"Komiks" jako wydanie czy jako historia w wydaniu zawarta? Jeśli to drugie, to czasem nawet indeksowanie nie pomaga, staram się nie dublować, ale zdarza się, że dopiero kartkując widzę, że dany np. zeszyt mam już w innym polskim wydaniu sprzed X lat

Jeśli "komiks" jako identyczne wydanie, to
nieintencjonalnie już mi się nie zdarza, pomaga to, że obecnie zakupy komiksowe u mnie tylko "przez ekran", no i nierozłącznie ww. indeksowanie. Bez indeksowania na pewno bym dublował (nie sposób pamiętać wszystkiego), a gdyby zakupy odbywały się w sklepach/antykwariatach a nie przez internet, to wciąż nieintencjonalne duble by dochodziły, tak jak stale mam z filmami czy książkami (kupuję najczęściej będąc osobiście w sklepach) - widzę ciekawy tytuł w zachęcającej cenie, wydaje mi się że nie mam to biorę, dopiero w domu widząc, że X czasu wcześniej kupiłem ten sam tytuł (czasem to samo wydanie).
PS. Przypomniał mi się okres, kiedy sukcesy u nas odnosiły pisma z grami komputerowymi, jednocześnie Play, Click, CD Action, Cybermycha i pewnie więcej co ich tytułów nie pamiętam - sporo gier w ten sposób miałem w kilku różnych wydaniach...