Autor Wątek: Definicja komiksu  (Przeczytany 13841 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Yossarian

• Gość
Odp: Definicja komiksu
« Odpowiedź #90 dnia: So, 05 Wrzesień 2020, 14:48:20 »
Alpha Flight #6 Johna Byrne'a i słynna, zajmująca kilka stron, walka w zamieci śnieżnej:)
Nadal komiks i to w dodatku mainstreamowy:

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: So, 05 Wrzesień 2020, 14:50:03 »
Kuki, nikt nie wyrzucał komiksu niemego. Trzeba tylko pamiętać, że komiks niemy jest szczególnym przypadkiem komiksu, a nie całym komiksem. Wiem, że w ten sposób łatwo byś wykazał, że komiks opowiada obrazem, ale  bądźmy jednak poważni :)

Offline Arion Flux

« Odpowiedź #92 dnia: So, 05 Wrzesień 2020, 14:53:50 »
Zeby podwazyc waznosc komiksu "niemego" odwolywaliscie sie do argumentu, ze jest to "nisza w niszy".

Zapytam zatem w ten sam sposob: ile jest komiksow, ktore w calosci wygladaja jak ten w poscie powyzej?

Offline turucorp

« Odpowiedź #93 dnia: So, 05 Wrzesień 2020, 14:58:53 »
Moim zdaniem jesli bedzie to wszystko odpowiednio ustrukturyzowane, to, pomimo braku rysunków, mozna w takim przypadku mowic o obrazach, w tym przypadku pustych.

Biała kartka, na której mamy dialog (dwoma krojami), bez dymków, jedynie partie tekstów "zgrupowane" tak, bo dawały pozór dymków.
Jedyna różnicą między takim komiksem a literaturą będzie to "rozkomponowanie" tekstów.
Bo jeśli kartkę i tekst potraktujesz jako obraz, to literatura staje się komiksem ( a nie na odwrót).
Jest to oczywiście przypadek ekstremalny, ale, ponieważ istnieją w literaturze takie zabiegi (w komiksie też), to wydaje się sensowne uznanie, że granica tego co jest komiksem jest płynna i zależna od intencji tak twórcy jak i odbiorcy.

Zapytam zatem w ten sam sposob: ile jest komiksow, ktore w calosci wygladaja jak ten w poscie powyzej?

U Pszrena i kilku innych twórców dosyć często trafiam na takie zabiegi, skoro jednak "komiks niemy" jest z tej dyskusji wykluczony, to "komiks tekstowy" jak rozumiem tym bardziej.
W takim razie przepraszam, już mnie nie ma.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline wilk

« Odpowiedź #94 dnia: So, 05 Wrzesień 2020, 14:59:23 »
Tylko co do tego:

BTW, film prowadzi narrację za pomocą ujęć, a nie klatek. Ujęcie to jest najmniejsza, niepodzielna część filmu. Odpowiednikiem ujecia w komiksie jest kadr. Ale czy pojedyncze ujęcie filmowe nie jest filmem? Implikacje możesz sobie dopisać sam :)
Posługiwanie się terminem ujęcia filmowego jako odcinku czasu pomiędzy cięciami straciło rację bytu. Pojedyncze ujęcie filmowe jak najbardziej może być filmem. Polecam np. "Birdman", "Ludzkie dzieci" albo "Mother!". Zdaję sobie sprawę, że to zasługa efektów specjalnych ale liczy się finalny efekt.

Chybiona jest więc analogia, że odpowiednikiem ujęcia w komiksie jest kadr.

Offline Arion Flux

« Odpowiedź #95 dnia: So, 05 Wrzesień 2020, 15:03:50 »
Biała kartka, na której mamy dialog (dwoma krojami), bez dymków, jedynie partie tekstów "zgrupowane" tak, bo dawały pozór dymków.
Jedyna różnicą między takim komiksem a literaturą będzie to "rozkomponowanie" tekstów.
Bo jeśli kartkę i tekst potraktujesz jako obraz, to literatura staje się komiksem ( a nie na odwrót).
Jest to oczywiście przypadek ekstremalny, ale, ponieważ istnieją w literaturze takie zabiegi (w komiksie też), to wydaje się sensowne uznanie, że granica tego co jest komiksem jest płynna i zależna od intencji tak twórcy jak i odbiorcy.
Ech, wydaje mi sie, ze tutaj zaczynasz wydziwiac. Pewnie mozna uznac to za tamto albo tamto za to, tylko po co?
U Pszrena i kilku innych twórców dosyć często trafiam na takie zabiegi, skoro jednak "komiks niemy" jest z tej dyskusji wykluczony, to "komiks tekstowy" jak rozumiem tym bardziej.
W takim razie przepraszam, już mnie nie ma.
No właśnie. Jesli takie rzeczy sie pojawiaja, to sa to wlasnie tylko "zabiegi". 
« Ostatnia zmiana: So, 05 Wrzesień 2020, 15:05:24 wysłana przez KukiOktopus »

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: So, 05 Wrzesień 2020, 15:05:26 »
Wilku, błagam, czytaj to co jest napisane, a nie to co chcesz wyczytać. Przecież ja napisałem:

Ale czy pojedyncze ujęcie filmowe nie jest filmem?

Było to pytanie retoryczne, tzn. że według mnie ujęcie JEST filmem.

Gdybym musiał Ci jeszcze coś wyjaśniać, jestem do usług :)
« Ostatnia zmiana: So, 05 Wrzesień 2020, 15:14:47 wysłana przez Kapral »

Offline turucorp

« Odpowiedź #97 dnia: So, 05 Wrzesień 2020, 15:18:51 »
Ech, wydaje mi sie, ze tutaj zaczynasz wydziwiac. Pewnie mozna uznac to za tamto, albo tamto za to, tylko po co?No właśnie. Jesli takie rzeczy sie pojawiaja, to sa to wlasnie tylko "zabiegi".

Ale te zabiegi istnieją i są stosowane, ba, ludzie robią z tego całe, kilkuplanszowe komiksy.
Jeśli coś jest, to udawanie, że tego nie ma, bo nie pasuje do tezy, podważa sensowność rozważań :(

Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Arion Flux

« Odpowiedź #98 dnia: So, 05 Wrzesień 2020, 15:21:50 »
Oczywiscie zgadzam sie z Twoja powyzsza odpowiedzia w pelni i z usmiechem w odpowiedzi macham komiksem "niemym" :)

Poniewaz komiks "niemy" z pewnoscia jest komiksem, jest w nim wszystko czego wymaga sie od komiksu.
« Ostatnia zmiana: So, 05 Wrzesień 2020, 15:23:34 wysłana przez KukiOktopus »

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: So, 05 Wrzesień 2020, 15:36:23 »
Kuki, idąc twoim tokiem rozumkowania, musielibyśmy uznać, że wszyscy ludzie są łysi, bo niektórzy są łysi. I że włosy nie są ludziom w ogóle potrzebne.

Offline turucorp

« Odpowiedź #100 dnia: So, 05 Wrzesień 2020, 15:39:19 »
wszyscy ludzie są łysi, bo niektórzy są łysi.

Czyli komiks niemy to taki komiks, który stracił tekst?
boszsz...  ???

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: So, 05 Wrzesień 2020, 15:45:56 »
Rzeczywiście boszsz... I to ja mam opinie trolla :)

Offline Arion Flux

« Odpowiedź #102 dnia: So, 05 Wrzesień 2020, 15:48:51 »
Kuki, idąc twoim tokiem rozumkowania, musielibyśmy uznać, że wszyscy ludzie są łysi, bo niektórzy są łysi. I że włosy nie są ludziom w ogóle potrzebne.
Mysle, ze powinienes sobie przypomniec podstawy logiki i teorii mnogosci.

Zbior definiowany jest przez atrybuty jego elementów. Okreslajac dodatkowe atrybuty elementow tego zbioru, ktorych nie posiadaja inne elementy tego zbioru, wyznacza sie podzbiory zbioru.

Jesli komiks niemy jest komiksem, to kazdy komiks powinien co najmniej posiadac atrybuty komiksu niemego (ewentualnie plus jakies dodatkowe).

Twoj przyklad z wlosami pokazuje jedynie tylko to, ze do bycia czlowiekiem nie jest istotne posiadanie wlosow i zbior ludzi dzieli sie na podzbiory "ludzi z wlosami" i "ludzi bez wlosow". 

Offline turucorp

« Odpowiedź #103 dnia: So, 05 Wrzesień 2020, 15:54:12 »
Rzeczywiście boszsz... I to ja mam opinie trolla :)

Możesz mówić o mnie różne rzeczy, ale nie to, że to ja przypiąłem ci taką łatkę  :(
Sugerujesz, że spłodziłem jakieś kalekie twory, a potem się dziwisz, że się czepiam, no weź  ::)
BTW ludzie bez włosów przestają być ludźmi?
Idąc tym tokiem rozumowania, włosy są cechą recesywną, czyli komiksy z tekstem powinny być traktowane jak pitekantrop?
Spoko, mi to pasuje, tylko co na to czytelnicy?  8)

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: So, 05 Wrzesień 2020, 15:57:37 »
Kuki, ty tu robisz za samozwańczego specjalistę od logiki i filozofii, więc nie będę ci chleba odbierał. Pobryluj sobie :)

Jesli komiks niemy jest komiksem, to kazdy komiks powinien co najmniej posiadac atrybuty komiksu niemego (ewentualnie plus jakies dodatkowe).

Atrybutem komiksu niemego jest brak tekstu. Resztę sobie dośpiewaj.
« Ostatnia zmiana: So, 05 Wrzesień 2020, 16:03:36 wysłana przez Kapral »