Autor Wątek: Egmont 2021  (Przeczytany 742269 razy)

Offline Archie

Odp: Egmont 2021
« Odpowiedź #795 dnia: Pn, 04 Styczeń 2021, 22:09:24 »
Dla tych co przeszkadzają im jasne strony nocną porą: https://justgetflux.com
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline Lafar

« Odpowiedź #796 dnia: Pn, 04 Styczeń 2021, 22:34:58 »
Nie sądziłem, że zakładka z zapowiedziami może wyglądać gorzej. Jednak udało im się, jestem pod wrażeniem.

Offline Teli

« Odpowiedź #797 dnia: Pn, 04 Styczeń 2021, 23:36:09 »
Moje oczy! Gdzie są moje oczy! Oślepłem od strony z zapowiedziami.

Tam powinno być jakieś ostrzeżenie.
Na początku to mi się wierzyć nie chciało i zrzucałem to na zwykłe forumowe malkontenctwo ale jednak... spieprzyć jak Egmont w internety to jednak nikt nie potrafi. Czytelność tej tabeli to jakiś koszmarek. Dobrze że jest jeszcze strona sklepu która w porównaniu do tego co tu zaprezentowali to mistrzostwo komunikatywności.
Może najwyższy czas zatrudnić do strony internetowej profesjonalnego grafika zamiast stażysty amatora? Ode chciało mi się tej strony pierwszego wejrzenia. Dajcie mi znać jak coś się tam zmieni.

Tymczasem idę szukać oczu... 

Offline xanar

« Odpowiedź #798 dnia: Wt, 05 Styczeń 2021, 00:21:32 »
A była taka ładna prosta tabelka w HTML'u   :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Pocztar

« Odpowiedź #799 dnia: Wt, 05 Styczeń 2021, 10:38:36 »
A była taka ładna prosta tabelka w HTML'u   :)

Wystarczy ją przenieść na nową stronę i po kłopocie ;)
Też wolałem tamtą.

Offline szulig

« Odpowiedź #800 dnia: Wt, 05 Styczeń 2021, 11:21:04 »
Dla tych co przeszkadzają im jasne strony nocną porą: https://justgetflux.com

Dzięki, ale kiepsko rozwiązuje problem. Może ktoś inny ma jakiś inny pomysl (dodatek do przegladarki, rozwiązujący sprawę)
Zdaje sobie sprawę ze spora czesc forumowiczów ma wyczesane na biale strony i inne problemy. Nie poruszyłbym tego tematu gdyby nie link do strony egmontu ktora jest okropna nie tylko ze zwgledu na wszechobecną biel. Inne wady strony? Proszę bardzo, trzeba doczytywać tytuł bo cały nie mieści sie w ramce, przesuwana belka zeby zobaczyć całość tabeli, nr ISBN prawie na początku tabeli, na co to komu? pewnie sa osoby ktorym na tym zalezy i fajnie ze umiescili ale mogli dac to na koncu, jestem przekonany ze z tego skorzysta bardzo malo osób. Co do mojego problemu, nie mowie zeby strona nie byla na bialo ale zeby byla mozliwosc wyboru tak jak np. na poniższym forum. Poniżej załączam scrreny z google (czarny motyw jest ingerencją poprzed wlaczenie dodatku do przegladarki, calkiem fajnie to wyglada) komikspec (tutaj jest mozliwosc wyboru trybu na stronie, najlepsze rozwiązanie, ktore powinno byc na wiekszosci stron) oraz strona egmontu (rowniez dodatek do przegladarki ale efekty nie sa juz tak dobre jak na komikspec)
Poniżej zamieszczam screeny z bialymi i czarnymi odpowiednikami.

Offline Kadet

« Odpowiedź #801 dnia: Wt, 05 Styczeń 2021, 15:53:18 »
Z jednej strony dobrze, że jakaś tabelka jest i nawet zawiera informacje o zeszytach wchodzących w skład danych tomów; z drugiej strony nie da się ukryć, że można by jej czytelność znacznie poprawić. Przydałby się jakiś specjalista od UX.

Moje wstępne propozycje to:

1) dać ten ISBN na sam koniec;
2) połączyć parę rubryk, co znacznie zwęzi tabelę:

a) "Numer tomu" można wywalić i wkleić dany numer do rubryki "Seria" (np. "Mistrzowie komiksu, t. 14" abo "Smerfy Komiks, t. 3)".
b) "Liczbę stron" da się połączyć z "Oprawą" w "Oprawę i liczbę stron": (np. "twarda, 80").
c) Można też złączyć "Tematykę" i "Dla kogo" ("humor, dla wszystkich"; "przygodowy, dla młodzieży i dorosłych").
d) Wreszcie dałoby się chyba skleić "Rysownika", "Scenarzystę" i "Tłumacza" w jedną rubrykę "Twórcy" albo "Autorzy" i tam pisać: "Scenariusz: Iksiński; rysunki: Igrekowski; tłumaczenie: Zetówna".

Dzięki temu wszystkiemu tabela powinna się zwęzić i może nie trzeba będzie już stosować tego nieszczęsnego przewijania.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Lafar

« Odpowiedź #802 dnia: Wt, 05 Styczeń 2021, 16:50:40 »
Trzeba dodać okładkę jako miniaturę, tytuł i datę widoczną, dane podstawowe (cena, oprawa, ilość stron, seria, ISBN) dać w jednej linii jako podpis. Reszta informacji po rozwinięciu (kliknięciu) na element. Oprócz tego filtrowanie na górze dla danych cena, seria, dla kogo (dzieci/dorośli/młodzież) i pole na wyszukiwanie.

Tylko tyle i aż tyle. Prawda jest taka, że te okładki powinny być widoczne bo dużo rzeczy można wzrokowo ogarnąć, nawet bez czytania tytułów. Nie wiem dlaczego schowali je pod buttonem.

Offline Kadet

« Odpowiedź #803 dnia: Wt, 05 Styczeń 2021, 16:52:37 »
Może dlatego, że czasem wypuszczają zapowiedzi, zanim okładki są jeszcze gotowe? Na starej stronie KŚK często tak było.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Lafar

« Odpowiedź #804 dnia: Wt, 05 Styczeń 2021, 17:16:56 »
Można dać po prostu miniaturę z napisem brak okładki albo piktogramem i zaktualizować jak okładka będzie gotowa. Tak samo jak robi to amazon czy każdy inny sklep z książkami komiksami - mamy jeden obrazek który jest placeholderem na wypadek braku okładki w momencie dodawania produktu.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #805 dnia: Wt, 05 Styczeń 2021, 19:29:44 »
Tez mi brak okladek, widok jej daje mi wiecej info niz reszta w rubryce.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #806 dnia: Cz, 07 Styczeń 2021, 20:53:08 »
Z tymi Muminkami Tove w dwóch grubych tomach, a nie w pięciu jak na zachodzie to piękna sprawa.

Na zachodzie wyszły także zbiorcze w jednym tomie. No i były formaty trochę większe. Plus fajny papier i oprawa, którym Egmont raczje nie dorówna.

Offline Death

« Odpowiedź #807 dnia: Cz, 07 Styczeń 2021, 22:28:22 »
W jednym to już za grube. Kiedyś oglądałem takie fajne wydanie na YT u jakiejś Rosjanki. Fajnie wyglądało, ale to już chyba za duże lub za grube. Nie mówmy jeszcze jak będzie, Umowie z Bogiem czy Kawie Zombo ogarnęli fajny papier. Może więc też nas zaskoczą w tym przypadku.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #808 dnia: Cz, 07 Styczeń 2021, 22:59:24 »
Ale TK wspominał o żółtym papierze w Muminkach, więc zgaduję, że nie chodziło o żółtą kredę, czy żółty jak w pierwszych tomach Kajka i Kokosza ;)

Online pokia

« Odpowiedź #809 dnia: Cz, 07 Styczeń 2021, 23:35:13 »
...czy żółty jak w pierwszych tomach Kajka i Kokosza ;)

Złoty Puchar, czarno-żółty - to był mój pierwszy komiks.
Skąd oni wzięli ten papier i komu przyszło do głowy coś takiego. Jedyne sensowne wytłumaczenie, to niedobór białego surowca.