Autor Wątek: Czy nieintencjonalnie zdublowaliście komiks ze swojej kolekcji?  (Przeczytany 4948 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Komediant

Odp: Czy nieintencjonalnie zdublowaliście komiks ze swojej kolekcji?
« Odpowiedź #15 dnia: Nd, 06 Sierpień 2023, 08:36:55 »
Zdarzyło sie pare razy, głównie z seriami nie czytanymi na bieżąco, m.in. Lucky Lukiem Gościnnego i kolekcją Rosy. Raz z kolei zdarzyło sie napisać do sprzedawcy ze nie dostałem kupionego komiksu, jakiś Spiderman 2099 zdaje sie. Na szczęście coś mnie tknęło i przejrzałem dokładniej kolekcje i jednak był;)

(…) śmieci, jeśli się trafią, wywalam od razu.
Uu jak ostro, męsko tak. Jeszcze tylko „a chwasty wyrywam” brakło.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #16 dnia: Nd, 06 Sierpień 2023, 11:34:36 »
"Komiks" jako wydanie czy jako historia w wydaniu zawarta? Jeśli to drugie, to czasem nawet indeksowanie nie pomaga, staram się nie dublować, ale zdarza się, że dopiero kartkując widzę, że dany np. zeszyt mam już w innym polskim wydaniu sprzed X lat :P

Jeśli "komiks" jako identyczne wydanie, to nieintencjonalnie już mi się nie zdarza, pomaga to, że obecnie zakupy komiksowe u mnie tylko "przez ekran", no i nierozłącznie ww. indeksowanie. Bez indeksowania na pewno bym dublował (nie sposób pamiętać wszystkiego), a gdyby zakupy odbywały się w sklepach/antykwariatach a nie przez internet, to wciąż nieintencjonalne duble by dochodziły, tak jak stale mam z filmami czy książkami (kupuję najczęściej będąc osobiście w sklepach) - widzę ciekawy tytuł w zachęcającej cenie, wydaje mi się że nie mam to biorę, dopiero w domu widząc, że X czasu wcześniej kupiłem ten sam tytuł (czasem to samo wydanie).

PS. Przypomniał mi się okres, kiedy sukcesy u nas odnosiły pisma z grami komputerowymi, jednocześnie Play, Click, CD Action, Cybermycha i pewnie więcej co ich tytułów nie pamiętam - sporo gier w ten sposób miałem w kilku różnych wydaniach...

Offline Spiff

« Odpowiedź #17 dnia: Nd, 06 Sierpień 2023, 12:25:56 »
Od dubli gorsze są niebyty.
Seria jest zakończona, człowiek zabiera się do czytanie a tu brakuje jakiegoś albumu.
Miałem kilka takich niebytów np. "W poszukiwaniu ptaka czasu" t. 7, "Lady S" t. 5,  TinTin  t. 12 i 13 ...
Byłem pewny, że mam te komiksy a okazało się, że ich nie kupiłem.
Na szczęście nie były to komiksy od Studia Lain, więc po czasie udało się braki uzupełnić.  :)
« Ostatnia zmiana: Nd, 06 Sierpień 2023, 12:35:42 wysłana przez Spiff »
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline Popiel

« Odpowiedź #18 dnia: Nd, 06 Sierpień 2023, 12:30:28 »
Uu jak ostro, męsko tak. Jeszcze tylko „a chwasty wyrywam” brakło.

Bez przesady. Zdarzają się ewidentne kiksy, rozczarowania, kupione bo obrosły smrodkiem "legendy", nietrafione prezenty. Czasem ich widok na półce wręcz niemal fizycznie boli w oczy ("Zegar Zagłady"). Pozbywam się ich jak najszybciej - one way or another.

Online donT

« Odpowiedź #19 dnia: Nd, 06 Sierpień 2023, 13:36:09 »
Nie zdarzylo mi sie to nigdy. Podobnie jak Popiel czytam na biezaco, wiec szansa na nieintencjonalnego dubla jest u mnie bliska zeru. No i ilosc - kupuje cos kolo 5 tytulow miesiecznie, nie 50.😉
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Online plast

« Odpowiedź #20 dnia: Nd, 06 Sierpień 2023, 17:05:55 »
Odkąd kataloguję, to nie, ale zanim zacząłem, to niestety tak. Tak się to kończy jak się kupuje więcej niż nadąża człowiek czytać lub czeka z czytaniem aż się dana seria skończy lub co najmniej sensownie rozwinie.

Offline nori

« Odpowiedź #21 dnia: Pn, 07 Sierpień 2023, 08:29:24 »
Ech, zdarzyło sie, i to bardzo głupio. Jakiś czas temu robiłem porządek z Gaimanem, i uzupełniałem braki, m.in kupiłem Koraline, po czym jak dotarła, znalazłem ją na półce (na która patrzyłem przed zamówieniem, ale nie zauważyłem). Także czasem zdarza mi się, że znajdę coś, co byłem święcie przekonany, że nie mam.

Offline Kielo

« Odpowiedź #22 dnia: Pn, 07 Sierpień 2023, 09:24:41 »
Zdazylo sie kilka razy niestety... Odkad uzywam CLZ do katologowania to problem z dublowniem zeszytow zniknal, ale jesli chodzi o TPB kilka miesiecy temu robilem zakupy w kilku (internetowych) sklepach na raz tego samego dnia i dwa razy nabylem ten sam tytul. Na szczescie to wyjatek a nie regula.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #23 dnia: Pn, 07 Sierpień 2023, 13:16:43 »
Na pewno.
Pierwszy raz gdy kupiłem pierwszy tom WKKM, który okazał się dublem po Dobrym Komiksie.
Ale spokojnie, zrobię to ponownie gdy kupię całość od Egmontu, ale tym razem intencjonalnie :)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #24 dnia: Pn, 07 Sierpień 2023, 20:07:47 »
Jak ktoś ma oba tomy ASM Straczyńskiego z Wkkm to ja serio nie widzę powodu by grubo przepłacać za nowe wydanie Egmontu. Nawet dla tego zeszytu z WTC ktòry jest średni.

Zresztą pokazywanie WTC w Marvelu jest dla mnie ryzykowne, bo w sumie w świecie Marvela taka sytuacja nie powinna się zdarzyć. Iron Man powinien przechwycic z Thorem te samoloty. Tym bardziej że Ex Machinie się udało z jednym.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #25 dnia: Wt, 08 Sierpień 2023, 11:34:04 »
Jak ktoś ma oba tomy ASM Straczyńskiego z Wkkm to ja serio nie widzę powodu by grubo przepłacać za nowe wydanie Egmontu. Nawet dla tego zeszytu z WTC ktòry jest średni.

Zresztą pokazywanie WTC w Marvelu jest dla mnie ryzykowne, bo w sumie w świecie Marvela taka sytuacja nie powinna się zdarzyć. Iron Man powinien przechwycic z Thorem te samoloty. Tym bardziej że Ex Machinie się udało z jednym.

To tak jak II wojna światowa się nie powinna wydarzyć, a jednak się wydarzyła. Wydarzyła się też wojna w Wietnamie.
Wiem, że rozmawiamy o superhero, ale jeśli w komiksie mamy do czynienia z wydarzeniami historycznymi, to w jakiś sposób ten świat zyskuje odrobinę realizmu. W przypadku WTC to nawet nie są wydarzenia historyczne, one były publikowane kilka dni po tym, gdy naprawdę doszło do zamachu. Tym żył cały świat.
Osoby pracujące w wydawnictwach (zresztą nie tylko) straciły bliskich w wyniku tego zajścia. Mieli to przemilczeć i pisać kolejne historyjki jak gdyby nigdy nic?
Tzn to jest Twoje zdanie i je szanuje, ale moim zdaniem Marvel dobrze się zachował i inicjatywa stworzenia zeszytów bezdymkowych została dobrze odebrana i dzięki niej pojawiło się kilka bardzo dobrych zeszytów.

Offline pokia

« Odpowiedź #26 dnia: Wt, 08 Sierpień 2023, 14:15:16 »

Ale popatrz na to z innej strony. Gdyby w komiksach zostawały ruiny po tych wszystkich potyczkach,nltore się odbyły, to Nowego Jorku już dawno by nie było. Metropolis czy Gotham te sromotnie oberwały.

Już tylko zachaczę o to, że po tylu strzałach na mordę Bruce czy Peter nawet pół blizny nie mają. Pół wieku lania się po mordzie i nic.

Offline Midar

« Odpowiedź #27 dnia: Wt, 08 Sierpień 2023, 14:52:48 »
Jakieś 3500 komiksów, przestałem katalogować przy 2000. Nie przypominam sobie, żebym coś nieświadomie zdublował. Zdarza się za to, że sporadycznie czegoś nie kupię będąc przekonanym, że już to kupiłem.

Offline 79ers

« Odpowiedź #28 dnia: Wt, 08 Sierpień 2023, 21:01:09 »
up@ Gratuluję, ja lekko po przekroczeniu 1000 zacząłem mieć wątpliwości. Nie wiem tylko dlaczego z arkuszami kalkulacyjnymi mam nie po drodze i wszystko wrzucam w tabelki do edytora tekstu?

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #29 dnia: Cz, 10 Sierpień 2023, 12:22:15 »
Od dubli gorsze są niebyty.
Oj tak. Biorę z półki 5 tom Hellsinga, a tu pod obwolutą dubel 4 XD I orientuję się w tym na kilka lat po zakupie, bo leżało na kupce wstydu...

Miałem takie coś z Czasem komiksu. Posiadałem nr 1, znalazłem ofertę na 1-4, ale tańszą niż oddzielnie kupowanie 2, 3, 4. Więc zdublowałem 1. Intencjonalnie nie chciałem mieć dubla, więc chyba się liczy :P

Poza tym zdarza się okazjonalnie coś kupić po raz drugi. Niestety. Prowadzenie ewidencji (dostępnej także mobilnie) pomaga, ale nie eliminuje zjawiska. Zazwyczaj to kwestia szału konwentu, złego zerknięcia w tabelę, przekręconego wpisu tytułu (nie mogę go znaleźć, bo jest literówka) itp.