Autor Wątek: Sklepy internetowe, stacjonarne - wrażenia z zakupów  (Przeczytany 477674 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline misiokles

Odp: Sklepy internetowe, stacjonarne - wrażenia z zakupów
« Odpowiedź #405 dnia: Śr, 17 Kwiecień 2019, 21:55:07 »
Jakiej afery z masterpassem? Nie pamiętam :-\ Nakupiłem masę rzeczy wtedy bez problemów.
Tak - i pewnie jak pamietasz, najlepiej się opłacało kupować komiksy takie, żeby końcowa cena przekraczała bodajże 25 zł, wówczas wysyłka do kiosku Ruchu za free. Dlatego wychodziliśmy z kiosków z 20 paczuszkami na rękach :)
Przez pierwsze tygodnie promocji wszystko było cycuś glancuś - potem w tym Merlinie chyba się zorientowano, że ci komiksiarze za dużo kupują i kombinują. I się zaczęło - już przesyłka nie była darmowa, ucięli dostęp do części kiosków, anulowanie zamówień i obcinanie dostępnych kuponów. Chyba każdy z nas skorzystał tam z tej promocji na początku, ale pod koniec jej trwania to już był wałek za wałkiem. Teraz chyba są wyczuleni na komiksiarzy i od razu zapala im się czerwona lampka :)

Offline Murazor

« Odpowiedź #406 dnia: Śr, 17 Kwiecień 2019, 22:05:17 »
Okej, to dzięki za przypomnienie. Mnie nic takiego nie spotkało, więc pewnie dlatego nie kojarzyłem.

Taki rabat wychodził po zastosowaniu kodu, który SAMI WYSYŁALI i reklamowali.
Dokładnie i też kupowałem komiksy z ponad 50% rabatem, chociażby w ravelo. Jakiś masterpass + kod był chyba.

Offline parsom

« Odpowiedź #407 dnia: Śr, 17 Kwiecień 2019, 22:43:33 »
Co do potęgi merlina, to przypominam, że kilka lat temu w zasadzie już nie istnieli. Więc jest nadzieja. Z tego co widziałem w internecie, to nagrabili sobie ostatnio nie tylko u komiksiarzy.
A przy okazji chcę pochwalić chodnik literacki. Jakiś czas temu dostałem kod na 3 książki 42% taniej czy coś w tym stylu. Wrzuciłem do koszyka Hellboya i dwa BBPO. I patrzę, że płacę tylko za jeden z tych tomów (w cenie promocyjnej), a dwa pozostałe mam za grosz czy dwa. Myślę sobie - pomyłka, nie wyślą, nie będę się potem bujał ze zwrotami pieniędzmi, więc kliknąłem płatne przy odbiorze. I wysłali, chociaż tutaj zrozumiałbym gdyby anulowali.

Offline Cringer

« Odpowiedź #408 dnia: Śr, 17 Kwiecień 2019, 23:15:04 »
Co do potęgi merlina, to przypominam, że kilka lat temu w zasadzie już nie istnieli. Więc jest nadzieja.
a dopiero co kilka osób cieszyło się że to właśnie merlin wykupił nieprzeczytane.pl. Ile ludków tyle opinii.

Offline xanar

« Odpowiedź #409 dnia: Śr, 17 Kwiecień 2019, 23:23:47 »
Okej, to dzięki za przypomnienie. Mnie nic takiego nie spotkało, więc pewnie dlatego nie kojarzyłem.
Dokładnie i też kupowałem komiksy z ponad 50% rabatem, chociażby w ravelo. Jakiś masterpass + kod był chyba.

Tam w tej dzikiej promocji było sześćdziesiąt parę złoty za 100 Naboi, chyba też z tymi wszystkimi kodami. W Ravelo też w miarę szybko się ogarnęli i coś tam zaczęli zmieniać, zresztą tam też było, że oszukują bo już za pół darmo nie ma i taki tam, eh.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Antari

« Odpowiedź #410 dnia: Cz, 18 Kwiecień 2019, 01:52:38 »
Dokładnie jak ktoś tu pisał. Promocja bez kodu rozdawanego na tłusty czwartek wcale nie była dobra (taniej było np. na bonito), więc zakładanie, że to był "błąd" jest po prostu śmieszne. To nie była sytuacja, ojej ktoś kliknął i wyskoczył rabat procentowy. Rozdawali kod w zaplanowanej i przemyślanej akcji marketingowej, wysyłali maile. To nie był błąd. Zakładanie, że to był błąd oznacza założenie, że cała kampania była błędem. 50% od okładkowej to nie jest coś niemożliwego, nawet na nowości. Przypominam, że na nowości 40% to już obecnie standard.

Kusili dobrą promocją, zwodzili ponad miesiąc, obracali naszą kasą z preorderów. Koniec końców oddali po dalszym przeciąganiu terminu, innym jak widać do dziś nie oddali. Niektóre biznesy w Polsce tylko na takich darmowych pożyczkach bazują.
« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Kwiecień 2019, 01:54:35 wysłana przez Antari »

Offline xanar

« Odpowiedź #411 dnia: Cz, 18 Kwiecień 2019, 08:12:24 »
Jeżeli to nie był błąd, to dlaczego nie wysłali ? Przecież to można bardzo łatwo sprawdzić, kupić po cenie bez promocji i poczekać. Jak wam nie wyślą w "normalnej" cenie to będzie sprawa jasna  :)

Przypominam, że na nowości 40% to już obecnie standard.

Bez żadnych kodów z Ceneo to 40% widzę na takie "BBPO. Piekło na Ziemi 1" w 3 sklepach.
Standard to jest bardziej jakieś 30%.
« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Kwiecień 2019, 08:22:10 wysłana przez xanar »

Małpisyn

• Gość
« Odpowiedź #412 dnia: Cz, 18 Kwiecień 2019, 09:46:56 »
Panowie, ze swoje strony tylko dodam, że prawnie można uchylić się od skutków prawnych oświadczenia złożonego pod wpływem błędu tylko wtedy, gdy błąd został wywołany przez drugą stronę czynności, chociażby bez jej winy, albo gdy wiedziała ona o błędzie lub mogła z łatwością błąd zauważyć. W tej sytuacji nie można mówić, że klient mógł wiedzieć o błędzie (lub go zauważyć) - promocja obejmowała bardzo ograniczoną liczbę artykułów (200?), w kategorii komiksów było tylko 100 naboi (no, może jeszcze te pseudo komiksy paragrafowane), więc klient miał prawo myśleć, że to celowy zabieg. Błędem jest sprzedaż laptopa za 1 zł i to bez żadnej promocji.

O powyższym Merlin wie, dlatego nikt nie otrzymał informacji (jak podajecie powyżej) pt. przepraszamy, to błąd, to się nie powtórzy.

Ja jestem co najwyżej zawiedziony poziomem prowadzenia biznesu w PL - strata kilku złotych na kilkudziesięciu pozycjach to nic wielkiego dla takiego molocha jak Merlin. Nie podejrzewałem, że na takim etapie zapada decyzja komercyjna, czy wysyłać przedmioty czy olewać klienta, przytaczając żałosne tłumaczenia, że mają na stanie pozycję, ale to zupełnie inna pozycja, więc jej nie wyślą. Oczywiście, zgadzam się, że jak pojawią się dzikie promocje na Merlinie, wszyscy tam polecą (w tym ja) - to nie ulega wątpliwości.
« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Kwiecień 2019, 09:48:58 wysłana przez Małpisyn »

Offline Antari

« Odpowiedź #413 dnia: Cz, 18 Kwiecień 2019, 10:46:52 »
Jeżeli to nie był błąd, to dlaczego nie wysłali ? Przecież to można bardzo łatwo sprawdzić, kupić po cenie bez promocji i poczekać. Jak wam nie wyślą w "normalnej" cenie to będzie sprawa jasna  :)

Ostatni akapit z mojego poprzedniego posta. Nie zastanawiałeś się nigdy na jakiej zasadzie działają pre-ordery i co się z Twoimi pieniędzmi dzieje? Leżą sobie bezpiecznie na koncie i czekają aż pozycje spłyną do magazynów, hm?  8)

Bez żadnych kodów z Ceneo to 40% widzę na takie "BBPO. Piekło na Ziemi 1" w 3 sklepach.
Standard to jest bardziej jakieś 30%.

To jest jakaś magiczna granica od której to już standard? Masz jakiś problem z kupieniem w 3 sklepach, które mają to w 40% rabatach? A to i tak tylko start. W zasadzie należałoby stwierdzić, że +40% rabaty to już standard, bo kody są non stop jakieś. Nowości Egmontu od ręki np. na Livro z 40% rabatem od tygodni. UWAŻAJMY to na pewno błąd :D
« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Kwiecień 2019, 10:54:55 wysłana przez Antari »

Offline xanar

« Odpowiedź #414 dnia: Cz, 18 Kwiecień 2019, 11:06:51 »
Nie wiem czy jest jakaś magiczna granica, ale to ty stwierdziłeś, że jest jakiś standard 40%. Standard byłby wtedy gdyby wszędzie było 40%, a nie jest (zresztą sam piszesz, ze jest w 3 sklepach ;D czyli taki standard, który nie jest standardem ;D ). Odnośnie zakupów w Livro jest tu dużo komentarzy, większość raczej mało przychylna. Nikt nie napisał, że rabat 40% jest błędem, tworzysz jakieś dziwne teorie, mowa była o rabacie powyżej 50%.

Offline Antari

« Odpowiedź #415 dnia: Cz, 18 Kwiecień 2019, 11:54:36 »
Nie sprawdzałem na ilu jest 40%, ale generalnie od miesięcy kupuję z takim rabatem i ze świeca szukać tutaj osób, które kupują po okładkowych albo poniżej rabatów 40%, chyba, że wyznawcy gildii, stacjonarnych Empików albo sklepu Egmontu z uwagi na darmowe reklamówki. 40% to jest już standard, nie ma miesiąca w którym byś nie kupił pakietu z takim rabatem. Opinie odnośnie każdego sklepu są skrajne, nawet na bonito i aros, które zawsze pakowały idealnie znalazły się tutaj opinie, że słabo... Na bonito z KDR i rabatami lojalnościowymi wychodziło powyżej 40%, a z kodami jeszcze więcej. Mówimy o różnicy ~10% względem promocji na Merlinie, czyli taniej o ~11 zł na tym tomie 100 Bullets. O jakim ty błędzie mówisz, to śmieszne. O błędzie można mówić, jak ktoś wystawi telefon za 1500 zł za 1 zł. 11 zł to jest żart, nie takie promocje już były. Merlin nie ma żadnego usprawiedliwienia.

A jakbyś dalej nie ogarniał o co chodzi, małe wytłumaczenie. Na okrągło liczmy, że z promocji skorzystało z 200 osób. Może więcej, może mniej. Każda zrobiła zakupy za minimum 100 zł, bo samo 100 bullets wychodziło po 58 zł. Ode mnie wyciągnęli 150. Możliwe, że były też osoby po 200 zł. Merlin zrobił sobie kredycik na 20K na 2 miesiące przy zerowym % na załatanie jakichś dziurek. Jeżeli średnia wartość transakcji wynosiła 200, to było to 40K. Oczywiście po tym okresie musieli co nieco oddać, ale te dziury załatają kolejne pre-ordery i tak to się kręci. Normalnie firmy obracają kasą z preorderów ale ostatecznie realizują zobowiązania. A Merlin postanowił pójść bo bandzie i mieć to w *****.
« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Kwiecień 2019, 12:14:07 wysłana przez Antari »

Offline xanar

« Odpowiedź #416 dnia: Cz, 18 Kwiecień 2019, 12:27:07 »
Proponuje sprawdzić słowo standard w słowniku, to że w paru skalpach masz 40% to nie jest standard !
Jakby te 100 Naboi kosztowało tyle co wszędzie to ludzie nie kupiliby w Merlinie, tylko tam gdzie zawsze.
Na Livro strasznie dużo ludzi narzeka w porównaniu do Bonito, nie każdy ma dodatkowe rabaty. (na Bonito aktualnie jest 25% rabatu, gdzie ten twój standard ? )
Skoro wg ciebie to nie był błąd, to dlaczego nie wysłali. Małpisyn napisał, że w tej promocji był tylko jeden komiks, przecież to ewidentnie przez pomyłkę komuś się wrzuciło. To jak zachowuje się sklep to zupełnie inna spawa.

Ja wiem, że mieszkamy w Polsce (każdy chce kupić jak najtaniej), ale cena zakupu wyznacza też, jakość obsługi itd. - akurat w tym przypadku Merlin.
Livro - tanio, ale słabe pakownie.
Fantastyczne Światy drożej, ale dobre pakowanie. Coś za coś.
Niestety to nie jest Ameryka i takiego InStockTrades raczej nie będzie.

Offline Antari

« Odpowiedź #417 dnia: Cz, 18 Kwiecień 2019, 13:23:42 »
Kolejny raz napiszę to samo. 100 Naboi na Merlinie kosztowało tyle co wszędzie lub nawet było droższe niż w niektórych dyskontach z rabatami i kodami. Do czasu aż zaczęli wysyłać kody z okazji tłustego czwartku na Merlinie na dodatkowe procenty. I wtedy nastąpił moment, że 100 Naboi stało się tańsze o 10% niż u konkurencji. I wtedy gros ludzi postanowiło skorzystać z promocji, którą sami wciskali wysyłaniem maili i wiadomości. To nie są akcje typu "ups pracownik się pomylił i wskoczył za duży rabacik na 1 pozycję". To jest świadome wprowadzanie w błąd, świadoma akcja mająca na celu wyłudzenie kasy na 2 miesiące i obracanie nimi.

Ale trochę nie wiem po co się produkuję i próbuję Cię czegoś nauczyć skoro nie czytasz poprzednich postów.

W kwestii standardu 40% się nie dogadamy. Może niech każdy pozostanie przy swoich twierdzeniach. Ja nie pamiętam już kiedy brałem coś z nowości z niższym rabatem, więc dla mnie to standardowa wysokość. Ty potrzebujesz mieć we wszystkich sklepach. Nie pozostaje nic innego jak tylko się zgodzić i stwierdzić, że w Polsce obowiązuje standard okładkowy  ;D
« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Kwiecień 2019, 13:26:08 wysłana przez Antari »

Offline xanar

« Odpowiedź #418 dnia: Cz, 18 Kwiecień 2019, 13:50:40 »
No to całe szczęście, że tylko jeden sklep tak robi i nie jest to standard, czy może należy uważać na  rabaty powyżej 40% i liczyć się z tym, że "To jest świadome wprowadzanie w błąd, świadoma akcja mająca na celu wyłudzenie kasy na 2 miesiące i obracanie nimi. "  ;D

No ja też nie wiem po co się produkuje i próbuje Cię czegoś nauczyć, ale cóż, ciężko sięgnąć do słownika.

Nie ma czegoś takiego jak standard 40%, równie dobrze możesz napisać, że jest ok. 50% bo tyle masz w Bonito przez paręnaście dni jak jest 35% od okładkowej.

Offline Pawelek

« Odpowiedź #419 dnia: Cz, 18 Kwiecień 2019, 13:51:37 »
Fajnie, że narobili sobie koło dupy tą akcją bo nie lubię takich cwaniackich "promocji":
-50% na wszystkie książki
z listy, na której jest 5 pozycji
Szkoda tylko tych, którzy zamówili, czekali i nie dostali. Kasa zamrożona, kupując gdzieś indziej mogliby sobie dorzucić do innego zamówienia a tak niektórzy koszty przesyłki dodatkowo poniosą. Tak jak @Małpisyn napisał, nie mieli podstaw do anulowania zamówień, ale kto będzie się za takie coś po sądach ciągał, szkoda czasu nawet na pisanie maili do nich.
Wy, którzy czujecie się wykorzystani: Nie frasujcie się! Dokonałem za Was wendety, kupiłem u nich drugi tom Sandmana ze zniżką 80%. 8) Wysłali bez zająknięcia. Magia Allegro.  ;)