Autor Wątek: Smak Liter  (Przeczytany 57931 razy)

Offline xanar

Odp: Smak Liter
« Odpowiedź #135 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 17:16:11 »
To nie jest jakaś wielka filozofia, raczej kwestia chęci sklepu czy chcą to zrobić, najwyżej możesz wysłać do kogoś z Polski i już wtedy we własnym zakresie zrobić wysyłkę do innego kraju.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline stab

« Odpowiedź #136 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 20:19:02 »
O dziwo dostałem dzisiaj odpowiedź że niestety nie realizują wysyłek za granicę.
@xanar wiem że mam taką możliwość, ale przy 2-3 paczkach w miesiącu to już niepotrzebne komplikowanie tego, niestety muszę pozostać przy gildii ☹️

Offline misiokles

« Odpowiedź #137 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 21:12:27 »
To nie jest jakaś wielka filozofia, raczej kwestia chęci sklepu czy chcą to zrobić

Biorąc po uwagę ile sklepów wysyła za granicę (mam na myśli również sklepy zagraniczne wysyłające do Polski), to wydaje się to być większą filozofią.

Offline xanar

« Odpowiedź #138 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 21:20:55 »
Jaka filozofia, paczę robisz jakąś inną ? Tyle tylko, że musisz wpisać dane do innego kraju.
Wysyłam paczki, do różnych krajów, prywatnie i firmowo jakoś nie widzę wielkiej różnicy, nawet ten sam kurier przyjeżdża po te packi.

Offline misiokles

« Odpowiedź #139 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 21:29:42 »
Co z obsługą reklamacji?

Offline komiks

« Odpowiedź #140 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 21:32:55 »
Ludzie, to nie jest takie proste w dużej firmie. Kto niby ma podjąć decyzję o wysyłce za granicę, ta osoba która pakuje paczki, czy jej przełożona czy wyżej? W dużych firmach są procedury, pracownicy nie mają pełnej autonomii tak jak Ty w domu.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline xanar

« Odpowiedź #141 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 21:41:18 »
Ja sobie zdaje sprawie, że w "korpo firmie" to nic nie jest proste.

Co z obsługą reklamacji?
Są jakieś wytyczne UE ?

Offline misiokles

« Odpowiedź #142 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 22:19:24 »
Nie mam pojęcia, ale nie wydaje mi się, że znakomita większość europejskich sklepów nie ma opcji wysyłania za granicę tylko dlatego, że 'nie chce się'. Może ich programy księgowe nie fakturują takich rzeczy.

Offline xanar

« Odpowiedź #143 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 22:26:56 »
Nie wiem, raczej fakturę to każdy program wystawi, chyba nie ma czegoś takiego jak paragon do innego kraju.

Offline komiks

« Odpowiedź #144 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 22:48:09 »
Regulacje prawne różnią się między krajami EU, zwroty, gwarancje mogą się rożnić. Sklepy mają zwykle umowy z przewoźnikami na dostawy, jeśli nie wysyłają za granicę, to znaczy że takiej umowy nie mają, wtedy koszt indywidualnego zamówienia drastycznie rośnie (to co wy płacicie jako dostawa to zazwyczaj nie jest to samo, co płaci sklep). Przepisy podatkowe mogą się różnić, to musiałby sprawdzić dział prawny albo księgowy.

Offline xanar

« Odpowiedź #145 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 23:06:24 »
Taka Gildia ma "Wysyłka na cały świat", bez przesady to nie jest nie do ogarnięcia, pewnie zapytań mają tyle, że nie chce im się w to bawić.

Offline komiks

« Odpowiedź #146 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 23:35:51 »
Nikt nie mówi, że się nie da, ale co innego jest świadczyć taką usługę, a co innego na partyzanta.

Offline Xmen

« Odpowiedź #147 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 00:00:31 »
To się nie opłaca, pewnie zachodu więcej, a ile osób zamawia polskie komiksy do obcych krajów. Wiem, że tacy są, ale to mały procent. Czas to pieniądz.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline pMk_91

« Odpowiedź #148 dnia: Pn, 19 Maj 2025, 21:34:44 »
Jak ktoś szuka alternatywy dla neogildii, to od siebie polecam smak liter. Kupiłem 5 komiksów Egmontowych, zaku wyszedł taniej niż w gildii na promce z okazji KW, dostawa darmowa od 300zł, pakowanie lepsze niż na gildii. Każdy twardookladkowy tom osobno owinięty w folie, dwa miękko okładkowe razem te w osobnej folii. Karton ładnie wypełniony nic się nie przemieszczalo.

Offline Kandor

« Odpowiedź #149 dnia: Pn, 19 Maj 2025, 22:26:08 »
Mają mi wysłać "Powrót Supermana" w dniu 22 maja, jak tam u nich z punktualnością?😀