Autor Wątek: Wyprzedaże i promocje - komentarze  (Przeczytany 987714 razy)

Sernik

• Gość
Odp: Wyprzedaże i promocje - komentarze
« Odpowiedź #4095 dnia: Cz, 24 Sierpień 2023, 21:50:10 »
OLX brzmi w porządku. Kiedyś pamiętam, że każdy wymagał wstawienia na allegro, a OLX była postrzegana jako taka platforma mniej pewna. Ale rozumiem że przez tyle lat wiele się mogło zmienić. Ja ostatni raz sprzedałem coś, i to też komiks, jakieś 9 lat temu.

I jeszcze jedno pytanie. Myślicie że dzisiaj byliby jacykolwiek chętni na poszczególne tomy WKKM?

Chciałbym spróbować upłynnić wszystko co mam w twardej oprawie (Hachette i Egmont). Tm-Semiców chyba nie mam serca sprzedać, bo pamiętam jak za dzieciaka jeździłem rowerem na miejski rynek do starszej pani antykwariuszki, i przeżywałem ekstazy że mam nowe numery Batmana... I tak pluje sobie w brodę że już kiedyś większość Spider-Manów sprzedałem. Chociaż tyle pierwiastka dzieciństwa chciałbym dalej w tym szarym smutnym życiu pozostawić.

Offline komiks

« Odpowiedź #4096 dnia: Cz, 24 Sierpień 2023, 22:16:53 »

I jeszcze jedno pytanie. Myślicie że dzisiaj byliby jacykolwiek chętni na poszczególne tomy WKKM?
WKKM na sztuki? Ależ oczywiście jest tego pełno, do koloru do wyboru, pojedyncze sztuki, w zestawach, tematycznie, co dusza zapragnie.

https://www.olx.pl/oferty/q-WKKM/
https://allegro.pl/listing?string=WKKM
https://sprzedajemy.pl/wszystkie-ogloszenia?inp_text%5Bv%5D=WKKM

I jeszcze na Facebooku sprzedają.
« Ostatnia zmiana: Cz, 24 Sierpień 2023, 22:18:32 wysłana przez Zwirek »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline nori

« Odpowiedź #4097 dnia: Pt, 25 Sierpień 2023, 08:49:02 »
Odkąd OLX ma przesyłki wbudowane, jest w miarę pewną platformą. Tylko trzeba uważać na propozycje że ktoś ma już kuriera, i na dziwne linki - wszystko rób przez platformę. Tak naprawdę sprzedaż odbywa się już praktycznie bez kontaktu - ktoś kupuje płaci, Ty dostajesz informację, potwierdzasz, dostajesz druczek lub kod na paczkę, wrzucasz i tyle. Spory minus OLXa to różne dziwne wiadomości w stylu wystawisz coś za 5 dych, a piszą Ci że kupią za dychę.

Offline starcek

« Odpowiedź #4098 dnia: Pt, 25 Sierpień 2023, 15:58:00 »
Na allegro też tak piszą. Widocznie akurat na olx więcej trafiasz na mistrzów zakupów.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline wojtast

« Odpowiedź #4099 dnia: Pt, 25 Sierpień 2023, 19:57:59 »
Odkąd OLX ma przesyłki wbudowane, jest w miarę pewną platformą. Tylko trzeba uważać na propozycje że ktoś ma już kuriera, i na dziwne linki - wszystko rób przez platformę. Tak naprawdę sprzedaż odbywa się już praktycznie bez kontaktu - ktoś kupuje płaci, Ty dostajesz informację, potwierdzasz, dostajesz druczek lub kod na paczkę, wrzucasz i tyle. Spory minus OLXa to różne dziwne wiadomości w stylu wystawisz coś za 5 dych, a piszą Ci że kupią za dychę.

"Przesyłki OLX", to są dobre dla kupującego, ale niekoniecznie dla sprzedającego.
Nie ma nic lepszego i pewniejszego niż kasa z góry na konto.
Tymczasem przy przesyłce OLX, jesteś zdany na widzimisie OLX.
Wystarczy, że kupujący nie potwierdzi, że z przesyłką wszystko OK, a powie że wysłałeś śmieci/cegłę itp, i OLX nie wypłaci Ci pieniędzy. Przesyłka OLX jest w stanie wyeliminować nieuczciwych sprzedających, ale niekoniecznie nieuczciwych kupujących.
Inna sprawa to ognisty i poruszany już temat udostępniania bez ograniczeń pośrednikom OLX skanów dowodu osobistego i dokumentów bankowych po przekroczeniu pewnego pułapu kwotowego.
Albo ugniesz się pod płaszczyk AML i sprzedasz swoje dokumenty/dane (które najprawdopodobniej prędzej czy później wyciekną - przypadkowo bądź nie) albo nie dostaniesz pieniędzy od OLX i będziesz bez towaru i pieniędzy. Ot taki tam szantażyk.
Ja jestem uczciwy i polegam na uwiarygodnianiu siebie w oczach kupujących na długim stażu na OLX i opiniach osób, które już ode mnie kupiły, unikając przy tym przesyłek OLX.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #4100 dnia: Pt, 25 Sierpień 2023, 20:03:45 »
A próbowaliście coś sprzedawać na Vinted? Zupełnie nie wiem, jak tam to działa, ale jest sporo ofert na mangi. Superhirołsy i Europejce też tam latają.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline _Paweł

« Odpowiedź #4101 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 00:08:55 »
Jak działa, to nie wiem, ale jest skuteczne. Córka puściła w ludzi trochę mangi oraz wyprzedała książki z I klasy ogólniaka, kupując w zamian II klasę. Cechą Vinted jest to, że przy sprzedaży pieniądze trafiają do portmonetki i możesz albo zlecić wypłatę albo używać do następnych transakcji. Zakup jakoś normalnie, przez szybkie przelewy.

Offline misiokles

« Odpowiedź #4102 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 08:06:35 »
A jak to jest z przekroczeniem limity 30 transakcji na tych portalach? Przychodzi pismo od Urzędu Skarbowego o zarejestrowanie działalności?

Offline xanar

« Odpowiedź #4103 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 10:03:43 »
Jak przychodzi to do zapłacenia podatku :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline dinogal

« Odpowiedź #4104 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 11:01:46 »
A jak to jest z przekroczeniem limity 30 transakcji na tych portalach? Przychodzi pismo od Urzędu Skarbowego o zarejestrowanie działalności?
ja na razie nic nie otrzymałem ale dawno przekroczyłem limit 30 transakcji i limitu progu działalności. Zgodnie z przepisami skarbowymi sprzedaż kolekcji będącej dłużej niż 6 miesięcy w posiadaniu nie podlega opodatkowaniu. Były juz wyroki w podobnych sprawach na korzyść obywateli.

Offline xanar

Offline Motyl

« Odpowiedź #4106 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 11:30:09 »
ja na razie nic nie otrzymałem ale dawno przekroczyłem limit 30 transakcji i limitu progu działalności.

Sprzedałeś w tym roku za kwotę wyższą niż 2 tysiące euro, czyli ponad 9 tysięcy zł? Pół kolekcji sprzedałeś?

Offline celtic

« Odpowiedź #4107 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 13:32:53 »
Zastanawiałem się, jak to się ma do wyprzedaży kolekcji, która zbieram od 36 lat. Znalazłem taki artykuł:
https://www.prawo.pl/podatki/sprzedaz-majatku-z-prywatnej-kolekcji-jakie-skutki-podatkowe-w,508908.html
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline starcek

« Odpowiedź #4108 dnia: Nd, 27 Sierpień 2023, 13:44:34 »
Tylko należy pamiętać, że w Polsce interpretacja dotyczy tylko konkretnego przypadku. Ten sam organ za pół roku może wydać interpretację sprzeczną z wcześniej prezentowaną. Taka gmina...
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline xanar

« Odpowiedź #4109 dnia: Nd, 27 Sierpień 2023, 14:04:04 »
A najlepsze jest, że każdy skarbowy może to sobie inaczej interpretować, zresztą to się tyczy każdego innego urzędu.

Zastanawiałem się, jak to się ma do wyprzedaży kolekcji, która zbieram od 36 lat. Znalazłem taki artykuł:
https://www.prawo.pl/podatki/sprzedaz-majatku-z-prywatnej-kolekcji-jakie-skutki-podatkowe-w,508908.html
Trzeba było nie kupować  :)