Autor Wątek: Gildia.pl  (Przeczytany 307873 razy)

Offline Wintermute

Odp: Gildia.pl
« Odpowiedź #1290 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 22:06:09 »
Kurczę, z telefonu nie mogę w ogóle wejść na swoje i konto: klikam w ikonkę i nic się nie dzieje.
Stań na lewej nodze i ustaw telefon w poziomie. Pomaga

Offline dinogal

« Odpowiedź #1291 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 22:11:42 »
To ja wskaże konkretnie jakie minusy widzę tak na szybko:
- skasowano możliwość wyszukiwania całej serii w pasku wyszukiwarki
- okrojono znacznie otagowanie komiksów(jest ich o wiele mniej) więc np nie ma możliwości podglądu np tylko DC odrodzenie/Marvel now etc
- nawet w filtrach nie ma oznaczeń głównych serii komiksów jak wspominałem wcześniej Marvel now etc
- brak oznaczeń rabatu
- brak usprawnień percepcyjnych dla użytkowników, strona ze standardowego generatora wyglądająca jak wiele innych i wiele informacji zlewa się
- brak wizualnie wyszczególnionych hiperłączy, nie wiadomo gdzie są przekierowania
- resetowanie sortowania oraz ilości wyświetlonych elementów przy dokładaniu/usuwania filtrów

Plusy:
- zrobiłem zakupy w sklepie NSC za 300zł nie czekając na włączenie strony Gildii

Offline LukCook

« Odpowiedź #1292 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 22:14:24 »
Ciekawe czy to prawda czy błąd ale można wrzucić do koszyka Darkness i Huntera:

EDIT: Może to z anulowanych zamówień.
« Ostatnia zmiana: Pt, 25 Kwiecień 2025, 22:16:44 wysłana przez LukCook »

Online Leyek

« Odpowiedź #1293 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 22:17:12 »
Ciekawe czy to prawda czy błąd ale można wrzucić do koszyka Darkness i Huntera:

EDIT: Może to z anulowanych zamówień.

No jak wszystkim poanulowali zamówienia to wróciły na stan ;)

Offline dinogal

« Odpowiedź #1294 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 22:33:29 »
Może to małostkowe ale specjalnie zamówiłem po 1 szt tym komiksów. Niech się pocą z anulowaniem - a nuż jakiś kod wpadnie rabatowy przeprosinowy (cebulak ;D).
A gdyby jakimś cudem doszły to obiecuje że oddam dobrym duszom z forum :) albo Małej Kasi do dystrybucji jak będzie chciała  ;)

Zobaczcie że jak zaznaczycie filtr "tylko dostępne" to te pozycje znikają (przy najmniej u mnie) więc zakładam wtopę Gildii

Offline Xmen

« Odpowiedź #1295 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 22:57:37 »
Sędzia Dredd Kompletne Akta, taniej są w Gildii :P
Jakieś sporadyczne rzeczy można kupić na gildii, większość w smaku liter.

Przez chwilę nawet przeszło mi przez myśl żeby kupić darkness, fajna ta kreska na niektórych planszach, ale nie na wszystkich. 4 paki to dużo, będę miał już połowę na spawna.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #1296 dnia: So, 26 Kwiecień 2025, 01:17:34 »
Stan na 1:17 w sobotę xd:

Offline xanar

« Odpowiedź #1297 dnia: So, 26 Kwiecień 2025, 01:48:25 »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline plast

« Odpowiedź #1298 dnia: So, 26 Kwiecień 2025, 02:05:00 »
Tutaj mamy chyba do czynienia z efekt Dunninga-Krugera.
Jak czytam takie przechwałki, to mi się śmiać chce.

Ale on ma rację.  To zapewne są proste wpisy w bazie powiązane z adresem email, starczy prosty konwerter, skrypt i gotowe, dwie godziny roboty, z testami.

Generalnie ideałem w branży przy takich akcjach jest uruchomienie nowej wersji równolegle do starej, czyli np. najpierw pilotazowo new.gildia.pl przez miesiąc-dwa dla chętnych, eliminacja problemów, a potem przełączenie tego na główną domenę, a pozostawienie starego pod old.gildia.pl przez miesiąc-dwa i potem dopiero zostawienie jednej docelowej wersji.

To co odwaliła Gildia wygląda idealnie na to co opisał któryś z przedpiszców, czyli wybór najtańszej generycznej oferty "będzie pan zadowolony" przez osoby niekumate ani pod kątem IT ani pod kątem UI, "bo to ładne takie", i/lub oddanie tego w realizację komuś kto robił to pierwszy raz i kompletnie nie ogarnął. Ja za takie coś wstydziłbym się wziąć pieniądze. No chyba, że była "lista rzeczy do migracji" i historii zakupów albo schowka na niej nie było, bo strona zlecająca uznała, że to oczywiste że to ma być, a realizująca pierwsze o tym usłyszała jak włączyli nową wersję. To wbrew pozorom się często zdarza, ale po to robi się testy i migracje próbne by takie rzeczy i braki wyłapać.

Taka poprawnie przygotowana migracja / przełączenie trwa kilkadziesiąt minut gdy robi to profesjonalny team (pomijam opisany wyżej ideał, czyli dwie wersje równolegle - wtedy nie ma przełączenia migracji w ogóle). Kilkadziesiąt godzin przerwy wskazuje że po prostu wyłączono stary sklep i wtedy zabrano się za robotę, która powinna być zrobiona i sprawdzona miesiąc wcześniej. Dodatkowo była to robota na szybko, z pominięciem wszystkich detali, zero checklisty, zero pomyślunku, byle działało kupowanie, bo to generuje dochody. A jakaś tam historia zakupów? Jakiś schowek? Po co to komu.

Wiadomo, "to tylko sklep", no ale kurczę, jednak jakaś społeczność się wokół niego wykształciła, i zostawiała niemałą kasę, mimo że często w ogóle nie było najtaniej. Bo cena to nie wszystko. Jak można się na własne życzenie pozbyć takiego atutu to dla mnie niepojęte. Albo głupota albo ignorancja. No chyba, że sabotaż  :o

Online Castiglione

« Odpowiedź #1299 dnia: So, 26 Kwiecień 2025, 04:05:57 »
Boże, a tu nadal gorzkie żale, bo przez NIECAŁY TYDZIEŃ nie można się zalogować do sklepu internetowego ;D Ludzie tutaj chyba faktycznie są uzależnieni od zakupów, bo to wygląda, jakby diler nagle nie chciał im sprzedać kolejnej działki - ja to myślałem, że te porównania są dla beki ;D Olaboga, usunął mi się schowek, nie wiem, co mam teraz kupić ;D ;D ;D

Większość komentujących zachowuje się, jak emeryci, którzy robią awantury w sklepach, bo ktoś im przełożył pomidory półkę wyżej, A ONI PRZEZ 10 LAT KUPOWALI POMIDORY Z TEJ PÓŁKI I TAK MA BYĆ!!! ;D ;D ;D

A co do nowej strony, to faktycznie wyszukiwarka działa póki co słabo (tzn. działała, bo sklep znowu wywala), ale dosyć jasno przekazali, że nadal nad tym pracują, więc nie wiem, może poczekajcie tak chociaż z tydzień, zanim podetniecie sobie żyły z tego powodu? Jak przez 10 lat sklep był zajebisty i latał za każdą waszą fanaberią z łączeniem zamówień, modyfikowaniem, trzymaniem miesiącami nieopłaconych komiksów, itp., to może by go tak nie skreślać, bo raz im się coś posypało? Czy to zbyt racjonalne podejście?

edit.
Haha a może bałagan na Gildii to te mityczne 3 dni ciemności i niedługo czeka nas koniec świata ;D ;D
« Ostatnia zmiana: So, 26 Kwiecień 2025, 04:12:13 wysłana przez Castiglione »

Offline stab

« Odpowiedź #1300 dnia: So, 26 Kwiecień 2025, 07:46:15 »
Specjalistyczny sklep komiksowy (bo za taki uważam gildie) wypina się na lojalnych klientów zostawiających tam co miesiąc grubą kasę. Co może pójść nie tak? Jak mawiał klasyk "Czas pokaże".

Offline Dracos

« Odpowiedź #1301 dnia: So, 26 Kwiecień 2025, 07:55:26 »
@Castiglione Ale co się dziwisz spierdolili dokumentnie upgrade strony pod każdym kątem od migracji po UX. Przecież to wygląda jakby komuś na teamsach zlecili zrobienie generic księgarni. Po wyglądzie i macoszemu traktowaniu schowka jest ewidentne że małpy nie tylko nigdy nie weszły stronę, nie porozmawiały z pracownikami żeby się dowiedzieć co klienci sobie chwalą, ale nawet na nie posprawdzali katalogów. No żeby bazy danych klientów z hasłami nie zmigrować to naprawdę trzeba prawdziwych orłów nająć do roboty.

Offline radioblackmetal

« Odpowiedź #1302 dnia: So, 26 Kwiecień 2025, 08:58:32 »
Historia zamówień zaczyna wracać.
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

Offline starcek

« Odpowiedź #1303 dnia: So, 26 Kwiecień 2025, 09:48:12 »
I Hunter-Killer wciąż dostępny. Niezłe jaja.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

« Odpowiedź #1304 dnia: So, 26 Kwiecień 2025, 09:52:24 »
Dla osób które nie mogą się zalogować na telefonie - jeśli macie w przeglądarce opcję włączenia wersji strony komputerowej (ja mam to w przeglądarce Samsunga) to wtedy działa opcja zalogowania się.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉