Autor Wątek: Wyprzedaże i promocje - komentarze  (Przeczytany 988157 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline stempel

Odp: Wyprzedaże i promocje - komentarze
« Odpowiedź #2685 dnia: So, 24 Kwiecień 2021, 09:26:14 »
Ale co, nie chcą uznać?

Uznali, jednakże nie godzę się na sposób załatwienia, czyli zwrot kasy. Mam nieco czasu, więc z uporem maniaka punktuje ich, że to klient wskazuje sposób rozpatrzenia reklamacji, a oni muszą się do tego dostosować jeśli nie ma określonych prawem wyjątków (a oczywiście takich brak). Na ten moment uzyskiwane odpowiedzi to kolejne osoby odpisują, ponowne weryfikacje reklamacji, konsultacja w innym dziale, pierdu pierdu o strukturze firmy i działach itd. Do dzisiaj jednakże nie doczekałem się wskazania na czym opierają swoje stanowisko;) Jakby dopilnowali pracowników z magazynu odpowiadających za składowanie i wysyłkę towaru to nie byłoby takiego problemu. Zobaczymy co z tego wyniknie, najwyżej napiszę do UOKiK, bo takie podejście to jawne omijanie prawa konsumenta.

Offline Toranga

« Odpowiedź #2686 dnia: So, 24 Kwiecień 2021, 09:37:50 »
Ja wręcz nie kojarzę, kiedy oni nie mają promocji. :D

Tym razem chyba bez przedłużenia. Przynajmniej taki stan na dziś.

Offline history

« Odpowiedź #2687 dnia: So, 24 Kwiecień 2021, 10:22:39 »
Pytanie do osób korzystających z VISA oferty w taniaksiążka. Jak skorzystam raz z zakupów tam ze zwrotem to potem ta oferta się znowu pojawi za kilka miesięcy czy to raz na kartę i amen w pacierzu?:)

Offline Chowan

« Odpowiedź #2688 dnia: So, 24 Kwiecień 2021, 10:49:11 »
Pytanie do osób korzystających z VISA oferty w taniaksiążka. Jak skorzystam raz z zakupów tam ze zwrotem to potem ta oferta się znowu pojawi za kilka miesięcy czy to raz na kartę i amen w pacierzu?:)

Pojawiają się dość często i za każdym razem można korzystać.

Offline zombie001

« Odpowiedź #2689 dnia: So, 24 Kwiecień 2021, 12:00:51 »
@Chowan

A czy płatność blikiem ma jakieś znaczenie, czy nie?
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Offline szulig

« Odpowiedź #2690 dnia: So, 24 Kwiecień 2021, 12:24:10 »
Uznali, jednakże nie godzę się na sposób załatwienia, czyli zwrot kasy. Mam nieco czasu, więc z uporem maniaka punktuje ich, że to klient wskazuje sposób rozpatrzenia reklamacji, a oni muszą się do tego dostosować jeśli nie ma określonych prawem wyjątków (a oczywiście takich brak). Na ten moment uzyskiwane odpowiedzi to kolejne osoby odpisują, ponowne weryfikacje reklamacji, konsultacja w innym dziale, pierdu pierdu o strukturze firmy i działach itd. Do dzisiaj jednakże nie doczekałem się wskazania na czym opierają swoje stanowisko;) Jakby dopilnowali pracowników z magazynu odpowiadających za składowanie i wysyłkę towaru to nie byłoby takiego problemu. Zobaczymy co z tego wyniknie, najwyżej napiszę do UOKiK, bo takie podejście to jawne omijanie prawa konsumenta.

mam to samo, chca oddac kase piszac ze nie maja danego towaru a wchodze na strone i moge zamowic. Zglosilem to na infolini, zobaczymy co dalej bedzie.

Offline stempel

« Odpowiedź #2691 dnia: So, 24 Kwiecień 2021, 13:53:51 »
mam to samo, chca oddac kase piszac ze nie maja danego towaru a wchodze na strone i moge zamowic. Zglosilem to na infolini, zobaczymy co dalej bedzie.

Ja zwróciłem im na to uwagę, to napisali, że w dziale reklamacji nie mają zamówionych przez mnie pozycji, a tamto to inny dział. Łosie, myślą, że ludzie to idioci i łykną każdą bajkę ;)

Offline picemi

« Odpowiedź #2692 dnia: So, 24 Kwiecień 2021, 14:13:18 »
Ja zwróciłem im na to uwagę, to napisali, że w dziale reklamacji nie mają zamówionych przez mnie pozycji, a tamto to inny dział. Łosie, myślą, że ludzie to idioci i łykną każdą bajkę ;)

Jeszcze dzień przed promocją ceny były OK. Na Egmont też niezłe. Tym razem się schytrzyli i zanim ją wrzucili, to zmniejszyli bazowe stawki rabatowe na poszczególne tytuły. Policzyłem co nieco i wyszło, że w Taniej Książce ze stałym 7% rabatem + 10% kodem rabatowym wyjdzie mi prawie tyle samo, a oszczędzę sobie wyprawy do Sokółki (w Białymstoku Smyki są w zamkniętych galeriach handlowych), która "zje" mi 20 zł ;)

Jak spojrzycie na smyka, i większość działów z promocji to rabaty są dużo większe (nie wiem czy nie zmniejszone, ale wychodzi bardzo przyzwoicie). I teraz tak logicznie myśląc - czy ciągłe reklamacje i żądania wymiany towaru, ludzi którym przetarcie rogu, albo pofalowanie obwoluty przeszkadza, może mieć powiązanie ? Niestety jeśli wychodzi rabat powyżej 50 % i sklep zarabia minimalne pieniądze, a potem dodatkowo traci przez obsługę zwrotów, i odpowiadanie na setki maili grożących UOKiK, to się na taką grupę klientów za przeproszeniem wypina. Sklep jest po to żeby zarabiać. Macie prawo do narzekań i marudzeń - ale tak samo sklep ma prawo dowolnie kształtować swoją politykę cenową. A przez sporą grupę fanatyków idealności tracą na tym wszsyscy (patrz obcięte rabaty przy promocji)

Offline Dracos

« Odpowiedź #2693 dnia: So, 24 Kwiecień 2021, 14:51:04 »
Szczerze wątpię że to przez zwroty przed promkami obcinają rabaty, procent osób zwracających/ reklamujących towar nie jest aż tak znaczący większość ludzi bierze ubicie rogu, rysy na okładce i inne drobne defekty na klatę. Ja np teraz zamówiłem tylko kilka książek bo i tak miałem kupić, a one jednak wychodziły ciut lepiej cenowo niż przez Ceneo. Ale komiksów zero bo wychodziło tak jak w Tantisie z tym że tam mogę zrobić zakupy codziennie i nie muszę oglądać się na promocję.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2694 dnia: So, 24 Kwiecień 2021, 14:52:19 »
Ktoś, kto kupuje nowy towar i chce żeby ten towar był jak nowy a nie jak używany to fanatyk idealności? Co to za absurdalne myślenie? Jak ktoś będzie reklamował rysę na nowym samochodzie (nawet kupionym w promocji) to też fanatyk idealności?

Offline picemi

« Odpowiedź #2695 dnia: So, 24 Kwiecień 2021, 15:06:44 »
Szczerze wątpię że to przez zwroty przed promkami obcinają rabaty, procent osób zwracających/ reklamujących towar nie jest aż tak znaczący większość ludzi bierze ubicie rogu, rysy na okładce i inne drobne defekty na klatę. Ja np teraz zamówiłem tylko kilka książek bo i tak miałem kupić, a one jednak wychodziły ciut lepiej cenowo niż przez Ceneo. Ale komiksów zero bo wychodziło tak jak w Tantisie z tym że tam mogę zrobić zakupy codziennie i nie muszę oglądać się na promocję.
W takim razie bardzo dziwny zbieg okoliczności, przy ostatniej promocji szybkie ucięcie rabatów na komiksy, przy tej od razu, i w międzyczasie opisy użytkowników którzy mają "czas" na wymianę mailową w sprawie komiksu czasem za 20 zł.
Ktoś, kto kupuje nowy towar i chce żeby ten towar był jak nowy a nie jak używany to fanatyk idealności? Co to za absurdalne myślenie? Jak ktoś będzie reklamował rysę na nowym samochodzie (nawet kupionym w promocji) to też fanatyk idealności?
No tak tylko trochę głupie porównanie, bo na sprzedaży aut sklep zarabia pewnie kilkanaście tysięcy jak nie więcej od sztuki. ( a tą sztukę nawet z rysą sprzeda jako powystawowy z zyskiem
W przypadku komiksu i promocji (to tylko przykładowe wyliczenie) sklep zarobi od zamówienia 10 zł (marża minus koszty) no i przyjdzie klient i mu się nie podoba towar - sklep - ok zwróć towar oddamy pieniądze (wyjdziemy na zero) klient, nie wyślijcie mi nowy a jak nie będzie idealny to będę reklamował do skutku. Sklep w pewnym momencie widząc że reklamacje pewnej grupy klientów znaczącą odbiegają od innych podnosi tym klientom marżę, żeby zarobić.
Trochę czytam to forum, trochę sprzedaję w necie komiksów i innych rzeczy, i niestety mam porównanie i wnioski swoje wyciągam. A w przypadki nie wierzę.

I nawet nie chodzi o sam fakt reklamacji... bo sklep chce oddać pieniądze przecież ...
« Ostatnia zmiana: So, 24 Kwiecień 2021, 15:09:56 wysłana przez picemi »

Offline stempel

« Odpowiedź #2696 dnia: So, 24 Kwiecień 2021, 15:14:28 »
Jak spojrzycie na smyka, i większość działów z promocji to rabaty są dużo większe (nie wiem czy nie zmniejszone, ale wychodzi bardzo przyzwoicie). I teraz tak logicznie myśląc - czy ciągłe reklamacje i żądania wymiany towaru, ludzi którym przetarcie rogu, albo pofalowanie obwoluty przeszkadza, może mieć powiązanie ? Niestety jeśli wychodzi rabat powyżej 50 % i sklep zarabia minimalne pieniądze, a potem dodatkowo traci przez obsługę zwrotów, i odpowiadanie na setki maili grożących UOKiK, to się na taką grupę klientów za przeproszeniem wypina. Sklep jest po to żeby zarabiać. Macie prawo do narzekań i marudzeń - ale tak samo sklep ma prawo dowolnie kształtować swoją politykę cenową. A przez sporą grupę fanatyków idealności tracą na tym wszsyscy (patrz obcięte rabaty przy promocji)

Czekaj, czekaj, czyli te wszystkie zasady obowiązujące w naszym życiu, do których się stosujemy są nic nie warte, bo druga strona może sobie to dowolnie interpretować? Idąc Twoim tokiem myślenia, mamy dać swoją kasę sprzedawcy, odebrać to co łaskawie nam przyśle, uśmiechając się i dziękując za łaskawość? Kolego, chyba w różnych światach żyjemy. To jest zwykła umowa - ja kupuje to co wystawia sprzedawca za określoną cenę w opisanym przez niego stanie, a on otrzymuje za to moje pieniążki. Proste i logiczne. Wszelkie zaś pretensję, to niech Pan przedsiębiorca kieruje do swoich pracowników, którzy nie potrafią/nie chcą zadbać o oferowane i magazynowe produkty.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #2697 dnia: So, 24 Kwiecień 2021, 15:16:09 »
(...)przez sporą grupę fanatyków idealności tracą na tym wszsyscy (patrz obcięte rabaty przy promocji)
A byłeś kiedyś w sklepie odzieżowym? :D
[w razie gdyby było dla kogoś nieczytelne - promocje są tak zrobione, żeby wyglądało jakby było taniej, gdzie faktycznie bez promocji jest taniej]

Promocje też mają na celu przyciągnąć klientów, Smyk zaczął jakiś czas temu ze świetnymi ofertami i jak widać teraz obserwujemy i kupujemy nawet jak już tak korzystnie nie jest. Może już osiągnęli cel i te lepsze promocje nie wrócą u nich na razie, mam nadzieję że jednak tak nie będzie i przynajmniej raz na pół roku nie będą tak "cwaniakować"...

Offline picemi

« Odpowiedź #2698 dnia: So, 24 Kwiecień 2021, 15:24:57 »
Czekaj, czekaj, czyli te wszystkie zasady obowiązujące w naszym życiu, do których się stosujemy są nic nie warte, bo druga strona może sobie to dowolnie interpretować? Idąc Twoim tokiem myślenia, mamy dać swoją kasę sprzedawcy, odebrać to co łaskawie nam przyśle, uśmiechając się i dziękując za łaskawość? Kolego, chyba w różnych światach żyjemy. To jest zwykła umowa - ja kupuje to co wystawia sprzedawca za określoną cenę w opisanym przez niego stanie, a on otrzymuje za to moje pieniążki. Proste i logiczne. Wszelkie zaś pretensję, to niech Pan przedsiębiorca kieruje do swoich pracowników, którzy nie potrafią/nie chcą zadbać o oferowane i magazynowe produkty.
Pan przedsiębiorca podniósł tylko marżę (proste i logiczne) co Panu Stepmlowi się nie spodobało
Jeszcze dzień przed promocją ceny były OK. Na Egmont też niezłe. Tym razem się schytrzyli i zanim ją wrzucili, to zmniejszyli bazowe stawki rabatowe na poszczególne tytuły. Policzyłem co nieco i wyszło, że w Taniej Książce ze stałym 7% rabatem + 10% kodem rabatowym wyjdzie mi prawie tyle samo, a oszczędzę sobie wyprawy do Sokółki (w Białymstoku Smyki są w zamkniętych galeriach handlowych), która "zje" mi 20 zł ;)

A byłeś kiedyś w sklepie odzieżowym? :D
[w razie gdyby było dla kogoś nieczytelne - promocje są tak zrobione, żeby wyglądało jakby było taniej, gdzie faktycznie bez promocji jest taniej]

Promocje też mają na celu przyciągnąć klientów, Smyk zaczął jakiś czas temu ze świetnymi ofertami i jak widać teraz obserwujemy i kupujemy nawet jak już tak korzystnie nie jest. Może już osiągnęli cel i te lepsze promocje nie wrócą u nich na razie, mam nadzieję że jednak tak nie będzie i przynajmniej raz na pół roku nie będą tak "cwaniakować"...

Chciałem Wam tylko zwrócić uwagę, że to nie cwaniakowanie sklepu, tylko odpowiedź na pewien czynnik rynkowy, i zwrócić uwagę że w innych działach są normalne rabaty - 30 % i promocja 3 w cenie 2 więc to nie cwaniakowanie.
Tyle kończę temat bo chyba towarzystwo uraziłem.

Offline stempel

« Odpowiedź #2699 dnia: So, 24 Kwiecień 2021, 15:25:53 »
(...) I nawet nie chodzi o sam fakt reklamacji... bo sklep chce oddać pieniądze przecież ...
Smyk jak każdy przedsiębiorca kieruje się jedynie zyskiem, bo taki jest sens działalności gospodarczej i to jest jest jak najbardziej zrozumiałe. Wahania cen, zmiany rabatów wynikają z bieżącej obserwacji rynku i zainteresowania. Wierz mi, że nie siedzi tam sztab osób, które pilnują cen, lecz program, który na bieżąco dostosowuje swoje ceny, to zainteresowania, ofert kupna etc., i żadna roszczeniowość pewnej grupy klientów nie ma na to wpływu, bo gdyby tak było, i by to wyszło (a pewnie prędzej, lub później na pewno by się to zdarzyło), to wówczas byłaby chryja na całego, i wizerunkowo jak i finansowo sklep dostałby po kieszeni. Taki sposób rozpatrywania reklamacji sklep sobie przyjął, aby zminimalizować koszty - wysyła towar i albo się uda, albo nie. Nie oznacza to jednak, że my jako konsumenci mamy się na taką ruletkę godzić, bez względu na to, czy zakupiony przez Nas produkt kosztuje 5, 10, 20 czy 120 zł. Domyślam się, że jeśli przychodzi do Ciebie szef i mówi, że w tym miesiącu zamiast całości pensji, dostaniesz część w np. miskach i koszach, które produkujecie to byłoby ok? To jest prosty dwustronny układ, a wszelkie odstępstwa, są ściśle określone. Reasumując nie chodzi więc o samą reklamację, jednakże sposób jej rozpatrzenia oraz unikanie zasad ustalonych i obowiązujących wszystkich. Powtarzam - przedsiębiorca niech pretensję kieruje do swoich pracowników, a nie klientów, którzy chcą otrzymać to za co zapłacili.