Autor Wątek: Wyprzedaże i promocje - komentarze  (Przeczytany 989874 razy)

Offline stempel

Odp: Wyprzedaże i promocje - komentarze
« Odpowiedź #2715 dnia: Wt, 27 Kwiecień 2021, 11:42:54 »
Wnioski ze wszech miar słuszne. Tylko skoro trochę czytasz to forum, to powinieneś wiedzieć już, że taka dyskusja jest jałowa ;) Społeczeństwo niestety jest nastawione mocno roszczeniowo, idea "nasz klient nasz pan" mocno została wbita do głów, a spora część użytkowników tego forum jest w tych poglądach wyjątkowo ortodoksyjna. Ja od lat mam bekę z tego ich psioczenia nie tylko na niewidoczne nieuzbrojonym okiem rysy na okładce, ale wręcz na pretensje o nieodpowiedni odcień barwy wewnętrznej strony tylnej okładki ;) Współczuję jedynie tym sprzedawcom, którzy zmuszeni są obcować z tego typu dzbanami. Ale dzbanom nie przetłumaczysz, jedynie, jak słusznie zauważyłeś, urazisz majestat. Dlatego najprostsze opisywanie rzeczywistości tutaj większego sensu nie ma ;)

Nie określiłbym siebie jako klient awanturujący się ;) Dokonując zakupów interesuje mnie uzyskanie produktu w takim stanie, w jakim określa sprzedawca. Opis nowy - po proszę nowy, kupuje używany - proszę o opisanie wad, ewentualnie zdjęć. Oczywiście często bywa różnica w określeniu stanu danego towaru w przypadku produkty określonego mianem używany, pomiędzy sprzedawcą, a kupującym na co składa się wiele różnych czynników. Problem w tym zakresie leży zarówno po stronie sprzedającego (który czasami pisze takie głupoty, aby tylko sprzedać swój towar, że stan bdb to dla niego np. książka rozklejona, pobijana, ale "Panie wszystkie strony są"), a kupującym ("tu, tu widzi Pan pod lupą jaka wielka milimetrowa rysa! Płace tylko 20% ceny"). Niestety często bywa tak, iż sprzedawcy celowo ukrywają wady produkty, aby sprzedać go za pełną cenę. Wracając jednakże do tematu, to u mnie problemem nie była chęć zbicia ceny produktu, a uzyskanie towaru w takim stanie za jaki zapłaciłem, a takiego nie otrzymałem. Wina w tym zakresie leży po stronie sprzedawcy, który w du... ma nadzór nad swoimi pracownikami, którzy nie dbają w właściwe magazynowanie oferowanych produktów jak i ich wysyłkę. Przyjęcie zaś formy załatwienia reklamacji poprzez najłatwiejsze dla siebie rozwiązanie jest jawnym naginaniem prawa i olewaniem Nas konsumentów. Szanowni koledzy - Picemi i Apasz, jak Wy akceptujecie to, co otrzymujecie od sprzedawców to Wasz wybór, nie odbierajcie jednakże prawa innym do właściwego zrealizowania zawartej umowy. Twierdzenie zaś, iż reklamacje komiksiarzy obniżają poziom rabatów, bo generuje jakieś koszty jest wyssane z palca i nie ma jakiegokolwiek potwierdzenia w rynkowej rzeczywistości. Odnosząc się, zaś do tzw. "dzbanów" to, jedyne co można powiedzieć, iż jak z jednej strony są dzbany, to z drugiej strony Panie Apaszu, są Janusze, którzy każde  g... będą zachwalać, i starać się dalej je wciskać.
« Ostatnia zmiana: Wt, 27 Kwiecień 2021, 11:44:27 wysłana przez stempel »

Offline parsom

« Odpowiedź #2716 dnia: Wt, 27 Kwiecień 2021, 12:05:18 »

Użytkownik usunięty53490

• Gość
« Odpowiedź #2717 dnia: Wt, 27 Kwiecień 2021, 14:32:26 »
Zapomniałem jeszcze dodać, że dużym problemem tutejszych forumowiczów jest postrzeganie świata w barwach wyłącznie czarno-białych. I na każdy rozsądny argument zasypują człowieka wyssanymi z palca, mega skrajnymi przykładami. Ja zawsze reklamuję towary wadliwe. Zdarzyło mi się parę razy. Ale nie wiem czy wykorzystałbym wszystkie palce jednej ręki do policzenia tych zdarzeń... A zamawiam dużo.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2718 dnia: Wt, 27 Kwiecień 2021, 14:46:31 »
Ja też kupuję dużo, również używanych, również w mocno średnim stanie i nie mam z tym żadnego problemu. Pod warunkiem, że wiem co kupuję. Natomiast jak kupuję towar określany jako nowy to chcę żeby był nowy i żeby nie miał żadnych, nawet małych defektów. To jest naprawdę takie dziwne?

martinezpl

• Gość
« Odpowiedź #2719 dnia: Wt, 27 Kwiecień 2021, 15:59:59 »
Nie określiłbym siebie jako klient awanturujący się ;) Dokonując zakupów interesuje mnie uzyskanie produktu w takim stanie, w jakim określa sprzedawca. Opis nowy - po proszę nowy, kupuje używany - proszę o opisanie wad, ewentualnie zdjęć. Oczywiście często bywa różnica w określeniu stanu danego towaru w przypadku produkty określonego mianem używany, pomiędzy sprzedawcą, a kupującym na co składa się wiele różnych czynników. Problem w tym zakresie leży zarówno po stronie sprzedającego (który czasami pisze takie głupoty, aby tylko sprzedać swój towar, że stan bdb to dla niego np. książka rozklejona, pobijana, ale "Panie wszystkie strony są"), a kupującym ("tu, tu widzi Pan pod lupą jaka wielka milimetrowa rysa! Płace tylko 20% ceny"). Niestety często bywa tak, iż sprzedawcy celowo ukrywają wady produkty, aby sprzedać go za pełną cenę. Wracając jednakże do tematu, to u mnie problemem nie była chęć zbicia ceny produktu, a uzyskanie towaru w takim stanie za jaki zapłaciłem, a takiego nie otrzymałem. Wina w tym zakresie leży po stronie sprzedawcy, który w du... ma nadzór nad swoimi pracownikami, którzy nie dbają w właściwe magazynowanie oferowanych produktów jak i ich wysyłkę. Przyjęcie zaś formy załatwienia reklamacji poprzez najłatwiejsze dla siebie rozwiązanie jest jawnym naginaniem prawa i olewaniem Nas konsumentów. Szanowni koledzy - Picemi i Apasz, jak Wy akceptujecie to, co otrzymujecie od sprzedawców to Wasz wybór, nie odbierajcie jednakże prawa innym do właściwego zrealizowania zawartej umowy. Twierdzenie zaś, iż reklamacje komiksiarzy obniżają poziom rabatów, bo generuje jakieś koszty jest wyssane z palca i nie ma jakiegokolwiek potwierdzenia w rynkowej rzeczywistości. Odnosząc się, zaś do tzw. "dzbanów" to, jedyne co można powiedzieć, iż jak z jednej strony są dzbany, to z drugiej strony Panie Apaszu, są Janusze, którzy każde  g... będą zachwalać, i starać się dalej je wciskać.
Z własnego doświadczenia wiem, że nie da się nadzorować w 100% pracowników, a z reguły to oni mają w 4 literach produkty, które pakują, bo przecież nie ich i nie oni za to płacą. Trzeba też pamiętać o kurierach, którzy też nie obchodzą się z paczkami w należyty sposób. Oczywiście są sprzedawcy, którzy mają gdzieś klientów, ale jestem pewien, że w większości jakby sami pakowali, to raczej by się starali, bo to ich pieniądze wchodzą w grę i ich reputacja, ale niestety nie da się czasami ogarnąć wszystkiego 1 osobą. Co do produktów zgodnych z opisem, zgadzam się w 100%, ale ja też czasem przymykam oko jak wada jest praktycznie niezauważalna.

Offline HaVoK

« Odpowiedź #2720 dnia: Wt, 27 Kwiecień 2021, 16:12:35 »
Oczywiście należy pamiętać o kurierach nie pamiętając o magazynierach.

martinezpl

• Gość
« Odpowiedź #2721 dnia: Wt, 27 Kwiecień 2021, 16:18:50 »
Oczywiście należy pamiętać o kurierach nie pamiętając o magazynierach.
Magazynier i pracownik pakujący to z reguły te same osoby

Offline enoce

« Odpowiedź #2722 dnia: Wt, 27 Kwiecień 2021, 17:52:09 »
To to jest błąd , magazynier kompletujący zamówienia prze dwysyłką, i osoba przygotowująca finalnie paczkę do nadanie to często (w większych magazynach) zupełnie inne osoby.

Offline HaVoK

« Odpowiedź #2723 dnia: Wt, 27 Kwiecień 2021, 18:58:17 »
Martinezpl- nie wiesz o czym mówisz  i jak działają firmy kurierskie. I to jest błąd.

martinezpl

• Gość
« Odpowiedź #2724 dnia: Wt, 27 Kwiecień 2021, 20:34:39 »
Martinezpl- nie wiesz o czym mówisz  i jak działają firmy kurierskie. I to jest błąd.
Domyślam się, że chodzi Ci o sortownie i magazyny firm kurierskich. To w takim razie poprawiam moje słowo "kurier" na "firmy kurierskie". A z czym nie wiem o czym mówię? Prowadzę firmę ze sprzedażą wysyłkową i doświadczyłem niedbalstwa niejednego pracownika i sam widziałem jak kurierzy nie raz rzucają paczkami

Offline HaVoK

« Odpowiedź #2725 dnia: Wt, 27 Kwiecień 2021, 20:47:39 »
Również widziałem nie raz jak kurierzy rzucają paczkami, ale zdecydowanie częściej przez 7 lat pracy w DPD widziałem, jak paczkami (wszystkimi - ciuchami, pianinami, książkami) napieprzają magazynierzy. Robią tak, bo przeważnie nie mają czasu na to by w spokoju rozładować rano trzech tirów, a potem załadować kolejne trzy, bo kierowca już czeka żeby odjechać, bo musi odjechać zgodnie z czasem żeby zdążyć na sortownie centralną. Oczywiście nagrano ileś przypadków, jak jakiś niezbyt mądry pracownik rzuca paczką na aucie i fama się rozeszła. Ale taki obraz jaki jest przedstawiany nie wiele ma wspólnego z rezczywistością.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #2726 dnia: Wt, 27 Kwiecień 2021, 21:27:02 »
To to jest błąd , magazynier kompletujący zamówienia prze dwysyłką, i osoba przygotowująca finalnie paczkę do nadanie to często (w większych magazynach) zupełnie inne osoby.

Jako pracownik magazynu z 10,5 latami pracy potwierdzam, ja bylem na szykowaniu, potem towar zawozilem na pole kompletacji a tam juz palety oni owijali ale to co miescilo sie w kartonach malych przewozili dalej do paczkowaczy.

Offline Uluru

« Odpowiedź #2727 dnia: Śr, 28 Kwiecień 2021, 11:48:30 »
Ktoś robił może w smyku jakieś reklamacje i udało mu się uzyskać wymienienie towaru na nowy nieuszkodzony ?

Offline xanar

« Odpowiedź #2728 dnia: Śr, 28 Kwiecień 2021, 12:12:05 »
Naprawią ci te uszkodzone  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Użytkownik usunięty53490

• Gość
« Odpowiedź #2729 dnia: Śr, 28 Kwiecień 2021, 12:53:14 »
Długo nie musiałem czekać na znakomity przykład na potwierdzenie moich słów sprzed kilku postów:

https://forum.komikspec.pl/komiksy-amerykanskie/spider-man/msg129537/#msg129537

https://forum.komikspec.pl/komiksy-amerykanskie/spider-man/msg129546/#msg129546

Gość na paru obrazkach ma rozmyty tekst. W żaden sposób nie przeszkadza to w odbiorze, tekst jest nadal czytelny. A on będzie reklamował. Aha i nie od razu, najpierw przeczyta, potem zareklamuje. Niewykluczone, że zażąda zwrotu pieniędzy, więc będzie miał komiks przeczytany za free. Nie będę pisał co o nim myślę, bo zaraz będzie, że kogoś obrażam. Ale już ogólnie swoje zdanie na temat takich ludzi wypowiedziałem :)