Autor Wątek: Sklepy internetowe, stacjonarne - wrażenia z zakupów  (Przeczytany 479091 razy)

Offline parsom

Odp: Sklepy internetowe, stacjonarne - wrażenia z zakupów
« Odpowiedź #855 dnia: Śr, 23 Październik 2019, 20:37:58 »
No nie - to do Antariego było.

Offline VooDoo-79

« Odpowiedź #856 dnia: Śr, 23 Październik 2019, 21:08:05 »
Wynika z tego że @Antari jest w czepku rodzony skoro jemu Livro wysyła komiksy owinięte Folią bo ja zamówiłem u nich 2 razy i zero zabezpieczeń a zawartość wrzucona w tak cienki karton że wszystko poobijane. Od paru lat zamawiam w różnych sklepach ale takiego dziadostwa jak od Livro to nie uświadczyłem. Sorry @Antari nie mam zdjęć na poparcie moich słów ale nie zarzucaj bajdurzenia bo skoro tak wiele złych słów w/w księgarnia doświadczyła to chyba raczej nikt bez powodu tego nie robi tylko ostrzega innych z czym się spotkał 

Offline Wolvi

« Odpowiedź #857 dnia: Śr, 23 Październik 2019, 23:56:32 »
Zamawiałem w Livro kilka razy , tak jak Antari zapakowane miałem komiksy w twardych okładkach  5 sztuk tylko raz.

Offline marcinp

« Odpowiedź #858 dnia: Cz, 24 Październik 2019, 00:20:00 »
dzisiaj otrzymalem swoja paczke z livro. wszystko latalo ale o dziwo szkód brak. zadnego obicia. najwyrazniej kurier traktowal to delikatnie

Tysonek

• Gość
« Odpowiedź #859 dnia: Cz, 24 Październik 2019, 08:48:15 »
Na około 15 zamówień z livro w kwotach 200-600 żadne nie było tak zapakowane, zawsze latało luzem. Raz nawet dostałem zamówienie w kopercie bąbelkowej, ale trzeba przyznać że livro to farciarze jakich mało bo tylko dwa komiksy wymieniałem u nich przez całą historię zamówień.

Offline stachel

« Odpowiedź #860 dnia: Cz, 24 Październik 2019, 08:56:07 »
No i reguła jest prosta. Jak nie ma reklamacji, ludzie kupują, to po co pakować lepiej. Zawsze jakiś odsetek będzie uszkodzony i nawet najlepsze pakowanie temu nie zaradzi. Oczywiście część osób przez to w ogóle nie kupi, ale widocznie sklep oszacował, że obecny model się dla nich sprawdza.

Użytkownik usunięty53490

• Gość
« Odpowiedź #861 dnia: Cz, 24 Październik 2019, 09:33:13 »
I do tego jest jeszcze jedna kwestia - niestety w Polsce jest tak, że klienci bardzo chętnie narzekają i wystawiają negatywne opinie, a gdy wszystko jest w porządku, to nawet się na ten temat nie zająkną. Dlatego czasem może się wydawać, że sklep ma generalnie negatywną opinię, pomimo tego, że w rzeczywistości jest to zaledwie odsetek na granicy błędu statystycznego.

Offline stachel

« Odpowiedź #862 dnia: Cz, 24 Październik 2019, 09:45:43 »
@Apasz Proszę o źródło tych badań, ew informację, że prowadzisz własny biznes i masz takie doświadczenie. Z mojej obserwacji sklepów (a zakupy obecnie głównie robię w sieci) wniosek wyciągnąłem odwrotny, ale bez choćby ankietyzacji ciężko jakakolwiek tezę obronić.

Offline Antari

« Odpowiedź #863 dnia: Cz, 24 Październik 2019, 10:00:03 »
I do tego jest jeszcze jedna kwestia - niestety w Polsce jest tak, że klienci bardzo chętnie narzekają i wystawiają negatywne opinie, a gdy wszystko jest w porządku, to nawet się na ten temat nie zająkną. Dlatego czasem może się wydawać, że sklep ma generalnie negatywną opinię, pomimo tego, że w rzeczywistości jest to zaledwie odsetek na granicy błędu statystycznego.

W 100% prawda, choć statystyczny Kowalski, który jest tylko klientem tego nie rozumie. Czyżbyś pracował kiedyś przy obsłudze jakiegoś sklepu albo sam prowadzisz? Widać w tym poście trochę doświadczenia. Niestety mało jest osób, które mają szersze horyzonty w tej kwestii.

No i dochodzi do tego polska mentalność. Jeżeli wszystko było ok to nic się nie należy. Żadna pochwała, ani nawet zwykłe dziękuję. Jeżeli można się do czegoś przyczepić to trzeba to zrobić. Wysmarować posta na forum, zgnoić sklep i ulżyć sobie. A przyczepić można się do wszystkiego. Zapewniam. Apogeum tej patologii jest na allegro.

Zresztą dotyczy to nie tylko sklepów i sprzedaży w internecie, wystarczy popatrzeć na posty na forum odnośnie komiksów. Zazwyczaj dominują te, w których ludzie na coś narzekają, są rozczarowani, nie spełniło oczekiwań itd. Bo to jest bardziej zabawne, bardziej podniecające, taka nasza natura. Niewiele ludzi potrafi się od tego odciąć. Ile osób w ostatnim czasie napisało recenzję/odczucia z lektury w której napisali, że im się podobało? No właśnie. W większości przypadków pozytywne odczucia są przemilczane, a negatywne głośno wygłaszane.

Co z tego, że w livro codziennie wyjeżdża kilkaset zamówień, które dochodzą tak jak MOJE w stanie perfect, skoro z 5 osób na forum napisało, że miało kiedyś tam z nimi problemy. Trzeba odradzać ten sklep!
« Ostatnia zmiana: Cz, 24 Październik 2019, 10:04:11 wysłana przez Antari »

Użytkownik usunięty53490

• Gość
« Odpowiedź #864 dnia: Cz, 24 Październik 2019, 10:11:00 »
No przy takim rozważaniu, to można pójść nawet dalej, bo np. lepiej "sprzedają" się negatywne newsy w mediach, a w ramach publicystyki, zamiast merytorycznej rozmowy dwóch ekonomistów, ludzie wolą obejrzeć jak dwoje największych oszołomów z przeciwnych ugrupowań politycznych obrzucają się inwektywami ;) Taka to Polska właśnie.

Sklepu internetowego nie prowadziłem, po prostu obserwuję rzeczywistość ;) No i trochę gadałem z ludźmi prowadzącymi takie sklepy, którzy jedynie potwierdzają moje obserwacje. Co do doświadczenia, to czerpię je z okazjonalnej sprzedaży na Allegro, czy OLX, jak pewnie wielu tutaj. I np. obserwuję negatywny trend nadużywania przywilejów konsumenckich przez kupujących. Bo wielu takich próbuje je wyegzekwować na mnie, czyli osobie prywatnej, której prawo konsumenckie nie obowiązuje. Natomiast współczuję prowadzącym sklepy internetowe, bo wg mnie do tego trzeba mieć nerwy ze stali. Ja bym nie dał rady przy tej liczbie dzbanów czepiających się o każdy szczegół, najpierw coś kupujących, a potem się rozmyślających, oczekujących natychmiastowej wysyłki, itp.

@stachel: Google.pl

Online xanar

« Odpowiedź #865 dnia: Cz, 24 Październik 2019, 10:44:08 »
No a co mają pochwalić sklep za złe pakowanie  :)
Tutaj trochę więcej negatywnych opinii niż pięć, pozytywne też są, możecie sobie porównać z innymi sklepami jak wypada  :)
https://www.opineo.pl/opinie/livro-pl

To co ty tutaj wypisujesz to jest jakiś mały procent.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Użytkownik usunięty53490

• Gość
« Odpowiedź #866 dnia: Cz, 24 Październik 2019, 11:43:36 »
Na Opineo fatalnie, jedynie 51% pozytywnych opinii na 164 wystawione, dramat....
Hm, ale na Google już średnia gwiazdek 4/5 i 233 opinie.
Na Ceneo natomiast średnia z ostatnich 12 miesięcy 4,5/5 przy ok. 3,5 tys. opinii, a średnia w ogóle to 5/5 przy ponad 15 tys. opinii.

Fajnie sobie dobierasz dane żeby pasowały do twojej teorii.

Online xanar

« Odpowiedź #867 dnia: Cz, 24 Październik 2019, 11:59:28 »
Wrzuciłem pierwszy lepszy link, który mi się w wyświetlił.
Czyli co wg ciebie to bardzo dobry sklep 5/5  ;D i ci ludzie co tu piszą, że słabo pakują to po prostu kłamią i nie wiedzą co mówią  ;D To pewnie te "dzbany czepiające się o każdy szczegół," ;D

Offline Antari

« Odpowiedź #868 dnia: Cz, 24 Październik 2019, 11:59:48 »
Wiadomo, że dobierają. Tak samo Xanar i reszta narzekaczy upierają się przy swoich twierdzeniach w żadnym stopniu nie odnosząc się do mojego posta ze zdjęciami i opisem. niewygodne argumenty niepasujące do wygodnej teorii warto pominąć.

Ja mam z siebie debila robić i pisać, że wrzucają w luźny karton, a wczoraj dostałem przesyłkę opakowaną ciasno w grubym kartonie i z masą bąbla. Musiałbym na głowę upaść.

A patrząc na te przywołane opinieo, wystarczy zobaczyć jaki odsetek z tych opinii jest weryfikowany przez OpiConnect. Widać księgarnia podejmuje próby wyjaśnienia każdej sytuacji. W większości dotyczy to zbyt późnej wysyłki towaru a nie pakowania.
« Ostatnia zmiana: Cz, 24 Październik 2019, 12:03:16 wysłana przez Antari »

Online xanar

« Odpowiedź #869 dnia: Cz, 24 Październik 2019, 12:09:48 »
ja np. nie mogę zdjęcia zrobić bo jak mi to przyszło, to spakowałem i im od razu odesłałem.
A wcześniej jak od nich dostawałeś paczki to też tak miałeś spakowane wszystkie, no jakoś śmiem wątpić, pewnie wyglądy jak większości narzekaczy tutaj włącznie ze mną.