Autor Wątek: OLX  (Przeczytany 63984 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline perek82

Odp: OLX
« Odpowiedź #150 dnia: Śr, 26 Czerwiec 2024, 15:21:23 »
Sprawa zakończyła się zgodnie z przewidywaniami - kupujący dostaje zwrot kasy, ja mam zapłacić za odesłanie tego czegoś, co kiedyś było komiksem.
Generalnie rozumiem, że chronią kupującego i to jest ok (nawet jeśli ja wiem, że coś tu nie gra). Natomiast mnie nie dano żadnej alternatywy. Generalnie bierz to co jest (jeszcze za to zapłać) i bujaj się z inpostem. Poprosiłem, żeby złożyli reklamację i nawet tego nie chcieli zrobić (a parę tygodni temu, jak inpost zagubił moją paczkę, to zachowali się super i ostatecznie paczka się znalazła po 2-3 tygodniach). Podziękowałem za współpracę i usunąłem konto.
Wracam na allegro. Może w końcu nauczę się obsługiwać te ich apki...

Offline Murazor

« Odpowiedź #151 dnia: Śr, 26 Czerwiec 2024, 15:25:13 »
Przykro slyszec, a ze zdarza sie to coraz czesciej, to pewnie tez niedlugo wylacze opcje przesylka olx... Mozesz wrzucic link do profilu klienta jak jeszcze masz, dodałbym sobie do czarnej listy.

Offline ainam102

« Odpowiedź #152 dnia: Śr, 26 Czerwiec 2024, 22:30:46 »
Ale tu nie ma znaczenia czy to OLX czy Allegro. W każdym przypadku sprzedający jest na straconej pozycji, tak działają te systemy ochrony kupujących, sprzedający dostaje kasę dopiero jak kupujący kliknie że wszystko ok, można składać reklamacje do inposta, ale przewoźnik też się wypnie i uzna że paczka źle zabezpieczona. Albo trzeba takie sytuacje wrzucać w straty , albo sprzedawać tylko w formie osobistej.

Offline volker

« Odpowiedź #153 dnia: Śr, 26 Czerwiec 2024, 23:09:52 »
Ale tu nie ma znaczenia czy to OLX czy Allegro. W każdym przypadku sprzedający jest na straconej pozycji, tak działają te systemy ochrony kupujących, sprzedający dostaje kasę dopiero jak kupujący kliknie że wszystko ok,

W Allegro pieniądze dostępne są od razu po zapłacie.

Offline perek82

« Odpowiedź #154 dnia: Cz, 27 Czerwiec 2024, 07:41:38 »
Oprócz zasad funkcjonowania poszczególnych portali bardziej istotne jest dla mnie podejście do klienta. Mnie bardzo łatwo jest do siebie zniechęcić, nawet mając najlepszy produkt i najlepsze ceny na rynku. Jedna wtopa, pokazanie mi wała i firma dla mnie nie istnieje.
Tak już mam i tego nie zmienię. Omijałem pizzerię pod domem (aż padła i na jej miejsce pojawiło się coś innego). Sieć stacji benzynowych omijam.
Cytując klasyka: Do Bydgoszczy będę jeździł a tu nie będę kupował

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #155 dnia: Cz, 27 Czerwiec 2024, 21:43:43 »
Tylko że tu nie masz za dużego wyboru. Z olx już zrezygnowałeś, na allegro jeszcze zostajesz. Ale prędzej czy później tam też spotka Cię jakaś sytuacja i co dalej? Rezygnujesz ze sprzedaży? Portali o dużych zasięgach nie ma znowu aż tak dużo.

Offline perek82

« Odpowiedź #156 dnia: Pt, 28 Czerwiec 2024, 07:19:29 »
Jak już się obrażę na wszystkie portale, to będę próbował inaczej (tutaj, może fejsbuka ogarnę). Ewentualnie to co nazbieram w ciągu roku pójdzie na WOŚP albo do biblioteki. Ja mam małe wolumeny, nie sprzedaję dla kasy, tylko żeby zrobić miejsce na następne zamówienie.

Offline perek82

« Odpowiedź #157 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 08:39:11 »
Przesiadłem się na allegro lokalnie i takie moje pierwsze spostrzeżenia:
- apka jest dość prosta, wystawienie czegoś jest w sumie bardzo zbliżone do OLX (zawsze mordowałem się w tej podstawowej apce allegro na WOŚP).
- sprzedający musi zapłacić prowizję (7,9% w kategorii komiksy), rozliczenie miesięczne (chyba); na OLX była opłata serwisowa, którą płacił kupujący
- środki po sprzedaży od razu ma się na koncie, nie trzeba czekać, nie trzeba nawet wysłać (w sensie, że przed wysłaniem już są środki, a nie że można nie wysyłać ;) )
- jest informacja, że sprzedający nie musi przyjąć zwrotu (nie jest sklepem)
- jeśli ma się wykupionego smarta, to 6 przesyłek kwartalnie można wysłać w ramach tego programu (jeśli ktoś kupi u mnie za min. 45 zł, to wysyłkę ma za darmo). Poza tym jest jeszcze opcja do wykupienia smarta wysyłkowego na większą liczbę przesyłek - działa to tak, że jak się człowiek zgodzi, to kupujący widzi ofertę ze smartem, a sprzedający dopłaca 5 zł do każdej wysyłki ponad powyższy limit
- jest bardzo dużo metod wysyłki; ja ograniczam się do paczkomatów (zresztą ten smart chyba też wymusza taką formę); w ramach smarta wielkość paczki nie ma znaczenia (są darmowe), można wysyłać bez drukowania etykiety, wysyłki przechodzą do apki inpost (nie ma tego irytującego menadżera paczek)

Udało mi się sprzedać 1 rzecz i korzystając z powyższych warunków smarta sprzedałem kapkę drożej (nawet po odliczeniu prowizji) a kupujący zapłacił kapkę mniej niż by to wyszło na OLX. No ale to są różnice rzędu kilku złociszy.
Jeśli wierzyć podawanym statystykom, to na allegro lokalnie mam kilka razy więcej wyświetleń (nie korzystam z żadnych opcji promowania). I tak jak na OLX widać, ile osób polubiło ofertę. Jest też czat do rozmów.

Z mojego punktu widzenia przesiadka była bezbolesna. Korzystanie z apki jest dość intuicyjne, wysyłka też. Ciekawa opcja z tym smartem w allegro. Ale trzeba zaznaczyć, że tu kupujący nie ma chyba większych praw. Nie wiem, jak allegro załatwia jakieś spory, ale gdybym chciał kupić coś droższego od jakiegoś iksińskiego, to bym się chwilę zastanowił.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #158 dnia: So, 30 Listopad 2024, 12:45:29 »
Pod osłoną nocy taka informacja o zmianach w regulaminie:
Dodanie Przesyłki OLX jest obligatoryjne w Ogłoszeniach publikowanych za pośrednictwem Serwisu w wybranych Kategoriach.

Na razie wygląda to na furtkę, nie widzę listy kategorii jakich miałoby to dotyczyć.
Moja interpretacja jest oczywista, mimo że wydaje się to abstrakcyjne, bo przecież nawet u "konkurencji" typowo nastawionej na sprzedaż wysyłkową nie ma i nie było takich wymogów, tymczasem na OLX będzie WYMÓG udostępnienia opcji wysyłki (drugorzędne, że wysyłka za pośrednictwem OLX) żeby w ogóle wystawić ogłoszenie, brak mi słów jak bardzo przeczy to funkcjonowaniu takiego serwisu. Albo testowanie wód i nie pójdzie to dalej niż pojedyncze kategorie (jakie?), albo... Dwie opcje - OLX dla wielu osób (chcących sprzedać rzecz) przestanie być akceptowalny, czy będzie to w 2024 (2025?) znacząca liczba mająca wpływ na pracę serwisu - nie wiem, nawyki zakupowe się zmieniają, ale niektóre rzeczy pozostają niezmienne, "tu nie Ameryka", odległości nie są tak duże żeby trzeba było wszystko kupować wysyłkowo, ale jw. może się mylę i ludzie nawet z dzielnicy obok kupują wysyłkowo...
Na razie jeden artykuł podobnie interpretujący ten zapis:
https://ithardware.pl/aktualnosci/olx_nowy_regulamin_16_grudnia_2024-36943.html
Wystawiając pewne przedmioty na sprzedaż będzie zatem wymagane dodania przesyłki OLX, która ułatwia sprzedaż i zabezpiecza kupującego.
Dla mnie jest to kuriozalne, ale nie zdziwię się jeśli jestem w mniejszości, już kilka razy przy poprzednich zmianach przewidywałem że coś wreszcie zastąpi OLX funkcjonując w jego pierwotnym założeniu (zakupy z drugiej ręki, w dużym stopniu z odbiorem osobistym), tak się nie stało i nic na horyzoncie nie widzę - nie sposób więc ignorować przesłankę o braku zainteresowania inną formą zakupów niż wysyłkowa...

Offline 79ers

« Odpowiedź #159 dnia: So, 30 Listopad 2024, 18:42:14 »
średnio raz w miesiącu wypuszczają @, że coś się zmieniło w regulaminie  >:(