Autor Wątek: Wyprzedaże i promocje - komentarze  (Przeczytany 1007284 razy)

Offline amsterdream

Odp: Wyprzedaże i promocje - komentarze
« Odpowiedź #4800 dnia: So, 29 Listopad 2025, 10:51:26 »
Generalnie komiksowe wydawnictwa nie umieją w Black Friday. Do tej pory honor ratowały mangowe ale w tym roku nawet i one zawiodły i w sumie nic specjalnego nie dały (bo jak inaczej nazwać rabaty rzędu 20-30%?)
Czas nas zmienił, chłopaki...

Online Castiglione

« Odpowiedź #4801 dnia: So, 29 Listopad 2025, 11:01:56 »
Na Black Friday opuszczają dodatkowe 5% od okładkowej, a potem zrobią -60% na jakieś wyprzedaże.

Offline Dracos

« Odpowiedź #4802 dnia: So, 29 Listopad 2025, 11:03:13 »
Standard na Smaku Liter to 38-4x%, a Wy (Gildio i Egmoncie) robicie wyprzedaże Black Friday/Week z cenami na poziomie 35%? Jaki to ma sens?

Wolę mieć przez cały rok taką księgarnię jak Smak Liter niż polować na szalone obniżki od strzału do strzału.

Offline Danio

« Odpowiedź #4803 dnia: So, 29 Listopad 2025, 11:48:15 »
Wszędzie w tym roku black friday biedny, nie tylko w komiksowie. Kryzys.

Offline Cringer

« Odpowiedź #4804 dnia: So, 29 Listopad 2025, 20:03:10 »
Tak się kończy słuchanie klientów, żeby nakłady komiksów były większe, potem sprzedajesz z rabatem -60%.
Sprzedają w swoim sklepie. Finalnie dochód i tak mogą mieć większy niż gdy leci przez hurtownię. Przynajmniej mam taką nadzieję. I nie jest to akt desperacji.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #4805 dnia: So, 29 Listopad 2025, 20:56:54 »
Rynek jest przesycony. Taka prawda.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Cringer

« Odpowiedź #4806 dnia: Nd, 30 Listopad 2025, 20:00:44 »
Rynek jest przesycony. Taka prawda.
Nie jest. Taka prawda.

Offline komiks

« Odpowiedź #4807 dnia: Nd, 30 Listopad 2025, 20:11:45 »
Sprzedają w swoim sklepie. Finalnie dochód i tak mogą mieć większy niż gdy leci przez hurtownię. Przynajmniej mam taką nadzieję. I nie jest to akt desperacji.
Jeśli nawet biorąc pod uwagę własny sklep, to przy rabacie -60% okładkowej, zarobią ochłapy.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Xmen

« Odpowiedź #4808 dnia: Nd, 30 Listopad 2025, 20:21:23 »
Pewnie tak. Egmont sprzedaje -35% i u nich to "mega" rabat. Przy minus -60% zarobią grosze, no chyba, że produkcja komiksów jest taka tania, a wydawcy nabijają nas w butelkę.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #4809 dnia: Nd, 30 Listopad 2025, 21:15:43 »
-50% od okładkowej na Egmontowych pozycjach to już dobry poziom?
Rzeczywiście dobry poziom to juz -40% od okładkowej czy coś więcej?
Z tego co widzę, standardowy rabat jaki najniższy jest możliwy to -35% do -40 jakie są na Taniej książce czy Smaku Liter?
« Ostatnia zmiana: Nd, 30 Listopad 2025, 21:34:39 wysłana przez Bushiken »

Offline Xmen

« Odpowiedź #4810 dnia: Nd, 30 Listopad 2025, 21:32:34 »
Ja -50% uznałbym za fajną promocję. W smaku Egmonty są przeważnie po -38% do -40% okładkowej. W innych dyskontach to jest bardziej -35% do -38% od okładkowej, chociaż -40% też się zdarza. -40% to fajna cena, ale jeżeli taki rabat można ustrzelić co miesiąc to wiadomo, że na okazje typu Black friday ludzie liczą na coś więcej.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #4811 dnia: Nd, 30 Listopad 2025, 21:53:52 »
Tak jeszcze dopytam jak rozumiem te 7% lojalnościowe w Taniej Książce jest tylko dla tych którzy założyli konto przed odpowiednią datą?

-50% wychodzi mi w Świecie książki. Gdzie regularnie pojawia się promocja -22% na drugą tańszą pozycję, wychodzi praktycznie -11% na każdy produkt przy kupowaniu parzystej ilości. Plus dodatkowy rabat im więcej sztuk z danej seri tym więcej który odkryłem kupując ponad 20 tomów Star Warsowych książek czy całą sagę Diuny. Dodatkowo na deser 5% lojalki.
Dla przykładu obecny zakup 10 tomów Asterixa za 303 co daje 30,30 za tom czyli circa-50% przy okładkowej 59,99.

« Ostatnia zmiana: Nd, 30 Listopad 2025, 21:55:28 wysłana przez Bushiken »

Offline Xmen

« Odpowiedź #4812 dnia: Nd, 30 Listopad 2025, 22:07:37 »
O lojalkach nic nie wiem bo nigdzie nie mam. -50% jak ci wyszło to spoko, ja bym był zadowolony z takich zakupów.

Offline Grzmichuj

« Odpowiedź #4813 dnia: Nd, 30 Listopad 2025, 22:35:06 »
Ostatnie godziny Black Week i nic ciekawego poza pakietami Non Stop i Nagle się nie pojawiło.
Sam nie wiem, te pakiety to trochę kara za kupowanie od razu. Za pierwszego Parkera zapłaciłem na stoisku 150, za drugiego 130 w standardowej cenie Gildii (domówiłem do zamówienia Studia Lain, żeby była darmowa wysyłka). Czyli 280.
Dzisiaj za 280 miałbym wszystkie 3 tomy - więc czuję się frajerem - nigdy więcej nie kupię z Nagle w dniu premiery, poczekam na pakiet.

Ale

To samo robię z NSC, tam pakiety już od dawna utwierdziły mnie w przekonaniu, że tylko debil kupuje element serii od razu. Ja nie umiem przeczytać 4 tomów od razu, a kolejne 2 czytać w ciągu dwóch lat, bo totalnie nie czuję radości z niepamiętania. W NSC widzę jednak gorszy błąd - jak odwlekam, to zawsze znajduje się coś ciekawszego. Dlatego niektórych serii NSC nie kupię już nigdy, bo mi przestało zależeć.

Ergo

Dobry rabat na jeden tom > pakiet

Ale największa beka z oferty Shock - tam też są pakiety. Też dla debili, ale innych.
Bo - możesz kupić pakiet za 100 z komiksami, które kupowane oddzielnie będą cię kosztować... 80...

« Ostatnia zmiana: Nd, 30 Listopad 2025, 22:44:09 wysłana przez Grzmichuj »
jeżeli nadal będzie opowiadał takie bzdury, to skontaktuję się z odpowiednimi organami odnośnie pomawiania mnie, Egmontu i jeszcze kilku innych polskich wydawnictw. Ciekawe, czy wówczas będziesz takim kozakiem?

Offline komiks

« Odpowiedź #4814 dnia: Nd, 30 Listopad 2025, 22:42:43 »
@Grzmichuj wszystko o czym mówisz, opiekuje wydawnictwo Studio Lain. Czyli wydają całe pakiety, a nie pojedyncze tomy i cena zawsze jest taka sama, po prostu okładkowa jest ceną końcową. Niestety SL jest za to krytykowane, a mnie się taki model sprzedaży podoba. Też nie lubię tego polowania na rabaty i uczucia bycia frajerem.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness