Autor Wątek: Gildia.pl  (Przeczytany 225766 razy)

Tomo i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline Pocztar

Odp: Gildia.pl
« Odpowiedź #1650 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 13:54:31 »
Wiele razy w temacie zmian na Gildii przewijało się, że zaletą Gildii nad sklepami z niższymi cenami był schowek. Ale taki Egmont czy Tania książka także mają schowek. Chyba, że ten Gildii miał jakieś specjalne funkcjonalności?

A kupisz w Egmoncie komiksy innych wydawców? ;)
Chodził o to, że masz wszystko w jednym miejscu - komiksy, książki, mangę. Wszystko względnie czytelnie posortowane, trudno było coś przegapić. No i przez lata wypracowanej marki ludzie się przyzwyczaili do zakupów tam.

Offline Xmen

« Odpowiedź #1651 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 14:34:03 »
Kupiłem gunslingera, za pierwszym podejściem, zero problemów. Kupiony w nocy, nie wiem czy to ma znaczenie.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Dalthon

« Odpowiedź #1652 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 14:47:45 »
Kupiłem gunslingera, za pierwszym podejściem, zero problemów. Kupiony w nocy, nie wiem czy to ma znaczenie.

Trzeba było przeczytać cały wątek - problem był w momencie rozpoczęcia przedsprzedaży, gdy ludzie walczyli o limitowane okładki.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1653 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 15:02:14 »
A kupisz w Egmoncie komiksy innych wydawców? ;)
Chodził o to, że masz wszystko w jednym miejscu - komiksy, książki, mangę. Wszystko względnie czytelnie posortowane, trudno było coś przegapić. No i przez lata wypracowanej marki ludzie się przyzwyczaili do zakupów tam.

W pełni rozumiem cały argument Twój ale zauważ, że nie podąłem tylko sklepu egmontu ale też "Tanią Książke" a tam już dostaniemy komiksy, książki, mangi  w 1 miejscu i od różnych wydawnictw.
Czy schowek Gildii miał jakąś lepszą funkcjonalność niż schowek "Taniej Książki"?

Offline Xmen

« Odpowiedź #1654 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 15:08:08 »
Trzeba było przeczytać cały wątek - problem był w momencie rozpoczęcia przedsprzedaży, gdy ludzie walczyli o limitowane okładki.
Czytałem cały. Są też posty o tym że nie mogli dokonać zakupu również podstawki, nie wszyscy również próbowali kupić w pierwsze 15min.
« Ostatnia zmiana: Pt, 09 Maj 2025, 15:37:49 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1655 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 15:20:25 »
W pełni rozumiem cały argument Twój ale zauważ, że nie podąłem tylko sklepu egmontu ale też "Tanią Książke" a tam już dostaniemy komiksy, książki, mangi  w 1 miejscu i od różnych wydawnictw.
Czy schowek Gildii miał jakąś lepszą funkcjonalność niż schowek "Taniej Książki"?

W Taniej Książce nie masz mang połowy wydawców.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1656 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 15:26:45 »
Dzięki za info. Tak to jest jak ktoś obcujecie z kimś kto wszystko poza Frankofonami kupuje w oryginale z USA z Azylu czy z Atomu.
Dla mnie jedyne komiksy po polsku to Egmont.

Offline Horyzont Snu

« Odpowiedź #1657 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 15:29:01 »
Największym atutem Gildii są tytuły wydawców niedostępnych w szerokiej dystrubucji, czyli Studio Lain, JPF i Planeta Czytelnika. Tytuły Studia kupowałem tylko w Gildii, parę razy w Komiksiarni, jakieś pseudo sklepiki z opcją zamówień mailowych lub telefonicznych ignoruję od dawna, szkoda czasu na takie rzeźbienie. Mangi Jpf rzadko kupuję i tutaj bardziej się opłaca allegro ze Smartem bez kosztu przesyłki od 45 złotych, w Mangardenie free przesyłka jest od jakiejś wysokiej kwoty, zbyt wysokiej jak na moje zakupy mangowe. Książki Planety czytelnika pojawiają się na allegro, ale Gildia ma całą ich ofertę, oczywiście zostaje sklep Planety.

Podsumowując wszystko z wyjątkiem SL można nabyć w normalnych cenach poza Gildią. Studio sklepu nie ma, a na all ich tytuły pojawiają się ze znacznymi przebitkami.

Gdyby Studio wzorem Lost in Time uruchomiło własną platformę sprzedażową i udostępniło ofertę na all, można byłoby zapomnieć o Gildii, która umierałaby w ciszy i spokoju.

W Gildii schowka nie używam. Natomiast w Bonito, mam na ten moment 264 pozycje plus jedną w koszyku.
« Ostatnia zmiana: Pt, 09 Maj 2025, 15:39:43 wysłana przez Horyzont Snu »

Offline bjeń

« Odpowiedź #1658 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 15:56:08 »
Największym atutem Gildii są tytuły wydawców niedostępnych w szerokiej dystrubucji, czyli Studio Lain, JPF i Planeta Czytelnika.

A czy przypadkiem dystrybucją, w tym szeroką, wydawnictwa JPF nie zajmuje się sklep Mangarden (https://mangarden.pl)?

Offline Horyzont Snu

« Odpowiedź #1659 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 16:17:19 »
A czy przypadkiem dystrybucją, w tym szeroką, wydawnictwa JPF nie zajmuje się sklep Mangarden (https://mangarden.pl)?

Aha... Mangarden to sklep Jpf, tylko z ich tytułami, zbyt szeroka ona moim zdaniem nie jest, byłaby taka gdyby byli w dużych sieciach.

Mangi Jpf rzadko kupuję i tutaj bardziej się opłaca allegro ze Smartem bez kosztu przesyłki od 45 złotych, w Mangardenie free przesyłka jest od jakiejś wysokiej kwoty, zbyt wysokiej jak na moje zakupy mangowe.
« Ostatnia zmiana: Pt, 09 Maj 2025, 16:22:43 wysłana przez Horyzont Snu »

Offline Bodom

« Odpowiedź #1660 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 16:27:40 »
Czy ktoś z Was ma od wczoraj problem z dodaniem jakiegokolwiek tytułu do koszyka? Po kliknieciu, koszyk zakręci się raz i nic w nim nie ma. Wczoraj przy zakupie Spawna, na samym końcu (opcje dostawy) wywaliło mi błąd i już nic nie mogę dodawać ::)

Online Gustavus_tG

« Odpowiedź #1661 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 19:52:31 »
Curse of the Spawn

Offline jahred666

« Odpowiedź #1662 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 19:55:05 »

dla mnie jest to dziecinnie śmieszne, no sorry, kupujecie komiks dla komiksu czy dla okładki? dla mnie osobiście okładka może być nawet cała czarna bez niczego. Liczy się to, co jest w środku!

Offline tomsawyer

• Polubień: 359
  • Żywych zwołuję, zmarłych opłakuję, gromy kruszę.
    • Rush Hemispheres
« Odpowiedź #1663 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 20:44:19 »
kurde... jak patrzę na te okładki pod obwolutami, to aż szlag człowieka trafia, że od samego początku tak nie było...
Przeprosiny przyjęte ;)
"Nie od razu Rzym zbudowano, oczywiście, z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

Online Castiglione

« Odpowiedź #1664 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 22:50:36 »
Aha... Mangarden to sklep Jpf, tylko z ich tytułami, zbyt szeroka ona moim zdaniem nie jest, byłaby taka gdyby byli w dużych sieciach.
Mangarden to ogólnie sklep z mangami, jest tam wielu wydawców.