Autor Wątek: Róbmy dobrze  (Przeczytany 42541 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Róbmy Dobrze

Odp: Róbmy dobrze
« Odpowiedź #225 dnia: Nd, 11 Sierpień 2024, 12:02:30 »

"Vermis" autorstwa Plastiboo, czyli jeden z moich absolutnych bestsellerów (sprzedałem już prawie pół tysiąca egzemplarzy!) - nazywany przez wydawcę "oficjalnym poradnikiem do gry, która nie istnieje", ten artbook podbił serca ludzi na całym świecie. Obecnie zbieram zamówienia na ósmy (!) dodruk pierwszej części (https://robmydobrze.pl/produkt/vermis-i-lost-dungeons-and-forbidden-woods/) i drugi drugiej (https://robmydobrze.pl/produkt/vermis-ii-mist-mirrors/). Następna dostawa z włoskiego Hollow Press jest zapowiedziana na końcówkę września 2024.
Róbmy Dobrze to internetowy sklep z komiksami, fanpejdż na Fejsie i kanał na YouTube, na którym rozmawiam z twórcami i wydawcami komiksowymi.

Offline Łazur

« Odpowiedź #226 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 08:35:15 »
Saga związana z zamknięciem RD trwa. Wczorajszy wpis to ponowne biadolenie na wszystko tylko nie na to co doprowadziło do takiej sytuacji - długi wzięły się nagle i z nikąd i nie można było zrobić nic by zapobiec tej sytuacji:

FB RÓBMY DOBRZE / 21 sierpnia 2024 / 20:02
W ogóle co za koszmar. Ze względu na to, że mój sklep od długiego czasu tracił sporo pieniędzy, ubiegałem się jako firma o umorzenie części zaległych składek ZUS-u, których nie miałem z czego płacić. Jest przewidziana taka możliwość, można się o to ubiegać z różnych tytułów, a jednym z nich jest “trudna sytuacja finansowa”, którą ZUS opisuje jako “po opłaceniu należności składkowych nie mógłbyś zaspokoić niezbędnych potrzeb życiowych Twoich i Twojej rodziny”. Wpisuję się w te założenia idealnie, bo sam kredyt firmowy, który będę musiał jeszcze długo spłacać, w połączeniu z innymi zaległościami, zeżre sporą część mojej etatowej wypłaty. Jeśli musiałbym do tego spłacić całość zaległych składek, to na życie nie zostałoby mi niemalże nic. Plan był taki, żeby poczekać na decyzję w sprawie umorzenia, a jeśli będzie odmowa, to skorzystać z innej przewidzianej przez ZUS możliwości - rozbicia zaległości na raty. ZUS mi jednak w ogóle nie dał możliwości rozbicia tego na raty! Dziś podczas przerwy w pracy z przerażeniem odkryłem (i to dzięki powiadomieniu z mBanku!), że ZUS zrobił “zajęcie egzekucyjne”, co oznacza, że zabrali sobie to, co było na koncie, a na brakującą kwotę “wystawili minus”. Działa to tak, że każda kwota, która wpłynie na konto jest automatycznie zajmowana przez ZUS, “zmniejszając minus”, i przestanie się to dziać dopiero, kiedy konto “wejdzie na plus”. Ale to jest jeszcze nic! To “zajęcie” zrobili także na moim prywatnym koncie, na którym była moja wypłata z etatu na magazynie, która nie ma nic wspólnego z moją firmą! Nie umiem sobie tego poukładać w głowie, jakim cudem ZUS ma w ogóle takie uprawnienia, żeby zabrać komuś dosłownie wszystko co ma. Bez ostrzeżenia, bez szansy odwołania się, czy choćby rozbicia tego na raty. W sensie dosłownym (!) nie jestem w stanie sobie kupić jebanej bułki!

Wracając z pracy na rowerze po prostu pękłem i płakałem tak mocno, że ledwo widziałem drogę. Od długiego czasu moja sytuacja była cholernie trudna, bo Polska nie sprzyja prowadzeniu jednoosobowej działalności, więc stres skąd brać hajs na opłaty firmowe, to jest coś, co towarzyszyło mi nieustannie, ale to teraz rozjebało mnie zbyt mocno. Mocno żałuję, że założyłem firmę.

Znowu ruszam ten temat, bo Michał ponownie szuka frajerów (i niestety znajduje), którzy bezrefleksyjnie będą mu finansować gapiostwo i brak umiejętności w prowadzeniu biznesu. Fajnie zrzucać winę na podatki, zus i trudy prowadzenia działalności. Ale jest też druga strona, która w jakiś sposób do tego doprowadziła. A przecież w maju w tym wątku padły takie słowa:

Obecnie muszę już płacić samego tylko ZUS-u 2858,71 zł miesięcznie, co oznacza, że w gorszych dla handlu komiksami miesiącach oddaję 100% zarobku ZUS-owi.

Czyli co - musiał płacić, ale mimo wszystko nie płacił :) To wszystko jest dla mnie szyte tak grubymi nicmi, że szok. Łącznie z niedawnym pousuwaniem postów świadczących o prowadzeniu sklepu czy jego zamknięciu.

To powyższe to sytuacja związana tylko z ZUSem. Szkoda, że Michał jakoś nie wspomina, że jeszcze grube hajsy ma zaległe niektórym wydawcom - skąd na to weźmie kasę skoro nie potrafi nawet wywiązać się z podstawowych należności? Jak przedstawi sytuację obserwującym, żeby pomogli mu spłacić te i inne długi?

Tyle pytań i tak mało odpowiedzi.

PS. A w komentarzach pod wpisem nawoływanie żeby Michał szedł do mediów (no wtedy to by szybko wyszło skąd te długi i w jakiej wysokości, na bank by mu to wyszło na dobre) czy dostawał wypłatę na revoluta (stary trik alimenciarzy). Festiwal żenady.
« Ostatnia zmiana: Cz, 22 Sierpień 2024, 08:38:18 wysłana przez Łazur »
All Comics Are Beautiful

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #227 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 10:38:16 »
Przykra sprawa. Przeglądając jednak ofertę tego sklepu nie mogę oprzeć się wrażeniu, że to musiało się tak skończyć. Trochę to przypomina model doboru towaru Centrali z okolic 2013 r. i prowadzonego przez tego wydawce sklepu Picturebook (bo chyba tak to się nazywało). Póki wpływały dotacje "interes sze kręczył". A potem już równia pochyła i emigracja. Mówi się trudno.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #228 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 14:27:34 »
Mnie tam go trochę szkoda. Jakby nie patrzeć, 2800 zusu to chora kwota. Możliwe, że biznesplan był skopany i tak jak wspomniano wcześniej, zaangażowanie też nie zawsze było takie jak należy.

Offline Dalthon

« Odpowiedź #229 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 20:36:35 »
Mnie tam go trochę szkoda.

Szkoda to powinno być Ci tych którym jest winien pieniądze, zamówione komiksy (czy inne pierdolety) a nie nieudacznika (sorry, zasługuje na słowa prawdy) który winni wszystkich innych za własne błędy, których mógłby uniknąć gdyby tylko słuchał mądrzejszych od siebie.

Jakby nie patrzeć, 2800 zusu to chora kwota.

W tym jakże pięknym kraju jest ponad 2 mln (nie chciało mi się szukać dokładnych danych ale jest to ten rząd wielkości) jednoosobowych firm i płacą ZUS i jakoś funkcjonują (a wiem o czym mówię bo prowadziłem ją przez blisko 20 lat).

Możliwe, że biznesplan był skopany i tak jak wspomniano wcześniej, zaangażowanie też nie zawsze było takie jak należy.

Możliwe??? Gość by zawalił sprzedaż wody na pustyni a Ty piszesz że 'może' wszystko padło na pysk, bo nie ogarniał podstaw prowadzenia działalności, miał w d*pie swoich klientów i jedyne co potrafi to jęczeć o jałmużnę zamiast wziąć wszystko na klatę, spłacić długi (w tym dla ZUS także!) a przede wszystkim zrealizować złożone (i opłacone!!) zamówienia albo oddać pieniądze.

Można wspierać kogoś kto chce coś zmienić i potrafi słuchać a nie takiego robi ciągle to samo i oczekuje innego rezultatu (Einstein odpowiednio określił takie zachowanie).

Moja małżonka miała do czynienia z tym panem (ma dobre serce i po którymś "pomóżcie" złożyła zamówienie). Dwa nowe tytuły, więc nic skomplikowanego - co się może stać? Przesyłka dotarła (może nie szybko ale w akceptowalnym terminie), tyle że jeden tytuł okazał się nie ten który zamówiła. I tu się zaczęła się jazda. Zero odpowiedzi na mejle ze zgłoszeniem pomyłki. Po prawie 2 tygodniach, przyszła odpowiedź z elaboratem na 2 strony jaki to on jest zarobiony i ile jest na jego głowie i że jak można się jego czepiać, bo on wszystko dla ludzi a oni wilki! Cytując klasyka "witki opadły". Gość żebrze o zamówienia, realizuje je z opóźnieniem, w dodatku ze złą pozycją, nie odpowiada przez 2 tygodnie na reklamację i jeszcze j*bie klienta że ten śmie zwrócić mu uwagę. A potem zdziwienie że nie ma klientów. Januszex komiksowa.

Nie karmcie tych którzy nie robią dobrze - Wam wyjdzie to na zdrowie i jemu też bo nie potrafi ogarnąć podstaw własnej działalności (i związanej z tym odpowiedzialności!).
« Ostatnia zmiana: Cz, 22 Sierpień 2024, 20:38:15 wysłana przez Dalthon »

Offline Leyek

« Odpowiedź #230 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 20:36:46 »
Tylko, że nie ma czegoś takiego jak 2800 zł ZUS-u miesięcznie. Społeczne i fundusz pracy są stałe (ok. 1480 zł lub ok. 1600 zł z chorobowym lub mniej, bo jest opcja preferencyjnego ZUS-u w zależności od dochodu za rok poprzedni itp.) + zmienna składka zdrowotna zależna od dochodu (nie sądzę, że był na ryczalcie, tam jest trochę inaczej). Jeśli wyszła za dany miesiąc stawka 2800 zł tzn. że w tym miesiącu miał niezły dochód. To chyba dobrze, o to właśnie chodzi w biznesie.
« Ostatnia zmiana: Cz, 22 Sierpień 2024, 20:46:26 wysłana przez Leyek »

Offline Alienus66

« Odpowiedź #231 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 20:46:14 »
Ja się mogę wypowiedzieć odnośnie wypłat i wysyłki komiksów na swoim przykładzie. Nie wiem jak inni ale ja spełniłem podpunkty jakie były wypisane w celu realizacji zamówień w pomocy na stronie róbmy dobrze. Wysłał mi komiksy oraz wypłacił przelewem nie zrealizowane zamówienie.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #232 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 21:26:50 »
Tylko, że nie ma czegoś takiego jak 2800 zł ZUS-u miesięcznie. Społeczne i fundusz pracy są stałe (ok. 1480 zł lub ok. 1600 zł z chorobowym lub mniej, bo jest opcja preferencyjnego ZUS-u w zależności od dochodu za rok poprzedni itp.) + zmienna składka zdrowotna zależna od dochodu (nie sądzę, że był na ryczalcie, tam jest trochę inaczej). Jeśli wyszła za dany miesiąc stawka 2800 zł tzn. że w tym miesiącu miał niezły dochód. To chyba dobrze, o to właśnie chodzi w biznesie.

Mnie na ryczałcie wychodzi dokładnie tyle co jemu.

Offline Leyek

« Odpowiedź #233 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 22:17:34 »
No to jak poszedł w ryczałt to nie rozumiem. Kosztów pełno, obroty duże, marża niska, totalnie nieopłacalne w przypadku takiej działalności. Taka kwota zusu przy ryczałcie jest dla przychodów rocznych przekraczających 300 tys., przy takiej działalności jest to do zrobienia bez problemu.
Tyle, że stawka składki zdrowotnej odpowiada wtedy wypracowaniu ok. 14 tys. zł miesięcznie dochodu (przychód - koszty). No to albo miał tak zajebiste wyniki, że lepiej było zapłacić 1.260 zł składki zdrowotnej/m-c, bo na zasadach ogólnych byłaby jeszcze wyższa albo nic nie było ogarnięte i tracił miesięcznie ok. 800-900 zł na tą przepłaconą składkę.

Offline Róbmy Dobrze

« Odpowiedź #234 dnia: Pt, 30 Sierpień 2024, 17:26:46 »
Taka kwota zusu przy ryczałcie jest dla przychodów rocznych przekraczających 300 tys., przy takiej działalności jest to do zrobienia bez problemu.

300 tysięcy złotych przychodu to nie jest żaden niezwykły wynik - to wychodzi średnio 25000 zł miesięcznie. Sprzedając komiksów za 25000 zł mój sklep zarobiłby około 1427 zł, od czego trzeba odjąć opłaty za platformę sklepową i księgowość (600-750 zł), co zostawia 827 zł (licząc niższy pułap widełek platforma i księgowość). I z tego 827 zł trzeba opłacić ZUS, który przy tym pułapie przychodów wynosi... 2858 zł.

Liczyłem ostatnio, że przy takiej marży musiałbym mieć przychody wysokości 63 tysiące złotych, żeby wyjść na zero. Tyle w temacie. Że ja musiałem popełnić błędy? Oczywiście; całą masę - mógłbym je wyliczać. Przy pierwszej firmie się popełnia dużo błędów, słyszałem to milion razy, jak dzwonili do mnie klienci, których firmy też poupadały. Nie wyklucza to jednak faktu: rynek jest zaprojektowany pod wielkie firmy i wielkie firmy faworyzuje. Moje błędy to osobny temat.
Róbmy Dobrze to internetowy sklep z komiksami, fanpejdż na Fejsie i kanał na YouTube, na którym rozmawiam z twórcami i wydawcami komiksowymi.

Offline Róbmy Dobrze

« Odpowiedź #235 dnia: Pt, 30 Sierpień 2024, 17:30:39 »
A teraz pozwolicie, że wrócę do wyprzedania towaru i spłacania długu, bo jeszcze tylko dziś i jutro sklep może przyjmować zamówienia. Potem będzie przynajmniej na miesiąc zawieszona działalność.

Wszystko co mi zostało z Egmontu z rabatem 50%: https://robmydobrze.pl/wydawnictwo/egmont/

Wszystko Kurca z rabatem 50%: https://robmydobrze.pl/wydawnictwo/kurc/

Offline Róbmy Dobrze

« Odpowiedź #236 dnia: Pt, 30 Sierpień 2024, 17:37:47 »

Offline Róbmy Dobrze

« Odpowiedź #237 dnia: Pt, 30 Sierpień 2024, 17:42:59 »

Offline Róbmy Dobrze

« Odpowiedź #238 dnia: Pt, 30 Sierpień 2024, 17:48:41 »

Offline Róbmy Dobrze

« Odpowiedź #239 dnia: Pt, 30 Sierpień 2024, 17:58:54 »
Granda z rabatem 50%: https://robmydobrze.pl/wydawnictwo/granda/

Planeta Komiksów z rabatem 50%: https://robmydobrze.pl/wydawnictwo/planeta-komiksow/

Kultura Gniewu z rabatem 50%: https://robmydobrze.pl/wydawnictwo/kultura-gniewu/

J.P.Fantastica z rabatem 50%: https://robmydobrze.pl/wydawnictwo/j-p-fantastica/

Timof Comics z rabatem 50%: https://robmydobrze.pl/wydawnictwo/timof-comics/

Lost In Time z rabatem 50%: https://robmydobrze.pl/wydawnictwo/lost-in-time/

Część zamówień złożonych dziś, powinno mi się udać spakować jutro, jak już uporam się z końcówką zaległych, które pakuję od wczoraj - resztę spakuję na początku września.