Autor Wątek: Sklepy internetowe, stacjonarne - wrażenia z zakupów  (Przeczytany 477736 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zerodwatrzy

Odp: Sklepy internetowe, stacjonarne - wrażenia z zakupów
« Odpowiedź #1530 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2020, 13:48:50 »
To może warto spróbować zwrócić te dwa komiksy i zostawić tylko ten za 2gr, może w tą stronę też zadziała ;)

Offline asx76

« Odpowiedź #1531 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2020, 14:02:27 »
Tu nie ma co kombinować, tylko zwrócić towar, odzyskać kasę i więcej nie zamawiać w tym przybytku bólu i utraconych złudzeń ;) No, chyba że kiedyś pojawi się możliwość odbioru osobistego z opcją płatności przy odbiorze :P
Gdy dwa lata temu zamawiałem w Smyku, to część komiksów odrzuciłem z powodu różnych uszkodzeń. Co prawda nie był to stan niczym psu z pyska wyszarpanych, lecz dla fetyszysty i tak nie do przyjęcia ;)

Offline Koora

« Odpowiedź #1532 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2020, 14:12:47 »
No to ja miałem farta. 4 zamówienia z Empiku i nic nie było uszkodzone. Chociaż pakowanie tak fatalne, że nie wiem jak to możliwe :)
Jedno dali w pudło 2 razy za duże, bez żadnych zabezpieczeń w środku. W środku 3 grubasy, bo Hitman, Daredevil i DMZ. Uchowały się w całości.
Merlin też w końcu mi wysłał zamówienie po miesiącu.
Chyba całość zakupów przerzucę do Gildii, bo mnie już za mocno stresuje ta loteria w pakowaniu i pytania czy wyślą, czy nie wyślą :)

Offline asx76

« Odpowiedź #1533 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2020, 14:26:36 »
A Merlin to już w ogóle katastrofa! O ile w Livro (które sobie odpuściłem, bo szkoda czasu i nerwów) przynajmniej można się rzeczowo dogadać w kwestii zwrotu środków gdy przyślą uszkodzony towar, o tyle w Merlinie to swego czasu musiałem zagrozić Policją, bo po dwóch tygodniach od przekroczenia granicy terminu zwrotu mieli na to "olewkę". Od tamtego momentu jest na czarnej liście na amen!

Offline Arne

« Odpowiedź #1534 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2020, 14:44:53 »
Zwrocic mozna, ale odsylasz na wlasny koszt. Znam lepsze rozwiazanie, ale nie bede tutaj o nim pisac.

Offline Arne

« Odpowiedź #1535 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2020, 14:49:31 »
To może warto spróbować zwrócić te dwa komiksy i zostawić tylko ten za 2gr, może w tą stronę też zadziała ;)
Powinno zadzialac, jak masz uszkodzone oba, to mozesz byc do przodu na kase.:)  Ale wtedy pewnie kazaliby zwracac cala przesylke.:)

Offline asx76

« Odpowiedź #1536 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2020, 14:55:32 »
Zwrocic mozna, ale odsylasz na wlasny koszt. Znam lepsze rozwiazanie, ale nie bede tutaj o nim pisac.

Ależ skąd! Toż przecie sklep nie wywiązał się z zobowiązania! A w takim przypadku powinni zwrócić koszt odesłania towaru. W Livro, jak i innych miejscach, zawsze zwracali także koszty wysyłki. Ale to trzeba napisać w formularzu reklamacyjnym wpisując kwotę..., który umieszczamy w odsyłanej paczce z towarem.

Offline Arne

« Odpowiedź #1537 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2020, 15:08:56 »
Ale reklamacje w oparciu o rekojmie mozesz zlozyc tylko na produkt uszkodzony, a uszkodzony jest jeden. Jesli chcesz dokonac zwrotu, (a to nie to samo co reklamacja) ponosisz koszty odeslania towaru.

Offline asx76

« Odpowiedź #1538 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2020, 15:27:25 »
Ale w przypadku promocji "3 za 2" nawet w przypadku uszkodzenia tylko jednego tytułu i niemożności jego wymiany, reklamacja powinna zostać uwzględniona, ponieważ deal dotyczy całego mini pakietu, a nie jego oddzielnych części, na Saturna! :)

Offline xanar

« Odpowiedź #1539 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2020, 15:35:55 »
Przeczytał któryś z was regulamin tej promocji ?
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline death_bird

« Odpowiedź #1540 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2020, 15:37:29 »
Dokladnie tak. Kup w promocji 3 za 2 w Empiku. Placisz za 2 ksiazki, trzecia dostajesz za 2 gr. Calosc cenowo wychodzi ok 40 % rabatu. Przychodzi paczka, pech chcial, ze 1 ksiazka jest uszkodzona (akurat ta za 2 gr). W ramach rekojmi chcesz nowy egzemplarz, odsylasz uszkodzony. A poniewaz empik to to samo co livro, wiec okazuje sie, ze nie maja na magazynie, wiec zwracaja ci kase. Cale 2 gr ;D
I tak, okazuje sie, ze miala byc swietna promocja, a nagle to ty jestes w plecy na kase.

Jeżeli ktoś "robi interesy" z Empikiem i się dziwi to ja się mocno dziwię, bo to jest tak jakby się dziwić, że przegrywa się z miejscowymi cwaniaczkami w trzy karty.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline asx76

« Odpowiedź #1541 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2020, 15:51:16 »
Jeśli już wchodzić w "interesy" z Empikiem, to tylko i wyłącznie przy wykorzystaniu opcji płatności przy odbiorze i odbiorze osobistym. To powinno być motto każdego książko- i komikso-wicza ;)

Offline Antari

« Odpowiedź #1542 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2020, 15:55:26 »
Ale reklamacje w oparciu o rekojmie mozesz zlozyc tylko na produkt uszkodzony, a uszkodzony jest jeden. Jesli chcesz dokonac zwrotu, (a to nie to samo co reklamacja) ponosisz koszty odeslania towaru.

Nie ponosisz. Mają obowiązek zwrócić koszt najtańszej dostępnej dostawy u siebie nawet jeżeli odstępujesz bez podania przyczyny w ciągu 14 dni. Zresztą nawet jakbyś zapłacił te 12 zł za kuriera czy paczkomat to masz komiks za 12 zł :) A za te po okładkowej mają ci zwrócić i tyle. Myślę, że się opłaca.

martinezpl

• Gość
« Odpowiedź #1543 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2020, 16:14:36 »
Koszt odesłania w przypadku zwrotu bez przyczyny czy też tzw. 14-dniowego zwrotu, ponosi kupujący. Problem tylko jest w tym, że sprzedawca ma obowiązek zwrócić koszty przesyłki, które kupujący zapłacił przy kupnie, ale do wysokości najtańszej oferowanej dostawy. Prawo konsumenckie jest ogólnie upośledzone trochę w tym aspekcie, bo sprzedawca z reguły i tak ponosi koszt "widzimisię" kupującego.

Offline eyesore

« Odpowiedź #1544 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2020, 16:28:34 »
Co do zwrotu w Livro, kiedyś u nich odsyłałem i sami zaproponowali żeby wrzucić paczkę zwrotną do paczkomatu. Podali kod i odesłałem na spokojnie w paczkomacie. Bardzo mi się ta opcja podobała.

Ostatnio zamawiałem z kilku inny źródeł moje "uzależnienie":
Merlin- 2,5 tygodnia po terminie dostałem przesyłkę, karton poobijany, podarty w jednym miejscu, w innym uderzony ale cudem całość w jednym kawałku (i to o dziwo była Armada, + trzy twardo okładkowe grubsze pozycje Marvela). Do tego nie dostałem odp na mojego maila kiedy zrealizują zamówienie, za to dostałem odp że jedną pozycję kasują z zamówienia i odsyłają resztę. Czekam na zwrot kasy, na który mają bagatela 14 dni od anulacji (nie od zamówienia, nie terminu realizacji, tylko anulacji). Ogólnie słabo i juz tylko promka typu 65% od okładkowej mnie skusi.
Świat ksiązki- co prawda tylko książki zamówiłem ale muszę sie podzielić wrażeniami bo wszystko ekstra, szybko, bardzo tanio, super pakowanie- karton spasowany idealnie do wymiarów książek. Zaraz idę po kolejna paczkę do paczkomatu.
Manada- tu też wszystko się zgadzało, na promce przez Ceneo kupiłem OKP Dolores, zawiniete chyba w 3 metry foli bąbelkowej, stan idealny.
NSC- karton idealnie dopasowany do wymiarów wszystkich pozycji, wszystko doszło w stanie idealnym, szybko, wiadomo -45% wiec tanio, bardzo podoba mi się że próg darmowej wysyłki zaczyna się od 100zł. Zaraz też idealne wyciagnąć kolejną pakę z paczkomatu  8) 8)