Autor Wątek: Allegro  (Przeczytany 30556 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Deg

Odp: Allegro
« Odpowiedź #90 dnia: Śr, 31 Lipiec 2024, 00:14:45 »
Czy to znaczy, że komiksów trzeba będzie szukać w dwóch miejscach?

Dobrze, że chociaż jachty będę mógł przeglądać po staremu  ::)
This is my truth, tell me yours.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #91 dnia: Śr, 31 Lipiec 2024, 15:30:43 »
Jachty, helikoptery, kombajn rolniczy jakby się komuś zamarzył... ;)

Offline Danio

« Odpowiedź #92 dnia: Pn, 12 Sierpień 2024, 21:38:05 »
Znowu wyłączyli mi rozdzielanie ofert. :/

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #93 dnia: So, 14 Wrzesień 2024, 13:15:01 »
Dzisiaj dostałem informację, że nie podałem danych i blokują mi wypłaty. Czy to działa też że jakbym coś kupił a potem dostał zwrot to nie odzyskam tych pieniędzy bez podania tych danych podatkowych.?

Offline Alack

« Odpowiedź #94 dnia: So, 26 Październik 2024, 17:13:33 »
Polecicie jakichś sprawdzonych sprzedawców na Allegro, w temacie amerykańskiego superhero, takich pod kątem zeszytówek i takich odnośnie wydań zbiorczych (chyba, że ktoś umie dobrze w oba)?

Offline Koalar

« Odpowiedź #95 dnia: Cz, 31 Październik 2024, 00:06:23 »
Egmont trafił na listę marek chronionych, przez co na koncie zwykłym nie można już sprzedawać komiksów tej marki na Allegro (można tylko na Allegro Lokalnie). Brawo, Jasiu! Nieźle muszą podrabiać te produkty Egmontu, że aż tak bardzo opłacało się utrudnić życie komiksiarzom.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #96 dnia: Cz, 31 Październik 2024, 19:35:44 »
Możesz rozwinąć o co z tym chodzi? Zarówno koncept "marek chronionych" (chociaż poza tym co z kontekstu widać chyba nic więcej istotnego nie ma), ale ogólny zamysł Egmontu wykluczonego ze sprzedaży przez osoby prywatne?
Wypychanie ww. osób prywatnych do Lokalnie postępuje, ale o tym jeszcze nie słyszałem żeby całą markę wyłączyć z dozwolonych w obiegu wtórnym. Czy np. bluzy Nike też bym nie mógł wystawić, albo telefonu Samsunga? Bo oczywiście, z tego co rozumiem, chodzi o to, że taka marka płaci Allegro za blokowanie sprzedaży produktów używanych, żeby ludzie kupowali tylko nowe, Allegro na pewno może coś takiego robić, bo... bo żyjemy w wolnym kraju i mogą odmówić "współpracy" (tutaj z osobą prywatną chcącą sprzedać komiks Egmontu) jeśli im nie pasuje.
Co nie zmienia faktu, że wydaje mi się to absurdalne. Czy jest jakiś trend, tj. "wszyscy" tak robią? Teraz to łączenie ofert weszło/miało wejść obligatoryjnie i nie dziwię się, że firmom się nie podoba, że klienci dostają od takiego Allegro listę sklepów na równi z produktem używanym itp., a cały interfejs Alle nie pomaga laikom w odsianiu ofert nieinteresujących...

Offline Castiglione

« Odpowiedź #97 dnia: Cz, 31 Październik 2024, 20:34:00 »
O tych markach chronionych to już jakiś czas temu pisali, że będzie wprowadzone takie ograniczenie. Z tego, co kojarzę, to chyba powodem miało być zapobieganie handlem podróbkami, ale zapewne kilka innych ukrytych powodów też w tym było.

A co do tych łączonych ofert, to totalna głupota. Ostatnio kilka razy szukałem czegoś na Allegro i byłem przekonany, że oferta, którą kojarzyłem, zniknęła, po czym przypadkiem udało mi się ją odnaleźć (dobrze, że w międzyczasie nie kupiłem na innej stronie, bo przepłaciłbym przynajmniej stówkę). Wyszukiwanie to teraz beznadzieja.

Offline Koalar

« Odpowiedź #98 dnia: Pt, 01 Listopad 2024, 00:34:17 »
O co chodzi ze strony Egmontu - nie mam pojęcia. Jak droższe ubrania czy perfumy pewnie są podrabiane, tak w przypadku komiksów czy gier - nie wydaje mnie się. Gdybym miał pracowników Egmontu za sprytnych, to podejrzewałbym, że to jakiś plan obrzydzenia ludziom sprzedawania używek na Allegro - a niech 15% regularnie sprzedających używki zniechęci się do korzystania z wersji Lokalnie (nie będzie im się chciało teraz przenosić ofert i uczyć nowego miejsca) i już jest trochę ofert mniej na rynku, więc Egmont może sprzeda więcej komiksów. Ale raczej podejrzewam, że ktoś tam się chciał wykazać, jaka to nie marka ten Egmont i stąd wylądowała wśród marek chronionych.

A że nie podoba mi się, że ktoś mi zakazuje sprzedaży określonych marek jako osobie prywatnej (i bardzo nie lubię Allegro), to zgłoszę to do UOKiK-u, może im się dobiorą do skóry.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Online wilk

« Odpowiedź #99 dnia: Pt, 01 Listopad 2024, 10:31:29 »
O co chodzi ze strony Egmontu - nie mam pojęcia. Jak droższe ubrania czy perfumy pewnie są podrabiane, tak w przypadku komiksów czy gier - nie wydaje mnie się. Gdybym miał pracowników Egmontu za sprytnych, to podejrzewałbym, że to jakiś plan obrzydzenia ludziom sprzedawania używek na Allegro - a niech 15% regularnie sprzedających używki zniechęci się do korzystania z wersji Lokalnie (nie będzie im się chciało teraz przenosić ofert i uczyć nowego miejsca) i już jest trochę ofert mniej na rynku, więc Egmont może sprzeda więcej komiksów. Ale raczej podejrzewam, że ktoś tam się chciał wykazać, jaka to nie marka ten Egmont i stąd wylądowała wśród marek chronionych.

A że nie podoba mi się, że ktoś mi zakazuje sprzedaży określonych marek jako osobie prywatnej (i bardzo nie lubię Allegro), to zgłoszę to do UOKiK-u, może im się dobiorą do skóry.
Ciekawe na ile jest to inicjatywa Egmontu a na ile samego Allegro. W pierwszym odruchu pomyślałem, że tak to sobie "sprytnie" obmyśliło samo Allegro, żeby wypychać sprzedających używanymi komiksami Egmontu na Allegro Lokalnie, co @Piterrini też zauważył. Egmont jest największym wydawcą komiksów w Polsce więc jeżeli Allegro wyrzuci sprzedających używanymi komiksami Egmontu na Allegro Lokalnie, to w praktyce przeniesie tam również pozostałą resztę sprzedających komiksy. Może tylko o to chodziło?

Offline Piterrini

« Odpowiedź #100 dnia: Pt, 01 Listopad 2024, 15:23:24 »
Jasne że nikt nie podrabia komiksów, @Koalar dopisz do zgłoszenia krótko (dla lepszego zrozumienia stanowiska), że komiks jest wyjątkowym medium w tym zakresie, bo oprócz wartości "intelektualnej" sama książka niemożliwa jest do wyprodukowania niższym kosztem niż kwota za jaką oferuje ją wydawca.

Nie podejrzewam jednak, że coś z tym można zrobić, Allegro może sobie dowolnie wybierać w jakich transakcjach chce pośredniczyć. Moje przypuszczenia się nie zmieniły - albo E "posmarował", albo jesteśmy na etapie agresywnego wypychania osób prywatnych z Alle.

Czas na wystawianie "komiks Liga Sprawiedliwości, jak Egmont, nie Mucha" jako "wydawnictwo nieznane" :D

Offline Castiglione

« Odpowiedź #101 dnia: Pt, 01 Listopad 2024, 15:48:50 »
Podejrzewam, że zanim to wprowadzili, zabezpieczyli się najpierw pod kątem prawnym, czy mogą to zrobić.

Offline PJP

« Odpowiedź #102 dnia: Pt, 01 Listopad 2024, 18:18:35 »
Nie przesadzałbym z tym "zabezpieczeniem", bo przecież całkiem niedawno była "zachęta" do podawania danych w związku ze słynną dyrektywą.
https://forum.komikspec.pl/zakupy/allegro/msg278104/#msg278104
https://wykop.pl/link/7491747/allegro-wysyla-wnioski-dac7-uzytkownikom-bez-przekroczenia-limitow
Żeby nie było jak w urzędach - dochodzący radca na 1/472 etatu mający wywalone na wszystko ;)

Offline starcek

« Odpowiedź #103 dnia: Pt, 01 Listopad 2024, 19:09:31 »
Wygląda na to, że zaraz osoba prywatna już niczego nie wystawi na allegro tylko będzie mogła działać na lokalnie. To chyba nawet w listopadzie wchodzi kolejna zmiana idąca w tym kierunku.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline ainam102

« Odpowiedź #104 dnia: Pt, 01 Listopad 2024, 19:31:32 »
A czym różni się sprzedaż na lokalne od allegro? Ja od lat sprzedaje tylko na lokalne i nie widzę różnicy, przecież w wyszukiwarce allegro pojawiają się moje oferty na lokalne , kupujący tak samo może kupić z opcją kup teraz oraz ze smartem.
i zauważyłem ze ze wszystkich portali :allegro lokalne, olx i vinted to komiksy i  książki najczęściej sprzedają mi się na allegro lokalne , mimo ze na tym portalu zawsze wystawiam drożej by pokryć większą prowizje.