Autor Wątek: Sklepy internetowe, stacjonarne - wrażenia z zakupów  (Przeczytany 478733 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mani78

Odp: Sklepy internetowe, stacjonarne - wrażenia z zakupów
« Odpowiedź #810 dnia: Pn, 21 Październik 2019, 19:28:16 »
Zamówienie od Ravelo - 4 komiksy w twardej okładce wrzucone luzem do kartonu. Nawet się nie pofatygowali, żeby to folią bąbelkową owinąć - mimo, że przy składaniu zamówienia poprosiłem o solidne zabezpieczenie komiksów. Od dzisiaj omijam szerokim łukiem...

Offline VooDoo-79

« Odpowiedź #811 dnia: Pn, 21 Październik 2019, 19:44:43 »
Można mówić w swoim imieniu, że miało się przykre doświadczenia z tym dyskontem ale po co wygłaszać arbitralnie zakaz kupowania?
Klasycznie zapytam, który dyskont pakuje waszym zdaniem idealnie. Bo bonito ani gildia już się do nich nie zaliczają.

Napiszę po raz enty Livro omijać szerokim łukiem, gorszego pakowania jak u nich nie doświadczyłem nigdzie sam karton i nic więcej wszystko lata jak armata. Gildia czy Bonito to w porównaniu do nich Ekstraklasa i to jest Fakt przez duże F.

Offline carnivale

« Odpowiedź #812 dnia: Pn, 21 Październik 2019, 19:51:38 »
Może już zostawmy Livro w spokoju. Każdy musi tego doświadczyć osobiście. Natomiast ktoś kto się na nich skaleczy nie będzie mógł napisać , że nie był ostrzegany.

Offline carnivale

« Odpowiedź #813 dnia: Pn, 21 Październik 2019, 20:06:14 »
Pierwsze zamówienie w sklepie internetowym dadada.pl . Generalnie wszystko  ok , cena świetna, przesyłka za 1zł do kiosku ruchu, tylko jak ktoś z Was będzie składał zamówienie jako niezarejestrowany proszę nie wpadać w panikę , że nie dostajecie na meila żadnych monitów odnośnie statutu przesyłki. Ja jedyne co dostałem to sms , że paczka jest już do odbioru. Być może jakaś awaria systemu a być może tak ma być.

Offline Antari

« Odpowiedź #814 dnia: Pn, 21 Październik 2019, 20:45:58 »
Ale chyba jednak jest różnica między wsadzeniem komiksów w cienki karton, a owinięciem ich w folię przed włożeniem do kartonu?

Szczerze mówiąc - nie ma. Wszystko zależy jak kurier się obchodzi z paczką, pakowanie to kwestia drugorzędna. Akurat pracuję w branży wysyłkowej i do klienta potrafiła dojść paczka 3 raz z uszkodzonym przedmiotem pomimo stosowania potrójnej warstwy zabezpieczającej (karton, bąbel potem pakujesz to w karton i bąbel i dalej karton bąbel). Czy ktoś jest w stanie to sobie wyobrazić?

A z drugiej strony dostaniesz klienta, który cie dojedzie za stosowanie za dużej ilości folii, taśmy i kartonu. Bo przecież to niezgodne z zasadami "no waste" i planeta umrze.

No to pakujesz w karton z odzysku i wypychasz gazetkami z Lidla. Na co klient pisze oburzony, że dostał jakieś śmieci i wyrzucił bez patrzenia co jest w środku. :)

Sam karton to wystarczające pakowanie w przypadku tego typu artykułów jak książki. To nie szkło ani porcelana.

Jeżeli dochodzą wam walnięte paczki to macie problem z kurierem/przewoźnikiem/sortownią i tyle.

Trzeba wybrać inną formę dostawy.

« Ostatnia zmiana: Pn, 21 Październik 2019, 20:49:08 wysłana przez Antari »

Offline parsom

« Odpowiedź #815 dnia: Pn, 21 Październik 2019, 20:58:52 »
Fakt, nie zawsze należy przesadzać z tą folią, w końcu to też prędzej czy później zostaje śmieciem. W przypadku lekkich książek/komiksów - pakowanie nie jest tak ważne. W przypadku ciężkich, twardookładkowych - karton też by wystarczył, ale jednak nieco grubszy i z końcami wystającymi poza obwód zawartości, żeby chociaż dać im szansę na przyjęcie uderzenia. Plus - sensowne ułożenie w tym kartonie i takie zaklejenie, żeby zawartość nie latała sobie luzem. I tu znowu wracamy do książki zażaleń Livro (ale nie tylko).

Offline death_bird

« Odpowiedź #816 dnia: Pn, 21 Październik 2019, 21:05:13 »
A z ciekawości i jeśli to nie jest tajemnica: co zamawiałeś, bo zajrzałem teraz na ich ofertę i cenowo nie mają podejścia do Tantis...

Edycja:
Otrzymałem właśnie wiadomość, że moje zamówienie (jedna pozycja) jest opóźnione z powodu wyjątkowo dużego zainteresowania ofertą Bonito i co się z tym wiąże (zapewne) zawaleniem robotą.
I tak się teraz zastanawiam: czy jest aż tak dobrze, czy może jednak aż tak niedobrze...
No bo tak na logikę to ani sezon prezentowy, ani dodatkowych super, hiper, ekstra rabatów, a o nagły, skokowy wzrost poziomu czytelnictwa rodaków nie podejrzewam.
Dziwne.
« Ostatnia zmiana: Pn, 21 Październik 2019, 21:16:04 wysłana przez death_bird »
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline xanar

« Odpowiedź #817 dnia: Pn, 21 Październik 2019, 21:13:42 »
Ta, jasne pakowanie nie jest ważne, ciekawych rzeczy się tu dowiaduje, jakoś posprzedawałem tych komiksów trochę na a... i jakoś nikt mi nigdy nic nie napisał, że coś mu uszkodzone przyjechało.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline carnivale

« Odpowiedź #818 dnia: Pn, 21 Październik 2019, 21:21:17 »
Zamawiałem książkę , jedną z części cyklu Herezji Horusa więc jeżeli chodzi o komiksy to faktycznie mogą być mało atrakcyjni, natomiast jak już pisałem z tą przesyłką za 1 zł wyszło mi w tym czasie najtaniej ze wszystkich sklepów , które to miały.

Offline starcek

« Odpowiedź #819 dnia: Wt, 22 Październik 2019, 09:36:12 »
Napiszę po raz enty Livro omijać szerokim łukiem, gorszego pakowania jak u nich nie doświadczyłem nigdzie sam karton i nic więcej wszystko lata jak armata. Gildia czy Bonito to w porównaniu do nich Ekstraklasa i to jest Fakt przez duże F.
A jak jest punktem odbioru? Czekają spakowane, czy tak jak w bonito luzem, tak że od razu można ocenić stan?
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Użytkownik usunięty53490

• Gość
« Odpowiedź #820 dnia: Wt, 22 Październik 2019, 09:49:58 »
A jak jest punktem odbioru? Czekają spakowane, czy tak jak w bonito luzem, tak że od razu można ocenić stan?

Czekają spakowane (nie miałem zarzutów do pakowania), ale zakładam, że możesz sobie otworzyć paczkę na miejscu i w razie czego od razu zareklamować/zwrócić.

Mnie natomiast ciekawi jaki odsetek komiksów zamówionych w Livro i rzekomo źle spakowanych, dotarły do adresatów uszkodzone? Bo z tego co widzę, większość głosów krytycznych sprowadza się do oceny stanu pakowania i stwierdzenia, że "komiksy dotarły nieuszkodzone, ale to tylko łut szczęścia". Czyli takich "łutów szczęścia" jest bardzo dużo. Czyli pakowanie jest ok.

Offline asx76

« Odpowiedź #821 dnia: Wt, 22 Październik 2019, 10:06:24 »

Mnie natomiast ciekawi jaki odsetek komiksów zamówionych w Livro i rzekomo źle spakowanych, dotarły do adresatów uszkodzone? (..) Czyli pakowanie jest ok.

Jeśli komiksy wrzucone luzem i "latające" w środku kartonowego pudełka uważasz Pan za dobre pakowanie, to pozwolę sobie tego nie skomentować, bo musiałbym użyć wulgaryzmu :P
O ile zafoliowane "fabrycznie" tytuły mogą przetrwać powyższe "pakowanie", o tyle już takie w twardej oprawie mają zdecydowanie większe szanse na uszkodzenia okładek. Większy ciężar = większa siła oddziaływania podczas "lotów" w kartonie "na golasa" (bo w przypadku HC "fabryczna" folia na nic się nie zda).

Offline history

« Odpowiedź #822 dnia: Wt, 22 Październik 2019, 10:33:48 »
Po co spamować i wałkować temat po raz enty.
Jak książki czy komiksy są luzem to mówienie, że wszystko zależy od przewoźnika to brednie. Jeszcze nigdy nie miałem uszkodzonych rzeczy (nie tylko książek) które były dobrze zapakowane, a przerobiłem kilka punktów odbioru i firm kurierskich.
Za to Livro połowa zamówień była słaba i podziękowałem.

Jak ktoś lubi ryzyko niech zamawia.

Użytkownik usunięty53490

• Gość
« Odpowiedź #823 dnia: Wt, 22 Październik 2019, 10:36:41 »
Dla mnie dobre pakowanie to takie, które nie spowodowało uszkodzeń, proste. Jeżeli na tyle zgłaszanych tu "nieprawidłowości" Livro nie było ani jednego uszkodzonego komiksu, to uważam, że robicie z igły widły.

Offline xanar

« Odpowiedź #824 dnia: Wt, 22 Październik 2019, 11:00:49 »
Powiedzmy, że masz dwie takie same przesyłki tak samo zapakowane, jedna dociera uszkodzona a druga nie, czy to jest dla ciebie dobre pakowanie ?
Twój komiks jest lepszy niż mój