Autor Wątek: Handlowanie komiksami - dyskusja  (Przeczytany 7732 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline eyesore

Odp: Handlowanie komiksami - dyskusja
« Odpowiedź #15 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 11:45:51 »
Na mnie już allegro doniosło.
 "sprzedaż na Twoich kontach Allegro osiągnęła jeden z limitów: 2000 euro lub 30 transakcji. W takiej sytuacji, zgodnie z ustawą z dnia 9 marca 2017 roku o wymianie informacji podatkowych z innymi państwami (tzw. regulacje DAC7), mamy obowiązek gromadzenia i przekazywania danych do organów podatkowych."
 Wychodzi średnio 2,5 transakcji miesiecznie, to jakaś kpina. Pytanie co jeśli mam przedmioty krócej niż 6 miesięcy a sprzedaję je po cenie niższej niż cena zakupu? Przecież wtedy na nich nie zarabiam tylko tracę? (np. kupiłem, przeczytałem, puszczam dalej taniej).
Porównując moją sprzedaż do dochodu rocznego to jest śmieszna kwota i widać od razu, ze nie jest to sposób zarobkowania.
Na mnie też i myślę że na setki tysięcy innych również.
Myślę że nie ma czego się obawiać jak na razie, raczej będą ścigać tych którzy mają znaczne różnice w ilościach, nie 30 tylko 300 aukcji w roku lub kilka tysięcy euro.
Jak już tamtych przetrzepią to będą męczyć mniejszych, pytanie jak dużo tych co faktycznie robią biznesy na allegro i sie z tego nie rozliczają.

Offline Masonna

« Odpowiedź #16 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 12:08:49 »
Typowa burza w szklance wody.

Jedyna zmiana jaka miała miejsce jest kosmetyczna, czyli taka, że platformy typu Allegro muszą przekazywać dane do US użytkowników, których roczna sprzedaż przekroczyła 30 transakcji lub równowartość bodajże 2 tys. EUR.

Oczywiście to nowa zmiana, obejmuje sprzedaż za rok 2024 dopiero, więc praktyka jest niewiadomą, ale nie wyobrażam sobie, aby US interesował się ludźmi wyprzedającymi swoje rzeczy, których już nie potrzebują. Tym bardziej, że od sprzedaży takich przedmiotów nie płaci się podatku, jeśli posiadaliśmy je przez przynajmniej pół roku - jak już tu zostało to zauważone. Co do zasady nawet w takich przypadkach, kiedy się na tym zarabia. No chyba że przyjmuje to charakter regularnie prowadzonej działalności. Zatem przeciętny kolekcjoner, który nawet regularnie wyprzedaje część swojej kolekcji, nie ma się czego bać. Ta dyrektywa jest przede wszystkim skierowana przeciwko szarej strefie (np. ludziom, którzy regularnie zarabiają w ten sposób, że kupują za grosze ubrania w lumpeksach, a potem od razu wystawiają je na Vinted czy OLX). Jest też cała masa większych przedsiębiorców (większych od tych Grażyn z lumpeksów, ale nie jakichś wieloosobowych przedsiębiorstw), którzy na różne sposoby próbują zwiększyć swój zarobek kosztem odprowadzania podatków. Urzędy doskonale te procedery znają, wcześniej również z nimi walczyły, teraz po prostu będzie im łatwiej.

A jak udowodnić, że kupione 30 lat temu TM-Semiki kosztowały tyle a tyle i mamy je przez więcej, niż pół roku? No bardzo łatwo, bo to jest wiedza powszechnie dostępna. Są wydrukowane daty, ceny okładkowe, informacje w internecie. Gdyby jakiemuś US zachciało się do tego przyczepić, a szczerze wątpię żeby się zachciało, to bardzo łatwo wszelkie kwoty i daty można udowodnić przed sądem. Przy założeniu, że większość komiksiarzy zakupy robi przez internet, warto sobie zachowywać te maile z zamówieniami. Będą one w razie czego dowodem daty i kwoty zakupu.

Nieporozumieniem jest próg 30 transakcji w tym nowym prawie, powyżej którego platformy mają obowiązek przekazania informacji do US. Wydaje mi się, że fiskus został zalany taką ilością danych, że niedługo próg ten zostanie podwyższony ;)

Generalnie skarbówce nie opłaca się też ścigać pojedynczych łebków, którzy nieregularnie sprzedają komiksy w necie. Dużo by na nich nie zarobiła, a urzędnik musiałby się napracować żeby coś udowodnić. Im się bardziej opłaca łapać prawdziwych przedsiębiorców uchylających się od płacenia podatków, tam jest większa kasa dla Skarbu Państwa i w związku z tym większe premie dla urzędników za wykrycie.
Ekologia, głupcze!

Offline starcek

« Odpowiedź #17 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 14:51:54 »
Dane są przekazywane za lata 2023 i 2024.
Platformy - jeśli przekazały dane - to udostępniaja je też sprzedającemu. Wystarczy poszperać w ustawienianiach konta i można je podejrzeć.

Wszystko zależy teraz od tego jaki próg ustawi sobie odpowiedni US do robienia szczegółowych kontroli lub wzywania od razu do wyjaśnień/oplaty zaległego podatku lub zarejestrowania działalności w przypadku dużych obrotów i dużych kwot.

Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline perek82

« Odpowiedź #18 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 15:24:32 »
Już kilka razy to było wałkowane, ale co tam:
1) jeśli w ciągu roku przekroczysz wskazane powyżej limity, to platformy są zobowiązane do zaraportowania tej informacji do Urzędu Skarbowego
2) co z tym US zrobi, to się okaże
3) to całe raportowanie to nowy wynalazek, ale nie wpływa to na obowiązek podatkowy, bo ten się co do zasady nie zmienił (powstaje, gdy sprzedasz coś w ciągu pół roku od zakupu i z zyskiem). W pewnych przypadkach kupujący też ma obowiązek podatkowy (jak transakcja przekroczy jakąś kwotę - tak jak przy kupnie samochodu, czy mieszkania 2% od kwoty zakupu).

I taki to właśnie limit. US ma dane bez żadnego wysiłku, ale jak komuś bardzo zależy, to przecież to obejdzie na 15 sposobów.

Ja się pozbywałem kolekcji DVD. Wystawiłem chyba grubo ponad 100 ogłoszeń. Wszystko po 10 zł mniej więcej. Ktoś kupił 5, ktoś 10 itd. Uzbierało się raz dwa. Gdybym wystawił jedno ogłoszenie z cała kolekcją, to bym limitu nie przekroczył.
Toppi. Kolekcja 8 ****
Matteo **
Yragaël - Urm szalony *
Naznaczony mrokiem ***
Kililana song **

Offline misiokles

« Odpowiedź #19 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 15:28:02 »
Już kilka razy to było wałkowane, ale co tam:
1) jeśli w ciągu roku przekroczysz wskazane powyżej limity, to platformy są zobowiązane do zaraportowania tej informacji do Urzędu Skarbowego
2) co z tym US zrobi, to się okaże

Tak, nawet pierwsze wpisy w tym temacie o tym mówią. Niemniej jednak zwiększone rzuty w drugim obiegu całych serii niż pojedynczych komiksów wynikają po części z 'dmuchania na zimne' gdyż nie wiadomo co US z tym zrobi.

Offline xanar

« Odpowiedź #20 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 15:34:53 »
Ja sobie policzyłem na szybko to na samym olxie sprzedałem za lekko ponad 4k w tym roku.
Te 2k euro to też jakaś śmieszna kwota, co to jest, nawet nie dwie najniższe krajowe brutto.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline starcek

« Odpowiedź #21 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 15:58:31 »
Te 30 transakcji rocznie to też żart.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline xanar

« Odpowiedź #22 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 16:26:36 »
A w zasadzie to po co ten pułap 30 transakcji, ktoś sprzeda 31 rzeczy po 10 zł w ciągu roku i będą to mu raportować  :)

Offline Lipa

« Odpowiedź #23 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 17:39:17 »
2023 - 32 rzeczy sprzedałem , 2024 - 31 :)

Oczywiście raport poszedł

Offline xanar

« Odpowiedź #24 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 19:11:23 »
Spokojnie, oni tam 5 lat mają, jak przyjdą do ciebie to pod koniec tego okresu, żebyś większe odsetki zapłacił :)

Offline Crono

« Odpowiedź #25 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 20:36:19 »
Mnie też już mają w swojej bazie. Często coś kupię, przeczytam i po tygodniu - dwóch od zakupu puszczam na OLX najczęściej za 50% ceny okładkowej. To jest chore.

Offline Death

« Odpowiedź #26 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 06:20:41 »
To chyba najlepiej sprzedawać na grupach na Facebooku lub forach.
« Ostatnia zmiana: Wt, 18 Marzec 2025, 06:28:55 wysłana przez Death »

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #27 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 13:40:40 »
A ktoś z was ma więcej niż jedne konto na tych stronach czy jeżeli masz 2 różne konta na ten sam numer bankowy  czy algorytmy to łapia?

Offline Castiglione

« Odpowiedź #28 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 14:04:28 »
Tak.

Offline Dacu

« Odpowiedź #29 dnia: Pt, 21 Marzec 2025, 11:47:04 »
Jako że zajmuję się tym zawodowo uspokajam. Żeby cokolwiek się „zadziało” trzeba uzyskać dochód na transakcji, czyli sprzedać komiks na portalu za cenę wyższą niż cena zakupu, co więcej trzeba to robić systematycznie i w dużej skali.

Zapewniam was, US nie będzie ścigał ludzików, którzy sprzedają na portalu swoje przeczytane zasoby i może w skali roku wychodzą na plus rzędu 200 PLN.

Przepisy - chociaż niezwykle orwellowskie - mają na celu wyłapanie handlarzy bez zarejestrowanej działalności gospodarczej. Niemniej, limit transakcji tak kwotowy jak i ilościowy b. niski.