Autor Wątek: Ceny i nakłady komiksów wydawanych w Polsce  (Przeczytany 165329 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Ceny i nakłady komiksów wydawanych w Polsce
« Odpowiedź #750 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 00:35:15 »
  W oczywisty sposób może zaszkodzić dając znać konkurencji co się sprzedaje a co nie. Oczywiście każdy mniej więcej wie co się i jak sprzedaje, ale tu się rozchodzi o twarde i dokładne dane liczbowe a nie takie działanie na czuja jak ten gość z Fantasmagorii co to też wszystko "czuja" wiedział i wyp...ierniczył dyńką o chodnik dzięki takiemu myśleniu. Że już nie wspomnę o tym, że każdemu zależy aby jego towar jak najszybciej zszedł, przecież to bez sensu z punktu widzenia Egmontu i współpracujących z nim księgarni zawiadamiać Cię że ostatniego Batmana wydali w 20 tysiącach egzemplarzy, abyś Ty sobie wyliczył, że go możesz kupić w takim razie za dwa lata. Koncerny samochodowe podają ilości bo te samochody są rejestrowane, na dodatek "muszą" się sprzedać w roku w którym zostały wyprodukowane a koncern musi zdać ogólnodostępne sprawozdanie finansowe, nie da się tu utrzymać żadnej tajemnicy.

Offline keram2

« Odpowiedź #751 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 08:54:07 »
   Oczywiście każdy mniej więcej wie co się i jak sprzedaje, ale tu się rozchodzi o twarde i dokładne dane liczbowe a nie takie działanie na czuja jak ten gość z Fantasmagorii co to też wszystko "czuja" wiedział i wyp...ierniczył dyńką o chodnik dzięki takiemu myśleniu.

A może ten gościu z Fanty, gdyby znał nakłady to, zrozumiałby, że porywa się z motyką na słońce i dałby sobie spokój.
Wydaje mi się zresztą, że było paru takich wydawców (np. Motopol), którzy mając większą wiedzę o nakładach mogliby podjąć nieco lepsze decyzje.

Ja nie widzę nic złego w jawności nakładów.
Argument, że jak czytelnik usłyszy o wysokim nakładzie tytułu to odłoży kupno na dwa lata jest dziwaczny, przecież wydawnictwa reklamują swoje produkty jako bestselery, czyli wysoka sprzedaż ma świadczyć o popularności i stanowić zachętę dla innych kupujących.

Offline misiokles

« Odpowiedź #752 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 09:06:45 »
Ja bym wolał od wielkości nakładów podawać pod koniec roku ilość sprzedanych egzemplarzy, jak to ma się z książkami za Zachodzie. Co mi po informacji , w komiks ten ma 1000 nakładu, jak sam wydawca nie wie ile osób go kupi i czy nie zrobi później dodruku, albo niesprzedane pójdą na przemiał z końcem licencji

Offline PJP

« Odpowiedź #753 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 09:25:20 »
Takie dane mogłyby też pozwolić na wejście do gry nowego zawodnika 8) Dużo się gada o jakości, nowych klientach itd. rozszerzeniu oferty na nowe grupy a prawdę mówiąc wątpię, żeby obecnym wydawcom na tym zależało. To tylko i aż biznes. Jasne, że czasem puszczane jest oczko do czytelników w stylu "my też jesteśmy pasjonatami" i owszem bywają tacy, ale nie dajmy się robić w balona ^^ Co doskonale widać przy argumencie o kupnie za dwa lata.
Argument o kupnie za dwa lata przy wiedzy o nakładzie byłby argumentem gwoździowym (do trumny) dla niektórych. I tyle w temacie pasjonatów itd.
"przecież wydawnictwa reklamują swoje produkty jako bestselery, czyli wysoka sprzedaż ma świadczyć o popularności i stanowić zachętę dla innych kupujących" - Widocznie boją się, że czytelnicy przerzucą się na inne bestsellery albo i zupełnie inne produkty ;)
« Ostatnia zmiana: So, 07 Styczeń 2023, 09:27:57 wysłana przez PJP »

Online Castiglione

« Odpowiedź #754 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 10:34:32 »
A może ten gościu z Fanty, gdyby znał nakłady to, zrozumiałby, że porywa się z motyką na słońce i dałby sobie spokój.
Wydaje mi się zresztą, że było paru takich wydawców (np. Motopol), którzy mając większą wiedzę o nakładach mogliby podjąć nieco lepsze decyzje.

No i właśnie dlatego wydawcy tego nie udostępnią, żeby konkurencja nie podejmowała tych nieco lepszych decyzji ::)

Offline holcman

« Odpowiedź #755 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 10:46:00 »
No i właśnie dlatego wydawcy tego nie udostępnią, żeby konkurencja nie podejmowała tych nieco lepszych decyzji ::)

Paradoksalnie jedno nie ma tak dużo wspólnego z drugim :-)
Co mi z tego, że wiem ile sprzedało się „Thorgala”, „Szkoły latania”, czy „Hanako”?
Zupełnie inna oferta to raz, ale co dużo ważniejsze zupełnie inne sposoby promocji oraz co jeszcze ważniejsze dystrybucji.
Najstarsi komiksowy wydawcy na polskim rynku nie mieli za wiele materiału porównawczego, działali po omacku, metodą prób i błędów. Niektórych nakładów niedoszacowali, inne przeszacowali. I dzieje się to cały czas. Na rynku książki też niewielu chwali się nakładami, mówi się czasami o tym w jakiej ilości sprzedały się bestsellery. Ale to też są dane mylące, bo nie wiemy na ile wtop taki bestseller zarobił. Bo to jest bardzo ważny aspekt - to że jakiś komiks się świetnie sprzeda nie oznacza, że wydawca opływa w dostatek, bo często z tych pieniędzy trzeba zamortyzować straty 5 słabo sprzedających się pozycji. Temat rzeka...

Offline Dracos

« Odpowiedź #756 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 10:59:53 »
Jakoś szczególnie nie wierzę że wydawnictwa nie znają nakładów konkurencji, oczywiście nie co do sztuki każdego tytułu. Korzystają z tych samych drukarni, są pewnie ludzie którzy współpracują i z wydawnictwem x i y, a ludzie między sobą gadają. Może nie wiedzą czy to było 1000 sztuk czy 1200, ale ogólne rozeznanie mają.

Offline holcman

« Odpowiedź #757 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 11:06:27 »
Jakoś szczególnie nie wierzę że wydawnictwa nie znają nakładów konkurencji, oczywiście nie co do sztuki każdego tytułu. Korzystają z tych samych drukarni, są pewnie ludzie którzy współpracują i z wydawnictwem x i y, a ludzie między sobą gadają. Może nie wiedzą czy to było 1000 sztuk czy 1200, ale ogólne rozeznanie mają.

Tak, ogólne rozeznanie mają. Po czym przychodzi konfrontacja liczb z ogólnym rozeznaniem i okazuje się, że są one od siebie totalnie odległe (bardzo często zdarza się to na tym forum).
Do głowy mi nie przyszło wypytywać w drukarniach, jakie nakłady robią inni wydawcy. Uważam to za mocno nieetyczne. Co nie znaczy, że czasami w jakiejś rozmowie komuś coś się nie wymsknie :-)

Offline Cringer

« Odpowiedź #758 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 11:23:22 »
Ale z chęcią zobaczyłbym nakład np. Kolekcji Carrefoura. Bo ciekawi mnie ile trzeba wypuścić sztuk 200-stronnicowego komiksu by na nim zarobić gdy kosztuje 25-20 zł. ;)
Skąd pomysł że oni na tym zarabiają? Komiksy to nie jest podstawą działalności Carrefoura i nie muszą na tym zarabiać a przynajmniej nie muszą na tyle aby się utrzymać na rynku. Więc może przydałoby  się aby wydawca podawał cenę druku, licencji, koszty tłumacza, korekty oraz grafika. Wtedy sobie to porównasz i dzięki temu będziesz wiedział czy dany komiks warto kupić czy nie, w końcu to jest przecież w historiach obrazkowych najważniejsze.
Tylko zastanawiam się jak wyliczyć fakt że komiksy np Egmontu mają są cały czas w większości dostępne i mają dodruki a np kolekcje nie (co jest dziwne bo na zagranicznych stronach kolekcji mam wrażenie że archiwalia są cały czas dostępne)?
« Ostatnia zmiana: So, 07 Styczeń 2023, 11:27:07 wysłana przez Cringer »

Offline Motyl

« Odpowiedź #759 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 11:58:03 »
Tylko zastanawiam się jak wyliczyć fakt że komiksy np Egmontu mają są cały czas w większości dostępne i mają dodruki a np kolekcje nie (co jest dziwne bo na zagranicznych stronach kolekcji mam wrażenie że archiwalia są cały czas dostępne)?

Zakładając, że nakład takich marvel now, które się wyprzedały, jest około dwukrotnie większy niż standardowy nakład komiksu mniejszych wydawców niż Egmont, to nadal taki marvel now już z potencjalnym dodrukiem będzie miał mniejszy lub identyczny nakład jak tom kolekcji. Trudno sobie bowiem wyobrazić, aby tom kolekcji kosztujący cztery dyszki na twardo (przedział stron od 100 do 260) był drukowany w wyjściowym nakładzie takiego marvel now. Przy czym jak w przypadku każdej serii zmniejszenie popularności prenumeraty zmniejsza nakład, co było odczuwalne przy kolekcji Conana, że tych ostatnich tomów brakowało. Dodatkowo wydawca publikujący serie musi zadbać o dostępność brakujących tomów, a wydawca kolekcji nie musi, bo każdy tom to zazwyczaj oddzielna historia (było kilka dzielonych), więc jak się wyprzeda do zera, to tylko przyklasnąć. Tomy kolekcji mają spore nakłady, bo poza wyprzedanymi bestsellerami pozostałe wypływają czasem w jakiś punktach wyprzedażowych na targach czy straganach, a przynajmniej tak było przed pandemią. Widziałem te mniej popularne tomy kolekcji po 25, a nawet 18 zł. Ponadto pierwsza kolekcja to było takie zachłyśnięcie się nowym zjawiskiem, później z pewnością kolekcje spowszedniały i nie każdy chce ładować się w zbieranie stu kolejnych tomów dla panoramy, więc ich popularność z czasem będzie się zmniejszać. Nasz rynek jednak nie ma takiego potencjału jak zachodni.

« Odpowiedź #760 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 12:35:39 »

Ja też nie, ale w tym momencie Ty i nie tylko Ty stosujecie błędną odwrotną logikę. Jako ludzie z zewnątrz chcecie na siłę udowodnić, że podawanie nakładów jest w porządku. Przecież jakby było, to by były podawane a nikt tego z jakichś powodów nie robi. Najpierw obserwacja a później wyciąganie wniosków, nigdy odwrotnie.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #761 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 12:44:30 »
Księgarze i wydawcy chcieli nam narzucić jednolitą cenę książki ustalaną przez nich. Ale jeśli my czytelnicy chcielibyśmy znać wielkość nakładów (jak kiedyś było podawane), to zasłaniają się tajemnicą handlową. Ale skoro oni próbowali stłamsić wielkie dobro jakim jest konkurencja, to ja tym bardziej mam w poważaniu tajemnicę handlową.

Zresztą ostatnio ciągłe podnoszenie i zasłanianie się tajemnicą handlową służy koncernom głównie do tego, by nie pokazywać jak ponadnormatywnie zarabiają na konsumentach. I jak tajemnica handlowa uderza w interesy większości czyli właśnie klientów.

Offline komiks

« Odpowiedź #762 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 13:37:35 »
  Ja też nie, ale w tym momencie Ty i nie tylko Ty stosujecie błędną odwrotną logikę. Jako ludzie z zewnątrz chcecie na siłę udowodnić, że podawanie nakładów jest w porządku. Przecież jakby było, to by były podawane a nikt tego z jakichś powodów nie robi. Najpierw obserwacja a później wyciąganie wniosków, nigdy odwrotnie.
Właśnie zastosowałeś odwrotna logikę ;) Otóż nie trzeba mieć powodu, żeby czegoś nie robić, jest dokładnie na odwrót, robi się coś z jakiegoś powodu. Odnosząc się do tematu rozmowy - wydawcy podają informacje, do których są zobowiązani prawnie i to jest powód dlaczego je publikują. Doszukiwanie się dlaczego wydawca nie opublikował jakieś informacji, której nie musiał, to już dywagacje.

Nie wiem jak to wygląda od strony prawnej, co jest obowiązkowe, ale dla ogólnego rozeznania:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Metryka_ksi%C4%85%C5%BCki
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline komiks

« Odpowiedź #763 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 14:11:40 »
Księgarze i wydawcy chcieli nam narzucić jednolitą cenę książki ustalaną przez nich. Ale jeśli my czytelnicy chcielibyśmy znać wielkość nakładów (jak kiedyś było podawane), to zasłaniają się tajemnicą handlową. Ale skoro oni próbowali stłamsić wielkie dobro jakim jest konkurencja, to ja tym bardziej mam w poważaniu tajemnicę handlową.
Cena komiksu i wielkość nakładu, to całkowicie nieporównywalne rzeczy, więc nie rozumiem dlaczego wciąż to przyrównujesz. Większość czytelników kompletnie nie interesuje wielkość nakładu.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline stab

« Odpowiedź #764 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 14:27:30 »
Zresztą ostatnio ciągłe podnoszenie i zasłanianie się tajemnicą handlową służy koncernom głównie do tego, by nie pokazywać jak ponadnormatywnie zarabiają na konsumentach. I jak tajemnica handlowa uderza w interesy większości czyli właśnie klientów.

Ale wiesz, że to Ty jako klient decydujesz czy coś kupisz czy nie?