Autor Wątek: Gildia.pl  (Przeczytany 309659 razy)

Gogo14, xanar i 6 Gości przegląda ten wątek.

Offline tandiblue

Odp: Gildia.pl
« Odpowiedź #945 dnia: Pn, 09 Grudzień 2024, 13:19:51 »
Jeśli chodzi o wysyłkę, to potwierdzam, że jest niestety coraz gorzej. Zamówienie z 2 grudnia wciąż wisi jako potwierdzone, a komiksy niby są dostępne (1-2 dni robocze).
tandiblue.pl

Offline amsterdream

« Odpowiedź #946 dnia: Pn, 09 Grudzień 2024, 13:40:08 »
Do mnie małe zamówienie (4 pozycje) przyszło z tygodniowym opóźnieniem a tak mało folii bąbelkowej to jeszcze w Gildii nigdy nie widziałem. Komiksy dosłownie 2 razy owinięte, kurier by to raz rzucił i całość byłaby do reklamacji bo w kartonie zero strefy zgniotów.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Dracos

« Odpowiedź #947 dnia: Pn, 09 Grudzień 2024, 15:42:09 »
Te zamówienia które tam wiszą to jakieś tytuły z nowości? Ja opłaciłem 2 grudnia 3 dostali przelew 5 wysłali 6 odebrałem zamówienie, ale to były starsze tytuły wzięte na promce ostatniej.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #948 dnia: Pn, 09 Grudzień 2024, 16:20:09 »
Zrobili dwie większe promocje w listopadzie, plus przedświąteczny okres to możliwe, że się trochę przytkali. Mam u nich otwarte 4 zamówienia, w tym jedno to styczniowe Arche i jedno, w którym mam Altor i Cazę już wydane. Reszta to mix różnych wydawców, ale nie Egmont, więc pewnie trzeba dopiero posprowadzać. Dzisiaj wysłali coś z tych listopadowych zamówień, ale to dopiero 1 z 3.

Offline Popiel

« Odpowiedź #949 dnia: Pn, 09 Grudzień 2024, 17:21:16 »
No popsuło się coś w Gildii. Kupuję u nich od kilkunastu lat, ostatnio jednak częściej w Taniej Książce (mam punkt odbioru bardzo blisko) albo stacjonarnie w Centrum Komiksu (lubię ich, lubię tam wpaść, pogadać, poprzeglądać, tak analogowo, kij tam parę złotych w tę czy we w tę, przygoda taka).

Złożyłem zamówienie w poniedziałek, opłaciłem, od razu dostałem info o zaksięgowaniu płatności. I już. I cisza. Wszystkie cztery komiksy miały status dostępności w jeden dzień roboczy. Telefon nie odpowiada, mail też nie.
Nie były to na szczęście mikołajkowe prezenty tylko zwykłe moje chciejstwo, więc poziom wkurwu nieco mniejszy. Raczej zdziwienie. To zawsze była mega solidna firma, tak w kwestii pakowania jak i szybkości wysyłki. #Smuteczek. Będę na przyszłość zaglądał gdzie indziej. Chyba, że coś się zmieni.

Ano przytkało. Ale jak się okazuje, dość prosto to odetkać.

Telefon milczał, więc w piątek po południu napisałem do BOK. Dostałem dość szybko zwrotkę, że zamówienie jest w trakcie pakowania i zostanie nadane w poniedziałek. Cóż, odpowiedziałem w dość koncyliacyjnym tonie, że cztery dni na pakowanie to stosunkowo długi termin i liczę, że no naprawdę, nie ładujcie tego w ręcznie spawaną stal, wypełnioną odczulonym jedwabiem, że coś się poprawi może, reorganizacja jakaś albo coś, hm?

W sobotę (sic!) dostałem maila i SMS, że przesyłka została nadana, dziś wylądowała u mnie.

To czterodniowe pakowanie tyłka nie urywa, komiksy zawinięte w folię bąbelkową (nawet bez jej oklejenia taśmą) i wrzucone do ciut przydużego pudła. Jest jakaś tam zerwana folia, dwie dziury w kartonie, jakaś rysa na tylnej stronie okładki, ale nie jestem ortodoksem i spoko, let it be.

Póki co gildia zawsze wygrywała jakością pakowania, czasem wysyłki i przede wszystkim dostępnością tytułów (książek kupuję więcej niż komiksów, wolałem wszystko w jednym miejscu).

Może to był jakiś ludzki błąd, potrzebowali impulsu, żeby się sprężyć? Nie wiem, nie skreślam, daję szansę, pozostają moim sklepem komiksowo-książkowym pierwszego wyboru. No dobra, ex-aequo z Tanią Książką, kwestia ceny.

Offline nekro

« Odpowiedź #950 dnia: Pn, 09 Grudzień 2024, 18:25:57 »
Przecież nawet wystawili baner na stronie głównej, że mają tak dużo zamówień, że termin wysyłki się wydłużył. Wtedy data premiery może sobie już być dawno po czasie, a masa zamówień spowalnia wysyłkę. To przecież logiczne. Sklepy w tym okresie się przegrzewają i trzeba poczekać kilka dodatkowych dni.

Online Lobo

« Odpowiedź #951 dnia: Pn, 09 Grudzień 2024, 19:20:46 »
Sprawdźcie Smak Liter, mają bardzo dobre rabaty na Egmont, Timof, Kulturę, Non stop Comics no i pakowanie eleganckie. Jedyny mankament płatna dostawa ale przy zamówieniu kilku pozycji i tak na plus wychodzi

Offline Castiglione

« Odpowiedź #952 dnia: Pn, 09 Grudzień 2024, 19:32:36 »
Cóż, ja przez lata byłem wiernym klientem i większość zakupów robiłem właśnie w Gildii, ostatnio jednak też trochę odbiłem. Nawet nie, żeby mi czymś podpadli, wręcz przeciwnie, bo zawsze chwaliłem ich obsługę, po prostu ceny, jakie ostatnio się trafiają w innych sklepach ich dyskwalifikują. Zobaczymy, jak wróci normalny handel, ale już od dawna kusi mnie przeskoczyć na Smak Liter, zawsze to różnica 10% w rabacie. Tak w sumie ostatnie zakupy, jakie robię na Gildii, są w momentach, gdy schodzą z upustem do tych 37%, jednak biorąc pod uwagę, że konkurencja na co dzień oferuje więcej, raczej źle to wróży na przyszłość.

Offline PJP

« Odpowiedź #953 dnia: Pn, 09 Grudzień 2024, 19:42:35 »
U mnie tez od pewnego czasu głównie Smak, potem Gildia, aukcje czy olx (kiedyś Tantis, Gandalf, Chodnik, Empik przy promocjach czy Czytam), chociaż hitem ostatnich dni był Matfel (wiadomo dlaczego). Gildia była pewna jeśli chodzi o zabunkrowanie w przedsprzedaży i w sumie nadal jest, chociaż trochę się niepokoję po komentarzach. Może nowi ludzie, jakieś plany zmian?

Online Lobo

« Odpowiedź #954 dnia: Pn, 09 Grudzień 2024, 19:57:53 »
Matfel ma te rabaty fajnie ale Caza już od tygodnia mi wisi i doczekać się nie mogę na wysyłkę..oni biorą komiksy od hurtowników nie bezpośrednio od wydawcy

Offline kostuch

« Odpowiedź #955 dnia: Pn, 09 Grudzień 2024, 20:39:00 »
Matfel ma te rabaty fajnie ale Caza już od tygodnia mi wisi i doczekać się nie mogę na wysyłkę..oni biorą komiksy od hurtowników nie bezpośrednio od wydawcy

Wlasnie po raz kolejny doswiadczam tego na wlasnej skorze.Akurat czekam za inna pozycja od LiT. W momencie zakupu niby ponad 100 szt na stanie a w momencie premiery wszystko zniknelo ze stanu. Na tych promkach i z darmowa przesylka mozna bylo tam kupowac ale jako staly dostawca to ja podziekuje

Offline Crono

« Odpowiedź #956 dnia: Wt, 10 Grudzień 2024, 17:04:41 »
Skusiłem się na zamówienie z tak chwalonego Smaku Liter. Dzisiaj odebrałem komiks (najnowszy epic pająka). Pakowanie takie sobie, cienki karton, ale sporo folii. Komiks przyszedł ubity i to dosyć mocno. Kur**. Gildia mi ostatnio wysłała pięć ujeba**ch komiksów, teraz to... Gdzie kupować?

Offline Death

« Odpowiedź #957 dnia: Wt, 10 Grudzień 2024, 19:49:32 »
To je chopie loteria. Ja dostałem ze dwa dni temu zamówienie z Taniej Książki, która tutaj zebrała mnóstwo złych opinii, a wszystkie pięć albumów przyszło w stanie idealnym. Dlatego odpowiadam: kupować, tam gdzie aktualnie masz najlepszą ofertę cenową na to co chcesz kupić.

Offline Saruman

« Odpowiedź #958 dnia: Wt, 10 Grudzień 2024, 21:19:15 »
Skusiłem się na zamówienie z tak chwalonego Smaku Liter. Dzisiaj odebrałem komiks (najnowszy epic pająka). Pakowanie takie sobie, cienki karton, ale sporo folii. Komiks przyszedł ubity i to dosyć mocno. Kur**. Gildia mi ostatnio wysłała pięć ujeba**ch komiksów, teraz to... Gdzie kupować?

Też dzisiaj odebrałem paczkę ze Smaku Liter, co prawda dość duże zamówienie, ale wszystko było bardzo porządnie spakowane - komiksy po ~2sztuki owinięte folią, dobrane wielkościowo + jakieś dodatkowe folie zabezpieczające. A karton taki jak wszędzie. Wszystkie komiksy żyleta, nic nie uszkodzone.

Kilka dni temu odebrałem też paczkę z Taniej Książki, to w tym przypadku komiksy wrzucone w karton bez żadnej folii/zabezpieczenia. Los chciał, że się nie uszkodziły.
« Ostatnia zmiana: Wt, 10 Grudzień 2024, 21:23:43 wysłana przez saruman »

Offline moai

« Odpowiedź #959 dnia: So, 28 Grudzień 2024, 15:45:16 »
Drodzy forumowicze, mam pytanko, czy mieliście kiedyś tak, że otwieracie paczkomat a tam paczki brak? Zamawiałem komiksy z Gildii. Paczka poszła kurierem inpost, ale nie moglem odebrać, wiec przekierowałem do paczkomatu i poprosiłem kogoś z rodziny żeby ją za mnie odebrał. Niestety paczki w paczkomacie nie było, albo była gdzieś głęboko w górnej skrytce i osoba ją odbierająca jej nie widziała. Zgłosiłem sprawę w inpost, zrobili adnotację żeby kurier ją przełożył do innej skrytki, ale się okazało że paczki brak. Albo ktoś ją sobie przywłaszczył albo jej tam faktycznie nigdy nie było. Złożyłem reklamację i czekam. Pytanie tylko, czy jest jakakolwiek szansa, że odzyskam pieniądze? Miał ktoś kiedy podobną sytuację? Czy angażować w to też Gildię? Jest sens?