Autor Wątek: Wyprzedaże i promocje - komentarze  (Przeczytany 988331 razy)

Offline Piterrini

Odp: Wyprzedaże i promocje - komentarze
« Odpowiedź #4110 dnia: Nd, 27 Sierpień 2023, 14:23:43 »
Żeby się nie powtarzać, bo o kierunkach w jakich idzie Allegro i OLX względem prywatnych sprzedających rozpisywałem się niejednokrotnie (też o tych zmianach "podatkowych"), to napiszę tylko, że chyba nie doczekam się działającego na szeroką skalę niezależnego portalu sprzedażowego (taka tablica.pl, czy następca czyli wczesny OLX - jak nauczyłem się przesiewać nieuczciwych kupujących i sprzedających to korzystanie było niemalże przyjemnością, gdzie inne portale, tym bardziej obecnie to... co najmniej nieprzyjemne doświadczenia).
To na co często jest wskazywane (m.in. wyżej - sprzedaż bez kontaktu stron transakcji itp.) zdominowało rynek, nie wyobrażam sobie rezygnacji "społeczeństwa" z wygody automatycznych etykiet, obsługi wszystkich etapów transakcji przez pośredników itp..

Jako że "niepotrzebne" media mi się zbierają a w ww. portalach po prostu nieopłacalne (czasowo, też finansowo pod kątem prowizji i ryzyka) jest sprzedawanie tanich rzeczy (komiksy czy płyty za 20zł) to poważnie rozważam tzw. pchli targ - widzę że nie tylko ja, akurat w moich okolicach się to rozrosło w tym roku i jest bardzo popularne, także inicjatywy łączone z wyprzedażami tzw. garażowymi (gdzie instytucja dołącza zgłoszone adresy do ogólnej mapki danego dnia).
Pisząc tutaj ma to jeszcze więcej sensu - przykładowo Semici w stanie 6-7/10 gdzieś od 10zł wyceniałem (dodając lub odejmując coś ze względu na stan), do tego masa zdjęć i opis każdego zeszytu z osobna... I co - Spidery i Batmany schodziły szybko, reszta miesiącami... Na pchlim targu sprzedawałbym "to co widać", żadnych zdjęć czy opisów, i bez problemu mógłbym dwa razy tyle sobie życzyć. Dwa minusy - jednak też czasu wymaga siedzenie tam, no i nie wszystko by tam zeszło, tanie komiksy na pewno (bo dużo rodziców z dziećmi widuję jak sam coś kupuję), ale już coś w rodzaju WKKM (twarde okładki itp.) mogłyby nie znaleźć zainteresowania...

PS. jak sobie przypominam ile wiadomości z pytaniami dostawałem - pytania na jakie odpowiedzi zawarłem zawczasu w opisie oferty, tj. jak wielu ludzi w ogóle nie czyta ogłoszenia przed napisaniem to po prostu odechciewa się cokolwiek sprzedawać...

Offline dinogal

« Odpowiedź #4111 dnia: Pn, 28 Sierpień 2023, 12:26:50 »
Sprzedałeś w tym roku za kwotę wyższą niż 2 tysiące euro, czyli ponad 9 tysięcy zł? Pół kolekcji sprzedałeś?
oczywiście :) mam sporo zaległości i muszę nadrobić, kupuje co miesiac komiksów które mają łącznie 2,5-3k stron (cienkie zeszyty a grubsze integrale to róznica w cenie wiec sztuki niemiarodajne ;)) i tyle samo staram się przeczytać i wystawić. Teraz nadrabiam Nowe DC wiec np run Snydera 10 tomów prawie 1k, Batman DC 1-7 600zł i zobacz jak szybko się robi limit.

a moja kolekcja to liczy pewnie koło 1000 pozycji  8)

Offline dinogal

« Odpowiedź #4112 dnia: Pn, 28 Sierpień 2023, 12:35:01 »
Tylko należy pamiętać, że w Polsce interpretacja dotyczy tylko konkretnego przypadku. Ten sam organ za pół roku może wydać interpretację sprzeczną z wcześniej prezentowaną. Taka gmina...

oczywiście, prawo w Polsce nie jest precedensowe ale na szczęście że są organy odwoławcze więc jest większa szansa że kolejna instancja poprze obywatela. A dwa w naszym przypadku komiksów łatwiej udowodnić że kupuje się coś prywatnie na własne potrzeby niż inwestycyjnie no chyba że ktoś kupuje komiksy super rzadkie których nawet nie czytał bo są zalaminowane :) my sprzedajemy rzeczy używane.

BTW mój kolega sprzedaje LEGO sprzed 20-40lat i też jeszcze nic nie dostał a on w tym roku dobił do 20k (nie zysku ale przychodu) także będziemy panikować dopiero jak będzie coś takie moje zdanie :)

Offline HugoL3

« Odpowiedź #4113 dnia: Pn, 28 Sierpień 2023, 14:23:53 »
poważnie rozważam tzw. pchli targ - widzę że nie tylko ja, akurat w moich okolicach się to rozrosło w tym roku i jest bardzo popularne, także inicjatywy łączone z wyprzedażami tzw. garażowymi (gdzie instytucja dołącza zgłoszone adresy do ogólnej mapki danego dnia).

A jak to działa? Co by nie dostać mandatu za rozstawianie się w miejscu, w którym handlować nie wolno albo nie płacić vatu od każdego śmiecia, który planuję sprzedać.
Nie słyszałem o takiej inicjatywie.

Offline starcek

« Odpowiedź #4114 dnia: Pn, 28 Sierpień 2023, 14:39:25 »
Przy tzw. garażówkach zazwyczaj musisz się wcześniej mailowo zgłosić do organizatorów, żeby dostać przydział miejsca/zezwolenie na rozłożenie kramu, a potem rozkładasz towar i handel odchodzi w określonych godzinach.

Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline dinogal

« Odpowiedź #4115 dnia: Pn, 28 Sierpień 2023, 15:27:23 »
brać ze sobą te 80 czy 100 komiksów, zabezpieczyć przed drogą żeby się nie uszkodziły potem siedź cały dzień czekając na klientów i wróć nawet 60-80% niesprzedanych. To już wolę otrzymywać głupie oferty - np wczoraj zaproponowano mi za tom Strażników początek 25zł czyli mniej niż 30%okładki. :D

Offline Piterrini

« Odpowiedź #4116 dnia: Pn, 28 Sierpień 2023, 16:06:50 »
A jak to działa?
To jest zasadne pytanie, na pewno kojarzysz moją manierę pisania, więc myślę że się nie obrazisz jeśli nie zamknę się w dwóch zdaniach :)

Zacząłbym od tego, że w sposób bardziej zorganizowany w mojej okolicy zaczęło to działać stosunkowo niedawno, wcześniej było coś w rodzaju "marketingu szeptanego", i tylko w ramach danej dzielnicy/sąsiedztwa. Jakoś przy/po Covidzie więcej było wzmianek w internecie, a w tym roku normalnie zgłoszenia online adresów poza głównym miejscem tzw. targu. Z moich obserwacji wynika, że działa to w większości "umownie", sama instytucja jest zresztą nie-zarobkowa, raczej coś co się "urodziło" pewnie w jakimś domu sąsiedzkim itp. (plus w innych dzielnicach są inne podobne inicjatywy, tyle że niezmiennie w małej skali działające, no i różne lokale organizują np. "wymianę" ubrań, co też jest sprzedażą przecież). Dawniej widziałem że nie pobierano opłat za miejsce, a obecnie jest symboliczna opłata od metra (10zł/m2?) stoiska w takim centralnym punkcie gdzie tzw. pchli targ się odbywa, nie wchodzę w szczegóły, ale opłaty mają najpewniej pokryć dzierżawę placu.

Co do tych garażowych wyprzedaży, które każdy zgłasza osobno, a instytucja tylko podaje do wiadomości zgłoszony adres, to w domyśle odbywa się to na terenie własnym danego uczestnika. A w praktyce można się domyślić - niektóre adresy rozstawiają się na połowę szerokości ulicy. Co do samego pozwolenia na handel - znajomością prawa w tej kwestii nie mogę się pochwalić, ale kilka domysłów popartych "logiką" - takie wydarzenia organizowane są głównie w niedziele, Straż Miejska która do takich zgłoszeń normalnie by przyjeżdżała w weekendy nie pracuje (a przynajmniej "patrole"). Tu dodam, że targowiska tradycyjne stale działają w miastach i generalnie służby nie skupiają swoich sił na wystawianiu mandatów staruszkom z różnymi rupieciami co siedzą przed wejściem, więc o ile ktoś bezpośrednio nie zgłosi że mu czyjeś stoisko przeszkadza, to służby się nie zainteresują. Ale powiedzmy że "bierzesz udział" w wyprzedaży garażowej i przyjeżdżają służby z wątpliwościami - zakładając że jesteś u siebie to nie ma żadnego obowiązku wpuszczania na swoje podwórko kogokolwiek :) No ale jesteś miły i pogadasz, spytają czy sprzedajesz coś, mówisz że nie i na tym się kończy, bo z tego co wiem to faktycznie nie można sobie handlować gdziekolwiek się chce, więc przyznawanie się do tego byłoby nieracjonalne, zwłaszcza że nikt niczego na miejscu nie udowodni, a perfidną złośliwością byłoby gdyby zaczęli tygodniami zbierać "dowody" na człowieka co stare książki na podwórku raz w miesiącu sprzedaje (taka nagonka byłaby zresztą dosadniejszym "oszustwem" podatników i do tego o kilka rzędów większym niż "straty" US)...

Czego bym się bardziej obawiał to właśnie podatku, z tego co wiem nikt sprzedający cokolwiek, nawet okazjonalnie, nie jest wyłączony z obowiązku podatkowego (nawet jeśli nie przekracza się kwot itp. to ewidencję trzeba prowadzić). Zależy co przepisy mówią dokładnie, ale przy obrotach jak na jarmarku każdy musi posiadać kasę fiskalną, pisałem na pewno na forum o stoiskach z komiksami - zakładali po prostu działalność na czas jarmarku, bo kontrole były stale prowadzone w takich miejscach. Zakładam więc, że gdyby kontrola pojawiła się na takim pchlim targu czy nawet na zwykłym targowisku to przepisy pozwalałyby na ukaranie każdego i przekazanie dokumentacji do US. Ale znów jak z SM i ogólnie z "ludźmi" - pchli targ to nie jest pralnia pieniędzy, nikt tam nie siedzi z premedytacją oszukując US... Ba, ile dzieciaków sobie "dorabia" przy tych garażowych wyprzedażach to głowa mała, sprzedają stare książki i zabawki a następnie kupują sobie inne od sąsiada co wystawił się obok (jak przez mgłę pamiętam że w dzieciństwie robiłem to samo) - wyobraź sobie, że przyjeżdża kontrola, dzieciak siedzi na słońcu, bez opieki i prowadzi handel - od razu musieliby wezwać policję, w konsekwencji na rodzicach najprawdopodobniej ciążyłaby sprawa opiekuńcza... Absurd.

Także pytanie "jak to działa" jest zasadne, w skrócie powiedziałbym że to co obserwuję to czysto społeczna inicjatywa, nie typowo zarobkowa, to nie jest biznes ani dla "organizatorów", ani dla uczestników.
A jakby spojrzeć pod innym kątem, czyli że "trochę" więcej chciałbyś sprzedać - wyprzedażą garażową nie obejdziesz przepisów, na pchli targ prawdopodobnie nie zostałaby wpuszczona "firma" z całym dostawczakiem mebli i sprzętu RTV, do tego są miejsca na targowiskach przykładowo, a to jakoś działa - też nie wiem dokładnie jak, prawdopodobnie każdy ma założoną działalność itp., jak wyżej wskazałem. Także nie piszę o ciągłym prowadzeniu sprzedaży w ten sposób, już pomijając powyższe kwestie prawne - klientów nie znajdziesz w takich miejscach na "Batman Snydera 1-10 1000zł" :)

W poprzedniej wiadomości konkretnie przywołałem tanie media, posłużę się uzupełniającym przykładem - w temacie o grach pisałem jakiś czas temu o płytach z gazet typu CD Action, Play, Click itd., mimo że przestałem się tym interesować lata temu, to nie zabiera to dużo miejsca i tak leży, chętnie bym się tego pozbył, wiem że ludzie szukają, ale nie oddam za grosze, bo wiem że kupi handlarz żeby sprzedawać drożej, chciałbym żeby każdy kupił co go interesuje w cenie adekwatnej (50-75% cen "rynkowych", tak wyceniałem dawniej), to są w wielu przypadkach przedziały 5-10zł... Sprzedaż online nie ma sensu z takimi rzeczami (to już pokryłem w poprzedniej wiadomości), jak kiedyś na taki targ organizowany przez jeden z okolicznych lokali (bywam szukając książek, filmów czy komiksów) z ciekawości wziąłem trochę płyt i na chwilę usiadłem to sprzedałem prawie wszystko co przyniosłem (najpierw w cenach "online", a pod koniec tak jak ci na których ceny narzekam [np. komiksy na jarmarku] - w cenach X% większych).
Nie wiem czy to coś wnosi do tematu, tyle że na sprzedaż online i taką "osobistą" trzeba mieć czas, no i że przy takich lokalnych inicjatywach kwestia "jak to działa" nie ma znaczenia kluczowego, to nie jest miejsce do prowadzenia biznesu a do pozbycia się zalegających rzeczy (a że mi akurat najwięcej zalega względnie niedrogich komiksów to się odniosłem pod tym kątem wcześniej) :)

Offline roble

« Odpowiedź #4117 dnia: Pn, 28 Sierpień 2023, 17:32:40 »
Kuźwa, Piterrini, Ty to masz gadane..  :)

Offline deFranco

« Odpowiedź #4118 dnia: Pn, 28 Sierpień 2023, 19:10:28 »
Ja handluję na pchlim targu w Poznaniu, od 4 lat. Statystycznie raz w miesiącu.
Czym się da. Generalnie "graty z chaty", pierdoły i likwidacje kolekcji wszelakich.
Zawsze starałem się mieć ze sobą 50-60 komiksów. Ale raz jak się szarpnąłem to
wziąłem i ze 200.
Jeśli moje skromne doświadczenie może tu być jakąś wskazówką, to typowy
przaśny pchli targ (nie mówimy tu o giełdach branżowych), nie jest dobrym miejscem
na pozbywanie się kolekcji komiksowej. Zwłaszcza tej ekskluzywniejszej (nowe wydania,
twarde oprawy, integrale, limitki). W takich miejscach nie ma na to klienta, tego specyficznego,
wymarzonego. Albo w śladowej ilości.
Co mi zeszło bez problemu ? Mówiąc językiem filatelistycznym, cały szmelc, czyli
PRL lat 80-tych, po 3/4 zł od sztuki + taniocha z lat 90-tych. I sporo Semika,
po uczciwych niewygórowanych cenach. Ze współczesną resztą zawsze był problem.
Szczątkowo upchnąłem jakieś WKKM, Batmana, WW. Ogólnie superhero, na które dzieciaki
naciągały swoich rodziców. Tyle tego poszło co kot napłakał.
Nowe frankofony i tym podobne, szkoda gadać.
Do tego kwestie techniczne. Ostrożny transport, ludzie przewalający komiksy na lewo i prawo
(rzadko który zostawi po sobie porządek), wyjmowanie z folii bez pytania, 3-letnie dzieci
rozkładające komiksy na czynniki pierwsze, podczas gdy ich rodzice oglądają wazony,
chamy prychające pogardliwie gdy podasz cenę (potrafi taki nawet rzucić komiksem).
No i cwaniaki próbujące ci wcisnąć, że się nie znasz i łaskawie proponują ci swoją cenę
czyli 30% okładkowej. Nie jest to wszystko regułą, ale trzeba się z tym liczyć.
Pchli targ to nie pięciogwiazdkowy hotel. Tu zjawia się przekrój całego społeczeństwa.
Od sasa do lasa. Czasem trzeba trochę cierpliwości i grubszej skóry.
Taka refleksja wyniesiona z poznańskiego targowiska. Jak jest w innych częściach kraju ? . . .

Jakkolwiek nie będący idealnym, OLX, w kwestii komiksów wygrywa zdecydowanie.
Takie jest moje zdanie.

Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline Motyl

« Odpowiedź #4119 dnia: Śr, 30 Sierpień 2023, 18:01:21 »
Okazja na Vinted wyłącznie dla zatwardziałych kolekcjonerów stanów idealnych. Mega Marvele można tanio wykosić. Unikaty po prostu :) 

https://www.vinted.pl/member/91007435-damianp9891
https://www.vinted.pl/items/3244416360-komiks-avengers-mega-marvel-1996

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #4120 dnia: Śr, 30 Sierpień 2023, 18:07:53 »
Okazja na Vinted wyłącznie dla zatwardziałych kolekcjonerów stanów idealnych. Mega Marvele można tanio wykosić. Unikaty po prostu :) 

https://www.vinted.pl/member/91007435-damianp9891
https://www.vinted.pl/items/3244416360-komiks-avengers-mega-marvel-1996

XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline 79ers

« Odpowiedź #4121 dnia: Śr, 30 Sierpień 2023, 18:41:31 »
Ktoś musiał spacerować bez czabki w gradobicie. Z drugiej strony jeden z warszawskich antykwariatów sprzedaje Bloodborne 1 za prawie 180zł, podczas gdy nówka w księgarni internetowej chodzi za50?! Nie dziwi nic.

Offline Xmen

« Odpowiedź #4122 dnia: Śr, 30 Sierpień 2023, 21:42:34 »
Widzę ghost rider za 400. Rozumiem przez te smieszkowanie że wydanie od muchy będzie dużo tańsze... Chociaż w sumie motyl zapowiadał ostatnio że po nowym roku ich ceny to będą 3 czy 4 stówki, więc chyba te ceny to nowy standard a nie dowcip.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Motyl

« Odpowiedź #4123 dnia: Śr, 30 Sierpień 2023, 23:44:01 »
300 zł wcześniej czy później będzie pojawiać się przy wszystkich mocno opasłych tomach wydawców, co będzie wynikiem zmian po nowym roku. Choć mogę się mylić i zaczną dominować kurioza, że czterdzieści osiem stron niebezpiecznie zbliży się do okładkowej setki (teraz jest coś blisko siedemdziesiątki). Ghost Rider liczy 524 strony, a przelicznik za stronę będzie miał poniżej 50 groszy, więc myślę, że tragedii jeszcze nie będzie. Inną sprawą jest, że już za moment może okazać się, że nie opłaca się brać licencji na Marvela, bo nie da się ustanowić sensownej ceny okładkowej odpowiadającej zarobkom na naszym rynku, bez względu na to, czy komiks będzie miał stron 160 czy 600. Licencje stają się coraz wyższe i dla małego wydawcy jest to uciążliwe.

Offline Xmen

« Odpowiedź #4124 dnia: Cz, 31 Sierpień 2023, 00:49:39 »
2024r-300zl, 2025r-400zl albo 500zl. W takim tempie raczej już długo to nie potrwa. Kiedyś rynek zajechały komiksy po 5zl a teraz zajadą go wydania po 500.
50 stron za 7 dyszek to też kosmos.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.