Autor Wątek: Dobre komiksy NIE wydane w Polsce  (Przeczytany 32438 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bibliotekarz

Odp: Dobre komiksy NIE wydane w Polsce
« Odpowiedź #15 dnia: So, 08 Luty 2020, 10:11:07 »
Jeśli plansze kitra wydawca to może udałoby się je odnaleźć.
Batman returns
his books to the library

Offline keram2

« Odpowiedź #16 dnia: So, 08 Luty 2020, 10:31:02 »
Jeśli plansze kitra wydawca to może udałoby się je odnaleźć.

Konkretnie Jezierski mówi: "Ostatnia, 18 planszowa część Jesieni została narysowana, pokolorowana tudzież sprzedana "Fanowi". Po czym ślad po niej zaginął, wraz z właścicielem tego magazynu. "
Także raczej nie.

Offline Death

« Odpowiedź #17 dnia: So, 08 Luty 2020, 10:37:55 »
No to ja właśnie kojarzę tylko wypowiedź scenarzysty, że rysownik trzyma u siebie. Mam nadzieję, że to jest ta prawdziwa wersja, bo to daje o wiele większą szansę na wydanie niż opcja zaginione plansze, które nie wiadomo czy w ogóle jeszcze istnieją.

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #18 dnia: So, 08 Luty 2020, 11:21:34 »
Jeśli tak to ja poproszę "Miasto Trędowatych", (tak tylko sobie marzę, wiem, że raczej nie da rady).
Ja też poproszę.  :) Nawet rozmawiałem na ten temat z autorem i zachęcałem do dokończenia, jeśli dobrze zapamiętałem jest narysowanych i pokolorowanych 28 plansz, 16 stron zostało wydanych na papierze w magazynie Awantura, kolejnych osiem można zobaczyć na AK w galerii - przykładowe plansze "Miasto Trędowatych - epizod trzeci".
http://alejakomiksu.com/obrazek/8764/Miasto-Tredowatych-epizod-trzeci/
Myślę, że szanse na dokończenie są nieduże, ale kto wie.

« Ostatnia zmiana: So, 08 Luty 2020, 11:54:14 wysłana przez Lyricstof »
Elle est retrouvée! Quoi? l’éternité. C’est la mer mêlée Au soleil.

Offline keram2

« Odpowiedź #19 dnia: So, 08 Luty 2020, 11:38:03 »
Dwa odcinki opublikowane (16 plansz) + jeden nieopublikowany (8 plansz), razem 24 plansze, tak ja słyszałem.
Niestety, Wojciech Birek porzucił chyba tworzenie komiksów na rzecz ich tłumaczenia i badania. Bardzo tego żałuję, zwłaszcza jego scenariuszy, bo ze scenarzystami zawsze było u nas gorzej niż z rysownikami.

Offline turucorp

« Odpowiedź #20 dnia: So, 08 Luty 2020, 16:13:25 »
Do wydania komiksu niezbędna jest zgoda rysownika i scenarzysty, nawet gdyby planszę "Zbyt długiej jesieni" wypłynęły może być z tym problem. Jerzy pożegnał się z tym forum, więc raczej nie wyjaśni tutaj niuansów.
"Miasto trędowatych" z tego co mnie pamięć nie myli, Wojtek oddał do przerysowania Maciejowi Mazurowi, więc może za czterdzieści lat zobaczymy efekt końcowy o_O'
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline keram2

« Odpowiedź #21 dnia: So, 08 Luty 2020, 16:25:03 »

"Miasto trędowatych" z tego co mnie pamięć nie myli, Wojtek oddał do przerysowania Maciejowi Mazurowi, więc może za czterdzieści lat zobaczymy efekt końcowy o_O'

No, niezupełnie.
Pamiętam, że pojawiły się takie plotki (chyba "SuperBoom"), ale potem Birek wyjaśnił, że Mazur po prostu narysował kilka pierwszych stron komiksu w ramach ćwiczenia warsztatu (taki kaprys).

Jeśli chodzi o prace tej spółki to chciałbym przede wszystkim "Opowieści z Lasu Niespodzianek", ale o zawalaniu terminów przez rysownika krążą już legendy, więc niestety...

Offline turucorp

« Odpowiedź #22 dnia: So, 08 Luty 2020, 16:31:54 »
No, niezupełnie.
Pamiętam, że pojawiły się takie plotki (chyba "SuperBoom"), ale potem Birek wyjaśnił, że Mazur po prostu narysował kilka pierwszych stron komiksu w ramach ćwiczenia warsztatu (taki kaprys).

Bazuję na tym, co Wojtek mówił na ostatnim spotkaniu w Katowicach, ponieważ wcześniej wspominał o tym na festiwalu w Poznaniu, zakładam, że to wciąż trwa (skoro od czasu "SupeBoom" to jest szansa, że ktoś z nas dożyje i zobaczy efekt końcowy).
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline keram2

« Odpowiedź #23 dnia: So, 08 Luty 2020, 16:57:12 »
To znowu coś się zmieniło.
Ja wolałbym, aby dokończyli "Opowieści ...". pierwszy album ("Przymierze Pajęczej Nici") był już ponoć w większości narysowany, tyle, że jak kiedyś Birek powiedział, Mazur postanowił narysować go od nowa (zwariować można).

Offline ASh

« Odpowiedź #24 dnia: Nd, 22 Marzec 2020, 21:42:58 »
Wiadomo moze kto wkoncu wyda w polsce Requiem Vampire?

Offline R~Q

« Odpowiedź #25 dnia: Pn, 23 Marzec 2020, 10:30:17 »
Takie dwie serie:

The Mask Omnibus

Hoshin Engi

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Pn, 23 Marzec 2020, 10:49:44 »
Wiadomo moze kto wkoncu wyda w polsce Requiem Vampire?

Wydaje mi się, że Scream Comics to zapowiedziało? Ale nie pamiętam gdzie, w ostatnim katalogu? W komentarzach na FB?

Offline ASh

« Odpowiedź #27 dnia: Pn, 23 Marzec 2020, 11:31:50 »
Oka dzieki zapytam u źródła ;)

Offline ASh

« Odpowiedź #28 dnia: Wt, 24 Marzec 2020, 11:18:30 »
Zla wiadomosc Requiem Vampire NIE zostanie wydane przez  Scream. Pisałem do nich i taka właśnie odp dostałem, tak więc liczę na innego wydawce.

Offline adamarluk

« Odpowiedź #29 dnia: Wt, 24 Marzec 2020, 11:37:08 »
To chyba raczej Studio Lain chciało się przyjrzeć tytułowi, bez jakichkolwiek deklaracji.