Autor Wątek: Giełda - Sprzedam, kupię, zamienię - Komentarze  (Przeczytany 8280 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline komiks

Odp: Giełda - Sprzedam, kupię, zamienię - Komentarze
« Odpowiedź #30 dnia: Nd, 23 Luty 2025, 16:10:07 »
Pakiet 5 komiksów: DCEased tomy 1,2 i Batman Ziemia Jeden tomy 1,2,3
https://allegrolokalnie.pl/oferta/pakiet-5-komiksow-dceased-tomy-12-i-batman-ziemia-jeden-tomy-123

Offline Castiglione

« Odpowiedź #31 dnia: Nd, 23 Luty 2025, 17:13:49 »
Jak Ty to robisz???  :o ::)
Lata praktyki ;D

Offline nori

« Odpowiedź #32 dnia: So, 01 Marzec 2025, 17:04:48 »
Czy mi się wydaje, czy w ogłoszeniach w giełdzie - kupię/sprzedam - mamy wysyp ogłoszeń użytkowników zazwyczaj poniżej 100 postów, którzy mają bardzo "atrakcyjne" ceny. Może nie wszystkie, ale naprawdę większość, i to są oferty wprost oderwane od rzeczywistości, ot ostatni przykład: Ballada dla Sophie używka za ponad stówkę, a na Gildii nówka poniżej stówki.

Jakaś moda czy co?
8studs blog o klockach LEGO, komiksach i filmach.

Offline Xmen

« Odpowiedź #33 dnia: So, 01 Marzec 2025, 17:14:41 »
Zbieg okoliczności, często takie oderwane od rzeczywistości ceny dają użytkownicy którzy mają kilka tysięcy postów.
A swoją drogą, ciekawe czy ktoś się łapie na te "okazje"?
« Ostatnia zmiana: So, 01 Marzec 2025, 17:20:54 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline nori

« Odpowiedź #34 dnia: Nd, 02 Marzec 2025, 19:35:40 »
Ciekawe i chyba to jednak nie przypadek, takich ogłoszeń jest ostatnio sporo. Nie szukając daleko: Fear Agent na OLX używki za 150 (plus koszty OLXa i wysyłka). Nówki na Allegro (ze smartem) poniżej stówki. ;)

A wcześniej jak sprawdzałem, to sporo się tego uzbierało, i to od różnych użytkowników.

« Odpowiedź #35 dnia: Nd, 02 Marzec 2025, 20:19:13 »
  To nie ostatnio, odkąd pamiętam tak było. Bardzo rzadko kupuję używane komiksy nie dlatego, że mam coś przeciwko tylko, że ludzie wystawiają je w jakichś niedorzecznych cenach, kręcących się koło nówek. Z drugiej strony, ma to swoją zaletę, jak wystawisz swoje w dobrej to raczej nie ma problemu ze sprzedażą. Używki kupuję tylko w przypadku komiksów których nie można już kupić i to nie w stylu Spider-Man na miękko za 150 złotych bo to wiadomo, że dodrukują wcześniej czy później. Są jednak jeszcze uczciwi ludzie, ostatnio jakaś dobra dusza puściła mi Marthę Washington za 150 złotych.

Offline Xmen

« Odpowiedź #36 dnia: Nd, 02 Marzec 2025, 21:24:04 »
Ja wystawiam za połowę ceny okładkowej, np taki all new Wolverine i Wolverine arrona wiszą na olx już jakiś czas i nikt kupić nie chce. Sam z chęcią bralbym używki, ale rzadko kiedy ceny są przyzwoite.
Dlatego zastanawiam się jak kręci się sprzedaż używki w cenie nówki.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

« Odpowiedź #37 dnia: Nd, 02 Marzec 2025, 22:23:21 »
  Pół okładkowej to żadna okazja, jak bez problemu kupujesz z 40% rabatem a z tymi wszystkimi kodami jeszcze więcej, chyba że za jakieś Screamy czy co tam innego.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #38 dnia: Nd, 02 Marzec 2025, 22:30:16 »
Ja jak chcę coś sprzedać, to sprawdzam, w jakich cenach chodzi i wystawiam trochę taniej. Dla mnie to oczywiste, że jak będzie 10 ofert tego samego komiksu po 100 zł, to nikomu nie będzie się spieszyć, żeby wziąć akurat ode mnie, więc daję np. 80. Też nie kumam wystawiania używek w jakichś dziwnych cenach, tzn. rozumiem jeśli nakład jest wyprzedany, ale niektóre oferty są mocno odklejone.

Offline Xmen

« Odpowiedź #39 dnia: Pn, 03 Marzec 2025, 00:31:27 »
  Pół okładkowej to żadna okazja, jak bez problemu kupujesz z 40% rabatem a z tymi wszystkimi kodami jeszcze więcej, chyba że za jakieś Screamy czy co tam innego.
Jakaś turbo okazja to faktycznie nie jest. Ale poniżej 50% okładkowej idą już wyjątkowe szorty. Te kody to robią robotę przy zamówieniu za np 200zl, albo jak matfel miał darmową wysyłkę od 89zl i można było kupić jeden komiks. Przy jakimś większym zamówieniu to drobne procenty. Muszę odpuścić zakupy takich sredniaczkow, szkoda na to kasy i miejsca.

Offline nori

« Odpowiedź #40 dnia: Pn, 03 Marzec 2025, 16:36:02 »
Ha, ha!

Skusiłem się na jeden zakup na naszej giełdzie, od dość nowego użytkownika. Żeby nie było, cena akurat w tym przypadku była w porządku, zakupu dokonałem przez ALokalnie ze Smartem.

Odebrałem paczkę, w środku mocno coś lata. Oj, już się zaniepokoiłem! I słusznie, tak wyglądała przesyłka po otwarciu pudełka:

Zgadza się. ZERO jakiegokolwiek wypełniacza! Żeby choć ostreczować komiksy, ale nie....

Co ciekawe, kupiłem całą serie, pięć tomów, trzy są jeszcze w folii, dwa bez. I co? Ten bez był wrzucony na spód, czyli jeździł po pudełku jak szalony! A że okładki są w stylu tych gumowanych, oczywiście okładka dorobiła się rysek...

Stosunek zawartości do pudełka:

Nie chce mi się bardziej dosadnie komentować (a ciśnie się na usta, oj ciśnie), nie mam pojęcia co trzeba mieć w głowie, by coś takiego wysłać. Zero szacunku do kupującego. Nie będę podawał nicka, jak ktoś chce - pewnie ogłoszenie jeszcze wisi w giełdzie.

Nie będę też dyskutował ze sprzedającym, cena była atrakcyjna, serię chciałem przeczytać, zapewne po lekturze pójdzie dalej - oczywiście z informacja o porysowanej okładce. ;) A jak mi się spodoba, to dokupię sobie ten tom. Tym razem jednak na Gildii.

PS. Ciekawostka: tom bez folii był wrzucony na sam spód, dlaczego nie można było tych bez folii dać do środka? Do tego w pudelku był kawałeczek nieregularnego kartonu, który jeszcze dodatkowo rysował okładkę!! Po co, jak, dlaczego???
« Ostatnia zmiana: Pn, 03 Marzec 2025, 16:38:43 wysłana przez nori »

Online xanar

« Odpowiedź #41 dnia: Pn, 03 Marzec 2025, 16:47:39 »
Tak z ciekawości, kupiłeś to za tyle jak jest tam w tym ogłoszeniu za 170 ?

Bo nowe można kupić za :

Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline nori

« Odpowiedź #42 dnia: Pn, 03 Marzec 2025, 16:50:57 »
Za 130 z wysyłką (smart).

Jako, że pewnie będę musiał dokupić jeden tom, nieźle wyszło. ;)

Jak to w tym memie: zawsze miałem łeb do interesów. ;)

« Odpowiedź #43 dnia: Pt, 07 Marzec 2025, 16:39:11 »
Oj, dmlakers1, dmlakers1   ::)
Już na FB dyskutowaliśmy, ale napiszę i tutaj. Nienawidzę patologii takiej jak praktykujesz, skupić 5 sztuk Broni X, komiksu z limitowanym, nakładem, tylko po to, żeby potem sprzedawać go w takiej cenie.
Tym bardziej cieszy mnie, że Egmont zapodział zwykłą wersję w tak super cenie - skończy się patologia spekulantów takich jak ty   :D
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉