Autor Wątek: Sklepy internetowe, stacjonarne - wrażenia z zakupów  (Przeczytany 479129 razy)

Offline Rabies

Odp: Sklepy internetowe, stacjonarne - wrażenia z zakupów
« Odpowiedź #135 dnia: Pn, 04 Marzec 2019, 19:27:08 »
Panowie, a jak to jest z preorderami? Jakie macie z tym doświadczenia - z reguły płaci się od razu po złożeniu zamówienia, czy czeka się aż produkt będzie dostępny. Mam na myśli takie zamówienia z oczekiwaniem co najmniej półrocznym.

Offline isteklistek

« Odpowiedź #136 dnia: Pn, 04 Marzec 2019, 19:41:09 »
Ja czekam na zamówiony tom od lipca - miał się pojawić w październiku, ale przełożyli na 28 maj 2019. W MVM zawsze płaciłem z góry, więc nie wiem jak to jest z opóźnieniem opłaty. W ATOM da się dogadać, aby zamówić i zapłacić, gdy się produkt pojawi dopiero w sklepie. Warto do nich pisać, ale raczej z tym nie ma problemu.

Offline tomsawyer

• Polubień: 414
  • Żywych zwołuję, zmarłych opłakuję, gromy kruszę.
    • Rush Hemispheres
« Odpowiedź #137 dnia: Pn, 04 Marzec 2019, 21:34:26 »
Odnośnie zapłaty z góry. Zamówiłem pod koniec lutego na incal.com.pl Howard'a Flynn'a. Była informacja, że tytuł jest dostępny, zapłaciłem z góry. Zamówienie wciąż w stanie kompletacji, a na moje pytanie kiedy nastąpi wysyłka mam odpowiedź, że są w trakcie sprowadzania tytułu. Wygląda na to, ze mimo możliwości złożenia zamówienia tytuł nie był na stanie magazynowym księgarni.
Czy to normalna praktyka w przypadku tego sklepu, czy raczej wypadek przy pracy?
"Nie od razu Rzym zbudowano, oczywiście, z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

Offline asx76

« Odpowiedź #138 dnia: Pn, 04 Marzec 2019, 22:10:20 »
Najlepiej zawsze zapytać przed złożeniem zamówienia czy aby na pewno mają towar na stanie.
Poszukuję trzeciego tomu "Locke & Key". Na stronie Incala figurował jako dostępny. Zapytałem i okazało się że jednak nie mają...
W gruncie rzeczy nie jest to odosobniony przypadek, zarówno w przypadku Incala, jak i innych księgarni.

Offline Antari

« Odpowiedź #139 dnia: Wt, 05 Marzec 2019, 10:50:10 »
No i jest już nowy Pre-order na Multiversum. Po przeliczeniu wychodzi mi, że na tych pozycjach które biorę mam 90 zł oszczędności względem Atoma. No i jak tu z czystym sumieniem kupować na Atomie... niestety MVM to zło konieczne.

Offline xanar

« Odpowiedź #140 dnia: Wt, 05 Marzec 2019, 11:22:03 »
Zaczynasz gadać jak @azyl  ;)

Dotarło do mnie zamówienie z Multiversum - Na 8 pozycji (wszystko twardo-okładkowe), 4 sztuki fabrycznie zafoliowane, jedyne uszkodzenia jakie widzę to lekko pogięte obwoluty (o ile to są uszkodzenia). Jeden Omnibus ma ubity róg.

Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Murazor

« Odpowiedź #141 dnia: Wt, 05 Marzec 2019, 11:27:14 »
I teraz, w normalnym sklepie komiks za kilkaset zł można wymienić, a tu? Przykro mi, wal się na r*j. Nie jest to jakaś ogromna wada, no ale nie wydajesz na omnibusa 20 zł, żeby akceptować uszkodzenia.

BD by jakiś rabat rzuciło na następne zakupy, albo zwróciło parę złotych.

Offline xanar

« Odpowiedź #142 dnia: Wt, 05 Marzec 2019, 11:39:27 »
Jeszcze wczoraj zrobiłem zamówienie, zobaczymy co przyjedzie, najwyżej odeśle (odstąpienie od umowy czy coś).W BD dają ostatnio 30%, jak się nie zgadzasz (gdyż zawsze pytają czy satysfakcjonuje cię takie rozwiązanie) to wysyłają ci nowy egzemplarz.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: Wt, 05 Marzec 2019, 12:03:44 »
Tym razem w preorderze na MVM ceny są wyjątkowo niskie. I rzeczywiście wyjątkowo różnica jest na niekorzyść Atoma. Zobaczymy jak będzie za miesiąc czy dwa.

Offline xanar

« Odpowiedź #144 dnia: Wt, 05 Marzec 2019, 12:19:54 »
Coś za coś, masz niższe ceny ale możesz dostać książkę z uszkodzenia, których nie akceptujesz.

Offline eyesore

« Odpowiedź #145 dnia: Wt, 05 Marzec 2019, 12:52:04 »
No i jest już nowy Pre-order na Multiversum. Po przeliczeniu wychodzi mi, że na tych pozycjach które biorę mam 90 zł oszczędności względem Atoma. No i jak tu z czystym sumieniem kupować na Atomie... niestety MVM to zło konieczne.
Myślę że po prostu zaczynają wojnę cenową, jest konkurencja, MVM zauważył spadek zamówień to propnuja niższe ceny (przy takiej samej jakości obsługi klienta jak widzę). Zastanawiam sie też bo różnica na moich zamówieniach jest kilkunastu/kilkudziesieciu złotych więc jest nad czym dumać.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #146 dnia: Wt, 05 Marzec 2019, 17:27:39 »
DC w USA też oglosiło mniej zbiorczych w miesiącu bo spada zainteresowanie;/ Chyba sie nie doczekam Omnibusa z Phantom Stranger;/

Offline Antari

« Odpowiedź #147 dnia: Wt, 05 Marzec 2019, 19:31:29 »
Zaczynasz gadać jak @azyl  ;)

Coś za coś, masz niższe ceny ale możesz dostać książkę z uszkodzenia, których nie akceptujesz.

A ty jak człowiek, który stracił podstawy logicznego myślenia i woli się nakręcać. Piszę to co jest, na obecnym pre-orderze składając zamówienie na MVM mam 90 zł w portfelu więcej niż jakbym robił zakupy na Atomie. Chcesz to sobie zaklinaj rzeczywistość, że lepiej nie mieć 90 zł niż mieć. A takie "projekcje", że możesz dostać coś uszkodzonego to lepiej zostaw w sferze domysłów. Ja lece z pre-orderami i nie zdarzyło się, żebym miał coś bez folii lub używanego. Wady fabryczne typu ataki nożownika wymieniałem na nowy egzemplarz bez problemu (co mnie zdziwiło pamiętam). Wymiana to zawsze proces bolesny. Atom tez nie ma na stanie milliona pozycji, które kupiłeś i realizuje wymianę dość długo. W żadnym wypadku nie ma tu wazeliny w kierunku MVM z mojej strony, ale nie zamierzam też smarować nią Atoma jak niektórzy tutaj.

Może pochwal się tytułami tych 8 pozycji to sobie zobaczymy na daty wydania i na ile to się pokrywa z tym co tutaj już wiele osób pisało, że nowości są w stanie "nowy".

Offline xanar

« Odpowiedź #148 dnia: Wt, 05 Marzec 2019, 20:59:28 »
No to nowości nie są w stanie nowy, to z ubitym rogiem to:
CAPTAIN MARVEL MS MARVEL A HERO IS BORN OMNIBUS
SUPERIOR FOES OF SPIDER-MAN OMNIBUS bez folii

Natomiast zafoliowane miałem:
WAR OF KINGS OMNIBUS
ALL-NEW X-MEN VOL 01 HC
SPIDER-GWEN VOL 01 HC

także nie ma reguły

tu nawet zdjęcie na facebook' u jest:
https://www.facebook.com/multiversum.eu/photos/a.123322767739939/2611082678963923/?type=3&theater

Jeszcze taki myk można zrobić, że sprawdzasz przykładowo ostatni plik ze stanami z Azylu i patrzysz czy jest na liście, jak nie ma to pewnie będzie nowy-nowy zafoliowany.
Wczoraj zamówiłem m.in.: DAREDEVIL SHADOWLAND OMNIBUS HC (VARIANT COVER), którego nie ma na tej liście więc podejrzewam, że będzie niebity.

Offline Antari

« Odpowiedź #149 dnia: Wt, 05 Marzec 2019, 21:31:18 »
SUPERIOR FOES OF SPIDER-MAN OMNIBUS wyszedł w 2016 roku, czyli staroć bez folii - reguła jest.
CAPTAIN MARVEL MS MARVEL A HERO IS BORN OMNIBUS - była folia czy nie? Bo to nowość. Na FB widać, że chyba nie, a więc trochę brzydkie kombinowanie ze strony MVM.

Ubity róg to może być wina transportu albo złego pakowania. Lub zapakował z już ubitym, ale tego na zdjęciu z FB nie widzę.

WAR OF KINGS OMNIBUS - wznowienie było niedawno zdaje się.
ALL-NEW X-MEN VOL 01 HC - to raczej stare więc bym oczekiwał bez folii, a jednak na plus.
SPIDER-GWEN VOL 01 HC - tu tak 50/50 nowość staroć