoli kiedyś wrzucałem prezentację, można to gdzieś wygrzebać w wyszukiwarce. Z tego co pamiętam było ok.

@xanar To u Muchy też tragedia :(

Jeszcze X-Men Jima Lee. Ma trochę "zimniejszą" kolorystykę, ale generalnie nie ma dramatu, czyli jak się chce, to można!

I to chyba na tyle, więcej nie wydali. Jak mi się coś jeszcze przypomni to wrzucę.

EDIT:
I jeszcze jedno. Jak to mawiał w filmach Kapitan Ameryka: "Mogę tak cały dzień" :)
Rękawica Nieskończoności - rozmycia, "paprochy", wyblakłe kolory...

DOWN:
@kosmoski - Kurczę, chciałbym ale nie mam oni Czarniana ani Lobo powraca. Pożyczyłem kiedyś i już nie wróciły :(
« Ostatnia zmiana: Pt, 29 Styczeń 2021, 22:18:19 wysłana przez Yossarian »

Offline kosmoski

« Odpowiedź #1036 dnia: Pt, 29 Styczeń 2021, 21:41:28 »
Możesz Lobo poszukać ;)

JanT

• Gość
« Odpowiedź #1037 dnia: Pt, 29 Styczeń 2021, 22:09:59 »
Z rozmyciami/przesuniętymi kolorami to u Egmont masakra od dawna. Egmont do Sąd nad Gotham dostał takie materiały bo w kolejnych historiach już tego nie ma.

Offline xanar

« Odpowiedź #1038 dnia: Pt, 29 Styczeń 2021, 22:16:53 »
To mógł poprosić o inne materiały. TM-Semic 25 lat temu dostawał lepsze materiały niż dziś międzynarodowa korporacja? To jak to o tej korporacji świadczy? :)
Poza tym TYLKO komiksy z lat 90-tych tak wyglądają. Jak wydawali lata 80-te (DD Millera, Elektra) to wszystko było w porządku.
Może nie wiedzą, że są inne, albo takie są tańsze niż upgradowane.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Yossarian

• Gość
« Odpowiedź #1039 dnia: Pt, 29 Styczeń 2021, 22:20:34 »
Z rozmyciami/przesuniętymi kolorami to u Egmont masakra od dawna. Egmont do Sąd nad Gotham dostał takie materiały bo w kolejnych historiach już tego nie ma.
To mógł poprosić o inne materiały. TM-Semic 25 lat temu dostawał lepsze materiały niż dziś międzynarodowa korporacja? To jak to o tej korporacji świadczy? :)
Poza tym TYLKO komiksy z lat 90-tych tak wyglądają. Jak wydawali lata 80-te (DD Millera, Elektra) to wszystko było w porządku.

TM-Semic z tego co pamiętam miał materiały od Szwedów, to może Europa A dostaje dobrą jakość, a Europa B (czyli my ;)) nadal jest traktowana jak trzeci świat i dostaje syf, bo "przecież i tak się ch@#ja znają"...

EDIT:
Jak w "Misiu" - nie mamy dobrych materiałów i co Pan nam zrobisz? :)
« Ostatnia zmiana: Pt, 29 Styczeń 2021, 22:33:08 wysłana przez Yossarian »

Offline zombie001

« Odpowiedź #1040 dnia: Pt, 29 Styczeń 2021, 22:21:30 »
Pytanie typu:
"A jak to jest z tymi materiałami, które dostaje Egmont? Można prosić o inne, jeżeli coś wam nie pasuje? Czy licencjodawca narzuca?"

można wrzucić do puli tych, które będą kiedyś zadane TK na jakimś spotkaniu.

To nie pytanie o plany wydawnicze, więc jak najbardziej powinien odpowiedzieć
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Offline nayroth

« Odpowiedź #1041 dnia: Pt, 29 Styczeń 2021, 22:38:21 »
EDIT:
I jeszcze jedno. Jak to mawiał w filmach Kapitan Ameryka: "Mogę tak cały dzień" :)
Rękawica Nieskończoności - rozmycia, "paprochy", wyblakłe kolory...

Ta czcionka w polskiej rekawicy rzeczywiście taka nieczytelna jak na zdjęciu? Kurcze, wypełnienie tekstem dymka to chyba naprawdę musi być nie lada wyzwanie edytorskie, skoro od 20 lat nie potrafią tego u nas robić jak trzeba..  ::)

Offline xanar

« Odpowiedź #1042 dnia: Pt, 29 Styczeń 2021, 23:37:21 »
Wszystkie te starsze tytuły z MARVEL CLASSIC mają taką czcionkę i w ogóle ona jest jakaś mała w porównaniu do oryginału.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Yossarian

• Gość
« Odpowiedź #1043 dnia: Pt, 29 Styczeń 2021, 23:49:23 »
Ta czcionka w polskiej rekawicy rzeczywiście taka nieczytelna jak na zdjęciu? Kurcze, wypełnienie tekstem dymka to chyba naprawdę musi być nie lada wyzwanie edytorskie, skoro od 20 lat nie potrafią tego u nas robić jak trzeba..  ::)

Nie, to moja wina :)
Skupiałem się na twarzy Thanosa i ogólnej kolorystyce i nie zwróciłem uwagi, że mi się dymek rozmazał :)

Ale tu nie chodzi o dymki, bo te są w porządku.
Rzecz w ogólnym rozmyciu/rozmazaniu w porównaniu z oryginałem, której nie da się za bardzo uchwycić na zdjęciach, za to na żywo jest to bardzo zauważalne.

Do tego paleta kolorów jest o ton albo dwa "bledsza", to akurat widać bardzo dobrze.

I rzecz trzecia, te "paprochy", białe plamki, czy jak to się tam nazywa, które nie występują w oryginałach, a u Egmontu jest tego pełno na wszystkich stronach.
Wrzucam ten sam kadr, który był wcześniej z zaznaczonymi tymi "paprochami". W powiększeniu bardzo dobrze i wyraźnie widać.

EDIT:
A różnica w kolorystyce jest taka:
« Ostatnia zmiana: Pt, 29 Styczeń 2021, 23:58:12 wysłana przez Yossarian »

Offline sokratesik

« Odpowiedź #1044 dnia: So, 30 Styczeń 2021, 01:09:29 »
Podbijam z tym Daredevilem. To jest tak spierd@#$%one, że powinni za to wszystkim pieniądze oddawać!
I tak wygląda prawie każdy ich komiks z Marvela/DC z lat 90-tych.
Jakość kilka półek niższa niż składane na kolanie w partyzanckich warunkach TM-Semiki sprzed 30 lat.

Daredevil Millera VS Mega Marvel i "pikseloza"

Spider-Man McFarlane VS Mega Marvel, jw.:

Batman i Sędzia Dredd - cały komiks "rozmazany", to nie zdjęcie jest nieostre, komiks tak wygląda:

I to nie chodzi o pojedyncze kadry, CAŁE komiksy takie są. I to w porównaniu z TM-Semikami drukowanymi na "papierze toaletowym"
Żenada to mało powiedziane.

Jeszcze jedna fotka z tego Dredda. Cały komiks jest "nieostry"

Akurat ten Dredd w semicu był na kredzie  ;)

Yossarian

• Gość
« Odpowiedź #1045 dnia: So, 30 Styczeń 2021, 01:24:30 »
Akurat ten Dredd w semicu był na kredzie  ;)
Tak, wyobraź sobie, że wiem o tym. Przed chwilą wrzucałem nawet z niego zdjęcia porównawcze, więc chyba musiałem go wcześniej wziąć do ręki i wyobraź sobie, że zauważyłem na jakim jest papierze :)
Również o tym pisałem, że sam siebie zacytuję:
Najgorzej ze wszystkich wygląda na żywo Sąd nad Gotham, bo to jedyny komiks, który TM-Semic wydał na takim samym papierze co Egmont.

A tak w ogóle "panie poprawiaczu", to nie "w semicu", a "w Semiku"... ;)
« Ostatnia zmiana: So, 30 Styczeń 2021, 02:01:57 wysłana przez Yossarian »

Offline Koalar

« Odpowiedź #1046 dnia: So, 30 Styczeń 2021, 02:41:00 »
A tak w ogóle "panie poprawiaczu", to nie "w semicu", a "w Semiku"... ;)

Jeśli chodzi o końcowe "c" wymawiane jako [k], to w odmianie zmienia się ono w literę "k" tylko w zmiękczeniach [ki], porównaj z wyrazami o podobnych końcówkach (Balzac, prozac, tic tac).
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1047 dnia: So, 30 Styczeń 2021, 07:56:06 »
Najgorzej zwalony jest Daredevil. Jak jeszcze w Spider- manie dało się przymknąć oko tak Daredevil to jest jakaś masakra. Powinien być poprawiony dodruk i wymiana dla wszystkich zainteresowanych.
Czas nas zmienił, chłopaki...

JanT

• Gość
« Odpowiedź #1048 dnia: So, 30 Styczeń 2021, 09:46:23 »
Ale najważniejsze pytanie: CZY ONI TEGO NIE WIDZĄ??? Albo np rozjazdy tak duże jak w Palcojad 3 (w dwóch wcześniejszych też są ale mniejsze :) ) Za cholerę tego nie rozumiem.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #1049 dnia: So, 30 Styczeń 2021, 09:51:52 »
Może widzą, ale im to się podoba? ;) Jak tłumaczenie w Hugo  ;D