Autor Wątek: Wyprzedaże i promocje - komentarze  (Przeczytany 988741 razy)

Offline picemi

Odp: Wyprzedaże i promocje - komentarze
« Odpowiedź #2700 dnia: So, 24 Kwiecień 2021, 15:29:53 »
Smyk jak każdy przedsiębiorca kieruje się jedynie zyskiem, bo taki jest sens działalności gospodarczej i to jest jest jak najbardziej zrozumiałe. Wahania cen, zmiany rabatów wynikają z bieżącej obserwacji rynku i zainteresowania. Wierz mi, że nie siedzi tam sztab osób, które pilnują cen, lecz program, który na bieżąco dostosowuje swoje ceny, to zainteresowania, ofert kupna etc., i żadna roszczeniowość pewnej grupy klientów nie ma na to wpływu, bo gdyby tak było, i by to wyszło (a pewnie prędzej, lub później na pewno by się to zdarzyło), to wówczas byłaby chryja na całego, i wizerunkowo jak i finansowo sklep dostałby po kieszeni. Taki sposób rozpatrywania reklamacji sklep sobie przyjął, aby zminimalizować koszty - wysyła towar i albo się uda, albo nie. Nie oznacza to jednak, że my jako konsumenci mamy się na taką ruletkę godzić, bez względu na to, czy zakupiony przez Nas produkt kosztuje 5, 10, 20 czy 120 zł. Domyślam się, że jeśli przychodzi do Ciebie szef i mówi, że w tym miesiącu zamiast całości pensji, dostaniesz część w np. miskach i koszach, które produkujecie to byłoby ok? To jest prosty dwustronny układ, a wszelkie odstępstwa, są ściśle określone. Reasumując nie chodzi więc o samą reklamację, jednakże sposób jej rozpatrzenia oraz unikanie zasad ustalonych i obowiązujących wszystkich. Powtarzam - przedsiębiorca niech pretensję kieruje do swoich pracowników, a nie klientów, którzy chcą otrzymać to za co zapłacili.
Jeszcze raz - przedsiębiorca nie ma pretensji do klientów, przedsiębiorca podniósł marżę pewnej grupie klientów, chciałem tylko pokazać dlaczego (tak - aby zarobić, nie dlatego że jest chytry i cwany bo w innych działach marże są niższe ). Algorytmy, algorytmami, ale obok nich też gdzieś jest człowiek i czasem w nie ingeruje. Kończę.

Online stempel

« Odpowiedź #2701 dnia: So, 24 Kwiecień 2021, 15:33:27 »
Pan przedsiębiorca podniósł tylko marżę (proste i logiczne) co Panu Stepmlowi się nie spodobało
Chciałem Wam tylko zwrócić uwagę, że to nie cwaniakowanie sklepu, tylko odpowiedź na pewien czynnik rynkowy, i zwrócić uwagę że w innych działach są normalne rabaty - 30 % i promocja 3 w cenie 2 więc to nie cwaniakowanie.
Tyle kończę temat bo chyba towarzystwo uraziłem.

Nie, nie kolego, nie odwracaj kota ogonem. Nie podoba mi się, sposób traktowania klientów przez Smyka, który zamiast stosować się do ustalonych zasad, woli je omijać - i tak, to jest właśnie cwaniakowanie, na które się nie godzę. W zakresie zaś wahania cen, to mogę mieć pretensje jedynie do siebie, że zamiast kliknąć na początku "promocji" chciałem to zrobić później, zaś w międzyczasie zmieniły się ceny, do czego sklep ma prawo, bo przecież nigdzie nie określił ich stałości.
Kolego mnie nie uraziłeś, bo to jest Twój punkt widzenia. Jeśli godzisz się na to, że sprzedawcy wciskają Ci różnego rodzaju "buble" pobierając za to kwotę jak za pełnowartościowy produkt, to Twój wybór.

Online stempel

« Odpowiedź #2702 dnia: So, 24 Kwiecień 2021, 15:37:58 »
Jeszcze raz - przedsiębiorca nie ma pretensji do klientów, przedsiębiorca podniósł marżę pewnej grupie klientów, chciałem tylko pokazać dlaczego (tak - aby zarobić, nie dlatego że jest chytry i cwany bo w innych działach marże są niższe ). Algorytmy, algorytmami, ale obok nich też gdzieś jest człowiek i czasem w nie ingeruje. Kończę.

Obecnie w innych działach są takie same marże, jednakże jeśli wygenerowałby się na nich podobnie duży ruch wyświetleń, zakupów, to przy takiej samej promocji również one uległby zmianie. Oczywiście, że gdzieś jest człowiek, i to jest ten, który liczy słupki. To nie mały osiedlowy sklepik, tylko korpo, które sprzedaje wiele różnych produktów, przynoszących zróżnicowany zysk (w zależności od narzuconej marży).

sum41

• Gość
« Odpowiedź #2703 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 15:37:46 »
Hey ktos tutaj kupowal bo maja ciekawe rabaty?  multiszop.pl

Offline PJP

« Odpowiedź #2704 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 16:59:02 »
Kilka ładnych razy kupowałem w multiszopie. Pojedynczo i w pakietach. Nie było problemów.

Offline asx76

« Odpowiedź #2705 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 18:33:42 »
Skończyła się promocja "3 za 2" w Smyku i od razu ceny w dół... :D
A taki miałem lwi apetyt... ;)

Offline enoce

« Odpowiedź #2706 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 23:22:25 »
Skończyła się promocja "3 za 2" w Smyku i od razu ceny w dół... :D
A taki miałem lwi apetyt... ;)

Gideon falls, 2, 3, 4 tom po 37 zł z małym groszem mi wyszło, a 1 i  Lucyfer Diabelska Komedia i Azyl Arkham po 50 zł. Więc niewiele ale zawsze kilka groszy do skarbonki zostało. Taniej tych tytułów nie znalazłem. Odbieram w sklepie, dostawa friko, płatność przy odbiorze, więc jak nie będzie jakichś uszkodzeń, to będę zadowolony.

Offline asx76

« Odpowiedź #2707 dnia: Wt, 27 Kwiecień 2021, 08:08:28 »
Czy ktoś może wie o której godzinie wchodzą nowe promocje w Smyku? Nie pytam o konkretne, tylko tak ogólnie... ;)

Offline vision2001

« Odpowiedź #2708 dnia: Wt, 27 Kwiecień 2021, 08:27:32 »
Uznali, jednakże nie godzę się na sposób załatwienia, czyli zwrot kasy.
A ja zgodziłem się na zwrot kasy.
Ale może dodam, że w pierwszym mailu nie padło nawet słowo, że reklamacja została uznana (a to bardzo ważne, gdy trzeba by było poczynić kolejne kroki, by rozwiązać swój problem w innej instytucji). Więc poprosiłem o doprecyzowanie i nadal nie napisali o pozytywnym rozpatrzeniu reklamacji, tylko "uprzejmie informuję, że istnieje możliwość rozpatrzenia reklamacji w formie zwrotu zapłaconej ceny". Więc nadal nie mam potwierdzenia na jakiej podstawie chcą dokonać zwrotu. Ale napisali też, że "Dodatkowo, w celu wygenerowania zwrotu środków za koszt przesyłki, proszę o przesłanie potwierdzenia nadania z widoczną kwotą.", więc można domniemywać, że reklamacja została uznana.
Jednak! Zwrócili mi koszt zakupu wyłącznie jednej z dwóch pozycji (droższej) bez zwrotu kosztów odesłania (domyślam się, że może będą zasłaniać się regulaminem promo 3za2, że w przypadku zwrotu naliczają pełne kwoty za zakupione pozycje). Więc napisałem kolejnego maila powołując się na powyżej cytowany fragment maila "uprzejmie informuję, że istnieje możliwość rozpatrzenia reklamacji w formie zwrotu zapłaconej ceny", który sugeruje, że dostanę tyle ile zapłaciłem.

Jak widzę lepiej było ich pałować i jak stempel pisać, że chcę produkt pełnowartościowy, bo jakieś jaja odchodzą.

Offline Murazor

« Odpowiedź #2709 dnia: Wt, 27 Kwiecień 2021, 09:08:10 »
bez zwrotu kosztów odesłania
Dlatego ja się nauczyłem i w każdym sklepie proszę o wysłanie kuriera po reklamowane produkty (lub wysłanie etykiety wygenerowanej przez nich) - nie trzeba się szarpać o zwrot za odsyłanie.

Online szulig

« Odpowiedź #2710 dnia: Wt, 27 Kwiecień 2021, 09:08:34 »
Jak spojrzycie na smyka, i większość działów z promocji to rabaty są dużo większe (nie wiem czy nie zmniejszone, ale wychodzi bardzo przyzwoicie). I teraz tak logicznie myśląc - czy ciągłe reklamacje i żądania wymiany towaru, ludzi którym przetarcie rogu, albo pofalowanie obwoluty przeszkadza, może mieć powiązanie ? Niestety jeśli wychodzi rabat powyżej 50 % i sklep zarabia minimalne pieniądze, a potem dodatkowo traci przez obsługę zwrotów, i odpowiadanie na setki maili grożących UOKiK, to się na taką grupę klientów za przeproszeniem wypina. Sklep jest po to żeby zarabiać. Macie prawo do narzekań i marudzeń - ale tak samo sklep ma prawo dowolnie kształtować swoją politykę cenową. A przez sporą grupę fanatyków idealności tracą na tym wszsyscy (patrz obcięte rabaty przy promocji)

Misiu puszysty, nie chodzi o ideał (w moim przypadku), nawet jakby byl komiks używany, ok. Ale niech bedzie informacja przy sprzedazy. Moj miał podartą obwolute i uszkodzoną krawędź okładki.

Offline asx76

« Odpowiedź #2711 dnia: Wt, 27 Kwiecień 2021, 09:20:14 »
Otóż to. Jeśli sprzedaje się towar uszkodzony, to powinna być o tym informacja zawczasu, aby potencjalny zainteresowany wiedział co kupuje, a nie "siur...prajz" po fakcie :P

Panie Picemi, jeśli kupujesz Pan wysyłkowo majty w promocji wystawione jako pełnowartościowy produkt, a przyślą dziurawe, to oczywiście będziesz w nich chodzić? ;)

Offline picemi

« Odpowiedź #2712 dnia: Wt, 27 Kwiecień 2021, 09:53:44 »
Majty, samochody i do czego będziecie jeszcze komiksy porównywać? Psiej kupy? To jest bez sensu. Ja nie neguje faktu reklamacji, i sam z tego prawa korzystam. Tylko chciałem zwrócić uwagę na fakt, że wraz z niższą ceną idzie niższa jakość zazwyczaj. I że to nie cwaniactwo sklepu, że rabaty na komiksy były 7%(Ja kupiłem książki w promocji 3 za 2 z rabatami między 30-40 %). A dostosowanie ceny do tego aby zysk się zgadzał (cena - zwroty i koszty obsługi). A sami wiecie, że większość "komiksiarzy" to wymagająca grupa klientów (czasem coś sprzedaje. I że w skali (pewnie wielu sklepów) jesteśmy najbardziej kosztowną grupą klientów pod względem obsługi.  Tylko tyle.

Offline asx76

« Odpowiedź #2713 dnia: Wt, 27 Kwiecień 2021, 10:14:31 »
Szanowny Panie, nie byłoby najmniejszego problemu, gdyby owa niższa jakość przy niższej cenie była jasno zaznaczona przed zakupem!! Towar wybrakowany sprzedaje się jako outlet (czy coś w ten deseń), a NIE jako pełnowartościowy produkt! I nie ma to znaczenia czy są to: majty, wóz, komiks czy książka :P

Użytkownik usunięty53490

• Gość
« Odpowiedź #2714 dnia: Wt, 27 Kwiecień 2021, 11:14:45 »

Trochę czytam to forum, trochę sprzedaję w necie komiksów i innych rzeczy, i niestety mam porównanie i wnioski swoje wyciągam.

Wnioski ze wszech miar słuszne. Tylko skoro trochę czytasz to forum, to powinieneś wiedzieć już, że taka dyskusja jest jałowa ;) Społeczeństwo niestety jest nastawione mocno roszczeniowo, idea "nasz klient nasz pan" mocno została wbita do głów, a spora część użytkowników tego forum jest w tych poglądach wyjątkowo ortodoksyjna. Ja od lat mam bekę z tego ich psioczenia nie tylko na niewidoczne nieuzbrojonym okiem rysy na okładce, ale wręcz na pretensje o nieodpowiedni odcień barwy wewnętrznej strony tylnej okładki ;) Współczuję jedynie tym sprzedawcom, którzy zmuszeni są obcować z tego typu dzbanami. Ale dzbanom nie przetłumaczysz, jedynie, jak słusznie zauważyłeś, urazisz majestat. Dlatego najprostsze opisywanie rzeczywistości tutaj większego sensu nie ma ;)