Autor Wątek: Ceny i nakłady komiksów wydawanych w Polsce  (Przeczytany 165364 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline turucorp

Odp: Ceny i nakłady komiksów wydawanych w Polsce
« Odpowiedź #765 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 15:08:00 »
Księgarze i wydawcy chcieli nam narzucić jednolitą cenę książki ustalaną przez nich. Ale jeśli my czytelnicy chcielibyśmy znać wielkość nakładów (jak kiedyś było podawane), to zasłaniają się tajemnicą handlową.

Ale ty bezczelnie kłamiesz. :O
Tylko JEDEN wydawca zajmujący się komiksami (Sonia Draga) wciska obsesyjnie „jednolitą cenę” i przy okazji zdarza się jej atakować mniejszych wydawców, za to, że są temu przeciwni.
Wiele księgarni specjalistycznych też się temu sprzeciwia, więc nie kłam, bo to jest zwyczajnie chamskie i żenujące.
A „kiedyś podawane nakłady” to były w PRLu, w którym jedyna „tajemnica handlowa” miała charakter propagandowo-ideologiczny i nie miała nic wspólnego z wolnym rynkiem.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Dracos

« Odpowiedź #766 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 15:10:49 »
Ale ty bezczelnie kłamiesz. :O
Tylko JEDEN wydawca zajmujący się komiksami (Sonia Draga) wciska obsesyjnie „jednolitą cenę” i przy okazji zdarza się jej atakować mniejszych wydawców, za to, że są temu przeciwni.
Wiele księgarni specjalistycznych też się temu sprzeciwia, więc nie kłam, bo to jest zwyczajnie chamskie i żenujące.
A „kiedyś podawane nakłady” to były w PRLu, w którym jedyna „tajemnica handlowa” miała charakter propagandowo-ideologiczny i nie miała nic wspólnego z wolnym rynkiem.

Świat się kończy, żebym w 100% się zgadzał z turucorpem :D No nic miło było wszystkich poznać jutro odwołane.

Offline mandioca

« Odpowiedź #767 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 15:19:20 »
Jednolitą cenę chce narzucić Polska Izba Książki a nie wydawcy. Mandioca i większość wydawców komiksów jest jej przeciwna. Prezesem PIK jest właścicielka firmy Sonia Droga (lubiany przeze mnie NSC jest ich imprintem). Jednolita cena to akcja przeciw małym i średnim wydawcom, czyli wszystkim oprócz Egmontu i NSC.

Co do nakładów, mali z rzadka przekraczają 1200. Czasem porwą się na 1500...
Druk wysokiej jakości wydania (HC, offset od 120g itp) poniżej 1000 przy obecnych cenach i uwzględnieniu inflacji nie daje zwrotu przy rabatach hurtowych ok.45-48%.
Aby komiksy były widoczne w sklepach stacjonarnych trzeba oddać najmniej 55%. Przy nakładzie poniżej 1500 to się nie może zwrócić. Dlatego tak niewielu wydawców obecnych w sklepach stacjonarnych.

Wiedza ta nie jest tajemna, ale z racji braku obowiązku dzielenia się nakładem nie ma sensu epatować znacznie niższymi niż za dawnych czasów nakładami. Podejrzewam, że stąd wzięło się unikanie podawania tych liczb.

Offline tuco

« Odpowiedź #768 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 15:27:30 »
Świat się kończy, żebym w 100% się zgadzał z turucorpem :D No nic miło było wszystkich poznać jutro odwołane.
dobre! a ja mam z reguły na odwrót: zgadzam się ze znakomitą większością opinii Turu, czasem jedynie zauważam, że zawziętość ponosi Go dosyć daleko, gdzie wolę nie zaglądać.

żeby nie było offtopowo:
Uważam (z pozycji odbiorcy), że dążenie do większej transparentności (każdego) wolnego rynku sprzyja nie tylko konsumentowi, ale też finalnie większości "producentów", a już szczególnie tych najmniejszych.
Pierwszy polski wydawca, który zacznie pokazywać nakłady swoich komiksów, dostaje ode mnie bezcennego (niestety) ogromnego PLUSa. Gdybym miał się zakładać, który byłby najbardziej skłonny uczynić taki gest w stosunku do nas, żądnych tej tajemnej wiedzy nielicznych czytelników, to widzę tylko jednego kandydata: KG (i bynajmniej nie byłby to Pan Marszand:)

Offline komiks

« Odpowiedź #769 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 15:36:41 »
Uważam (z pozycji odbiorcy), że dążenie do większej transparentności (każdego) wolnego rynku sprzyja nie tylko konsumentowi, ale też finalnie większości "producentów", a już szczególnie tych najmniejszych.
Łoo Panie, czyli np. jawność zarobków pracowników, jest w interesie pracodawców? a nie robią tego... bo na to nie wpadli? Dobrze, że jest to forum, przy okazji uratujemy gospodarkę światową  ;D
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #770 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 15:47:27 »
Gdybym miał się zakładać, który byłby najbardziej skłonny uczynić taki gest w stosunku do nas, żądnych tej tajemnej wiedzy nielicznych czytelników, to widzę tylko jednego kandydata: KG (i bynajmniej nie byłby to Pan Marszand:)

Studio Lain od dość dawna to robi. Chyba, że chodzi ci o to, że musi to być w komiksie wydrukowane.

Offline tuco

« Odpowiedź #771 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 16:05:38 »
Łoo Panie, czyli np. jawność zarobków pracowników, jest w interesie pracodawców? a nie robią tego... bo na to nie wpadli? Dobrze, że jest to forum, przy okazji uratujemy gospodarkę światową  ;D
[Nie lubię wchodzić w takie offtopowe zaczepki, bo z reguły źle się kończą, a niczego nie wnoszą]

Zależy, co rozumiesz pod pojęciem "w interesie", jeśli tylko jako "zrobienie najwyższej marży bez względu na wszystko inne", to zapewne masz rację.

Offline komiks

« Odpowiedź #772 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 16:37:48 »
[Nie lubię wchodzić w takie offtopowe zaczepki, bo z reguły źle się kończą, a niczego nie wnoszą]

Zależy, co rozumiesz pod pojęciem "w interesie", jeśli tylko jako "zrobienie najwyższej marży bez względu na wszystko inne", to zapewne masz rację.
Ja tego nie powiedziałem, idziesz w ekstremum (kasa i tylko kasa) żeby pokazać, że nie mam racji. Może napisz konkretnie co miałeś na myśli pisząc "sprzyja nie tylko konsumentowi, ale też finalnie większości "producentów".

Jeszcze uściślając. Jawność wynagrodzeń jest transparentnością? Według mnie jest. Czy to sprzyja pracodawcą? Według nich nie, w wielu firmach jest nawet zakaz rozmawiania o zarobkach.
Więc jeśli piszesz o transparentności, to podaj konkretnie co masz na myśli.
« Ostatnia zmiana: So, 07 Styczeń 2023, 16:43:46 wysłana przez Zwirek »

Offline tuco

« Odpowiedź #773 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 16:46:49 »
Ja tego nie powiedziałem, idziesz w ekstremum (kasa i tylko kasa) żeby pokazać, że nie mam racji. Może napisz konkretnie co miałeś na myśli pisząc "sprzyja nie tylko konsumentowi, ale też finalnie większości "producentów".
[naprawdę lubisz się bawić w te ciągnięcia słówek? ja nie za bardzo.]

muszę poprosić Cię, byś się cofnął pół kroku wstecz. Twój post (dla nieśledzącego tej jałowej dyskusji) w temacie "ceny i nakłady" z fragmentem mojego, nabiera trochę innego znaczenia.

Offline komiks

« Odpowiedź #774 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 17:09:37 »
[naprawdę lubisz się bawić w te ciągnięcia słówek? ja nie za bardzo.]

muszę poprosić Cię, byś się cofnął pół kroku wstecz. Twój post (dla nieśledzącego tej jałowej dyskusji) w temacie "ceny i nakłady" z fragmentem mojego, nabiera trochę innego znaczenia.
Kompletnie nie wiem o co Ci chodzi i Ty chyba też nie wiesz ;)
Więc żeby to zakończyć - jeśli masz do mnie jakieś pytanie, to śmiało pytaj.

Jeśli chodzi o mnie, chętnie dowiem się od Ciebie, co miałeś na myśli pisząc:
Cytat: tuco
Pierwszy polski wydawca, który zacznie pokazywać nakłady swoich komiksów, dostaje ode mnie bezcennego (niestety) ogromnego PLUSa. Gdybym miał się zakładać, który byłby najbardziej skłonny uczynić taki gest w stosunku do nas, żądnych tej tajemnej wiedzy nielicznych czytelników, to widzę tylko jednego kandydata: KG (i bynajmniej nie byłby to Pan Marszand:)
W jaki sposób transparentność w kontekście nakładu (ograniczmy się proszę do nakładu, tak będzie prościej) sprzyja:
a) konsumentowi;
b) wydawcy.

Proszę o jasną odpowiedź. Dziękuję.

Offline wonap

« Odpowiedź #775 dnia: Nd, 08 Styczeń 2023, 21:30:56 »
Nie rozumiem czemu podanie nakładu miałoby mieć negatywny wpływ.
W prasie część podaje. Przykładowo Do Rzeczy ma na okładce nakład;)
Mnie by akurat zachęcały informacje o nakładzie/sprzedaży do zerknięcia na daną serię/komiks.
Póki co łatwiej znaleźć takie informacje odnośnie rynku USA:)

Offline vision2001

« Odpowiedź #776 dnia: Pn, 09 Styczeń 2023, 07:20:57 »
W prasie część podaje. Przykładowo Do Rzeczy ma na okładce nakład;)
Tylko, że prasa to inne medium, w którym można się reklamować, a im większy nakład (oczywiście nie mylić ze sprzedażą), to wydawca może sobie życzyć więcej za reklamę.
No i nie w/na każdej gazecie masz podany nakład.

Offline hansior

« Odpowiedź #777 dnia: Pn, 09 Styczeń 2023, 07:36:38 »
Mnie by akurat zachęcały informacje o nakładzie/sprzedaży do zerknięcia na daną serię/komiks

A ja z kolei nie rozumiem dlaczego to by miało zachęcać. Jest wstępna zapowiedź fabuły mówiąca, jakiego typu komiksu się spodziewać, są przykładowe plansze, są podani autorzy, a do tego są wypowiedzi na forum osób, które już czytały komiks. Podany nakład w żaden sposób nie zachęca mnie do sięgnięcia po komiks.

Nie mówiąc już o tym, że najpierw trzeba by mieć komiks, żeby przeczytać, jaki ma nakład :)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #778 dnia: Pt, 13 Styczeń 2023, 18:19:35 »
Trzeci tom Czarodziejów i ich Dziejów jest chudszy o ponad 70 stron, ale cena to dalej 90 zł okładkowe. No zwariowali w tym Egmoncie z wyceną tego komiksu. Strasznie drogo.

Offline xanar

« Odpowiedź #779 dnia: Pt, 13 Styczeń 2023, 18:26:05 »
Dobrze, że w tej nowej kolekcji nie powariowali z tą ceną za te ultra cienkie tomy.  ;D ;D ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój