Autor Wątek: Handlowanie komiksami - dyskusja  (Przeczytany 7731 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JanJ

Handlowanie komiksami - dyskusja
« dnia: Wt, 16 Kwiecień 2024, 10:06:33 »
Nie wiem, czy już to ktoś wrzucał i komentował, ale trzeba zacząć się pilnować sprzedając na allegro/olx. Przepisy wchodzą od lipca, ale z mocą wsteczną za okres od 2023. Sprzedałeś komiksy na więcej niż 30 aukcjach rocznie? - spodziewaj się fiskusa. Jedyny wyjątek, że jesteś w stanie udokumentować, że komiks kupiłeś przynajmniej 6 msc wcześniej. 

https://www.rp.pl/podatki/art40136161-kiedy-skarbowka-dostanie-pierwsze-dane-o-handlujacych-na-allegro-i-olx

Offline xanar

Odp: Handlowanie komiksami - dyskusja
« Odpowiedź #1 dnia: Wt, 16 Kwiecień 2024, 10:18:54 »
Jak ktoś sprzedaje na bieżąco to raczej na tym nie zarabia.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline martinus100

« Odpowiedź #2 dnia: Wt, 16 Kwiecień 2024, 10:31:45 »
Nie do końca tak to wygląda.

Sprzedaż własnych używanych przedmiotów  nie jest opodatkowana, o ile znajdowały się w twoim posiadaniu dłużej niż 6 miesięcy.

Poza tym sprzedaż może podlegać opodatkowaniu tylko wtedy, kiedy czerpiesz z niej zysk (to znaczy: sprzedajesz rzeczy drożej, niż je kupiłaś/eś).

Dodatkowo sprzedaż podlega opodatkowaniu jeśli Twój całkowity roczny dochód przekracza 30 000 zł (w co nie wlicza się sprzedaż prywatnych rzeczy, które były twoją własnością dłużej niż 6 miesięcy).

https://www.vinted.pl/help/3/1149-dac-7-co-nalezy-wiedziec

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #3 dnia: Wt, 16 Kwiecień 2024, 11:02:30 »
Ciekawe jak mam udowodnić, że moje tm-semiki są kupione dłużej niż pół roku temu. Wiedziałem, że trzeba było kitrać te paragony z 1992 roku, ale wszyscy mówili, że jestem szalony XD

EDIT:
« Ostatnia zmiana: Wt, 16 Kwiecień 2024, 11:07:24 wysłana przez Rodrigues »
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 18 - Dołącz do gry!
https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/z-jakiego-komiksu-jest-ten-kadr-edycja-18/

Offline xanar

« Odpowiedź #4 dnia: Wt, 16 Kwiecień 2024, 12:31:04 »
Nie do końca tak to wygląda.

Sprzedaż własnych używanych przedmiotów  nie jest opodatkowana, o ile znajdowały się w twoim posiadaniu dłużej niż 6 miesięcy.

Poza tym sprzedaż może podlegać opodatkowaniu tylko wtedy, kiedy czerpiesz z niej zysk (to znaczy: sprzedajesz rzeczy drożej, niż je kupiłaś/eś).

Dodatkowo sprzedaż podlega opodatkowaniu jeśli Twój całkowity roczny dochód przekracza 30 000 zł (w co nie wlicza się sprzedaż prywatnych rzeczy, które były twoją własnością dłużej niż 6 miesięcy).

https://www.vinted.pl/help/3/1149-dac-7-co-nalezy-wiedziec

Przecież tam drugie zdanie przeczy pierwszemu.

Nie chce mi się czytać tej całej dyrektywy, ale wydaje mi się, że jak sprzedaż powyżej tych pułapów to przyjdzie do ciebie skarbowy i będzie chciał od ciebie dochodowy i nie wiem czy VAT też.
Moim zdaniem te 2000 Euro to jest śmiech po tym dodruku.

Online perek82

« Odpowiedź #5 dnia: Wt, 16 Kwiecień 2024, 12:43:12 »
Już to omawialiśmy w którymś z wątków.
W kwestii podatków nic się nie zmienia (dyrektywa nie zajmuje się tym tematem) - obowiązek podatkowy po stronie zbywcy istnieje od lat pod warunkiem osiągnięcia zysku i transakcji odsprzedaży w ciągu 6 miesięcy od zakupu. Po stronie nabywcy też może być obowiązek podatkowy, gdy kupuje coś pow. 1 tys. zł (podatek od czynności cywilnoprawnych - tak jak przy samochodach, czy mieszkaniach).
Zmienia się tylko to, że platformy będą raportować sprzedających przekraczających określoną liczbę / wartość transakcji. Jak się ktoś załapie na takie raportowanie, to wcale nie znaczy, że musi coś zapłacić.
Co z tymi danymi będzie robić Urząd Skarbowy, to się okaże. Ja bym strzelał, że najpierw będzie szukać podejrzanych o prowadzenie działalności gospodarczej bez rejestracji.
Toppi. Kolekcja 8 ****
Matteo **
Yragaël - Urm szalony *
Naznaczony mrokiem ***
Kililana song **

Offline xanar

« Odpowiedź #6 dnia: Wt, 16 Kwiecień 2024, 12:51:22 »
Sprzedaż własnych używanych przedmiotów za pośrednictwem Vinted nie jest opodatkowana, o ile znajdowały się w twoim posiadaniu dłużej niż 6 miesięcy.

W Polsce sprzedaż na Vinted może podlegać opodatkowaniu tylko wtedy, kiedy czerpiesz z niej zysk (to znaczy: sprzedajesz rzeczy drożej, niż je kupiłaś/eś), a Twój całkowity roczny dochód przekracza 30 000 zł (w co nie wlicza się sprzedaż prywatnych rzeczy, które były twoją własnością dłużej niż 6 miesięcy).

Jak sprzedaż na kwotę powyżej 100k a część z tych rzeczy to będą te starsze niż 6 miesięcy powiedzmy 90k to co wtedy  :)
I czy składkę zdrowotną też będzie trzeba zapłacić  ;D  ile to tam teraz jest 9%
To jak ktoś sobie prowadzi grubą sprzedaż bez działalności, to będzie musiał zapłacić zaległy ZUS, dochodowy 18% albo 32%, składkę zdrowotną 9%, VAT 23% chyba, że handluje nielegalnie książkami  :) to z 5% i pewnie jeszcze jakaś kara.

Czyli jak ktoś sobie handluje to najlepsze zdywersyfikować się na różne platformy i na każdej trzymać ten pułap sprzedażowy.
« Ostatnia zmiana: Wt, 16 Kwiecień 2024, 12:55:40 wysłana przez xanar »

Offline Murazor

« Odpowiedź #7 dnia: Wt, 16 Kwiecień 2024, 16:23:46 »
że jak sprzedaż powyżej tych pułapów to przyjdzie do ciebie skarbowy i będzie chciał od ciebie dochodowy i nie wiem czy VAT też
Powyżej tych limitów serwisy mają wysłać zgłoszenie, US nic nie musi z tym zrobić.

Moze dowala podatek wszystkim (ale mam nadzieje, ze nie maja takich mocy przerobowych), może na początek wyłapią "prawdziwych" handlarzy, a dopiero pozniej pojda po zwyklego "kowalskiego", a moze nie? Malo to martwych przepisów jest?

Offline xanar

« Odpowiedź #8 dnia: Wt, 16 Kwiecień 2024, 16:35:34 »
Na razie to będą jechać tych co sprzedają hurtowo i nic nie płacą, w sumie takich to powinni.

Kowalskich to dopiero będą jechać jak będzie waluta cyfrowa, tam to wszystko będzie odbywać się w czasie rzeczywistym.

Offline komiks

« Odpowiedź #9 dnia: Wt, 16 Kwiecień 2024, 16:49:02 »
Jak będzie waluta cyfrowa - o ile w ogóle - to wtedy wróci wymiana, komiks za komiks.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Xmen

« Odpowiedź #10 dnia: Wt, 16 Kwiecień 2024, 17:22:57 »
Jak wymiana semiców za dzieciaka:
-mam "limitkę" drogi
-ooo za to mogę dać trzy egmonty, a nie to miało dodruk, to tylko jednego egmonta
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #11 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 20:49:34 »
Nie wiem czy jest lepszy temat pod to:
(...) zresztą rynek wtórny wygląda ostatnio tak, że ludzie wyrzucają do sprzedaży całe serii lub kolekcji superbohaterów (widać to szczególnie na grupach sprzedażowych na facebooku)
Napiszesz (albo ktoś kto obserwuje rynek) coś więcej? Sprzedają się te serie w całości?
Od dawna nie śledzę, na rynku wtórnym kupowałem po kilka tomów bo po prostu taniej (logiczne - sprzedaż więcej naraz opłaca się i sprzedawcy, więc oferuje taniej niż pojedynczo).

Zakup seriami był (przynajmniej dawniej) najbardziej opłacalny, normalnością były niższe ceny w przeliczeniu na tom przy zakupie serii (np. okładkowa za tom 100, w sklepie 60, na rynku wtórnym 50, ale przy zakupie w pakiecie/serii 40), czy dalej tak jest? Pytam, bo jak przypadkiem widzę ogłoszenia, to na to nie wygląda, tj. mimo że na serię mniej chętnych niż na pojedyncze tomy (przynajmniej dawniej) to cena (w tych ogłoszeniach jakie czasem widuję) przykładowych serii typu Egmont oscyluje koło 50% okładkowej, a takie oferty mnie nie interesują (za mała różnica między ceną komiksu nowego a używanego przy braku gwarancji i 'niezgodności towaru z umową')...

Offline misiokles

« Odpowiedź #12 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 09:55:20 »
Obecnie opłaca się sprzedawać serie czy pakiety komiksów z powodu strachu przed urzędem skarbowym i limitem transakcji (mowa oczywiście o allegro/olx/vinted).

Offline Grzesko

« Odpowiedź #13 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 10:54:37 »
A o co chodzi jest jakiś limit ?

Offline bosssu

« Odpowiedź #14 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 11:02:24 »
Na mnie już allegro doniosło.
 "sprzedaż na Twoich kontach Allegro osiągnęła jeden z limitów: 2000 euro lub 30 transakcji. W takiej sytuacji, zgodnie z ustawą z dnia 9 marca 2017 roku o wymianie informacji podatkowych z innymi państwami (tzw. regulacje DAC7), mamy obowiązek gromadzenia i przekazywania danych do organów podatkowych."
 Wychodzi średnio 2,5 transakcji miesiecznie, to jakaś kpina. Pytanie co jeśli mam przedmioty krócej niż 6 miesięcy a sprzedaję je po cenie niższej niż cena zakupu? Przecież wtedy na nich nie zarabiam tylko tracę? (np. kupiłem, przeczytałem, puszczam dalej taniej).
Porównując moją sprzedaż do dochodu rocznego to jest śmieszna kwota i widać od razu, ze nie jest to sposób zarobkowania.