Autor Wątek: OLX  (Przeczytany 66515 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline X

Odp: OLX
« Odpowiedź #165 dnia: Cz, 06 Marzec 2025, 00:45:20 »
Thank you, Captain Obvious!

Masa ludzi się na to nacina. Jak rada jest ci zbędna, możesz zachować prawo do milczenia. Czasem jest to szansą by nie zrobić z siebie też buraka.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #166 dnia: Pt, 07 Marzec 2025, 19:13:21 »
Hej,

przestrzegam przed oszustami. Ostatnio wystawiłem komiks na OLX i zgłosił się do mnie facet (przez WhatsApp) z zapytaniem czy ogłoszenie jest nadal aktualne? Napisałem, że jest rezerwacja, a w odpowiedzi koleś zaproponował mi większą kwotę. Od samego początku wzbudziło to moje podejrzenia. Koleś chciał żebym podał mu numer konta i adres e-mail. Wiedziałem, że to szwindel, ale podałem mu adres mailowy i dostałem maila niby z OLX-a (TM OLX.Info). Sprawdziłem sobie adres mailowy z jakiego pochodzi (info@yukukan.co.jp). Oczywiście nie otwierałem żadnych linków. Od razu zablokowałem kontakt mailu i na WhatsAppie i zgłosiłem sprawę portalowi OLX. Dlatego nie klikajcie w jakieś podejrzane linki, weryfikujcie adresy mailowe i uważajcie.

Swego czasu to chyba nawet sam portal ostrzegał przed wszelkimi próbami kontaktu przez whatsap. Jest możliwość komunikacji w samym olx i z tego trzeba korzystać. Oszuści szczególnie polują na osoby, które dopiero co zaczęły publikować oferty, ale uważać w internecie powinni wszyscy. Próby oszustw robią się coraz bardziej wyrafinowane i nawet starzy wyjadacze potrafią się naciąć.

Offline Adolf

« Odpowiedź #167 dnia: Nd, 09 Marzec 2025, 01:45:26 »
Masa ludzi się na to nacina. Jak rada jest ci zbędna, możesz zachować prawo do milczenia. Czasem jest to szansą by nie zrobić z siebie też buraka.

Dokładnie. Kiedyś kolega wystawił iPhone'a na Allegro i odezwał się do niego typ z UK. Dogadali się, że zrobią transakcję poza Allegro. Typ wysłał mu potwierdzenie przelewu w PDF i swój adres. I kolega napalony wysłał mu paczkę z telefonem. Jednak coś mu zaświtało i odezwał się do mnie po radę i nie mogłem uwierzyć, że to łyknął. Potwierdzenie przelewu wyglądało mega tanio. I kolega szybko poleciał na pocztę, chciał odzyskać paczkę, ale się nie dało. Wysłana to wysłana. Z pocztowym betonem nie wygrał i 1500 był w plecy, ale za to zyskał doświadczenie, które go wzmocniło do końca życia.

Offline Talvi

« Odpowiedź #168 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 21:08:31 »
W marcu w poniedziałki wysyłka InPostem za 1 zł.:
https://pomoc.olx.pl/olxplhelp/s/article/REGULAMIN-AKCJI-PROMOCYJNEJ-Przesyłka-OLX-za-1-zł-w-marcu