Autor Wątek: Sklepy internetowe, stacjonarne - wrażenia z zakupów  (Przeczytany 478712 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gazza

Odp: Sklepy internetowe, stacjonarne - wrażenia z zakupów
« Odpowiedź #1200 dnia: Cz, 05 Grudzień 2019, 15:03:02 »
Dwa ostatnie większe zakupy w Gildii - komiksy zawinięte w folie bąbelkowe, pogrupowane w mniejsze kartony z strefami zgniotu, całość w większym pudle w wypełnionymi workami z powietrzem pustymi przestrzeniami. Mistrzostwo! Polecam - może nie najtaniej ale za to bez stresu i na czas!

Offline asx76

« Odpowiedź #1201 dnia: Cz, 05 Grudzień 2019, 15:18:50 »
Także jak najbardziej doceniam klasę pakowania w Gildii, jednakowoż nie zapominajmy, że najważniejsze są ceny ;) Tym bardziej, że kierując się najlepszymi promocjami można więcej zaoszczędzić, a "nadwyżkę" przeznaczyć na zakupy towaru. W kwestii szybkości wysyłki np. NSC nie sposób niczego zarzucić, a i pakują bardzo dobrze. Tak więc skoro nie ma istotnej różnicy, to po co przepłacać? ;)
Pozostaje jedynie kwestia ewentualnego stresu, ale cóż to było dla fanów komiksów, którzy przy okazji "sexownych" promocji w Livro rzucają się na nią z gracją kamikadze na amerykańskie okręty ;)
Aczkolwiek godzi się rzec, iż "spękałem kuper" i nie zaryzykowałem zakupów w Livro, nawet dla tych pięknych 10% ;)
Poza tym i tak odbiór osobisty jest najlepszą opcją, bo można od razu wszystko "obadać" ;)

Offline Dracos

« Odpowiedź #1202 dnia: Cz, 05 Grudzień 2019, 15:28:30 »
Dwa zamówienia blackfridayowe jedno z czytam.pl 12 pozycji twardookładkowych wydania zbiorcze i jedna zeszytówka: podwójny karton, wypełnienie folią bąbelkową, opasanie taśmami i jedyne do czego mógłbym się przyczepić to lekko otarta na krawędzi obwoluta jednego z nich. Nie do końca poziom gildii, ale naprawdę blisko.

Natomiast drugie z Fantastycznych światów tak tutaj kiedyś zachwalanych, a przecież nie znanych z tego że konkurują jakoś mocno ceną i muszę stwierdzić że ta firma to czysty scam. Niby tylko 2 komiksy, ale jeden tak uszkodzony że nie ma opcji żeby to była kwestia transportu (róg naderwany wciąż będąc w folii co imo jest klasą samą w sobie), ale pakowanie też takie sobie: obłożone takim perforowanym papierem i dwa paski kartonowe na krzyż zawinięte i sklejone taśmami. Oczywiście taśma z Tania Książka i jak ją zobaczyłem od razu czułem że nie będzie dobrze, reklamacje należy pisać na mail taniej książki. Koniec końców na wymianę nie mają na pieniądze czekać do 14 dni, a tytuł trzeba było dokupić gdzie indziej. Także Fantastycznych światów zdecydowanie nie polecam wręcz odradzam.

Offline asx76

« Odpowiedź #1203 dnia: Cz, 05 Grudzień 2019, 15:36:32 »
Tania Książka jest bardzo dobra, ale tylko pod następującymi warunkami: o ile ma się odbiór osobisty (bo wtedy sami pilnują, żeby wszystko grało) i jest dostępny dobry kod rabatowy.
Fantastyczne Światy to inne, gorsze oblicze TK ;)
W sumie nigdy nie brałem w FŚ i zawsze czekam na TK.

Offline Dracos

« Odpowiedź #1204 dnia: Cz, 05 Grudzień 2019, 15:55:22 »
No wiesz  moja wina, że nie wiedziałem o tym że to jedna i ta sama firma, trzeba było zrobić lepszy research.Trochę czułem się oszukany nie powiem bo rozumiem że ramach jednej firmy może być kilka marek, ale jeśli ta jedna się pozycjonuje jako coś lepszego bo: lepszy serwis, obsługa wyspecjalizowanie etc. a niczym się nie różni to trochę nie fajnie. Jak dla mnie pierwsze i ostatnie zamówienie.

Offline Gazza

« Odpowiedź #1205 dnia: Cz, 05 Grudzień 2019, 16:00:49 »
Fantastyczne Światy przed zmianą właściciela były poziomem obsługi zbliżone do Gildii. Teraz ani cenowo, ani podejściem do zamówień nie zachęcają widzę....

Offline misiokles

« Odpowiedź #1206 dnia: Cz, 05 Grudzień 2019, 16:49:50 »
No wiesz  moja wina, że nie wiedziałem o tym że to jedna i ta sama firma, trzeba było zrobić lepszy research.
Albo regularnie czytać interesujące wątki na tym forum. To noe wiedza tajemna - kilkakrotnie było to wspominane że FŚ po wchłonięciu przez tania książka mocno podupadły na wszystkim.

Offline Lipa

« Odpowiedź #1207 dnia: Cz, 05 Grudzień 2019, 16:54:16 »
Tym razem muszę stanąć w obronie Livro (co za czasy...) ;) A więc... Jak jest zapłacone, wówczas pierwej muszą zaksięgować wpłatę zanim zaczną pakowanie i wysyłanie, natomiast przy pobraniu od razu mogą przystąpić do akcji - ot i cała tajemnica :P Co więcej, tak jest w każdym sklepie internetowym i nie ma w tym złej woli ;)

Nawet gdyby Twoja teoria była prawdziwa, to 4 dzień księgują pieniądze, a zamówienie wisi jako przetwarzane.

Kasę mieli od razu, bo i od razu zmienił się status na "zapłacone".

Teraz widzę, że faktycznie tego Usagiego nie mają.

Ewidentnie priorytetem są ludzie, którzy zamówili za pobraniem i nie zostawili pieniędzy w sklepie.

Dla takich osób starczyło komiksów, reszta może czekać.

Ogólnie nie polecam jak komuś zależy na czasie, bądź kupuje

Offline parsom

« Odpowiedź #1208 dnia: Cz, 05 Grudzień 2019, 16:57:43 »
Moment, moment - zamawiałeś Usagiego? Jeżeli tak, to przecież jak byk było napisane, ze premierę ma 4 grudnia.

Offline Dracos

« Odpowiedź #1209 dnia: Cz, 05 Grudzień 2019, 17:02:48 »

Albo regularnie czytać interesujące wątki na tym forum.

Nie sposób się nie zgodzić szczególnie ze słowem klucz: regularnie, niestety czasami coś umknie.

Offline asx76

« Odpowiedź #1210 dnia: Cz, 05 Grudzień 2019, 17:22:04 »
Moment, moment - zamawiałeś Usagiego? Jeżeli tak, to przecież jak byk było napisane, ze premierę ma 4 grudnia.

Tak więc wychodzi na to, że moja teoria jest prawdziwa :P

Offline Lipa

« Odpowiedź #1211 dnia: Cz, 05 Grudzień 2019, 17:31:31 »
Koledzy - czytacie ze zrozumieniem, czy jest z tym problem?

DWA TE SAME ZAMÓWIENIA - OBA Z USAGIM KTÓRY MA PREMIERĘ JUTRO!!!! - Jedno wysłane w sobotę - 30.11.2019r. (MIMO, ŻE USAGI MA PREMIERĘ JUTRO!!!!).

I to było pobraniowe.

Drugie TAKIE SAMO Z USAGIM KTÓRY MA PREMIERĘ JUTRO (tylko zapłacone z góry) dalej niewysłane.

Teraz jest jasne?

Offline Koalar

« Odpowiedź #1212 dnia: Cz, 05 Grudzień 2019, 17:32:15 »
Zamówiłem w sklepie Muchy 17 komiksów. Pakowanie słabe (tylko gruby karton, jakieś szczątki folii bąbelkowej - nie wiem po co). Naokoło kartonu czarna folia (nie wiem po co, może ma chronić przed deszczem? bo jedynie maskowała to, o czym piszę dalej). Spore rozerwanie kartonu i lekko ubite tylne narożniki - dla mnie akceptowalne, ale ostrzegam osoby bardziej zwracające uwagę na takie rzeczy.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline asx76

« Odpowiedź #1213 dnia: Cz, 05 Grudzień 2019, 17:42:41 »
Koledzy - czytacie ze zrozumieniem, czy jest z tym problem?

DWA TE SAME ZAMÓWIENIA - OBA Z USAGIM KTÓRY MA PREMIERĘ JUTRO!!!! - Jedno wysłane w sobotę - 30.11.2019r. (MIMO, ŻE USAGI MA PREMIERĘ JUTRO!!!!).

I to było pobraniowe.

Drugie TAKIE SAMO Z USAGIM KTÓRY MA PREMIERĘ JUTRO (tylko zapłacone z góry) dalej niewysłane.

Teraz jest jasne?

Primo: może mieli zbyt mało egzemplarzy, żeby wysłać od razu?
Secundo: to tylko potwierdzenie mojej teorii, że najpierw są realizowane wysyłki za pobraniem, bo mają krótszą drogę do zrobienia ;)
Tertio: nie od dziś wiadomo, że "za pobraniem" to korzystniejsza opcja, bo lepiej pobudzająca sklep do wysyłki.

Offline asx76

« Odpowiedź #1214 dnia: Cz, 05 Grudzień 2019, 17:52:01 »
Zamówiłem w sklepie Muchy 17 komiksów. Pakowanie słabe (tylko gruby karton, jakieś szczątki folii bąbelkowej - nie wiem po co).

Naokoło kartonu czarna folia (nie wiem po co, może ma chronić przed deszczem? bo jedynie maskowała to, o czym piszę dalej).

1. Zawsze warto rozbijać zamówienia na mniejsze, bo dzięki temu zmniejsza się szanse na ewentualne uszkodzenia, zwłaszcza przy słabszym pakowaniu. A 17 komiksów w paczce też robi swoje...
Swoje podzieliłem na 3 paczki po 5 komiksów - wysyłka i tak była gratis po osiągnięciu 150 zł, więc nie było sensu się ograniczać ;)

2. Czarna folia jednak się przydaje, bo karton nie przemaka! No i co nieco chroni przed delikatnymi "obrażeniami" tegoż ;)