Autor Wątek: Gildia.pl  (Przeczytany 185367 razy)

Offline Cornelius

Odp: Gildia.pl
« Odpowiedź #1005 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 14:10:50 »
Ja zawsze biorę preordery ze Studia Lain za pobraniem (to tylko 5 zł dodatkowo) i ewentualnie potem na spokojnie dodaję kolejne tytuły do zamówienia.

Już któryś raz widzę, jak ktoś opisuje taki patent - może mi ktoś wytłumaczyć co ma płatność za pobraniem do czasu wysyłki zamówienia? Nie łączą mi się kropki.

Offline rzodkiew

« Odpowiedź #1006 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 14:43:41 »
Nic. Ale jeśli deklarujesz płatność przy odbiorze, to nie anulują zamówienia jak przy płatności z góry.

Ja zawsze płacę w momencie składania zamówienia, co najwyżej jak nie mam darmowej wysyłki wybieram odbiór osobisty i dopisuję w uwagach prośbę o odłożenie na półkę do czasu aż nie złożę kolejnego zamówienia - wtedy proszę o połączenie i wysyłkę. Robię tak od kilku lat i wszystko przebiega bezproblemowo.

Ktoś tu wspominał, że nie rozumie fenomenu Gildii. No cóż, opinia o sklepie jest sumą doświadczeń - jak ktoś się raz naciął, to nic dziwnego, że może już nie wrócić. Ja takich przygód nie miałem, więc dla mnie Gildia jest oczywistym wyborem. Nigdy nie zawiodłem się na pakowaniu i maja szeroki wybór, co powoduje, że nie zastanawiam się i nie kombinuję jak zakupić jak najtaniej to, co chciałbym przeczytać.
Sklepy takie jak tantis czy matfel w połączeniu z kodami inpostu mogą mieć naprawdę super ofertę, ale ich pakowanie powoduje, że stan przesyłki to loteria (mój syn przez to komiksowe prezenty dostał  już po urodzinach, bo musiałem wymienić). Z kolei jak ja zamawiałem w Smaku Liter (a ceny były rzeczywiście atrakcyjne) to w trzech przypadkach na trzy musiałem reklamować. Co trzeba pochwalić: reklamacja przebiegała bez zastrzeżeń, no ale tu pojawia się umiłowanie wygody - nie po to raz zamawiam komiks, żeby dwa razy go odbierać i załatwiać dodatkowe formalności.
Także ja z negatywnymi opiniami o Gildii nie zamierzam polemizować, bo każdy ma własne doświadczenia natomiast dopóki się jakoś na nich nie sparzę, to zamierzam kupować u nich.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #1007 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 15:23:23 »
Już któryś raz widzę, jak ktoś opisuje taki patent - może mi ktoś wytłumaczyć co ma płatność za pobraniem do czasu wysyłki zamówienia? Nie łączą mi się kropki.

Jeśli płacę z góry za jeden komiks, to od razu płacę też za przesyłkę.
Jeśli mam odroczoną płatność, to na spokojnie do czasu premiery (zwykle kilka tygodni) dobieram sobie tytuły żeby osiągnąć pułap darmowej przesyłki. Mam przy tym pewność, że Gildia odłoży dla mnie zamówiony przedpremierowo tytuł, łatwiej mi planować wydatki w cyklu miesięcznym (bo za komiks zapłacę dopiero wtedy kiedy się ukaże) i dodatkowo mam czas na refleksję czy naprawdę chcę dany tytuł. :)

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1008 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 16:33:30 »
W sumie to łączenie zamówień może im się nie opłacać też z tego względu, że ktoś najpierw zamówi kilka tytułów na większej obniżce i zamiast dobić do darmowej dostawy innym towarem, czeka aż kolejne rzeczy wpadną w promocję, więc finalnie nie dość, że sprzedają taniej, to i dokładają do wysyłki. No i na pewno denerwujące jest to, że nie wie się, ile faktycznie towaru się ma, co będzie leżeć i przeszkadzać 2 miesiące, co klient anuluje, itd.

Offline Cornelius

« Odpowiedź #1009 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 16:33:58 »
Jeśli płacę z góry za jeden komiks, to od razu płacę też za przesyłkę.
Jeśli mam odroczoną płatność, to na spokojnie do czasu premiery (zwykle kilka tygodni) dobieram sobie tytuły żeby osiągnąć pułap darmowej przesyłki. Mam przy tym pewność, że Gildia odłoży dla mnie zamówiony przedpremierowo tytuł, łatwiej mi planować wydatki w cyklu miesięcznym (bo za komiks zapłacę dopiero wtedy kiedy się ukaże) i dodatkowo mam czas na refleksję czy naprawdę chcę dany tytuł. :)
Dobra, poukładały mi się elementy łamigłówki, już rozumiem. Dzięki.