Autor Wątek: Amber  (Przeczytany 75803 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pawel.M

Odp: Amber
« Odpowiedź #135 dnia: Nd, 31 Październik 2021, 17:51:39 »
Nie porównuj proszę wydawnictwa, które wszystko wydaje cienko i twardo zupełnie bez sensu z wydawnictwem, które wydaje w różnych postaciach (cienko i twardo też, ale także w pięknych integralach).
Przecież Amber też wydaje integrale. Np. Elf Quest po 120 stron. Jasne, że to nie jest poziom oryginalnych integrali, ale w Polsce mało kto wydaje komiksy po ponad 700 stron. Niewidzialna republika po 128 stron. Na razie w albumach poszedł jedynie Wężowy bóg (Legenda Korry to takie pośrednie, po 80 stron).

Żeby nie było, nie lubię pojedynczych albumów w twardych oprawach, ale walenie w Amber, kiedy robi tak szereg wydawnictw...
« Ostatnia zmiana: Nd, 31 Październik 2021, 17:54:42 wysłana przez Pawel.M »

Offline Dracos

« Odpowiedź #136 dnia: Nd, 31 Październik 2021, 18:02:25 »
Przecież Amber też wydaje integrale. Np. Elf Quest po 120 stron. Jasne, że to nie jest poziom oryginalnych integrali, ale w Polsce mało kto wydaje komiksy po ponad 700 stron. Niewidzialna republika po 128 stron. Na razie w albumach poszedł jedynie Wężowy bóg (Legenda Korry to takie pośrednie, po 80 stron).

Żeby nie było, nie lubię pojedynczych albumów w twardych oprawach, ale walenie w Amber, kiedy robi tak szereg wydawnictw...

No tak ale śmiem przpuszczać że Elf Quest lepiej by się sprzedawał i nie był by porzucony po dwóch numerach gdyby zachowali "grubsze wersje" A wężowy bóg by pewnie im się sporo lepiej sprzedał gdyby od początku wydali w Integralu.

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #137 dnia: Nd, 31 Październik 2021, 18:21:48 »
No tak ale śmiem przpuszczać że Elf Quest lepiej by się sprzedawał i nie był by porzucony po dwóch numerach gdyby zachowali "grubsze wersje" A wężowy bóg by pewnie im się sporo lepiej sprzedał gdyby od początku wydali w Integralu.
Też mam takie wrażenie, ale zastanawiam się czy słuszne. Bo wiesz, tu mamy głównie facetów w przedziale wiekowym 30-60 lat, czyli czynnych zawodowo. A jak jest z uczniami, studentami? Może dla nich tańsze albumy są łatwiejsze do wrzucenia w miesięczny budżet?

Offline Dracos

« Odpowiedź #138 dnia: Nd, 31 Październik 2021, 18:31:02 »
Owszem masz rację że kwestia wieku jest faktorem, ale (zawsze jest jakieś ale :) ) czy te albumy faktycznie są tańsze? Zwłaszcza jak porównasz wydanie zbiorcze jakiegokolwiek tytułu do tego który jest wydawany pojedynczo ?

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #139 dnia: Nd, 31 Październik 2021, 18:36:26 »
No tak, tylko dla studenta pewnie jest różnicą wydanie na raz 60 zł (a tyle kosztowałby integral np. Wężowego boga), a wydaniem 20 zł (za pierwszy tomik płaciłem w Empiku: 20,42 zł). Koszt się rozkłada w czasie.

Więc samo wydawanie albumów nie jest złe, ale osobiście mnie irytuje wydawanie na twardo - jaki jest sens wpychania 48 czy 64 stron w twarde okładki?

Offline Randal63

« Odpowiedź #140 dnia: Wt, 02 Listopad 2021, 00:17:43 »
Dla tych co chcieliby poczytać w kolorze. Wszystkie historie opublikowane przed 2014 rokiem są dostępne za darmo.  ;)
http://elfquest.com/read/digitalEQ.html

Offline Mruk

« Odpowiedź #141 dnia: Wt, 02 Listopad 2021, 13:19:06 »

To przepraszam, mam wiele albumów Ambera z roku 2002 i czytając wpisy zasugerowałem się, że nic się nie zmieniło, czyli 48 stron na twardo.

Też mam takie wrażenie, ale zastanawiam się czy słuszne. Bo wiesz, tu mamy głównie facetów w przedziale wiekowym 30-60 lat, czyli czynnych zawodowo. A jak jest z uczniami, studentami? Może dla nich tańsze albumy są łatwiejsze do wrzucenia w miesięczny budżet?

Pisałem ostatnio w innym temacie, więc przekleję:

Były podawane dane, że w tych bardzo rzadkich przypadkach, kiedy jedna seria jest jednocześnie dostępna i w  pojedynczych albumach, i w wydaniach zbiorczych, zdecydowana większość czytelników wybiera wydania zbiorcze.

Więc albo studenci też wybierają opcję na bogato, albo w ogóle nie kupują komiksów.

Chyba, że w ciągu paru lat te dane się zdezaktualizowały, ale nie sądzę, bo nie widzę żadnego powodu, aby taka zmiana nastąpiła.

Offline kv

« Odpowiedź #142 dnia: Śr, 10 Listopad 2021, 21:15:10 »
Na gildii pojawiła się zapowiedź Żółwi tom 2 na luty'22.

A na styczeń'22 drugie tomy Avatara i Sonica. W zapowiedziach na 2022 kolejne 4 tomy Żółwi i kolejne Avatara i Sonica.
Mam nadzieję, że nie zakończy się to jak Elf Quest. >:(
« Ostatnia zmiana: Śr, 10 Listopad 2021, 21:24:51 wysłana przez kv »

MaLeKrSkr

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: So, 13 Listopad 2021, 11:57:33 »
W przypadku "Żółwi" nawet okładki już pokazali. Ciekawe czy pojadą z kolejnymi tomami? Te 6 naszych, to 1 oryginalny, których jest już chyba 18. Jeżeli miałoby to faktycznie wychodzić co 2 miesiące, to mamy zbierania na jakieś 18 lat :-D No nie widzę tego, chciałbym, ale nie widzę :-/

http://www.wydawnictwoamber.pl/kategorie/komiks/wojownicze-zolwie-ninja-tom-1,p1759644396

Offline kv

« Odpowiedź #144 dnia: So, 13 Listopad 2021, 13:40:51 »
No i plany wydawnicze na 18 lat  odhaczone  ;)
Sądzę, że skończy to się na tych 6 tomach o ile nie wcześniej  :-\

Offline PJP

« Odpowiedź #145 dnia: So, 13 Listopad 2021, 14:28:24 »
Bardzo chciałbym, bo mam spory sentyment do mutasów ninja, ale chyba podziękuję ^^

Offline Interloper

« Odpowiedź #146 dnia: So, 13 Listopad 2021, 17:00:24 »
Co dwa miesiące? Panie, drugi tomik Żółwi zapowiedziany jest na końcówkę lutego. Więc raczej co trzy miesiące jak nie więcej.
Chociaż chciałbym, żeby było szybciej... :)

Offline 79ers

« Odpowiedź #147 dnia: So, 13 Listopad 2021, 17:45:10 »
Amber powinien zapowiadać i publikować wyłącznie jednotomówki.

Offline Arthaniel

« Odpowiedź #148 dnia: So, 13 Listopad 2021, 18:06:06 »
Jak śledzę poczynania Ambera to przypomina mi się taka sytuacja na studiach, gdzie koleżanka mówi mi, że chciałaby napisać pracę magisterską o komiksach, ale szybko się okazało, że o komiksach nie miała zielonego pojęcia, tylko jakieś mgliste sentymenty z dzieciństwa.

No i mam wrażenie, że tutaj sytuacja adekwatna - zebrało się kilka takich właśnie osób, YOLO wydajemy komiksy, to teraz takie cool, jezzy i młodzieżowe, no i efekty widzimy wszyscy.

Z perspektywy osoby pracującej w wydawnictwie komiksowym - to nigdy nie powinno tak wyglądać, przed wypuszczeniem czegokolwiek powinno się rozmawiać w gronie ogarniętych osób, kto właściwie jest odbiorcą, jaka forma wydania byłaby w danym wypadku najlepsza, co sprzeda dany tytuł, itp itd...

Dla Ambera to na pewno wszystko utopione pieniądze, bo dla dzieciaków to za drogie, a wyrobieni czytelnicy zwęszą bubel i w życiu nie wydadzą takich pieniędzy za 2 zeszyty w HC.

Ale szczerze to zupełnie mi ich nie żal. Patrząc na opinie np na gowork jak traktują pracowników - pewnie szefostwo w swoim skąpstwie nie pomyślało nawet, żeby zatrudnić do nowej linii wydawniczej kogokolwiek, kto zna się na rzeczy.

Żal mi tylko tytułów, które zamrożą swoimi działaniami na długie lata. Totalnie brałbym Żółwie i Sonica, gdyby temat ogarnął ktoś kompetentny.

Offline kv

« Odpowiedź #149 dnia: Nd, 14 Listopad 2021, 12:31:23 »
Na stronie Glenatu jest zapowiedź 6. tomu serii Kolonizacja. W opisie jest tak napisane jakby to był 1. tom nowego cyklu.
Pytanie, czy pierwsze trzy tomy też nie są traktowane jako zamknięty cykl stąd Amber może dlatego "zapowiada" 3 tomy, nie 5.