Autor Wątek: Sklepy internetowe, stacjonarne - wrażenia z zakupów  (Przeczytany 477738 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline laf

Odp: Sklepy internetowe, stacjonarne - wrażenia z zakupów
« Odpowiedź #1515 dnia: Wt, 28 Kwiecień 2020, 11:27:49 »
Taka informacja z Ravelo

Drodzy Klienci,
informujemy, że z dniem 27.04.2020 r.

księgarnia internetowa Ravelo.pl zawiesza sprzedaż.

Ważne informacje:

1. Od dnia 27.04.2020 r. nie będzie możliwości złożenia zamówienia przez stronę www.ravelo.pl.

2. Zamówienia złożone do dnia 27.04.2020 r. włącznie będą realizowane bez zmian.

3. Strona internetowa Sklepu będzie aktywna nie krócej niż do 15.05.2020 r., co oznacza że nadal będzie można logować się na konto Klienta, sprawdzać statusy zamówień, pobierać faktury i pliki multimedialne.

4. Po 15.05.2020 r. wszelkie informacje dotyczące zamówień, faktur, plików multimedialnych, danych osobowych będą udostępniane na Państwa prośbę przez Biuro Obsługi Klienta: bok@epwn.pl.

5. Zamknięcie Sklepu nie wpływa na zakres zobowiązań Ravelo sp. z o.o. (administratora Sklepu) wobec Klientów, a wynikających z prawa Klienta do odstąpienia od umowy sprzedaży oraz uprawnień z tytułu rękojmi. Oznacza to, że reklamacje i zwroty towarów będą rozpatrywane na standardowych zasadach przez Biuro Obsługi Klienta. Wszelkie rozliczenia finansowe z Klientami, wynikające np. ze zwrotu towaru, będą realizowane w zwykłym trybie przez dział księgowy Spółki.

6. Administratorem danych osobowych użytkowników serwisu Ravelo.pl pozostaje firma Ravelo sp. z o.o.

7. Dane zakupowe będą przechowywane w chronionej bazie przez okres 5 lat, licząc od końca roku podatkowego, w którym upłynął termin płatności podatku związanego z daną transakcją.

8. Dane osobowe Klientów, w tym zgody marketingowe, będą przechowywane w chronionej bazie przez 6 lat od zamknięcia serwisu Ravelo.pl.

9. W związku z powyższym, nasza Polityka Prywatności ulegnie aktualizacji, głównie w zakresie celu i okresu przetwarzania danych osobowych. Z nowymi zasadami przetwarzania danych, mogą się Państwo zapoznać na stronie https://www.ravelo.pl/static/polityka-od28042020.html.

Offline FloreK

« Odpowiedź #1516 dnia: Wt, 28 Kwiecień 2020, 11:32:34 »
Jak to się ma do Egmontu teraz? Gluta?

https://egmont.pl/kontakt

Offline glutamiluta

« Odpowiedź #1517 dnia: Wt, 28 Kwiecień 2020, 11:34:49 »
Zamknęliśmy 3 sklepy, zostawiamy 4 sklepy w tym Egmont
Oficjalne info wyszło dziś, czekamy na publikację w mediach

Offline Arne

« Odpowiedź #1518 dnia: Wt, 28 Kwiecień 2020, 22:22:36 »
Odebrałem dzisiaj jednocześnie z paczkomatu dwie paczki z komiksami: z Gildii i z Empiku (promocja 3 za 2). Obie przyszły nieuszkodzone, komiksy w środku całe, ale kontrast w pakowaniu - ogromny!
Paczka z Gildii:

Paczka z Empiku:

Jest różnica, prawda?
Paczka z Empiku - po położeniu płasko na podłodze, rozcięciu taśm nożem, i otwarciu paczki komiksy w środku znajdowały się dokładnie w takiej pozycji, jak na zdjęciu.  Mogły latać po niezabezpieczonej paczce, jak ruski pilot po syberyjskim niebie - wolne i nieskrępowane. I o dziwo, miałem niewiarygodne szczęście, na 6 komiksów w twardej oprawie, 6 doszło w stanie idealnym.
Kupując w tej promocji 3 za 2 w Empiku zapomniałem, że Empik to to samo co Livro. A czekam jeszcze na trzy paczki z tej promocji. I już się boję, że moje szczęście może się wyczerpać...
« Ostatnia zmiana: Wt, 28 Kwiecień 2020, 22:31:41 wysłana przez BosMan »

Offline nocny

« Odpowiedź #1519 dnia: Wt, 28 Kwiecień 2020, 22:34:35 »
Ja dziś też dostałem paczkę z empiku, stan komiksów idealny.

Ale ja to albo jestem dziwny albo Wy wszyscy jesteście dziwni ;) Mam jakieś pół tysiąca komiksów, 90% kupionych w internecie i 100% stan idealny.

Offline Arne

« Odpowiedź #1520 dnia: Wt, 28 Kwiecień 2020, 23:16:28 »
Ja też mam komiksy w stanie idealnym, bo nieidealne zawsze reklamowałem.  ;)
Spokojnie, o trzech następnych paczkach z Empiku też napiszę, czy z takim pakowaniem udało im się dotrzeć w stanie idealnym :)
 A swoim postem chciałem tylko zaakcentować, w której z firm spakowana przez nich paczka miała większe szanse dotrzeć w stanie idealnym.
Bo na moje oko to Gildia  - 90%, Empik - max 25%.
« Ostatnia zmiana: Wt, 28 Kwiecień 2020, 23:20:54 wysłana przez BosMan »

Offline lukb23

« Odpowiedź #1521 dnia: Śr, 29 Kwiecień 2020, 21:32:45 »
3 paczki po 3 komiksy z Empiku, pakowanie dramat.

Pierwsza paczka - objętość 2x większą niż komiksy, jak otworzyłem paczkomat to pierwsza myśl pomylili przesyłki. W środku wszystko latało. Cud - wszystko OK

Druga paczka - otwieram paczkomat a tu z rozerwanego rogu paczki uśmiecha się do mnie Multiversum. Cud - wszystko OK

Trzecia paczka - przy tej miałem największe obawy, wielkoformatowa Indyjska włóczęgą. Oczywiście luzy straszne, wszystko lata. Szczęście się skończyło - Indyjska włóczęga obita strasznie.

Szczęście dopisało 1/9 do wymiany, ale drugi raz nie zaryzykuję z nimi.

Offline Mane

« Odpowiedź #1522 dnia: Śr, 29 Kwiecień 2020, 21:34:51 »
Właśnie dotarł mail że komksy z Ravelo anulowane i wysłali mi sama torbe smiech na sali ;)
Szkoda, teraz już tylko w Gildi planuje zamawiać

Offline Murazor

« Odpowiedź #1523 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2020, 07:55:52 »
Tak a propo błędów sklepów, bo nieraz pojawiały się kłótnie:

Cytat: prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów Tomasz Chróstny
- Liczę na to, że Jeronimo Martins podejdzie do tej sytuacji prokonsumencko - tak błąd w promocji Biedronki skomentował prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów Tomasz Chróstny. Przypomnijmy, że w weekend błąd techniczny spowodował zamieszanie w sklepach sieci. Zamiast trzech najtańszych produktów system "zerował" ceny najdroższych produktów. - Traktuję to jako ryzyko leżące po stronie przedsiębiorcy, które firma powinna wziąć na siebie - stwierdził prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. I że zarówno konsumenci, jak i pracownicy sklepu nie powinni być przymuszani do zwrotu towaru. - Nie zapominajmy, że pracownicy sklepu są również jego konsumentami - zwraca uwagę Tomasz Chróstny.

Źródło

Offline GoNzO

« Odpowiedź #1524 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2020, 09:06:11 »
Pierwsze zakupy w komiksiarnia.pl - pakowanie dobre, folia i podwójny karton, książki bez uszkodzen.
Katalog komiksowy: https://comicgang.com.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1525 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2020, 11:01:28 »
replacement thorgla niffle z amazon.de przyszedl nowy w folii bez zadnych uszkodzen, poprzedni tom mial podartą obwolutę i byl pobrudzony. loteria.

Offline Antari

« Odpowiedź #1526 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2020, 12:45:22 »
Tak a propo błędów sklepów, bo nieraz pojawiały się kłótnie:

Źródło

No. Czyli to co pisałem. Sklep Egmontu np. przy swoim błędzie powinien wziąć konsekwencje błędu na siebie i zrealizować zamówienia po takich rabatach jakie być powinny. A nie anulować i zmuszać do zwrotu.

A nie głaskanie po główce i "błąd ludzki", "nic się nie stało".

Itachi

• Gość
« Odpowiedź #1527 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2020, 13:08:33 »
Kiedyś to było normalne, promocja - 45% - 80% i elo. Kto był ogarnięty od razu wiedział co kupuje i ile za to płaci, a teraz to wymyślają kurła takie pierdoły że czasami automatycznie rezygnuję i nawet nie wchodzę dalej w regulaminy. Kup za 100 zł dostaniesz zwrot 10 zł, kup 8 dziewiąty dostaniesz gratis, kup dwadzieścia zapłacisz za 17 najdroższych...

Offline Arne

« Odpowiedź #1528 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2020, 13:22:31 »
Dokladnie tak. Kup w promocji 3 za 2 w Empiku. Placisz za 2 ksiazki, trzecia dostajesz za 2 gr. Calosc cenowo wychodzi ok 40 % rabatu. Przychodzi paczka, pech chcial, ze 1 ksiazka jest uszkodzona (akurat ta za 2 gr). W ramach rekojmi chcesz nowy egzemplarz, odsylasz uszkodzony. A poniewaz empik to to samo co livro, wiec okazuje sie, ze nie maja na magazynie, wiec zwracaja ci kase. Cale 2 gr ;D
I tak, okazuje sie, ze miala byc swietna promocja, a nagle to ty jestes w plecy na kase.

Offline asx76

« Odpowiedź #1529 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2020, 13:29:22 »
Przecież można zwrócić takie zasr.ne zakupy i kasę odzyskać :P
Bez możliwości odbioru osobistego radzę unikać takich "super okazji" szczególnie w miejscach tego typu w trosce o własne zdrowie psychiczne ;)