Moje drugie zamówienie w
Smaku, zamawiałem sam
Egmont, w sumie wszystko w formacie amerykańskim.
- pakowanie: spoko, sporo foli babelkowej, komiksy po dwa-trzy i przekładka. Paczka szczelnie wyłożona też folią, nieco mogą jedynie niepokoić małe "strefy zgniotu", ale jakieś tam są. W porównaniu do Gidli, powiedziałbym remis.
- samo zamówienie: przez przypadek zamówiłem jedną pozycje, która już miałem, napisałem maila z prośbą o usunięcie z zamówienia tej pozycji, odpisali szybko, że nie ma problemu, a środki automatycznie poszły do zwrotu. Kontakt na plus, odpisują bardzo skrótowo, ale rzeczowo.
- wysyłka: kolega pytał niedawno, wybrałem kuriera Pocztex, bez problemu, paczka wysłana popołudniu wczoraj, dotarła dzisiaj koło 12.
- poziom cenowy:
zamówiłem 11 pozycji, porównując koszyki w Gildii i Smaku Liter wychodzi:
- Gildia: 825 (wysyłka gratis)
- Smak Liter: 722,07 (wliczona wysyłka w kwocie 13,99)
Czyli w SL taniej o 102,93 złotych.
Natomiast cena za taki pakiet okładkowo to aż 1179,89, aż się przeraziłem, komiksy to coraz bardziej drogie hobby, a patrząc na poziom co poniektórych pozycji, trzeba mocno jednak zawężać swój wybór.
Różnica wybranych pozycji (cena Gildia, Smak, różnica):
Sandman Uniwersum. Bajania - 69,9 - 60 - 9,9
Wolverine T.1 Rządy X - 34,9 - 29,99 - 4,91
Sir Edward Grey T.1 łowca Czwrownic - 125,9 - 107,99 - 17,91 (w smaku jest Jak byk napisane Czwrownic a nie Czarownic.

)
Ciekawostka: Gildia ma rabat 30%, Smak 40%. W Gildii wszystko się zgadza, rabat w rzeczywistości tyle (lub delikatnie więcej) wynosi, natomiast w Smaku momentami jest delikatnie naciągnięty, ale są to różnice w stylu że rabat wynosi nie 40 a 39,99399939994.

Ale jednak, na 11 pozycji Gildia nigdy nie spada wobec deklaracji, a Smak nieco naciąga w przypadku 4 pozycji.
Tu Uwaga, w jednym przypadku Gildia miała spadek, Loki miał nieco mniejszy rabat, ale okazało się, że wynika to z jakiegoś błędu, rabat jest liczony od okładkowej 170, a nie 169.99. Jak liczymy od 170, to się wszystko zgadza, a taka kwota jest wpisana jako okładkowa w obu sklepach

Oczywiście podkreślam, to w ramach ciekawostek, różnice są na 3 miejscu po przecinku. Wpisałem porównanie cen do excela, wiec zarzuciłem od razu parę różnych formuł.