Autor Wątek: Wyprzedaże i promocje - komentarze  (Przeczytany 992290 razy)

Todo, parsom i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline Eyeless

Odp: Wyprzedaże i promocje - komentarze
« Odpowiedź #4080 dnia: Pn, 07 Sierpień 2023, 08:40:09 »
Lipa, u mnie też bełkot korespondencyjny. Ich problem. Najpierw ucięli rabaty na część wydawnictw i z tego co było w ofercie to jeszcze tylko Timof, KG, Egmont i Kurc (po miesiącu) są konkurencyjne cenowo w stosunku do innych sklepów. W międzyczasie wycofali się z ofert kup teraz na Ceneo. Teraz pogrzebali sens zniżki lojalnościowej, bo w końcu nie wiadomo czy zależy im na lojalności czy na jednorazowych klientach z kodami. Eh, smuteczek.
« Ostatnia zmiana: Pn, 07 Sierpień 2023, 08:42:02 wysłana przez Eyeless »

Offline amsterdream

« Odpowiedź #4081 dnia: Pn, 07 Sierpień 2023, 08:48:04 »
=
Cóż, kiedyś była tylko Gildia, potem tylko Bonito ze swoimi super rabatami, teraz TK więc zaraz będzie jakiś inny sklep.

Teraz z super rabatami praktycznie nic nie ma. Zobaczcie też jak na niektórych wydawców spadły wszędzie rabaty, np. na Kurca, LiT czy Muchę, która już miała ceny zdecydowanie wyższe niż inni wydawcy a teraz jeszcze dochodzą mniejsze zniżki i nie da się ich komiksów już prawie nigdzie kupić z rabatem większym niż 20%:
https://www.ceneo.pl/154866853
No nic, będę czekał na -35% w gildii bo kupować taki cienki komiks za 70zł mi się nie widzi  ::)
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Necr09

« Odpowiedź #4082 dnia: Pn, 07 Sierpień 2023, 08:57:35 »
(...) LiT (...)

LiT ma -30% na motylach książkowych, bardzo solidnie pakują swoje paczki tam :)

https://www.motyleksiazkowe.pl/3022_lost-in-time
FGO: 758,469,198

Offline wojtast

« Odpowiedź #4083 dnia: Pn, 07 Sierpień 2023, 09:39:56 »
Nie lubię jak robi się mnie w balona a to juz ewidentne walenie w chu@# więc pożegnamy się z TK bez żalu.

Moim zdaniem największym "waleniem w chu@#" ze strony TK było cofanie naliczonego lojalnościowego rabatu dla stałych klientów w przypadku reklamacji.
Pamiętam jak robiłem zamówienia po jakieś 800zł+ i wystarczyło że zareklamowałem choćby 1 pozycję za kilkanaście/kilkadziesiąt złotych, to całe zamówienie przestawało się liczyć do sumy programu lojalnościowego i cofało mi wtedy czasami jakieś % mojego stałego, naliczonego rabatu.
Kiedy pytałem się ich czemu mój rabat się cofnął, to nikt nic nie wiedział. Sami nie zdawali sobie z tego sprawy i dostawałem odpowiedzi, że muszą skonsultować to z działem IT żeby wiedzieć co się stało.
Nie drążyłem dalej, ale z czasem po jakimś roku czy coś dodali zapis do regulaminu, że rabat ulega zmniejszeniu także w przypadku reklamacji.
Spoiler: PokażUkryj

Pierwotnie go nie było:

Dla mnie to trochę brzmi jak drwina z prawa konsumenckiego (a w sumie i ogólnie z prawa: modyfikacja historycznego regulaminu? prawo działa wstecz?).
Bo w żadnej sytuacji zakupowej nie powinienem być pozbawiony swoich podstawowych praw konsumenckich.
I jeśli jestem pokrzywdzony ze względu dostania uszkodzonego produktu podczas zawartej umowy na pełnoprawny produkt, to jako konsument nie powinienem ponosić żadnych kosztów i otrzymać nieodpłatnie nieuszkodzony egzemplarz.
Tymczasem dochodziło do kuriozalnych sytuacji, że reklamując jakiś wadliwy towar byłem bardziej stratny na przyszłych, mniej obniżonych zamówieniach, niż jakbym tego nie robił.
« Ostatnia zmiana: Pn, 07 Sierpień 2023, 09:41:58 wysłana przez wojtast »

Offline isteklistek

« Odpowiedź #4084 dnia: Pn, 07 Sierpień 2023, 10:03:53 »
A jak skończyła się sytuacja? Ja bym im napisał, ok, w takim razie proszę o przesłanie kuriera i będzie zwrot zamówienia. Zwrócą pieniądze i zamawiam gdzie indziej. Niestety to Twoja wina, sklep "wychował" tak swoich klientów, że machną ręką, może w meilach pogrożą, a za jakiś czas i tak wrócą bo to, bo tamto. Jeżeli oczekujemy zmian, to trzeba zacząć od siebie, wtedy coś można zmienić.

Offline Eyeless

« Odpowiedź #4085 dnia: Pn, 07 Sierpień 2023, 10:26:05 »
LiT ma -30% na motylach książkowych, bardzo solidnie pakują swoje paczki tam :)

https://www.motyleksiazkowe.pl/3022_lost-in-time
A czasem trafia się i 35% i potwierdzam, że pakowanie jest dobre, jeszcze nic uszkodzonego z motyli nie dostałem.

A co do TK, to rewolucja się zacznie , bo potraktowanie rabatu lojalnościowego jak zwykłą promkę jest wyjątkowo słabe.

Online eyesore

« Odpowiedź #4086 dnia: Pn, 07 Sierpień 2023, 10:39:08 »
=
Teraz z super rabatami praktycznie nic nie ma. Zobaczcie też jak na niektórych wydawców spadły wszędzie rabaty, np. na Kurca, LiT czy Muchę, która już miała ceny zdecydowanie wyższe niż inni wydawcy a teraz jeszcze dochodzą mniejsze zniżki i nie da się ich komiksów już prawie nigdzie kupić z rabatem większym niż 20%:
https://www.ceneo.pl/154866853
No nic, będę czekał na -35% w gildii bo kupować taki cienki komiks za 70zł mi się nie widzi  ::)
Myślę że to kwestia czasu aż jakiś sklep podłapie że zrobiła się nisza i można w nią uderzyć z rabatami na te wydawnictwa co wymieniłeś.

Offline wojtast

« Odpowiedź #4087 dnia: Pn, 07 Sierpień 2023, 10:56:51 »
Nie chciałem zwracać całego zamówienia bo wciąż cenowo wychodziło to atrakcyjnie (była akurat promocja spora od ceny okładkowej i ceny już były wyższe).
Mail traile jakie z nimi prowadziłem najczęściej były długotrwałe, więc to nie tak, że olałem sprawę z marszu, ale w pewnym momencie strata czasu, zwłaszcza na sprawdzenie i udokumentowanie wszystkiego po prostu jest niewarta tych kilku/-nastu zł...
A ciągnęło się to na tyle długo, że zdążyłem złożyć nowe zamówienia i dobić do 7%, więc znowu byłyby nowe problemy/tłumaczenia/dochodzenia itd.
Poza tym nie chcę też jakoś przesadnie "gn*ić" jakiegokolwiek sklepu w którym regularnie robię zakupy, bo w dłuższym terminie w przypadku skrajnej (nie-)opłacalności i tak swoją stratę przerzucą na klienta (co de facto teraz zaczynają robić).

Największym problemem natomiast była niekompetencja ich pracowników. Nie wątpię, że na stopie prywatnej to na pewno jakieś bardzo miłe dziewczyny z pasją do książek, ale widać było że nie znają nawet szczegółów własnych systemów i w zaparte szli, że obecnie nie ma żadnego programu rabatowego, tylko kody rabatowe.

Mail1:

Mam problem z Programem Lojalnościowym i naliczanym rabatem:
Konto założyłem w 2016 roku i 2-grudnia-2016 złożyłem zamówienie na kwotę 120,11zł
Od tego momentu następujące zrealizowane zamówienia powinny wliczać się do progu rabatowego:
...

Wszystko to są zreazlizowane zamówienia, na owe kwoty.
Łącznie daje to 4131,65 zł, co umiesza mnie już bliżej 7%-rabatu aniżeli 6%.

Tymczasem mój rabat na dzień dzisiejszy to 5%?
Z czego to wynika?
Nawet poprzednie zamówienie składałem z 6% rabatem.
Pozdrawiam,

Odpowiedz1:

dziękuję za wiadomość. Program lojalnościowy obowiązywał do dnia 12.09.2019 rok.

Po 12.09.2019 roku zamówienia nie wliczają się do programu lojalnościowego, dlatego posiada Pan tylko i wyłącznie rabat w wysokości 5%.
Pozdrawiam,

Mail2:

Ale ten program lojalnościowy obowiązując do dnia 12.02.2019 został zastąpiony nowym programem lojalnościowym obowiązującym od 13.09.2019
Cytując Państwa stronę:
(tu print screeny)
Zniżkę 6% (która nagle zmalała do 5% co próbuję się dowiedzieć) wyrobiłem sobie głównie w ciągu ostatnich kilku miesięcy.
Pozdrawiam,

Odpowiedz2:

Szanowny Panie Wojciechu,

poniżej znajduje się jeszcze informacja (zdjęcie). Aktualnie nie ma żadnego programu lojalnościowego oprócz wysyłanych co jakiś czas
e-maili i smsów z promocjami i kodami rabatowymi dla zarejestrowanych klientów, którzy wyrazili zgodę na e-maile i smsy.
Pozdrawiam,

W tym momencie widząc to że pracownicy nie mają pojęcia nawet o tym że program lojalnościowy działa (i nabija mi nowe rabaty) przestałem drążyć, żeby przypadkiem tego nie wyłączyli czy co, więc zmieniłem narrację. Wiedziałem że ucięło mi 1% po reklamacji zamówienia, ale trochę grając głupiego zapytałem:

Mail3:

W takim razie poprosiłbym jeszcze o informację dlaczego mój rabat 6% zmalał do 5% w ciągu ostatnich kilku dni.
Niecałe 10 dni temu składałem ostatnie zamówienie ze zniżką lojalnościową 6%

Mogą to Państwo sprawdzić na podstawie mojego ostatniego zamówienia nr XXX z dnia 2022-02-14
Nie korzystałem z żadnego kodu rabatowego, tylko z mojego prywatnego rabatu który wynosił 6% jak na załączonym zdjęciu.
(zdjęcie)
Na dzień dzisiejszy natomiast moja zniżka lojalnościowa wynosi 5% w koszyku gdy chcę złożyć zamówienie.

Pozdrawiam,

Odpowiedz3:

Szanowny Panie Wojciechu,

proszę o przesłanie screena zamówienia, w którym nalicza się obecnie 5 % rabatu. Na podstawie tego zdjęcia będziemy mogli zaistniałą sytuację zgłosić do działu IT.

Pozdrawiam,

Mail4:

W załączeniu przykład

Pozdrawiam,
« Ostatnia zmiana: Pn, 07 Sierpień 2023, 11:00:48 wysłana przez wojtast »

Offline PJP

« Odpowiedź #4088 dnia: Pn, 07 Sierpień 2023, 11:44:50 »
Taniaksiążka jest u mnie od dawna jako jedna z pierwszych w rankingu - "nie, dziękuję, może nigdy"  8) I widzę, że jest coraz weselej.

Offline history

« Odpowiedź #4089 dnia: Pt, 11 Sierpień 2023, 14:37:09 »
Serio w TK już nie łączą lojalnościowego i rabatu dodatkowego? No to już przestaję u nich kupować :D Kiedyś to były rabaty wpadło 7 lojalnosciowego i rabacik zewnętrzny 5-10% i jeszcze cashback natychmiastowy ZEN 6% a przy akcjach podwójnego 12. Wtedy wychodziły rabaty po 30% od tych na stronie :) No ale za lecenie w kulki z zmianę regulaminu to ten lojalnościowy już mało warty uwagi się robi. Adios TK nie będę tęsknił po waszych akcjach promocyjnych takich a nie innych :)

Offline Szekak

« Odpowiedź #4090 dnia: Pt, 11 Sierpień 2023, 14:41:18 »
Mysle, ze oni tez nie beda tesknic. Byc moze o to chodzilo w tej zmianie, by wyeliminowac dokladnie takich kkientow jak komiksiarze, lapiacych rabaty obdzierajace sklep z zysku, a do tego wymagajacych i niestroniacych od reklamacji. :p
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Eyeless

« Odpowiedź #4091 dnia: Pt, 11 Sierpień 2023, 18:24:26 »
Patrząc na zmiany w komiksowej ofercie to pewnie masz rację. Obecnie TK jest konkurencyjna jedynie z tytułami Timofa, Egmontu i KG , a od początku roku zdecydowanie poszła w rozwój oferty  mangowej.
Taka banda "marudnych" staruchów nie jest im do niczego potrzebna.

Zresztą patrząc historycznie na takie "nierozsądne" decyzje marketingowe można być pewnym , że miały solidne podstawy biznesowe i ktoś dobrze policzył co firmie się bardziej opłaca.

Sernik

• Gość
« Odpowiedź #4092 dnia: Cz, 24 Sierpień 2023, 20:28:24 »
Chciałbym Was prosić o poradę, jako że mam zerowe pojęcie o stronach aukcyjnych. Sytuacja wymusiła na mnie upłynnienie kolekcji która mi została, pamiętam jednak jak kiedyś gdy sprzedawałem komiksy na Allegro ich "podatek" był spory. Czy jakie inne serwisy aukcyjne oferują mniejsze koszta? Nie sądzę bym w moim regionie znalazł wielu chętnych na odbiór osobisty.

Offline sad_drone

« Odpowiedź #4093 dnia: Cz, 24 Sierpień 2023, 21:40:01 »
@Sernik Olx nie pobiera prowizji (ale jest odnawialny limit darmowych ofert), jest ona przerzucana na klienta jako opłata od zakupu, ale i tak jest niższa niż na allegro. Ja większość moich komiksów wystawiam właśnie na tej platformie (+linki na giełdach fb i tutaj)
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Online Castiglione

« Odpowiedź #4094 dnia: Cz, 24 Sierpień 2023, 21:42:01 »
Na Allegro lokalnie na komiksy masz opłatę 7,9% od ceny, za którą sprzedasz.