Autor Wątek: Sklepy internetowe, stacjonarne - wrażenia z zakupów  (Przeczytany 479026 razy)

Offline amsterdream

Odp: Sklepy internetowe, stacjonarne - wrażenia z zakupów
« Odpowiedź #915 dnia: So, 02 Listopad 2019, 13:08:21 »
"W nowym serwisie na razie nie będą też dostępne opcje Allegro Smart!, Raty Zero, Program Monetowy, odroczona płatność, kupujący nie będą mogli korzystać z kart podarunkowych i kuponów."

"Ponadto we własnym zakresie będą ustalali odbiór lub przesłanie produktu i płatność za niego - Allegro nie będzie gwarantować żadnej z tych części transakcji."

"Jeden sprzedawca na AllegroLokalnie.pl może mieć jednocześnie wystawionych do 50 ogłoszeń."

https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/allegrolokalnie-pl-jak-korzystac-ile-prowizja-zasady-oferty-z-licytacja-i-kup-teraz

To są jakieś jaja XD

A od przyszłego roku przy korzystaniu ze zwykłego allegro podobno mają wprowadzić jeszcze jakiś haracz dla firm.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Bender

• Gość
« Odpowiedź #916 dnia: So, 02 Listopad 2019, 13:11:04 »
Pani na infolinii inpostu nic nie wie o tym i mówi, ze w systemie też nie ma o tym nic. Wiec ciekaw jestem jak będzie wyglądał w tej sytuacji import danych z inpostu do allegro, bo na inpoście cały czas stary cennik. Jak jeszcze zafundują ręczne wypełnianie danych to będzie słabiutko. (edit: czyli jednak....)

Ktoś finalizował już sprzedaż / zakup w nowym trybie?

Offline Grrrgory

« Odpowiedź #917 dnia: So, 02 Listopad 2019, 18:53:11 »
Czyli polecieli po nas bez mydła. Lipa, bo alternatywy niestety brak :(
Czy ktoś widzi w tym działaniu allegro jakiś sens? Na co oni liczą ograniczając ludziom możliwość kupna-sprzedaży? Bo jakoś ciężko mi sobie wyobrazić żeby po takich zmianach więcej zarabiali na osobach prywatnych, a wręcz przeciwnie...
Mam nadzieję że się dziady na tym przejadą i odczują negatywne skutki takiego lecenia w kulki.

Offline Antari

« Odpowiedź #918 dnia: Nd, 03 Listopad 2019, 00:54:16 »
Mam nadzieję że się dziady na tym przejadą i odczują negatywne skutki takiego lecenia w kulki.

Nikt się na niczym nie przejedzie. Oficjalne stanowisko allegro jest takie (które wielokrotnie padało z ust pracowników allegro), że kupujący to święta krowa, a sprzedawca to śmieć. Firmy od lat są już w taki sposób traktowane, a teraz uderzyło w konta prywatne. Wpływy z prowizji z kont prywatnych są nieporównywalnie mniejsze niż wpływy ze sprzedaży na kontach firmowych, które płacą o wiele więcej niż prywatne, choćby za promo+dodatkowe prowizje, abonament sklepowy, strefę marek, adsy, loga itd. Zresztą tu chodzi bardziej o targetowanie allegro jako platformy pseudo-amazonowej, gdzie sprzedaż będzie trzymana za pysk i dostępna tylko dla zarejestrowanych przedsiębiorców. Reszta została uprzątnięta do bazaru o nazwie allegro lokalnie i niech się tam kotłują.

Podwyżka Allegro Paczkomat ma związek z tym, że umowa inpostu z allegro zawarta została na 2 lata od 2018-20 i niedługo zostanie aneksowana. Jeżeli mnie pamięć nie myli będzie to miało miejsce w pierwszych miesiącach 2020. W przypadku firm wiążą ich indywidualne umowy ale jeżeli chodzi o osoby prywatne, dostęp został już odebrany żeby wpadło trochę grosza do końca roku :) To samo czeka opcje z poczty czyli Allegro Polecony, który teraz jest za 5,90.

Z punktu widzenia kupującego niewiele się tak naprawdę zmieni, chyba, że zrobią podwyżkę usługi. Teraz za 8,99 zł masz Smarta, który obejmuje nie tylko inpost ale także punkty odbioru, żabki itd. na prawie 2 miesiące, więc nie rozumiem o co ból dupy?

Bender

• Gość
« Odpowiedź #919 dnia: Nd, 03 Listopad 2019, 08:33:09 »
Czy coś przeoczyłem, czy na ofercie nawet nie można powiększyć obrazków?

Offline Szekak

« Odpowiedź #920 dnia: Nd, 03 Listopad 2019, 10:54:46 »
Czyli rozumiem, że od lutego 2020 jak ktoś będzie chciał sprzedać swoje 500 komiksów w godnych cenach, to będzie mógł wystawić tylko 50 i czekać aż coś zejdzie? Czy ich ku*** po****?
Piękno jest w oczach patrzącego.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #921 dnia: Nd, 03 Listopad 2019, 11:23:14 »
Ja mam to od teraz, a nie od lutego.  :|

Itachi

• Gość
« Odpowiedź #922 dnia: Nd, 03 Listopad 2019, 11:30:06 »
Ja ostatnio wystawiłem kilka aukcji, zazwyczaj taka czynność trwała u mnie jakąś godzinę (herbatka, powyciąganie komiksów, zrobienie zdjęć, wstawienie). Mowa o 15 ofertach.

Ostatnio męczyłem się ponad trzy godziny. Najpierw wchodzę w wystaw ofertę a tam jakieś allegro lokalnie bez możliwości wystawienia po staremu. Sprawdzam co to właściwie jest, bo nie wiedziałem o tych zmianach. Ale czytam oferta będzie widoczna zarówno na starym allegro jak i lokalnie. Wystawiłem i teraz zaczynają się jaja:

- nie mogę pogrupować na allegro lokalnie aukcji według wysokości ofert, jej formy (licytacja, kup teraz)
- nie ma podglądu wyświetleń
- na starym allegro widnieje zapis brak ofert pomimo tego, że niektóre mają po trzy-cztery podbicia cen
- nie dostaję e-maili z informacją o złożeniu oferty
- ba nie wiem nawet czy jak wystawiłem coś za zeta to ktoś złożył pierwszą ofertę czy nie, bo nie ma tego jak zweryfikować...

Jaja jak berety dla mnie to jakaś abstrakcja. Podobno maksymalna prowizja to teraz 50 zł, czyli jak sprzedam coś za 2000 zł to zamiast zwyczajowych 10% prowizji, zapłacę mniej? Ciężko mi w to uwierzyć, że allegro zrezygnuje z części zysku. 50 zł zamiast 200 zł?

Online xanar

« Odpowiedź #923 dnia: Nd, 03 Listopad 2019, 11:54:43 »
Zrobiłem przed chwilą test, dałem wystaw podobną aukcję i mi się po staremu wystawiło.
Widzę, że to całe allegro lokalnie to jakaś wersja beta strony, także nic dziwnego, że słabo działa.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #924 dnia: Nd, 03 Listopad 2019, 14:01:51 »
@UP
A mi się właśnie tak nie wystawia. Mam ostatnią aukcję na zwykłym Allegro, próbuję wystawić coś podobnego i guzik. Wystawiłem coś innego na tym Allegro/Allegro Lokalnie, ale dopiero teraz się dowiaduję, że maile nie przychodzą jeśli ktoś coś kupi. Porażka.

Offline asx76

« Odpowiedź #925 dnia: Nd, 03 Listopad 2019, 14:17:52 »
@UP
Mi również, niestety. Jedynie można wznowić ofertę w starym, dobrym stylu. Próba wystawienia nowego towaru bez względu na to, czy się wystawia podobny, kończy się tym nowym allegrowym szajsem :'(

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #926 dnia: Nd, 03 Listopad 2019, 14:52:26 »
Czytam i nie wiem, co powiedzieć. Jakieś zatrważające rzeczy piszecie. Jutro kończą się moje aukcje i planowałem coś dorzucić. Co zrobić, gdzie iść? Przecież zasięgowo nie ma chyba alternatywy.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #927 dnia: Nd, 03 Listopad 2019, 15:06:57 »
Niby jest jeszcze https://www.ebay.pl/ ale jak działa nie mam pojęcia, bo nigdy nie korzystałem.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Koalar

« Odpowiedź #928 dnia: Nd, 03 Listopad 2019, 15:19:04 »
Allegro to peereloni monopoliści. Biorą aż 10%, a teraz jeszcze udupiają prywatnych sprzedających, tworząc jakiś nikomu niepotrzebny szajs. To Allegro Lokalnie jest utrudnieniem także dla kupujących, którzy teraz nie znajdą wszystkiego na głównym Allegro. Chyba ich pojechało, że będzie tylko 50 ogłoszeń, jak mam teraz grubo ponad to - znikną mi, kiedy wystawienie kosztuje sporo czasu?
Zmiany jak dla mnie niepotrzebne, nieuzasadnione, szkodliwe (jednym słowem: debilne). Nie wiem, po co to wszystko, może chcą powalczyć z OLX-em. Mam nadzieję, że się na tym przejadą i stracą sporo forsy na prowizji, a najlepiej, żeby pojawiła się jakaś alternatywa (polski Amazon?), żeby ten ich monopol się skończył.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline misiokles

« Odpowiedź #929 dnia: Nd, 03 Listopad 2019, 15:31:30 »
Alternatywa pojawiła się już dawno ebay.pl - ale nigdy nie zdobyła popularności