Autor Wątek: Smak Liter  (Przeczytany 57922 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wojtpil

Odp: Smak Liter
« Odpowiedź #150 dnia: Wt, 20 Maj 2025, 11:56:24 »
Mają mi wysłać "Powrót Supermana" w dniu 22 maja, jak tam u nich z punktualnością?😀

będzie 23 w paczkomacie

Offline _Paweł

« Odpowiedź #151 dnia: Wt, 20 Maj 2025, 22:06:31 »
Przypominam, że jest jeszcze https://multiszop.pl/ - ten sam właściciel, co Smak Liter, takie samo pakowanie (łącznie z logiem na taśmie), a cena czasami mniejsza o 1% oraz inne progi i koszty wysyłki. Stąd czasami lepiej wychodzi tu, czasami tam.

Offline Pabloff

« Odpowiedź #152 dnia: Wt, 20 Maj 2025, 23:01:58 »
Wszedłem na stronę Multi Szopu, skompletowałem swój koszyk i wyszło mi o 6 zł z hakiem mniej niż w Smaku Liter (przy sześciu komiksach). Nie za dużo, ale zawsze coś. Po czym okazało się, że wysyłka (Orlen Paczka) jest w Multi Szopie o 5 zł droższa :D (11,99 zł, a w Smaku Liter 6,99 zł). Zważywszy na to, że to ten sam właściciel, to nie spodziewałem się tego. Choć jeszcze bardziej zaskoczyło mnie to, że odbiór osobisty jest płatny. ??? W każdym razie zapewne wkrótce złożę w jednym z tych miejsc zamówienie (poczekam chyba jeszcze na Gigant Poleca Extra z tym komiksem o życiu Donalda).

A rozeznanie cenowe zacząłem robić, bo dzisiaj wyszedł kolejny integral Jasona od Kurca. :)

Offline Dracos

« Odpowiedź #153 dnia: Cz, 22 Maj 2025, 14:24:58 »
Przyszła paczka z zamówienia w weekend (spokojnie były ze dwa tytuły z przedsprzedaży dlatego ciut później) i tak obiektywnie patrząc naprawdę poza jakimiś wyjątkami nie ma sensu kupować w gildii. Nie biorąc pod uwagę ceny, ale nie oszukujmy się jest to ważny czynnik, to nawet w pakowaniu są o wiele lepsi od gildii, w zasadzie oprócz jakiegoś mega niefartu typu kurier postanowi rzucać tą paczką można być pewnym że komiksy dotrą w stanie nienaruszonym. Dla mnie pewność że nie trzeba będzie się bujać z reklamacją to jednak mega wielki pozytyw i atut sklepu.

Offline reynevandudek

« Odpowiedź #154 dnia: Pt, 23 Maj 2025, 10:27:38 »
Wczoraj odebrałem paczkę i faktycznie wszystkie komiksy pancernie opakowane, ale książka Maxa Hastingsa (cegła) wrzucona luzem na samą górę. Ale bez uszkodzeń, więc nie ma co kręcić inby, chociaż mnie to trochę zaskoczyło.

Offline LukCook

« Odpowiedź #155 dnia: Pt, 23 Maj 2025, 10:43:11 »
Wczoraj odebrałem paczkę i faktycznie wszystkie komiksy pancernie opakowane, ale książka Maxa Hastingsa (cegła) wrzucona luzem na samą górę. Ale bez uszkodzeń, więc nie ma co kręcić inby, chociaż mnie to trochę zaskoczyło.

W smaku to jest książkowy standard. Komiksy są zawsze super zabezpieczone, niestety książki poza wypełniaczami kartonu, nie.

W tym miesiącu odebrałem od nich paczkę z książkami w twardej oprawie, nie były zabezpieczone.

Offline Warpath

« Odpowiedź #156 dnia: Pt, 23 Maj 2025, 11:11:57 »
Dla mnie osobiście Gildia lepiej pakuje. Ze Smaku dostaję faktycznie zapakowane i owinięte folią bąbelkową, niemniej zawartość lata luźno w środku, a i karton pojedynczy, gdzie w Gildii zdarza się najczęściej podwójny.

Tak czy inaczej cena robi sporą różnicę, a i reklamacje (odsyłka) są o wiele bardziej przychylne konsumentowi, także Smak wychodzi na prowadzenie.

Gildia tą zmianą strony naprawdę strzeliła sobie w kolano. Spowodowała, że konsumenci zaczęli rozglądać się za alternatywami, czego w innym razie by nie zrobili.

Offline misiokles

« Odpowiedź #157 dnia: Pt, 23 Maj 2025, 12:04:36 »
E tam zaczęli. Co już przeżyliśmy? Arosa? Bonito? Plus szereg innych dyskontów ze znacznie mniejszymi cenami? Lata mijają, dyskonty zaczynają płacić większy ZUS, przestają być atrakcyjne a Gildia z lepszymi i gorszymi okresami sobie działa.

Offline xanar

« Odpowiedź #158 dnia: Pt, 23 Maj 2025, 12:59:20 »
Jak to spółka jest, to jaki większy zus.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online Xmen

« Odpowiedź #159 dnia: Pt, 23 Maj 2025, 15:17:56 »
E tam zaczęli. Co już przeżyliśmy? Arosa? Bonito? Plus szereg innych dyskontów ze znacznie mniejszymi cenami? Lata mijają, dyskonty zaczynają płacić większy ZUS, przestają być atrakcyjne a Gildia z lepszymi i gorszymi okresami sobie działa.
Bonito też sobie działa. Gildia póki co nie może poradzić sobie ze stroną internetową. Po smaku liter powstanie nowy dyskont z fajnymi cenami.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline misiokles

« Odpowiedź #160 dnia: Pt, 23 Maj 2025, 16:05:48 »
Oczywiście, że działa. Ale dalej nikt nie rozłożył Gildii na łopatki. Smak Liter zapewne za 1.5 roku również zrobi się ciekawostką jak wspomniane Bonito, gdy nałapie 'stałych' klientów i będzie chciało w końcu zarabiać. Gildia jak naprawi sklep, cały czas będzie miała kilka asów w rękawie (największa oferta komiksowa, brak obostrzeń dla nowych wydawców, nie będzie kroiła na wyśrubowane marże itd. Nie warto wieszczyć szybkiego upadku sklepu :)

Online Xmen

« Odpowiedź #161 dnia: Pt, 23 Maj 2025, 16:20:17 »
Gildia działać będzie, ale z czasem jeszcze więcej osób otworzy oczy.
Moje pierwsze zamówienie ze smaku liter jest z grudnia 2023, już wtedy mieli taniej niż inni, możliwe nawet że wcześniej mieli lepsza ofertę od innych dyskontów, tylko o tym nie wiedziałem.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

« Odpowiedź #162 dnia: Pt, 23 Maj 2025, 16:30:26 »
Bonito jest świetną alternatywą w momencie kiedy ma się punkt odbioru osobistego. Regularnie często wyprzedaże komiksów, nawet tych nowych które sięgają 43% nawet, dzięki temu mam Śmierć Supermana za 125zł między innymi). Jak i rabat dla stałych klientów, 5% maksymalnie. I też ekspresowe dostarczanie zamówień do punktu odbioru, pamiętam jak któregoś dnia zamówiłem komiks o 17, a o 8 rano następnego ranka dostałem smsa, że zamówienie czeka w punkcie odbioru.

Gilida szczerze mówiąc pakuje dobrze, ale przy ostatnim zamówieniu każdy z tomów miał lekkie "dziurki" na bokach dolnych okładek (13 tom Ultimate Spider-Mana i dwa Epici), i to mimo pancernego panowania, więc domyślam się, że po prostu takie mieli na stanie i mi po prostu wysłali, a nie jest to wada w transporcie.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline komiks

« Odpowiedź #163 dnia: Wt, 27 Maj 2025, 16:06:19 »
Po lewej Smak Liter.
Tak teraz wygląda proporcja moich zamówień.
SL świetne pakowanie, każdy komiks owinięty w folię bąbelkową plus wypełniacze.

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Pestak

« Odpowiedź #164 dnia: Cz, 29 Maj 2025, 07:06:23 »
Smak liter jest super, ale czasem przeginają z cenami:)

https://smakliter.pl/genesis-ksiega-rodzaju-komiks-opracowanie-zbiorowe,produkt-2676297

EDIT: poprawili. jeszcze rano ten komiks już po rabacie był oferowany za blisko 4000 zł:)
« Ostatnia zmiana: Cz, 29 Maj 2025, 08:17:58 wysłana przez Pestak »