Autor Wątek: 30. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier 27-29.09.2019  (Przeczytany 116161 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kapral

• Gość
Odp: 30. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier 27-29.09.2019
« Odpowiedź #165 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2019, 20:38:30 »
Swoją drogą, którą edycję uważacie za najciekawszą jak do tej pory?

2008 - Moebius i Manara.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #166 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2019, 20:39:31 »
Gwiazdy światowego formatu = gwiazdy amerykańskiego komiksu :)

Jeśli wymienieni przeze mnie Moebius, Manara, Hermann, czy Loisel są gwiazdami amerykańskiego komiksu, to tak, zgadzam się.

Offline misiokles

« Odpowiedź #167 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2019, 21:13:10 »
Tak. Oprócz Moebiusa gdyby padły nazwiska, które wymieniłeś to i tak by pojawiły się głosy że to bombki a nie bomby.

Offline perek82

« Odpowiedź #168 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2019, 21:49:17 »
chyba w dupach się z dobrobytu przewraca
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *
Locke & Key (Keyhouse compendium) ***

Offline Adolf

« Odpowiedź #169 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2019, 23:32:15 »
Może i to kogoś zaboli, ale będąc na kilku edycjach widziałem, że jest co raz gorzej. Ostatnio byłem w 2017 i tylko renoma Jima Lee ratowała poziom Festiwalu. Cosplayersko od zawsze MFK był zacofany. Jim Lee nie zobaczył wielu cosplayerów, nawet tłumów pod sceną nie widział. Pamiętam, że gdy zszedł ze sceny, to oczywiście organizacyjnie był nieogar i stał on przestraszony co to zaraz będzie. Dopiero po jakiś dwóch minutach pojawił się ochroniarz co go wyprowadził. Normalnie już byłby otoczony przez fanów, chcących zdjęcie lub autograf, ale nie w Polsce. W sumie w wywiadzie opowiadał też o różnych produkcjach DC i zanim zaczął mówić, to upewniał się słowami "jest u Was Arrow?". Polska trzeci świat, a festiwal w Łodzi co raz mniej ludzi obchodzi. Wciąż jest to miejsce, gdzie spotykają się najgorliwsi komiksomaniacy. Ale tylko oni. Nawet Wardęga chodził sobie po festiwalu i nikt do niego nie podbiegał.

John

• Gość
« Odpowiedź #170 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2019, 23:36:02 »
A kogo ma interesować Wardęga na festiwalu komiksowym?
Dzieci które przychodziły na mecz w CSa pewnie z nim sobie zrobiły zdjęcia.

Offline Adolf

« Odpowiedź #171 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2019, 23:40:44 »
A kogo ma interesować Wardęga na festiwalu komiksowym?

Właśnie o tym mówię. Festiwal dla dojrzałych fanów komiksu. Nic poza tym tam się nie przyjmie, chyba że rozszerzą działalność na większą strefę fantastyki i połączą się, np. z Kapitularzem. I to jest najgorsze, że teraz nawet nie dba się o tych głównych zainteresowanych i nie sprowadza się dla nich prawdziwych, dużych nazwisk. Jaką motywację mają fani komiksów żeby tam jechać? Spotkać się ze znajomymi, a tych może być tam co raz mniej...

John

• Gość
« Odpowiedź #172 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2019, 23:51:37 »
Nie ma w tym sensu. Festiwal jest taki, jak fandom komiksów. Skromny, ale klimatyczny. "Masówkarze" wolą Pyrkon, tam więcej znajdą atrakcji związanymi z wysokobudżetowymi filmami MCU. MFKIG pozostanie imprezą dla "wąskiego" jak na duży festiwal grona ludzi, którzy jeżdżą tam co roku, by przybić grabę z kolegami blogerami, cwaniakami z grup komiksowych na FB, i twórcami komiksów z którymi są już per Ty po latach kręcenia się po jednym festiwalu. Zajdziesz na stoisko Kultury Gniewu, posłuchać jak Holcman mówi o prostytucji komiksowej, wymienisz uśmiechy ze Szłapą, przejdziesz obok Simona Bisley'a którego obecność od lat już nie robi na Tobie wrażenia, obejrzysz ubogi konkurs cosplay i podejdziesz na dworzec Kaliska do baru by zjeść tanio i zobaczyć makulaturę na którą kumpel wydał 500zł. Jak na moje o to chodzi w tym festiwalu i rzecz raczej nigdy nie ulegnie zmianie.

Uległo w sumie jedno zmianie, że wynieśli się z Atlas Areny. Niestety podobnie jak Adolf, ostani raz byłem w 2017.

Offline Adolf

« Odpowiedź #173 dnia: Pt, 13 Wrzesień 2019, 00:05:33 »
Nie ma w tym sensu. Festiwal jest taki, jak fandom komiksów. Skromny, ale klimatyczny. "Masówkarze" wolą Pyrkon, tam więcej znajdą atrakcji związanymi z wysokobudżetowymi filmami MCU. MFKIG pozostanie imprezą dla "wąskiego" jak na duży festiwal grona ludzi, którzy jeżdżą tam co roku, by przybić grabę z kolegami blogerami, cwaniakami z grup komiksowych na FB, i twórcami komiksów z którymi są już per Ty po latach kręcenia się po jednym festiwalu. Zajdziesz na stoisko Kultury Gniewu, posłuchać jak Holcman mówi o prostytucji komiksowej, wymienisz uśmiechy ze Szłapą, przejdziesz obok Simona Bisley'a którego obecność od lat już nie robi na Tobie wrażenia, obejrzysz ubogi konkurs cosplay i podejdziesz na dworzec Kaliska do baru by zjeść tanio i zobaczyć makulaturę na którą kumpel wydał 500zł. Jak na moje o to chodzi w tym festiwalu i rzecz raczej nigdy nie ulegnie zmianie.

Uległo w sumie jedno zmianie, że wynieśli się z Atlas Areny. Niestety podobnie jak Adolf, ostani raz byłem w 2017.

Jest dokładnie tak jak mówisz. Tylko, że te wąskie grono spotka się również gdzieś pomiędzy Masówkarzami na Pyrkonie i kilku innych imprezach. A potem nie będzie im się chciało jechać do Łodzi, a sam festiwal nie dostarczy już im zbyt wielu argumentów żeby ruszyć się z domu.

Offline Hans

« Odpowiedź #174 dnia: Pt, 13 Wrzesień 2019, 00:13:22 »
Czyli co, równia pochyła w dół??
Sporo jeździłem po Comic Conach na świecie, na Łódź jadę pierwszy raz odkąd wróciłem do Kraju. Mam trzy nazwiska dla siebie, ale jakoś nie widzę tych gwiazd jakie powinny być przy 30 edycji.
Rozmawiałem na Warsaw Comic Con na stoisku wystawy DC i chyba organizatorów z Łodzi i podobno miały być jakieś największe światowe nazwiska, których u nas jeszcze nie było.
I nadal liczę na ich ogłoszenie.

Offline Teli

« Odpowiedź #175 dnia: Pt, 13 Wrzesień 2019, 07:12:01 »
Jeśli mają odpalić jeszcze jakąś bombę to chyba tylko w ten weekend. W przyszłym tygodniu wypada już podać program i regulamin. W sumie to jedyne co mnie irytuje w tych festiwalach - podawanie wszystkiego za pięć dwunasta. Większość programu i tak powinna być dawno znana, a wszelkie nowości z ostatniej chwili można spokojnie aktualizować. Jak powiedziałem mnie to tylko irytuje bo z racji miejsca zamieszkania na festiwal mam rzut beretem ale gdybym miał dojechać przez pół kraju to solidnie bym się zastanawiał czy warto...

Offline Szekak

« Odpowiedź #176 dnia: Pt, 13 Wrzesień 2019, 08:07:10 »
Prawie samo narzekanie. Albo ja jestem dziwny, albo może raczej to dlatego, że od niedawna bywam na festiwalach, ale jak dla mnie line up jest dobry - Graza, Rosiński, Layman, Pedrosa, McMahon, Higgins - będzie co robić i za kim latać, a festiwal twa dwa tylko dwa dni, a nie trzy jak zawsze, więc pewnie i tak nie dam rady obskoczyć tego co bym chciał. Ja tam jestem ukontentowany.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Lou

« Odpowiedź #177 dnia: Pt, 13 Wrzesień 2019, 09:15:41 »

Mecze CS'a to Ty szanuj  ;) Gówniakiem nie jestem, a mecze ESL to był dla mnie ważny punkt programu.

O, to to. W sumie i tak imho najwięcej klimatu festiwal miał jeszcze za czasów ŁDK i potem ŁDK-Textilimpex. Tam to w ogóle wszędzie ciasno, małe sale wykładowe, spotkania z największymi gośćmi na starej sali kinowej :D

Dla mnie najlepszy festiwal to był ten z 2012 roku.
Never trust the friendly ones.
Yuri Daily Twoja codzienna dawka informacji o mangach yuri

Offline nocny

« Odpowiedź #178 dnia: Pt, 13 Wrzesień 2019, 17:33:14 »

MARCELO D'SALETE - jest wykładowcą, ilustratorem i autorem komiksów. Studiował grafikę, sztuki plastyczne oraz historię sztuki. Jego komiksy zajmują się lokalną i społeczną problematyką: "Noite Luz" (2008) porusza tematykę miejskich klubów nocnych, "Cumbe" (2014, nagrodzony w 2018 Eisnerem) omawia okres kolonialny i czarny opór przeciwko niewolnictwu w Brazylii, a "Encruzilhada" (2016) koncentruje się na przemocy, czarnoskórej młodzieży i dyskryminacji w dużych miastach. Jego najnowszym dziełem jest "Angola Janga – Opowieść z Palmares", wielokrotnie nagradzana w Brazylii w 2018 roku, która ukaże się nakładem Timof Comics na 30. MFKiG.

John

• Gość
« Odpowiedź #179 dnia: Pt, 13 Wrzesień 2019, 18:14:05 »
Lou, CSa szanuję, byleby ludzie się z nim nie obnosili. Oczywiście żartuję, był to pierwszy przykład jaki mi przyszedł do głowy, gdy szukałem potencjalnego targetu chętnych na "zdjęcie z Wardęgą" o którym mówił Adolf. Gdy zerkałem zawsze widziałem tam głównie osoby na oko przed 18 sosną, ale to oczywiście może być bullshit a ja patrzyłem w złym momencie :) stąd taki przykład. A widziałem trochę dzieciaków co kręciły nosem na komiksy, bo bardziej je interesowały gry. W końcu gry też w nazwie festiwalu...