Autor Wątek: Jednolita cena książki  (Przeczytany 14910 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline amsterdream

Odp: Jednolita cena książki
« Odpowiedź #150 dnia: So, 15 Listopad 2025, 21:25:53 »
z 700 do 500 metrów

niesamowita zmiana ::) ::) ::)
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Kadet

« Odpowiedź #151 dnia: So, 15 Listopad 2025, 21:26:38 »
Nie mieszajmy może wiatraków do tej dyskusji, bo nam się zrobi off-top; ja w każdym razie nic do nich nie mam, wiecznie przecież nie będziemy na tym węglu jechać.

Jeśli chodzi o projekt ustawy, to według tego, co piszą na booklips, chyba czymś się różni od wcześniejszych: wprowadza jakiś limit rabatu dla hurtowników i dystrybutorów, więc im też może przytrzeć rogów. Nie znam się jednak na tyle na biznesie wydawniczym, by stwierdzić, czy to jest realna zmiana, czy może jakiś listek figowy. Przydałby się ktoś z branży, kto mógłby powiedzieć, czy to coś zmienia w całym tym pomyśle.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline jahred666

« Odpowiedź #152 dnia: So, 15 Listopad 2025, 21:45:45 »
Jeśli ta ustawa przejdzie w takim kształcie, to stworzy się kolejna patologia - nowości będą na rynku, ale liczba ich odbiorców drastycznie spadnie. Książki może jeszcze tak bardzo tego nie odczują, natomiast rynek komiksowy dostanie mocno po dupie. Nowe komiksy przez rok czasu będą zalegać w magazynach. Wielu czytelników (w tym ja) na pewno bardzo mocno ograniczą zakupy premier. Oczywiście tak będzie w przypadku, gdy utrzymają się obecne okładkowe ceny (albo nie daj bóg wzrosną). Jeśli natomiast rynek zostanie prawidłowo doszacowany i okładówki pójdą chociaż te kilkanaście procent w dół, wtedy może czarny scenariusz okaże się tylko chorą fantazją i rynek jakoś sam się poprawnie ustabilizuje w czasie.

Offline Koalar

« Odpowiedź #153 dnia: So, 15 Listopad 2025, 21:51:40 »
Jak czytam takie głupoty ze strony rządowej jak niżej, to już wiem, że to się opiera na kłamstwie lub pracują tam ludzie odklejeni:
Nowe przepisy sprawią, że książki przestaną być jedynym towarem, który już od pierwszego dnia sprzedaży może być oferowany w obniżonej cenie. Rozwiązanie to ma na celu wyrównanie szans na rynku, by małe księgarnie i niezależni dystrybutorzy nie byli wypierani przez duże sieci handlowe.

No tak, bo płyt muzycznych albo filmów z ceną okładkową nie można od pierwszego dnia sprzedawać z rabatem ;D Wszędzie są w tej samej cenie ;D
Kiedyś przerobiłem projekt poprzedniej głupiej ustawy o JCK tak, żeby była jednolita cena cebuli. Tam można wstawić cokolwiek - pasztety, telewizory albo storczyki. Małe sklepy też mają ciężko przy wielkich sieciach. I co, może trzeba zabronić rabatów na wszystko? Potem jeszcze kartki na mięso, a w sklepach tylko ocet :D
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Dracos

« Odpowiedź #154 dnia: So, 15 Listopad 2025, 22:06:03 »
@jahred666 Cena nie spadnie nawet kilka procent będzie taka okładkowa jak teraz tylko nikt z niej nie spuści przez rok czasu.

@Koalar Bo to są debile którzy słuchają lobbystów, nie od dziś wiadomo że nasz poseł jeśli już jakąś książkę kupił to chyba jak zatoczył się do Empiku i potrzebował na gwałt prezentu. Bo przecież ktoś kto ma minimalne rozeznanie w rynku by takich monstrualnych bzdur nie mógłby firmować

Offline xanar

« Odpowiedź #155 dnia: So, 15 Listopad 2025, 23:10:39 »
Porównałem trzy kraje, w których to wprowadzono i jaki to miało wpływ na małe księgarnie
Włochy - 2005
Hiszpania - 2008
Holandia - 2005

W UK wprowadzili to w 1991 r., ale tak dobrze "działało", że wycofali w 1995r. pewnie było taniej kupić wydanie amerykańskie.
Twój komiks jest lepszy niż mój