Autor Wątek: Sklepy komiksowe poza granicami kraju  (Przeczytany 32946 razy)

Offline Genzo

Odp: Sklepy komiksowe poza granicami kraju
« Odpowiedź #90 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 09:26:11 »
Wrzucałem kiedyś na swojego IG, to tutaj też wrzucę , może się komuś przyda jakby odwiedził Oslo 🇳🇴
Norwegia komiksami średnio stoi, w stolicy są tylko dwa sklepy Outland i Lucky Eddie, na początek fotki z tego pierwszego.

Ścisłe centrum Oslo , sklep wielki , ale nie z samymi komiksami , jest tu pełno figurek , gier , gadżetów i książek . Komiksy tylko nówki sztuki, nie ma egzemplarzy z drugiej ręki. Ceny wysokie
 ;D

Drugi sklep to Lucky Eddie, antykwariat z komiksami , vinylami, cdkami , czasopismami i innymi cudami. Komiksów sporo , totalny oldschool, pełno zeszytowek po norwesku , duńsku czy szwedzku , ale były też anglojęzyczne wydania , za 190 koron kupiłem komplet Give me liberty Millera, także ceny spoko , sklep znajdziecie w legendarnej dzielnicy Grünerløkka ,prowadzi go stary , sympatyczny norek

Skandynawski mega marvel  ;D
« Ostatnia zmiana: Śr, 25 Wrzesień 2024, 09:28:29 wysłana przez Genzo »

Offline starcek

« Odpowiedź #91 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 09:35:44 »
Po co? Trochę będzie narzekań, a potem i tak ludziska kupią.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Dracos

« Odpowiedź #92 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 10:29:58 »
@Juby Jakieś kłamstwa na tych zdjęciach Integrale Asterixa jak przecież wszem wiadomo że właściciele praw nie zgadzają się na takie wydania ;)

Offline Juby

« Odpowiedź #93 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2024, 21:55:55 »
A tego to nie wiem ;D Ale widziałem (oczywiście zapomniałem cyknąć fotki) genialne wydanie DB. Prezentuje się tak (znalezione w sieci):

Najnowszy tom: https://mycomics.it/shop/dragon-ball-ultimate-edition-28-edizioni-star-comics-italiano/

Wymiary 15x21 cm, porzadny papier kredowy, z tym że w środku jest oryginalna czarno-biała wersja, ale wybrane odcinki/strony są w takim kolorze, w jakim to było wydane pierwotnie w Japonii (nie są w odcieniu szarości jak u nas za pierwszym razem). Oprawa sztywna + jeszcze obwoluta! Wydanie na bodajże 34 tomy (po około 230 stron). Jeśli JPF się kiedyś za to weźmie, biorę na pewno.
« Ostatnia zmiana: Cz, 26 Wrzesień 2024, 22:10:38 wysłana przez Juby »

Offline corey_t

« Odpowiedź #94 dnia: Nd, 13 Październik 2024, 02:02:40 »
Zna ktos alternatywe do zamknietego w Glasgow A1?
Oczywiscie rowniez w GLA

Offline Adolf

« Odpowiedź #95 dnia: So, 19 Październik 2024, 06:33:37 »
Zna ktos alternatywe do zamknietego w Glasgow A1?
Oczywiscie rowniez w GLA

W Glasgow byłem w zeszłym tygodniu, wygląda to tak:
City Centre Comics - uroczy, mały sklepik, ukryty w pasażu w bramie, gdzieś pomiędzy masą sklepów z używanymi rzeczami.
Forbidden Planet - każdy zna tą markę, tu na głównej ulicy, dwupiętrowy, dużo większy niż ten w Edynburgu. W tym zestawieniu prezentuje się najlepiej, duży sklep, więc wybór zdecydowanie największy.
The Last Outpost - sklepik w ciekawym, blaszanym pasażu, takim z lat 90/00. The Forge, tak się nazywa, znajduje się na przeciw cmentarza i nieopodal stadionu Celticu.

Offline starcek

« Odpowiedź #96 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 12:27:24 »
Czy w Berlinie jest jakiś ciekawy sklepik/antykwariat do odwiedzenia?
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Adolf

« Odpowiedź #97 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 17:02:14 »
Czy w Berlinie jest jakiś ciekawy sklepik/antykwariat do odwiedzenia?

Od czego by tu zacząć? Zacznijmy od tego, że komiksy są także w salonach prasowych. To tam znajdziesz bieżące numery czołowych serii. Jakieś popularniejsze Marvele czy DC, Kaczki, Asterixy, a nawet Spawna widziałem. Będziesz przy dworcach kolejowych, autobusowych, galeriach, to warto wstąpić. To tak jeśli chodzi o ich rynek. Fajne uczucie żeby zobaczyć co aktualnie u nich wychodzi. U nas co najwyżej tak można w Empiku z jakąś kolekcją.

Jeśli chcesz coś więcej. Zacznijmy od sieciówki. Modern Graphics pojawia się w kilku lokalizacjach, m.in. w centrum handlowym Europa Center obok ogrodu zoologicznego, czy trochę większy lokal przy Oranien Strasse, w centrum Kreuzberga i pewnie będziesz oba mijać przy okazji. Są jeszcze inne lokale tej marki, ale nie byłem, nie znam. Ten w Kreuzbergu na pewno warto odwiedzić - są tam także komiksy po angielsku, masę gadżetów i figurek.

Również mogę polecić Grober Unfug. Znajduje się na dalszym Mitte, nieopodal Rosa-Luxenburg Platz. Również duży, fajny, specjalistyczny sklep, komiksy również angielskie, zabawki, figurki... A obok jest sklep japoński z mangami i nie tylko, więc takie trochę dwie pieczenie w jednym ogniu, choć mnie nie zaciekawił ten japoński.

Patrzę na mapę i widzę, że jest także drugi oddział, na rubieżach Kreuzbergu. Tam nie byłem. Ale obok jest fajny cmentarzyk Luisenstadlicher, jeśli lubisz takie klimaty to zajrzyj. Tam w okolicy także dwa inne sklepy, ale także nie znam, a to trochę wstyd, bo jest tam sklep Freeman Games, gdzie każdy fan gier powinien się udać i być może gry mnie tak zaślepiły, że nie zwróciłem uwagi na komiksy.

Ogólnie w każdej większej księgarni powinien być dział z komiksami. Ale tam tyle zwiedzania. Niesamowite kebaby, burgery, currywursty...

Offline starcek

« Odpowiedź #98 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 19:18:17 »
Dziękowawszy!!! Currywursta mam na liście obowiązkowej. ;-)

Offline Death

« Odpowiedź #99 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 20:48:09 »
Ja tylko chciałem napisać, że rozbawił mnie fakt, że na pytanie o sklepy komiksowe w Berlinie odpowiedział użytkownik z nickiem Adolf. :D

Offline starcek

« Odpowiedź #100 dnia: So, 08 Luty 2025, 10:29:46 »
A ja się właśnie od niego spodziewałem rekomendacji. Przypadek? :-D

Offline Adolf

« Odpowiedź #101 dnia: Nd, 09 Luty 2025, 19:12:16 »
Dziękowawszy!!! Currywursta mam na liście obowiązkowej. ;-)

Z kebabów jeśli będziesz w pobliżu to sprawdź Ruyam. Polecam także Burgermeistera.

A właśnie mi na FB wyskoczyło coś ciekawego. Wystawa poświęcona Asterixowi i jego twórcy. Startuje teraz i potrwa do 15.06. Daj koniecznie relację, bo właśnie mam powód by w jakiś weekend znowu odwiedzić Berlin.

https://www.museumsportal-berlin.de/pl/exhibitions/uderzo-von-asterix-bis-zaubertrank/

Offline starcek

« Odpowiedź #102 dnia: Nd, 09 Luty 2025, 20:54:07 »
Na razie to czekają mnie atrakcje związane ze strajkiem komunikacji miejskiej. Jutro akurat czarny poniedziałek. :-)

Offline starcek

« Odpowiedź #103 dnia: So, 15 Luty 2025, 15:06:59 »
No i odwiedziłem wszystkiego dwa sklepy - poniżej zdjęcia z Modern Graphics przy Zoo, gdzie przeważają komiksy, zarówno po niemiecku, jak i kącik po angielsku (choć ich ceny zupełnie odjechane).

Oczywiście są takie kwiatki jak np. integrale Asteriksa (tak, tak, tej wersji z leksykonem, co u nas wychodzą jako pojedyncze tomy), czy zbiorczaki Lucky Luke'a lub Sprytka i Fantazjusza, co tylko pokazuje jak słabym rynkiem jest nasz rodzimy, gdzie NIEDASIĘ, a tuż obok, a jakże można.

A to wejście dla miłośników japońskich klimatów - tuż przy Alexander Platz.

Offline starcek

« Odpowiedź #104 dnia: So, 15 Luty 2025, 15:39:32 »
W Muzeum Komunikacji wystawa Uderzo rozrzucona jest na 3 poziomach.
Najbardziej muzealna jest sala na dole, gdzie w skrócie pokazano początki twórczości oraz odtwarzany jest film (po angielsku), który skupia się wokół francuskich ekranizacji, ale porusza też wątek praw autorskich, o które walczył z wydawcą.

Kolejne miejsca to kolejne komiksy, w większości oryginalne plansze i szkice, ale też pojedyncze wydruki w kolorze, z patentem z rodem z "Misia" - dzięki komiksom umieszczonym przy ścianach można porównać jak te same plansze wyszły w komiksie.

Tu ciekawostka - niemiecki album o energii atomowej, oczywiście pirat jak się patrzy.

W sklepiku dodatkowo jeszcze do zakupu polecają się kubki z motywami z komiksu.

Cała wystawa - poza salą o początkach kariery Uderzo jest wciśnięta na siłę na boczne ściany obok stałych ekspozycji na poszczególnych poziomach i można by powiedzieć, że szału nie ma - ale po tym przejściu przez wszystkie etapu twórczości, aż się chce żeby wszytko, co było tam zaprezentowane, było u nas wydane. Zwłaszcza plansze lotnicze z Tanguy et Laverdure dają po gałach.
Katalogu nie widziałem, jest ulotkach w 3 językach, którą też można pobrać ze strony muzeum, korzystając choćby z linka od Adolfa powyżej.
Jeśli jest się w Berlinie - to trzeba skierować tam swoje kroki (całe 8 euro za wstęp do całego muzeum), nie wie, czy specjalnie bym się telepał tylko na tę wystawę, ale jeśli ma się niedaleko - to warto. Bardzo warto.

No i okazuje się, że te kubki ze sklepiku można kupić również on-line na stronie producenta z Niemiec, tyle że przesyłka to aż 19.90 ojro, a i nie wszystkie wzory są jeszcze dostępne. Tak więc najlepiej  zrobić zbiorowe zamówienie. I to szybko.

https://www.koenitz.com/en/series/asterix

Ja już dzisiaj wypiję z tego herbatkę z imbirem.   ;D