Autor Wątek: Allegro  (Przeczytany 30488 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dracos

Odp: Allegro
« Odpowiedź #75 dnia: Wt, 16 Lipiec 2024, 13:14:13 »
Jak będą sprawdzać takich mikrusów to tylko raz na jakiś czas wyrywkowo i to też pewnie zależeć będzie od konkretnego US.

Offline perek82

« Odpowiedź #76 dnia: Wt, 16 Lipiec 2024, 13:23:05 »
Jeszcze dodam tylko, że zasady opodatkowania się nie zmieniły (masz coś krócej niż pół roku i sprzedajesz z zyskiem to podatek się należy). Rok wydania nie musi tu o niczym decydować.
Pewnie będą lepiej celować z kontrolami, ale największe cwaniaki już i tak rozmnożyli sobie konta. No i nie wiem, czy akurat komiksiarze to jakiś łakomy kąsek. Znam takich co handlują sprzętem muzycznym i to zupełnie inny poziom obrotów.

Offline Teli

« Odpowiedź #77 dnia: Wt, 16 Lipiec 2024, 15:56:09 »
W tej całej zabawie liczy się też regularność. Na którymś z portali prawniczych czytałem interpretacje, że będzie to jedno z kryterium filtrowania tych milionów raportów którymi zaraz zasypią skarbówkę.

Czyli jak wystawiasz komiksy regularnie po kilka w miesiącu to ma to znamiona działalności gospodarczej i wtedy US może poprosić o wyjaśnienia.

Ale jeśli raz na kilka miesięcy zrobisz czyszczenie półek i wrzucisz jednocześnie nawet 20 aukcji to jest to sprzedaż incydentalna. Pozwala urzędowi sądzić, że rzeczywiście pozbywasz się używanych rzeczy prywatnych w takich przypadkach szanse wizytę fiskusa drastycznie spadają.

Offline JanJ

« Odpowiedź #78 dnia: Śr, 17 Lipiec 2024, 11:19:00 »

Offline PJP

« Odpowiedź #79 dnia: Śr, 17 Lipiec 2024, 13:14:40 »
Nieźle ;)

https://wykop.pl/link/7491747/allegro-wysyla-wnioski-dac7-uzytkownikom-bez-przekroczenia-limitow
Programista500plus
wczoraj, 10:55:07 via Wykop
+
-
@MistrzKowalski: No to chyba jednak jest sensacja bo nie powinieneś dostać? Allegro grozi ci zablokowaniem możliwości sprzedaży, wypłaty pieniędzy jeśli nie wypełnisz tej deklaracji tylko, że wg prawa nie musisz tego robić. To nie jest ok.
« Ostatnia zmiana: Śr, 17 Lipiec 2024, 13:18:13 wysłana przez PJP »

Offline Murazor

« Odpowiedź #80 dnia: Śr, 17 Lipiec 2024, 13:45:21 »
Geniusze  ::)

« Ostatnia zmiana: Śr, 17 Lipiec 2024, 13:51:15 wysłana przez Murazor »

Offline GoNzO

« Odpowiedź #81 dnia: Cz, 18 Lipiec 2024, 00:16:49 »
Ale pesele i inne dane zebrane  :-X
comicgang.com

Offline komiks

« Odpowiedź #82 dnia: Cz, 18 Lipiec 2024, 00:35:37 »
Na pewno spisek.

Online Deepdelver

« Odpowiedź #83 dnia: Cz, 18 Lipiec 2024, 09:07:25 »
Dostałem dzisiaj maila z przeprosinami i wyjaśnieniem, że jednak nie chcą moich danych i je kasują, bo nie spełniłem żadnego z kryteriów. Najzabawniejsze jest to, że moim zdaniem spełniłem oba. :)

Offline starcek

« Odpowiedź #84 dnia: Cz, 18 Lipiec 2024, 12:44:11 »
Jak będą sprawdzać takich mikrusów to tylko raz na jakiś czas wyrywkowo i to też pewnie zależeć będzie od konkretnego US.

Mogą też sobie ustawić wewnętrzne limity do sprawdzania delikwentów.

Mnie kiedyś US trzepał w sprawie odliczenia zwykłego PIT-u i sympatyczna Pani u której siedziałem z furą faktur remontowych potwierdziła, że sprawdzają tylko od tej, a nie innej wielkości zwrotu podatku.

Ciekawe mogą być te jazdy z definicją sprzedaży incydentalnej. Jak będę raz w miesiącu wrzucał po 10 sztuk to zwykłe czyszczenie półek, czy już regularna sprzedaż? Czy z okazji przeprowadzki mogę wrzucić na raz 500 sztuk?
« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Lipiec 2024, 12:46:15 wysłana przez starcek »
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline PJP

« Odpowiedź #85 dnia: Cz, 18 Lipiec 2024, 18:27:31 »
Z opowieści znajomych wychodzi, że najważniejszy jest limit i czasem... donosik ;)

Offline komiks

« Odpowiedź #86 dnia: Śr, 24 Lipiec 2024, 11:41:03 »
Taka ciekawostka. Na Allegro jest coś takiego jak Allegro Analytics, można się z niego dowiedzieć, ile sztuk danego komiksu sprzedało się na Allegro, w jakiej cenie, jakie konkretnie to były oferty, od jakich sprzedających, jak sprzedaż rozkłada się na wykresie czasu. Można także poznać top 1000 komiksów, z tymi wszystkimi szczegółami, które opisałem i wiele więcej. Wszystko jest podane na tacy, oczywiście to jest płatne :)

Offline Murazor

« Odpowiedź #87 dnia: Wt, 30 Lipiec 2024, 08:33:39 »
Od października Allegro ukryje ogłoszenia z „Allegro Lokalnie” na głównej platformie  :-\

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #88 dnia: Wt, 30 Lipiec 2024, 08:37:40 »
Spychania na margines niedzielnych sprzedawców ciąg dalszy. Czas na jakąś alternatywę.

Online volker

« Odpowiedź #89 dnia: Wt, 30 Lipiec 2024, 12:10:20 »
Ja nawet jestem z tej decyzji zadowolony, może będzie większy porządek z ofertami i nie będą narzucane jakieś kompletnie niepotrzebne towary z różnych sklepów.